Minä ja alkoholi

sunnuntai maaliskuu 05 2017 1 comment

Sunnuntai-ilta on mitä mainioin aika pohtia omaa alkoholinkäyttöä. Joku saattoi vannoa tänään, ettei juo enää ikinä. Toinen herää rennon viikonlopun jälkeen, taputtaa itseään olalle kun on oltu vain kotona, toinen odottaa jo seuraavaa viikonloppua.. Aika monien meidän viikonloppuihin kuuluu tavalla tai toisella alkoholi. Oli se sitten saunasiideri, lasi punaviiniä ruoan kanssa tai aamuun asti juhlittu yö turhan monen shottilasin kanssa.

Blogini kategorioituu helposti hyvinvointiblogiksi, mutta olen täällä usein kertonut myös alkoholinkäytöstäni. En halua, että alkoholi sulkee pois hyvinvoinnin – tai toisinpäin. Viime vuosina esimerkiksi monet hyvinvointibloggaajat ovat lopettaneet alkoholinkäytön kokonaan. Todella hieno juttu ja ihailen heitä, jotka siihen kykenevät. Haluan kuitenkin omalla esimerkilläni tuoda esiin sitä, että näin radikaali ratkaisu ei ole välttämätön ja alkoholinkäyttö ei ole este hyvinvoinnille.

Alkoholinkäytöstä puhutaan hyvinvoinnin yhteydessä todella vähän. Muutenkin alkoholikeskustelu on aina jotenkin negatiivissävytteistä tai menee usein siihen liittyvän tunnepuolen takia väittelyksi, jolloin aiheesta ei haluta edes keskustella järkevästi. Vaikka kuten aiemmin jo mainitsin, jollain tasolla se on osa meidän jokaisen elämää. Puhutaan siitä jatkossa enemmän.

Käyn suhteellisen usein ulkona, mutta se aika ei missään nimessä ole esimerkiksi lapseltani pois. Hänellä on rakastavia aikuisia ympärillään ja hän nauttii heidän seurastaan yhtä lailla kuin äidin kanssa olemisesta. Minulle alkoholinkäyttö liittyy sosiaalisiin tilanteisiin, rakastan edelleen sitä nousuhumalaa mutta inhoan krapulaa ja väsymystä jonka se saa aikaan. Kuitenkin hauskat illat ystävien kanssa ovat yleensä sen arvoisia. Jos olisin toista mieltä, en kävisi ulkona lainkaan. Jos en nauttisi siitä, että saan istua baarissa pilkkuun asti, en istuisi. Kuten kaikkea muutakin tekemistäni elämässä, tätäkin noudattaa oma ”sääntöni” – jos et pidä siitä, älä tee sitä.

Kuitenkin ajattelen, että esimerkiksi viikottainen alkoholinkäyttö heikentää hyvinvointia. Ja nyt tarkoitan siis humalahakuista juomista. Unirytmi menee sekaisin, viikossa on periaatteessa yksi (hyvinvoiva) päivä vähemmän ja usein maanantaisinkin tuntee olonsa vielä vähän heikoksi. Kroppa palautuu alkoholista yllättävän hitaasti. Ulkonäkövaikutuksista puhumattakaan. Muistan ajan, kun kävin vähintään kerran viikossa ulkona. Ja siltä myös näytinkin. Painoa tuli hetkessä yli 5 kg lisää ja kasvoista näki aina pienen turvotuksen. Vaikka nyt ei puhuta edes mistään poikkeuksellisista määristä. Yllättävän monet tuttavapiiriini kuuluvat juhlivat vieläkin useammin.

Alkoholiriippuvuuden vaarat ja seuraukset ovat myös varmasti meidän jokaisen tiedossa. Ei taida olla ihmistä, joka ei tuntisi alkoholistia. Tiedän lukuisia ongelmakäyttäjiä ja tämä sairaus on koskettanut myös omaa perhettäni. Silti – piipahdin eilen pikaisesti nelikymppisillä selvinpäin. Ja totesin, ettei enää ikinä. Vaikka aamulla oli oikein freshi olo ja tänään sain aikaan vaikka mitä. Vietän kuitenkin jatkossa mieluummin juhlaillat juhlailtoina ja koti-illat kotona.

Kunhan kohtuus ja tasapaino säilyvät, alkoholinkäyttö voi olla hauskaa, ihmisiä yhdistävää ja mitä mainioin nollauskeino hektiseen arkeen. Jos tietää etukäteen, että viikonloppuna on juhlittava, esimerkiksi treeniohjelmia voi soveltaa sen mukaan. Viikolla enemmän treeniä, sunnuntaille rauhallinen iltakävely ja maanantaiksi lepopäivä. Järjestelykysymyksiä. Miten te käytätte alkoholia?

Jos vietit tänään krapulapäivää, muista että se on huomenna ohi. Jos et, toivottavasti sulla oli ihana aurinkoinen ja ulkoiluntäyteinen sunnuntai. Nyt hyvää yötä – ensi viikosta tulee upea!

 

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


One Response to “Minä ja alkoholi”

  1. Pihla sanoo:

    Tykkään maistella viinejä ja pikku drinkkejä ja nautin siitä pienestä nousuhumalan tunteesta, joka vapauttaa. Mutta liika on liikaa ja inhoankin yliampuvaa kännikäyttäytymistä. Olen usein se, joka alkaa kontrolloimaan muitten kuntoa ja huolehtimaan, etteivät muut aiheuta itselleen ongelmia.
    Toki joskus itsellänikin menee hieman överiksi, mutta pyrin pitämään humaluuden hauskuuden ja kivan jutustelun merkeissä. :-)

    Ääh, krapula – ei kivaa.

Leave a reply

Your email address will not be published.