E-pillereiden lopettaminen

keskiviikko helmikuu 17 2016 36 comments

Tätä on toivottu, vihdoin siis asiaa e-pillereiden lopettamisesta ja muutenkin hormonittomasta elämästä. Täytyy mainita heti alkuun, että suhtaudun itse melko negatiivisesti erityisesti e-pillereihin ehkäisyvaihtoehtona. Ja se varmasti näkyy kirjoitustyylistäni. Mutta, mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi kaikille. Pillereiden toimintatapahan on suorastaan loistava mikäli ne sattuvat sopimaan.

Kovinkaan monille ne eivät ilmeisesti sovi. Luin Hesarista hiljattain artikkelin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaisista naisista enää reilu 10 % käyttää ehkäisypillereitä, kun luku on joitakin vuosia sitten ollut jopa yli 60 %. Lehti on paperinkeräyksessä, joten lähteen luotettavuutta en pysty varmistamaan, tosin luvut kuulostavat hyvin totuudenmukaisilta. E-pillereiden lopettaminen yleistyi rajusti vuonna 2013, kun uutisoitiin kuolemantapauksia pillereistä johtuvien veritulppien takia. Riskithän ovat olleet tiedossa aina, mutta uskon että kuolemaan johtaneet tapaukset ovatkin johtuneet pillereiden pitkäaikaisesta käytöstä ja koska nämä kyseiset merkit (Yasmin, Yaz) ovat olleet markkinoilla niin vähän aikaa, vaikutukset pitkällä tähtäimellä alkavat näkyä vasta nyt.

Käytin ehkäisypillereitä yhteensä lähes 10 vuotta. Aloitukseen mulla ei silloin ollut edes varsinaista tarvetta, ne vain kehotettiin hankkimaan. Siis kaikkia ikäisiäni tyttöjä kehotettiin. Oli suorastaan outoa, jos joku ei syönyt pillereitä viimeistään lukioon mennessä. Riskeistä ja haittavaikutuksista kerrottiin, ja osalle niitä tulikin – ei muuta kuin vaihtamaan merkkiä. Oikeastaan kuulin ensimmäisiä kertoja hormoniehkäisyn haittapuolista vasta vuoden 2010 jälkeen. Aloin yhdistää monia eri oireita pillereihin. Jalkani kipeytyivät todella usein, pohkeissa oli hillitöntä jomotusta ja heräsin öisin ”suonenvetoihin” vaikka join paljon vettä ja söin magnesiumlisää. Sain atooppisen ihottuman vasta yli 20-vuotiaana ja ihoni oli muutenkin todella kuiva. Kasvojen iho oli kyllä aivan täydellisen virheetön kuivuutta lukuunottamatta. Hemoglobiinini oli naiseksi todella korkea, aina noin 160-170, verenluovutus korjasi sen viikoksi tai pariksi ja taas oli samat lukemat. Vaikutusta mielialaani en edes tajunnut, sillä olin syönyt pillereitä niin pitkään. Eihän minulla ollut aavistustakaan millainen mielialani olisi ilman pillereitä. Koin olevani todella herkkä, saatoin itkeä vaikka katsoessani Salkkareita ja pidin sitä ihan normaalina luonteenpiirteenä.

Eräänä syksynä sain peräkkäisiä virtsatietulehduksia ja aftoja suuhun. Silmät kuivuivat ja tarvitsin silmätippoja lähes jatkuvasti. Atopia oli tuona syksynä myös pahimmillaan. Syödessäni vti-antibiootteja estolääkityksenä ja hakiessani uutta reseptiä samalla kun sain lähetteen Iho- ja Allergiasairaalaan, lääkäri sanoi että toisinaan pillerit aiheuttavat kropan ja erityisesti limakalvojen ja ihon kuivumista. Yep, that’s me! Lopetin pillerit samana päivänä. Kuukauden päästä atopiaa lukuunottamatta oloni oli taas normaali ja olin täysin terve. Mitään sen suurempaa muutosta mielialassa en huomannut, se tuli vasta useamman kuukauden kuluttua. Painoa lähti muuten pari-kolme kiloa kun normaalina pitämäni nesteturvotus hävisi. Ihossa ei tapahtunut mitään muutoksia huonompaan suuntaan.

Pillereiden lopettamisen jälkeen kannattaa muuten syödä macajauhetta, se tasapainottaa luonnollisesti kropan omaa hormonitoimintaa ja auttaa kehoa palautumaan keinotekoisten hormonien vaikutuksesta nopeammin.

