Miten eroon sokeririippuvuudesta?

tiistai joulukuu 13 2016 1 comment

En tiedä onko tämä fiksuin postaus kirjoittaa näin joulun alla, kun hyllyt pursuavat vaikka minkälaisia herkkuja. Toisaalta tämä voisi olla kuitenkin se otollisin ajankohta tälle, sillä jos syöt jouluna järjettömät määrät valkoista sokeria, tammikuu voi olla hyvinkin hankala. Ja todennäköisesti meistä aika moni kärsii jo nyt jonkinasteisesta sokeririippuvuudesta. On ihan uskomatonta, kuinka koukkuun valkoiseen sokeriin voi jäädä. Joten nyt asiaa siitä, miten eroon sokeririippuvuudesta?

Itse olen myös kärsinyt sokeririippuvuudesta ja halusinkin nyt kertoa, miten pääsin siitä eroon. Lapsena söimme toki karkkia aina silloin tällöin. Olen aina rakastanut suklaata, kun taas suolaisista ”herkuista” en pidä käytännössä edelleenkään. Kun muutin omilleni, en ostanut oikeastaan koskaan kaupasta mitään ”hyvää”. Muutin ex-poikaystäväni kanssa yhteen ja hän kyllä osti. Kun kotona oli aina karkkia tai suklaata tarjolla, sitä tuli itsekin syötyä. Samaan aikaan liikuin paljon ja söin todella vähän. Painoin alle 50 kiloa, mutta söin karkkia varmasti joka ikinen päivä. Alkoi vuosia kestänyt sokerikoukku. Samaan aikaan himoitsin myös kaikkea hiilaria, jota taas silloisen (minulle väärän) ruokavalioni takia vältin. Usein ainoat hiilarin lähteet tulivatkin karkeista. Voin todella huonosti.

Kun eron jälkeen muutin yksin, päätin etten osta karkkia. Saattoi kulua parikin viikkoa, etten edes muistanut karkkihyllyn olemassaoloa. Söin kuitenkin samaan aikaan paljon leipää ja muuta hiilaria. Joka ikinen ilta vaivasi ärsyttävä loputon nälkä. Vaikka liikuin, teki silti mieli valtavasti sokeria. Saatoin salilta tullessa tehdä itselleni suklaakakun ja syödä siitä puolet vaniljajäätelön kanssa ihan helposti. Tuntui, että mitä enemmän treenasin, sitä enemmän himoitsin myös makeaa. Silloin ruokavalioni oli ihan ”tavallinen”, en kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Kunhan sain tarpeeksi proteiinia, koska treenasin.

Raskaana ollessani muutin ruokavaliota terveellisempään ja monipuolisempaan suuntaan. Luovuin maitotuotteista, hyvin pitkälti myös vehnästä ja lisäaineista. Aloin kiinnittää raskauskilojen pelossa huomiota sokerin syöntiin ja pakotin itseni jättämään karkit kauppaan. Raskauden jälkeen aloin treenata taas kunnolla. Makeanhimo ei koskaan palannut.

Niin yksinkertaista kuin se onkin, sokeririippuvuus lähtee, kun on syömättä sokeria. Se on tuskallisen tien takana, mutta se on mahdollista. Tässä omat vinkkini –  eli miten eroon sokeririippuvuudesta?

Syö tarpeeksi etenkin aamuisin Aamiaista ei turhaan sanota päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Jos aikainen aamusyöminen ällöttää, syö vähän myöhemmin. Pääasia, että syöt. Proteiinia, hyviä rasvoja ja hiilareita. Oma aamiaiseni koostuu oikeastaan aina tuorepuurosta, hedelmistä ja marjoista. Sen ja lounaan välissä syön vielä pienen välipalan (hedelmä, kaurajogurtti tms) ettei verensokerin lasku pääse yllättämään ja aiheuttamaan karkkihimoa. Tämä pätee myös myöhemmin päivällä.

Syö puhtaasti Vältä siis lisäaineita. Erilaiset lisäaineet ja makeutusaineet voivat sekoittaa aineenvaihduntaa, etkä myöskään tajua olevasi täynnä. Ruokaa voi ahmia älyttömiä määriä ja silti on nälkä. Sokerittomat tuotteet itseasiassa vain kasvattavat sokerinhimoa, jos niissä on paljon keinotekoisia makeutusaineita.

Muista piilosokeri Sokeria löytyy niin monesta tuotteesta, etten tajua sitä aina itsekään. Jogurtit ja muut maitovalmisteet (myös kasvipohjaiset jogurtit ovat usein aikamoisia sokerin lähteitä), mehut, kaupan valmiit myslit ja murot, limut ja energiajuomat, välipalapatukat, ketsupit.. Piilosokerin lähteitä kannattaa googlailla ja jos kiinnostusta riittää, kannattaa lukea jo kaupassa pakkausselosteita.

Juo vettä Vedenjuonti täyttää vatsaa ja siten tekee myös mieli syödä vähemmän – myös sokeria. Vedenjuonti myös parantaa aineenvaihduntaa ja tekee olosta muutenkin virkeämmän. Ainakin itse himoitsin sokeria paljon enemmän silloin, kun olo on ns. nuutunut.

Liiku ja treenaa Treenin jälkeen tekee harvoin mieli makeaa. Liikkujan ruokavalio kannattaa pitää monipuolisena ja ravitsevana jo treenaamisenkin takia. Samalla tekee varmasti vähemmän mieli makeaa. Kannattaa syödä kuitenkin riittävästi, sillä kun liikut, kroppasi vaatii enemmän myös energiaa eli ruokaa. Jos pidät ruokamäärät minimissä, alat himoita sokeria koska kroppasi vaatii erityisesti hiilareita. Treenistäkin on enemmän hyötyä, kun saat riittävästi energiaa.

Muista levätä Väsyneenä tekee mieli hiilareita, erityisesti sokeria. Riittävä yöuni on tärkeä asia tässäkin.

Syö hyvää sokeria Valkoinen sokeri on pahaa sokeria, mutta sitä voi korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla jos sokeria ei voi jättää kokonaan. Kookospalmusokeri korvaa hyvin valkoisen sokerin. Muita hyviä makeuttajia ovat esimerkiksi taatelit, agavesiirappi ja luomuhunaja.

Älä stressaa kuitenkaan liikaa, mitä enemmän mietit syömisiäsi, sitä enemmän keskityt myös niihin mielitekoihin. Pieni määrä sokeria silloin tällöin ei ole varmasti haitaksi kenellekään. Toki jos se aloittaa taas järjettömän sokerikierteen, kannattaa sekin jättää mahdollisuuksien mukaan aina väliin. Lasten sokerinsyöntiin tulee tietysti kiinnittää huomiota, mutta kohtuus siinäkin. Sanokaa mitä sanotte, en ymmärrä yhtään niitä äitejä, jotka kieltävät lastenjuhlissa herkuttelun koska kotona ei syödä sokeria. Lasten kohdalla synttärit, kuvaukset ja lennot – silloin kaikki on sallittua. Ainakin meillä.

Jos teillä on hyviä vinkkejä sokeririippuvuuden kanssa elämiseen tai omia sokerikoukkujuttuja, kertokaa ihmeessä. Niitä ei koskaan voi lukea liikaa.

 

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


One Response to “Miten eroon sokeririippuvuudesta?”

  1. […] vain yltyy, mitä enemmän sitä sokeria syö. Irti sokerikoukusta -postauksen löydät täältä, muista nämä myös […]

Leave a reply

Your email address will not be published.