Miten tärkeä on kesäloma?

perjantai kesäkuu 30 2017 4 comments

”Lomalomaloma” tulee tänään vastaan Facebookissa useita kertoja. Työpaikkojen kahvihuoneet täyttyvät lomapullan tuoksusta ja kevyistä askeleista. Muutama tunti ja kesäloma on vihdoin alkanut. Sitä on todennäköisesti suunniteltu jo pitkään, lomatoiveiden läpimenemistä stressattu jo viime kesästä lähtien ja sääennusteita klikkailtu enemmän kuin alkuvuodesta yhteensä. Kesäloma on monelle suomalaiselle vuoden kohokohta. Maailmalla lomia työpaikoilta ei todellakaan ole samalla tavalla, joten jos lomasi tuntuu ansaitulta, se on myös ainutlaatuinen lomapalkkoineen kaikkineen.

Moni aloittaa tosiaan kesälomansa tänään. Heinäkuu taitaa edelleen olla yksi suosituimmista lomakuukausista ja itselleni se on ainakin vähän pakollinenkin lomakuukausi lapseni päiväkodin ollessa suljettuna koko kuukauden. Unohdan vähän väliä loman alkamisen ja suunnittelen jo ensi viikkoa. Koska työtilanteeni on niin ihana ja joustava, että se mahdollistaa matkustelun muulloinkin kuin lomalla, en ole edes tehnyt mitään lomasuunnitelmia. Tämäkin on ihan tavallinen perjantai siinä missä muutkin ja tulen varmasti toimistolle lomalla useita kertoja. Jos jossain elämäni osa-alueilla, niin tässä koen olevani todella etuoikeutettu. En edes koe tarvitsevani lomaa töistä ja tekisin töitä enemmänkin jos se vain olisi kaiken muun ajankäytön puolesta mahdollista. Minusta on kiva tulla töihin joka arkiaamu.

Aina ei ole ollut näin. Muistan edelleen ne aivan liian aikaiset aamut, työmatkat ja jatkuvan kiireen. Kellon tuijottamisen lounaalla ja kahvin hörppimisen tulikuumana, koska oli pakko palata takaisin töihin tauolta. Väsymyksen, stressin ja äärimmäisen aikataulutetun elämän. Toisille se ehkä sopiikin ja silloin luulin, että itsekin sopisin työvuorojen täyteiseen elämään. Työ oli silloin sitä, mitä tehtiin työpaikalla ja kaikki se jäi päivän päättyessä sinne. Loma oli totaalista aivojen nollausta ja odotin sitä aina todella paljon. Hyvä kesäloma oli täynnä tekemistä, aurinkoa, juhlia ja rusketusta. Lomaltapaluu kummitteli mielessä koko viimeisen lomaviikon ja töihinpaluuta edeltävä sunnuntai oli suorastaan piinaava. Sill0in työmotivaatio oli aivan eri luokkaa kuin nyt. Olen kuitenkin ollut onnekas, sillä minulla on ollut aina äärimmäisen ihana työyhteisö ja todella hyvät työkaverit. Työni kautta olen tutustunut moniin nykyään parhaimpiin ystäviini. Jos joku entinen työkaverini lukee tätä nyt, tiedät että olet tehnyt työskentelystäni silloin joskus todella kivaa. Työ on monille kuitenkin se välttämätön paha, jota tehdään vain siitä saadun palkan takia. Siinä mennään pahasti metsään, sillä työ on valtavan iso osa elämäämme.

Kesäloma on mielestäni todella ansaittu etu. Ilman sitä jatkuva puurtaminen voi tuntua todella raskaalta eikä työasioista pääse irti välttämättä ollenkaan missään vaiheessa vuotta. On kuitenkin surullista, että kesäloma on tosiaan monille se vuoden kohokohta ja seuraavaa lomaa aletaan odottaa jo ennen edellisen päättymistä. Kehottaisinkin miettimään, miten työnteosta saisi niin mielekästä ettei kesäloman merkitys olisi liian suuri. Pientä breikkiä tarvitsee aina, mutta neljän viikon palkallisen kesäloman heinäkuussa ei pitäisi olla mikään ehto onnellisuudelle ja hyvälle kesälle.

Miten tärkeä kesäloma sinulle on? Odotatko sitä koko vuoden vai pärjäisitkö vähemmälläkin?

PS. Kaikille kesälomansa aloittaneille aivan ihanaa ja rentouttavaa lomaa ja heille, jotka eivät tänä kesänä (enää) lomaile, älkää stressatko. Onneksi on töitä ja kesästä saa ihan mahtavan vapaailtoina ja viikonloppuina!

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


4 Responses to “Miten tärkeä on kesäloma?”

 1. Tuuli sanoo:

  Minusta tuo Suomen neljan viikon kesaloma on kaiken kaikkiaan hassu ajatus – ehka koska minulla sita ei koskaan ole ollut. Saan nykyisessa asuinmaassanikin 25 paivaa lomaa vuodessa (edellisessa ruhtinaalliset 39), mutta voin pitaa ne milloin tahansa. Mieleeni ei tulisi pitaa kaikkia kerralla. Mina nautin kesasta, vaikka olenkin toissa suurimman osan kesaa. Lounastauolla paasee kattoterassille ja kokouksetkin voi joskus pitaa vaikka ulkona. Olen kanssasi samassa tilanteessa siina mielessa, etta reissaan ja pidan pienia breikkeja ympari vuoden. Silloin neljan viikon lomaa ei osaa edes kaivata.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Toi vapaus päättää lomapäivistään tekee varmasti myös sen, että pärjää vähemmälläkin :) Yksi viikko kesällä ja muutama pitkä viikonloppu olisi varmasti ihan riittävä määrä jos muutenkin reissaa ja sattuisi vielä olemaan hyvät ilmatkin. Tietty edellytyksenä se, että viihtyy työssään :)

 2. Niina sanoo:

  Lomaa kyllä arvostan, kun on töitä. Tänään oli kuitenkin yksi elämäni onnellisemmista päivistä, kun sain soiton eräästä unelmieni työpaikasta. Sain vakkarityön hyvillä tunneilla. Lapseni on nyt 1,5 vuotias ja olen tehnyt pätkätöitä joulun aikaan ja nyt keväällä. Aloin jo kaivata töihin. Saan kuitenkin vielä lomailla heinäkuun ja luultavasti osan elokuuta. Nyt tuntuu, että kaikki vaivannäkö on vihdoin palkittu! Ja hei ihanaa lomaa sulle ja perheellesi. Ihan paras blogi sulla!

  • mirvaannamarian sanoo:

   Voi kuinka ihana kuulla, oikein paljon onnea uudesta työpaikasta! <3

   Jos saisin valita milloin aloittaisin uudessa työpaikassa niin ehdottomasti just loppukesästä/kesän jälkeen. Syksy tuntuu uudelta alulta ja lomaa ehtii kertyä ensi kesäksi kuitenkin ihan kivasti :) Tiedän tunteen, koska olin 1v7kk ikään asti kotona ja tein samalla keikkatöitä ja pieniä toimistohommia.. Säännöllisyyttä ja kokopäivätyötä osaa arvostaa ja lapsi on juuri sopivan ikäinen päiväkotiin.

   Kiitos - me lomaillaan oikeastaan kahdestaan Micaelin kanssa mutta menee se näinkin! Ensi viikolla kuitenkin käyn vielä töissä :D

Leave a reply

Your email address will not be published.