Olisinpa tiennyt tämän hyvinvoinnista

sunnuntai maaliskuu 19 2017 1 comment

Huomaan, että minulta jää usein kirjoittamatta jokin postaus jota olen etukäteen suunnitellut, sillä asia saattaa olla minulle niin itsestäänselvyys. Jotenkin sitten oletan, että ei muitakaan kiinnosta lukea aiheesta, josta on jo paljon tietoa muutenkin. Hyvinvointi, treeni ja ruokavalio ovat helposti tälläisiä aiheita. Havahduin tähän taas, kun minulta kysyttiin mitkä vatsalihasliikkeet olisivat tehokkaita polttamaan vyötäröltä vatsamakkaroita ja jenkkakahvoja. Edelleenkö joku kuvittelee, että vatsalihasliikkeet auttavat kapeamman vyötärön toivossa?

Sitten muistin, että olen itsekin joskus kuvitellut niin. Olen tehnyt aikamoisen matkan tavoitellessani hyvää oloa ja kiinteämpää ja terveempää kroppaa. Olen myös tehnyt paljon väärin, mutta oppinut niistä onneksi myöhemmin. Siksi halusin koota tähän oivalluksiani matkan varrelta. Se olisi ollut huomattavasti helpompi, jos olisin tiennyt tämän hyvinvoinnista.. 

 

Kapeampaa vyötäröä saati sixpackia ei saa pelkillä vatsalihasliikkeillä. Toki ne vahvistavat vatsan lihaksia, kasvattavatkin. Mutta sitä ylimääräistä rasvaa siinä ympärillä ne polttavat todella heikosti. Litteän vatsan salaisuus on rasvanpoltto, sen myötä matala rasvaprosentti sekä turvotuksen minimoiminen. On hullua, miten yhtenä päivänä voi näyttää todella fitiltä, mutta jos vatsa on turvonnut seuraavana, tuntuu kuin painoa olisi vähintään 5 kg lisää. Samoin vaatekoko voi tuntua kasvaneen yhdessä yössä seuraavaan.

Maito ei ole parasta mahdollista ravintoa. Oikeasti käsiteltyä maitoa ei kannattaisi juoda lainkaan. Luin juuri eilen artikkelin, jossa kerrottiin suolistosairauksien määrän lisääntyneen niin valtavasti, että voidaan puhua jo kansantaudista. Ja missään muualla maailmassa ei ole niin paljon tätä tulehduksellista suolistosairautta kuin Suomessa. Missään muualla ei myöskään juoda niin paljon maitoa kuin Suomessa. Mikään ruokavaliomuutos koskaan ei ole tehnyt kropalleni niin hyvää kuin maidottomuus. Maitorahka ja raejuusto eivät ole treenaajan parhaimmat ystävät.

Kasvisruokavalio sopii myös paljon liikkuvalle. Kasviruokavaliosta voi saada myös jopa paljon enemmän proteiineja kuin sekasyöjän ruokavaliosta. Ja se kevyt ja energinen olo vain lisää intoa lähteä liikkeelle.

Rasva ja kalorit eivät ole pahasta. Ennen välttelin rasvaa kuin ruttoa, nyt ruokavaliooni kuuluu sitä paljon. Rasvat täytyy tietysti valita oikein. Hyvin rasvojen nauttiminen edistää myös huonojen rasvojen poistumista kropasta. Kun lopetin kaloreiden laskemisen täysin, paino alkoi pikemminkin pudota. Kroppa menee yllättävän helposti säästöliekille. Paljon liikkuvan täytyy myös syödä paljon.

Kevyttuotteet ovat epäterveellisiä. Toivon jopa, että ne poistetaan joskus markkinoilta kokonaan. Keinotekoisesti makeutetut sokerittomat tuotteet eivät tee kropalle mitään hyvää. Nolla kaloria, mutta kaikkien puuttuvien kaloreiden edestä silkkaa myrkkyä elimistölle.

On kannattavampaa pitää lepopäivä kuin treenata päivittäin. Ennen saatoin hyvinkin juosta tai käydä salilla joka päivä paitsi sairaana. Kunto ei kohonnut ollenkaan, sillä se kasvaa levossa. Suorituskyky on aivan eri luokkaa silloin kun kroppa on saanut levätä ja lihakset ovat palautuneet rasituksesta rauhassa.

Jooga voi korvata jopa salitreenejä. Ennen kuin hurahdin joogaan, pidin sitä vain lähinnä henkisen puolen treenimuotona ja hengitysharjoituksena. Jooga on kuitenkin todella tehokasta treeniä lihaksille ja sillä voi hyvin korvata saliharjoitteluakin. Toki tässä on hyvä muistaa, ettei sillä kasvateta järjetöntä lihasmassaa, mutta jos tavoitteena on kiinteytys, jooga toimii siinä mainiosti.

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


One Response to “Olisinpa tiennyt tämän hyvinvoinnista”

  1. Niina sanoo:

    Pitkälti samaa mieltä, mutta vatsalihaksien toiminnasta on kuitenkin sanottava pari tarkennusta. Tilannehan voi olla niin, että on hoikka, ja rasvaprosenttikin on normaali tai jopa melko alhainen, mutta voi silti omata pömppövatsaa. Tämä voi johtua tietysti turvotuksesta tms. mutta myös siitä, että poikittainen vatsalihas (transversus abdominis) ei toimi optimaalisesti. Koska poikittainen vatsalihas on kehon korsettilihas, niin laiska poikittaisen vatsalihaksen käyttö johtaa siihen, että vatsa pömpöttää, riippumatta siitä kuinka paljon tekee vatsarutistuksia (jotka eivät useinkaan poikittaista vatsalihasta aktivoi, ellei tiedä mitä tekee). Avain onneen: Pilatestyyppiset harjoitukset, jossa harjoitellaan lantion alueen powerhousen oikeaa yhteistoimintaa: Lantionpohjan lihaksien käyttöä (jotka aktivoivat poikittaisen vatsalihaksen), sekä kytkemällä tähän suoran ja vinojen vatsalihaksien käytön. Saakelin raskaita harjoituksia oikein suoritettuina, ei tarvitse montaa toistoa jyystää :)

Leave a reply

Your email address will not be published.