Aloitin pillerit kuitenkin uudestaan jonkin ajan kuluttua, huomasin heti ensimmäisen parin viikon jälkeen suuriakin mielialanvaihteluja, koko kropan turpoamista ja ihmeellistä ahdistuneisuutta päivittäin. Sitkeästi söin niitä kuitenkin säännöllisesti, kunnes tulin… Vahingossa äidiksi.

Raskausaika muutti ajatuksiani terveydestä ja hyvinvoinnista suuresti. Aloin kiinnittää huomiota itseeni aivan eri tavalla ja kuuntelemaan omaa kroppaa. Karvat nousivat pystyyn kun joku puhuikin e-pillereistä. Ei siinä, lapsi on kovin rakastettu ja paras asia, mitä minulle on tapahtunut. Kokeilin raskauden jälkeen hormonaalista ehkäisyä niin renkaan kuin hormonikierukan muodossa ja molemmat lensivät roskiin – aivan samat oireet kuin silloin, kun aloitin pillerit uudestaan. Lääkäri totesi, että kapselia hän ei edes laittaisi minun tapauksessani, sillä sekin mitä luultavammin poistettaisiin.

Pillereiden lopettamisen jälkeen tunnen itsenikin aivan eri ihmiseksi. Suurin vaikutus on ehdottomasti mielialalla. Näen asiat paljon valoisammin, osaan eri tavalla nauttia elämästä eikä kaikki tunnu samalta tasaiselta ”sumulta”. Tiedättekö mitä tarkoitan? Tunnistan itsessäni erilaisia tunteita aivan eri tavalla, olen äkkipikaisempi (Kuulin yhtenä iltana, että on ihanaa kun minussa on luonnetta. Kyseinen herrasmies varmaan peruu sanansa vielä joskus..) mutta näen sen oikeastaan positiivisena asiana. ärsyttää, kiukuttaa, suoraan sanottuna vituttaa useinkin, niin teki ennenkin, mutta ei ahdista, masenna eikä mikään tunnu ylitsepääsemättömän vaikealta. Tuntuu vihdoinkin, että olen löytänyt oman persoonallisuuteni.

Kaikki ylimääräinen neste on hävinnyt kropasta. Tälle on syynä varmasti myös oikeanlaisen ruokavalion löytäminen, mutta myös normaali hormonitasapaino, jota keinotekoiset hormonit eivät ylläpidä. Ero ulkonäössä ja ennen kaikkea olossa on huomattava.

Iho ei ole enää ollenkaan niin kuiva, atooppisesta ihosta kärsin kuitenkin edelleen, mutta en niin pahasti kuin ennen. Kasvojen iho meni lapsen saamisen jälkeen paljon huonompaan kuntoon, mutta oikeilla hoitotuotteilla ja ravinnolla sen on saanut pidettyä ihan hyvänä. Silloin pillereiden lopettamisen jälkeen ei kuitenkaan tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia joita olisin huomannut, syytän ihostani raskaushormonien poistumista, sillä se on parantunut koko ajan mitä pidempi aika raskaudesta on kulunut. Ja sanottakoon nyt, että ei voida puhua minkäänlaisista iho-ongelmista, pienetkin virheet tuntuvat vain muka isoilta sen täydellisen sileän pilleriajan ihon jälkeen.

Hiuksissa en huomannut mitään muutosta, paitsi että ne ovat paljon paremmassa kunnossa nykyään. Siihen on monta tekijää, hormonittomuus mahdollisesti yksi. Ylimääräisen nesteturvotuksen myötä hävisi myös selluliitti – tai ainakin iso osa siitä. Tämä johtuu varmasti aineenvaihdunnan paranemisesta jonka pillereiden lopettaminen sai myös aikaan. Jalkasäryt ovat ihan unohtuneet, en muistakaan miltä suonenveto tuntuu. Ja se 10 vuotta vaarallisenkin korkeana pysynyt hemoglobiini on ollut raskaudesta asti noin 130. Tälle ei kai voi olla mitään muuta selitystä kuin pillereiden lopettaminen. Omaa kroppaa pystyy nykyään kuunnella todella hyvin ja normaaliin kiertoon kuuluvat hormonaaliset muutokset oikeasti tunnistaa, toisin kuin ennen. Hormonittomasta elämästä onkin vaikea löytää mitään pahaa sanottavaa.

Ei kuitenkaan mitään niin hyvää, ettei jotain huonoa. Ne miinuspuolet. Pillereiden toimintatapa on tosiaan nerokas. Yksi päivässä eikä yksi unohduskaan kaada maailmaa (yhdistelmäpillereissä, minipillereiden kanssa on oltava tarkkana), luotettava ehkäisyteho (tai no, todiste tästä nukkuu juuri päiväuniaan) ja se menkattomuus. Sitä on ikävä. Mutta se ei ole kuitenkaan sen arvoista, että palaisin pillereihin. Ikinä.

Vaihtoehtoja hormonittomalle ehkäisylle on ikävä kyllä aika vähän. Varmin niistä on varmasti kuparikierukka, jota suosittelen ainakin kokeilemaan. Se voidaan laittaa synnyttämättömällekin (siinä tapauksessa älä laita sitä terveyskeskuksessa vaan ehkäisyneuvolassa tai yksityisellä), niitä on siis eri kokoisia. Jos tuntuu ettei se sovi, sen saa pois vaikka heti seuraavana päivänä. Samoin hormonikierukan, joka on usein paljon parempi hormonaalinen vaihtoehto kuin pillerit, sillä sen hormonit vaikuttavat paikallisesti, eikä ruoansulatuskanavasta imeytymällä koko kehoon. Samoin toimivat myös kapseli ja rengas. Olisivat kyllä käteviä – mutta ne hormonit.

Monet ystäväni ovat alkaneet käyttää Lady Comp -hedelmällisyys”tietokonetta” ja olen kuullut heiltä vain hyviä kokemuksia siitä. Muutenhan varmat päivät -menetelmänä on todella vanhanaikainen ja hyvin epävarma. Kuulisin mielelläni kokemuksia hormonittomista vaihtoehdoista, mihin olette olleet tyytyväisiä. Kaikenlaisia kokemuksia aiheesta saa muutenkin jakaa, nämä ovat niin yksilöllisiä asioita eikä kenenkään kroppa toimi samalla tavalla. Tulipa pitkä teksti, mutta tässä ainakin omat kokemukseni ja ajatukseni aiheesta. Kiva, jos jaksoit lukea.

Elämä on nykyään paljon valoisampaa. Huvittavaa, että 10 vuotta syön keinotekoista hormonia joka muuttaa jopa persoonallisuuttani ja lopulta se ei ehkäise edes sitä raskautta. Pillerit, never again.


36 Responses to “E-pillereiden lopettaminen”

 1. Aditu sanoo:

  Itse söin kanssa kymmenen vuotta juurikin Yasminea ennen raskautta ja kappas kummaa, lopetuksesta muutama kuukausi vuosia riesana ollut masennus katosi ja mieli kirkastui. Ja noista irtautuminen oli kyllä kamalaa, voi niitä finnejä ja tukan rasvoittumista, onneksi se meni ohi! Enää noita ei minulle edes suositeltaisi ja nyt synnytyksen jälkeen mietityttää, että mitähän sitä alkaisi. Ei haluaisi sotkea kroppaansa uudestaan. Laatikossa on paketti neuvolasta saatuja minipillereitä, mutta enpä ole uskaltanut aloittaa niitäkään.

 2. Auts, onneksi mulla ei tullut oireita lopettamisesta! Kauan sulla kesti ne? 

 3. Aditu sanoo:

  Viitisen kuukautta, oli muuten ärsyttävää! No joo, minipillerit voi sentään lopettaa kuin seinään, mutta ei ole kyllä hyvillä vaihtoehdoilla nyt paiskattu… En haluaisi myöskään vierasesineitä kroppaani (kierukka tai kapseli), enkä sen puoleen enää hormoneitakaan, kun niistä on muutenkin edelleen kroppa sekaisin raskauden jälkeen. Sitä odotellessa, että joku nyt heittää tähän jonkun ratkaisun! ;)

 4. Anjuska sanoo:

  Täällä myös yksi ex- pillereiden käyttäjä samaisesta merkistäkin jopa. Ehdin syömään ennen raskautta pillereitä yhteensä 5 vuotta ja sen jälkeen 2 vuotta vielä päälle. Ja koko tuon ajan olo oli juurikin pöhöttynyt ja kk-päivät olivat yhtä pallona olemista. Nyt kun pillereitä ei enää ole, niin olo on huomattavasti paljon parempi, mieli on sellain oma ja mielialan muutokset ovat poissa. Tykkään. 

 5. Sama täällä, ero on tosiaan huomattava :)

 6. Suvi K. sanoo:

  Munkin tekisi tavallaan mieli kokeilla e-pillereiden lopettamista, mutta pelkään sitä, kuinka pahana menkat palaisi. Jotenkin epäilen, että pari pakettia särkylääkettä kerran kuussa ei ole kropalle paljon sen parempi kuin minipilleri joka päivä. :(

 7. Totta, ei ainakaan vatsalle! :)

 8. Noora Pulu sanoo:

  Nää on näitä valintoja joita me kivuliaista menkoista kärsivät joudumme tekemään. Särkylääkkeiden teho kun lisäksi laskee jokaisella käyttökerralla vähän. Burana (ibuprofeeni) rasittaa munuaisia ja Panadol (parasetamoli) maksaa. Paketillinen särkylääkkeitä kerran kuussa kuulostaa sellaiselta myrkkyjä suodattavien sisäelinten kertarääkiltä, että ei se minipilleri ainakaan pahemmaksi keholle voi olla. Edes puhumatta siitä, mitä vatsa asiasta tykkää.

 9. Totta, oikeastaan kaikki lääkkeet ovat kropalle enemmän ja vähemmän haitallisia, joskus on punnittava mikä painaa vaakakupissa eniten. Kovat kivut eivät nekään kyllä tee mielelle kovin hyvää :( 

 10. Itse söin joskus alle parikymppisenä pari vuotta e-pillereitä, mutta lopetin sivuoireiden takia. Itselläni tuli puutumisoireita yläraajaan eikä olo tuntunut hyvältä. Monta vuotta myöhemmin kokeilin aloittaa minipillereitä, mutta lopetin koska munarakkulat eivät puhjenneet vaan kasvoivat kystiksi, jotka aiheuttivat kipuja. Olen siis suurimman osan aikuisuudesta turvautunut ehkäisyssä ainoastaan kumin käyttöön ja siinä aion pitäytyä jatkossakin vaikkakin parisuhde on vakituinen ja lapsiakin on. Hormoniehkäisy ei nappaa yhtään eikä kuparikierrukassa innosta ajatus runsaammista kuukautisista eikä sen toimintaperiaatteesta. Jäljelle jää oikeastaan selibaatti, kumi tai sterilisaatio :D 

 11. Voi keksisköhän joku vielä joskus sellaisen huolettoman ja helpon hormonittoman vaihtoehdon.. :D 

 12. Siena sanoo:

  Kiitos tästä kirjoituksesta, on itselleni ajankohtainen aihe! Olen syönyt 10 vuotta pillereitä, 3 eri merkkiä ja välillä lopettanutkin, koska verenpaine nousi liian korkeisiin lukemiin. Tästä lopettamisesta kuitenkin seurasi aivan hirviömäinen akne, ja aloitinkin pillerit siitä pelästyneenä uudestaan. Iho rauhoittui, mutta arvet ovat edelleen näkyvillä vuosienkin jälkeen. Tämä on itselleni ollut suurin syy lykätä ja lykätä pillereiden lopettamista, vaikka olen jo useamman vuoden miettinyt, miltä ilman hormoneja tuntuisi ja millainen ihminen niitä ilman olisinkaan. Ja toimiiko kehoni normaalisti ilman hormoneja, tuleeko luonnollista kiertoa jne.! Nyt kaapissa odottaa enää pari liuskaa, ja edessä olisi taas lääkärikäynti, jos haluan pillereitä jatkaa…

 13. Kiva kuulla että tästä oli hyötyä :) Toi ihoasia on varmasti monille se suurin kynnys, varsinkin jos on kokemusta että se menee huonompaan kuntoon. Ihonhoitoon on onneksi paljon hyviä keinoja, ihan kunnon aknenkin selättämiseksi ilman lääkkeitä. Toisaalta ihon huononeminen lopettamisen jälkeen johtuu usein vain juuri siitä hormonimuutoksesta, joka menee kyllä ohi kun oma luonnollinen hormonitoiminta lähtee käyntiin. Tätä kannattaa ainakin yrittää nopeuttaa maca-jauheella, se on toiminut niin monella etten pidä sitä yhtään höpöhöpöjuttuna! 

 14. Siena sanoo:

  Kiitos tosta maca-vinkistä! Laitan kokeiluun. Toinen lääkkeitä luonnollisempi vaihtoehto, joka itsellä on toiminut, on sinkki. Olen välillä vetänyt reipasta yliannostusta kuuriluontoisesti, kun iho on ollut huonossa kunnossa, ja se on toiminut. En tosin ole kuullut kenenkään asiantuntijan kommenttia siihen, miten sinkkiyliannostus vaikuttaa muuten kehoon ja ravintoaineiden imeytymiseen…

 15. Ihana kuulla, kiitos!! Lämmittää todella mieltä täällä kotona kuumeessa makaillessa <3

 16. Vierailija sanoo:

  Mä söin pillereitä melkein 10 vuotta ja lopetin 2,5 vuotta sitten kun kyllästyin hormoneihin. Tällä hetkellä meillä on käytössä varmat päivät+kumi, joka on melko epävarma systeemi mutta toisaalta jos ”vahinko” sattuisi oltaisiin valmiita pitämään lapsi, eli tietoinen riski kyseessä.

 17. Se hemoglobiinin nousu perustuu varmaankin siihen, että pillerit kuivattavat kroppaa jolloin hb yleensä nousee. Tai näin mä itse olen sen järkeillyt. Korkea hb ja sen oireet jakaa aika paljonkin lääkärien mielipiteitä, olen kuullut että se todennäköisesti nostaa vielä entisestään sitä veritulpan riskiä ja ainakin aiheuttaa väsymystä. 

 18. Emili sanoo:

  Voi ei, miksi luin tämän postauksen… :D Olen nimittäin aloittamassa parin päivän sisällä ne e-pillerit. Nyt masentaa! Mutta kun omistaa sisältä auenneen sektiohaavan, joka aiheuttaa mm. 10 päivän kuukautiset ja jatkuvaa tiputtelua loppukuun, sekä kaksoiskohdu, joka aiheuttaa hirveät tuskat kuukautisten aikaan, niin ei tässä kauheasti ole varaa valita – molempia hoidetaan ensisijaisesti hormoneilla. :(

 19. Voi eii :( Toivottavasti sulle sopii pillerit kuitenkin! Voisko sektiohaavan aiheuttamat oireet helpottaa kuitenkin ajan myötä? 

 20. Maya26 sanoo:

  Hyvä postaus ja tosi tärkeä aihe! Pillerien aiheuttamia ongelmia pitäisi nostaa niin paljon enemmän esille!

 21. Kiva kuulla, ja ihana et sulle on kuparikierukka sopinut, se on kyllä tosi huoleton ja helppo jos ei vaan vaikuta menkkoihin negatiivisesti! :) 

 22. hanna-marip sanoo:

  Lopetin pillerit reilu vuosi sitten ja olen käyttänyt Natural Cycles -appia siitä lähtien (ensin ehkäisyyn ja nyt suunnitteluun) ja voin suositella sitä täydestä sydämestäni! Se on nykyaikainen vaihtoehto hedelmällisyystietokoneille, jossa seurataan kehon lämpötilaa kirjaamalla se appiin, jokanäyttää oletko hedelmällinen vai et. Lue lisää:

 23. Pau sanoo:

  Täällä myös yksi joka miettii, että pitäisikö lopettaa pillerit. Olen myös syönyt niitä varmaan joku 10 vuotta, taisi olla vuoden tauko jossain välissä. Vähän myös pelottaa nuo ihomuutokset. Toisaalta kiinnostaisi tietää, että millainen iho niillä, jotka ovat pillereiden lopettamisesta saaneet oireita on aikaisemmin ollut?

 24. Toimistosta sanoo:

  Mun iho oli pillereiden aikaan ihan hyvä. Muutama finni siellä täällä, mutta sain myös aivan kamalat oireet pillereiden lopettamisesta. Oireet alkoivat juuri helpottaa, kestettyään noin puoli vuotta, kun tulin raskaaksi. Iho alkoi reagoida tässä vaiheessa raskaushormonipitoisuuden nousuun ja räjähti uudelleen.

 25. Mullakin oli aina hyvä iho ennen pillereiden aloittamista enkä saanut lopettamisesta mitään iho-oireita :) Vasta raskauden jälkeen se heittäytyi hankalaksi. 

 26. Pau sanoo:

  Okei, no mut täytyy toivoa että sitten jos saan nuo pillerit lopetettua, niin omakaan iho ei reagoisi kun ei ole sen kanssa aikaisemmin ollut ongelmia :) Ja taidankin jutella gynekologin kanssa tuosta hormonikierukasta, jos se voisi olla vaihtoehto. Siinä taitaa olla vähemmän hormoneja kuitenkin kuin pillereissä? Kiitos vastauksesta! :)

 27. Joo on vähemmän, ja siinä on pelkkää keltarauhashormonia eikä estrogeeniä niin kuin yhdistelmäpillereissä. Kierukasta keltarauhashormoni imeytyy tasaisesti suoraan verenkiertoon, eikä ruoansulatuskanavan kautta epätasaisesti niin kuin pillerit. 

 28. Julia45 sanoo:

  Hei, kuulostaa tutulta. Minä söin myös parikymppisenä pillereitä sen melkein viisitoista vuotta ja kun päätin lopettaa, oli kuin olisin herännyt jostakin syvästä unesta! Olin pirteä ja energinen. Käytimme vuosia kondomia, kunnes mieheni päätyi tekemään vasektomian (olemme jo siis keski-iässä), mikä toi suurta helpotusta elämäämme. Yksi iso asia oli kerralla ratkaistu, ja elämä on ollut mukavaa sen jälkeen. Neljän lapsen äitinä en myöskään enää voinut ottaa riskiä, että tulisin uudelleen raskaaksi, joten meille tällainen lopullinen ratkaisu tässä iässä oli oikea.

 29. Kuulostaa ihan oikealta ratkaisulta teille! :) Ja varmuus on ihan omaa luokkaansa. 

 30. Jane C. sanoo:

  Mä söin vuoden Stefaminelleja (Yaz), ja lopetin sitten. Ei vaan huvittanut popsia niitä enää, vaikka niistä ei kauhean pahoja haittavaikutuksia tullutkaan (ihon ja limakalvojen kuivuutta pääosin). E-pillerit eivät tasanneet kiertoa, vaan menkat tulivat just silloin kun itse mielivät (ja ihan yhtä kivuliaina kuin ennenkin), eikä niitä pystynyt skippaamaan tai siirtämään.

 31. Yazit ovat aika matalahormonisia, varmaan ei teho riittänyt sulle :D Ihanaa ettet saanut mitään oireita!

 32. -elena- sanoo:

  Sen haluaisin korjata, että ainoat paikallisesti vaikuttavat ehkäisynenetelmät, jotka mainitsit, ovat kierukat. Sekä ehkäisykapseli että -rengas vapauttavat hormonia systeemisesti elimistöön, mutta tekevät sen tasaisesti, toisin kuin pillerit.

 33. Oot ihan oikeassa, vähän tyhmästi muotoiltu tuo, ja vapauttaahan hormonikierukkakin keltarauhashormonia koko elimistöön, kuparikierukan vaikutus taitaa olla vain ainoastaan paikallinen, sen varsinainen vaikutusmekanismi on kyllä hämärän peitossa edelleen monille lääkäreillekin :D

 34. […] E-pillereiden lopettaminen […]

 35. Pohdiskeleva sanoo:

  Mahtava teksti, kirjoitat niin hyvin, viimeinen lause sai nauramaankin! Olen syönyt e-pillereitä n. 5 vuotta ja olen juuri tämän kuun loppuun lopettamassa niiden syönnin. Siksi syön vielä kuun loppuun, että haluan menkat vielä tiettynä päivänä ja pidän elokuun ajan mielialapäiväkirjaa. Ajattelin vaihtaa hormonikierukkaan, mutta sun teksti uudesta tulleesta kuparikierukasta Gynefix sai miettiin sitä nyt todella vakavasti. On aivan järkyttävää että siihen aikaan teinitytöille suositeltiin pillereitä ilman kunnollista informaatiota! Viimeksi kun kävin gynellä, sain kuulla, että e-pillerit voivat myös koventaa menkkakipuja joissain tapauksissa, ja ilmeisesti tämä on juuri minulle tapahtunut. (Selviää pillereiden lopettamisen jälkeen varmemmin.) Itse luulin, että kehoni nyt vain on sellainen, että kun tulen vanhemmaksi, niin kivut vain jotenkin ovat yltyneet, ja ”tiesin” että pillerit kipuja vaimentavat, ja siksi olin hyvin kiitollinen että onneksi ei ole niitä vielä kovempia kipuja. Tämä uusi informaatio sai kyllä raivostumaan kaikkiin e-pillereistä kertoviin infoihin, ja kuinka ne voivat olla noin pielessä. Vielä olen kärsinyt ihan turhaan mielialojen vaihtelusta ja todella samaistun tuohon mitä kerroit itkemisestä, itken lähes joka toinen päivä ilman mitään järkevää syytä. Mutta lopuksi, kiitos hyvästä blogista ja samaistumiskokemuksista!

Leave a reply

Your email address will not be published.