KUPARIKIERUKKA

keskiviikko heinäkuu 19 2017 6 comments

Vihdoin, kauan kysytty ja aikoja sitten luvattu postaus on täällä. Niin se kesä ja kiireet vievät mennessään, vaikka kuvittelin että juuri nyt olisi sitä aikaa. Mutta mennään suoraan asiaan, kuparikierukka kiinnosti niin monia, että halusin jakaa ainakin omat kokemukseni sen käytöstä ja kertoa teillekin, miksi se on paras mahdollinen ehkäisymuoto mitä on vastaan tullut.

Tämän postauksen takaa pääset lukemaan juttujani hormonaalisesta ehkäisystä ja sen haitoista, e-pillereiden lopettamisesta ja vähän vahinkolapsistakin. Lyhyesti kuitenkin kerron tässäkin, että hormonaalinen ehkäisy on mielestäni yksi pahimmista virheistä mitä nainen voi kropalleen tehdä. Sopihan se itsellenikin lähes 10 vuotta, tai niin ainakin luulin sillä totuin kaikkiin sivuvaikutuksiin kun aloitin pillerit niin nuorena, mutta lopulta oireet olivat todella inhottavat ja kropan palautuminen päivittäin siihen tungetuista hormoneista kesti todella pitkään. Olen kokeillut niin hormonikierukkaa, ehkäisypillereitä ja -rengasta sekä varmaan kaikki mahdolliset hormonittomat ehkäisykeinot. Kuparikierukka on vain ollut kaikista vaihtoehdoista ehdottomasti paras.

Kuparikierukan toiminta perustuu pääosin siihen, että se ehkäisee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdun seinämään. Se on myös todella varma ehkäisykeino. Kuparikierukka asennetaan aina lääkärissä, joko kunnallisella tai yksityisellä, ja sitä voi käyttää jopa 5-10 vuotta. Lopulta se on jopa hyvin edullinen ehkäisymuoto. Toisilla paikkakunnilla ensimmäinen kierukka on myös ilmainen. Kuparikierukkaa löytyy useampia kokoja, joista pienin on tietysti paras. Helpoin laittaa ja vähiten ikäviä sivuvaikutuksia. Kuparikierukka sopii periaatteessa kaikille, mutta sen yleisimmät haittavaikutukset ovat juuri ne, minkä takia kierukasta myös yleensä luovutaan. Kuparikierukka tekee menkoista jonkin verran runsaammat ja mahdollisesti myös kivuliaammat. Oman kokemukseni myötä tämäkin tasoittuu. Ensimmäiset puoli vuotta menkat ovat kyllä pahemmat ja kierto saattaa olla vähän lyhyempi, mutta kun kohtu tottuu tähän ns. vierasesineeseen, vaikutus ei ole enää ollenkaan niin paha. Menkat kestävät ehkä 2 päivää pidempään ja tamponeissa joutuu siirtymään seuraavaan ”kokoon”, mutta itselläni ei ainakaan mitään hirvittävää muutosta tapahtunut niin etten sietäisi sitä. Menkkakipuja mulla ei ole enää ollenkaan. Siis ei ollenkaan. Tähän vaikuttaa muun muassa säännöllinen liikunta, muutenkin terveet elämäntavat ja jopa ruokavalio. Kuparikierukka toimii muuten myös jälkiehkäisynä, joten jos vahinko sattui etkä halua syödä isoa hormoniannosta jälkiehkäisypillerin muodossa, kuparikierukka on todella varma jälkiehkäisy kun se asennetaan viiden päivän kuluessa. Samalla sen saa kätevästi jätettyä paikoilleen jatkoa varten. Kierukan saa pois heti kun sen haluaa. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, ettei lääkäri ole suostunut poistamaan kierukkaa ennen kuin se on ollut joitakin kuukausia paikoillaan. Ei terve, vaihda siinä tapauksessa lääkäriä heti.

Kuparikierukan laitto, se tosiaan vähän tuntuu. Siksi kannattaa valita tarkkaan, minne sen menee laittamaan. Synnytyksen jälkeen jälkitarkastuksessa minulle kerrottiin, että normaalisti synnyttäneelle kierukka asennetaan terveysasemalla jolloin lääkäri voi olla ihan vain terveyskeskuslääkäri. Hekin voivat olla hyviä, mutta tuon lääkärin myyntipuhe ei ainakaan ollut hyvä. Koska minulle tehtiin sektio, sain ajan ehkäisyneuvolaan, jossa lääkärit ovat ensinnäkin gynekologeja ja erikoistuneita nimenomaan kierukan asennuksiin, sillä synnyttämättömien kierukan asennus voi olla haastavampaa. Myöhemmin olen käynyt yksityisellä ja googlannut parhaimman mahdollisen paikan ja lääkärin. Laitto on hieman kivulias, mutta nopea. Eniten sattuu kohdunkaulan avaaminen, mutta sen jälkeen kaikki on ihan kivutonta. Kierukan poistaminen ei muuten tunnu miltään. Olen ollut ihan työkykyinen ja selvinnyt ihan yhdellä särkylääkkeellä laiton jälkeen. Todella moni ihan arkinenkin asia sattuu paljon enemmän. Hyvä lääkäri kertoo myös kokoajan mitä tekee ja milloin voi tuntua kipua. Kivuliaan asennuksen takia kierukkaa ei missään nimessä kannata jättää ottamatta.

On kuitenkin heitä, joille tavallinen kuparikierukka ei sovi vaikka sitä olisi käyttänyt pidempäänkin. Liian kivuliaat ja runsaat menkat voivat kuitenkin olla esteenä tavalliselle kuparikierukalle. Viime vuosina ehkäisymarkkinoille on tullut rungoton kuparikierukka Gynefix. Sen toimintaperiaate on sama kuin tavallisella kuparikierukalla, mutta koska siinä ei ole runkoa vain ainoastaan kuparilangat jotka kiinnitetään kohdun seinämään, se ei vaikuta menkkoihin lainkaan. Asetus sattuu (tai ei satu) ihan yhtä lailla kuin tavallisessa kuparikierukassa ja parit ekat menkat voivat olla tavallista raffimmat, mutta tilanne tasaantuu todella pian. Aivan loistava keksintö, enkä voi kuin lämpimästi suositella sitä ihan joka ikiselle. Se poistaa kaikki mutinat kuparikierukan haitoista (menkkoihin liittyvät muutokset), sillä niitä ei tule. Gynefix on kuitenkin vasta niin uusi tuttavuus, ettei sitä saa kaikkialta. Lääkärit varmasti kouluttautuvat jatkuvasti lisää sen laittoon, mutta toistaiseksi sitä ei saa kuin muutamalta yksityiseltä lääkäriasemalta. Hinta on lähes sama kuin tavallisella kuparikierukalla yksityisellä lääkäriasemalla, noin 200+ euroa. Gynefixin asennus kannattaa ajoittaa oikein, sillä lääkäri käännyttää sinut muuten pois. Se voidaan asentaa vain juuri edellisten menkkojen jälkeen, sillä silloin kohdun limakalvo on tarpeeksi ohut ja langan saa siihen kiinni pysyvästi. Tavallinen kuparikierukka voidaan asentaa missä vaiheessa kiertoa tahansa.

Tulipa taas kirjoiteltua. Kysykää ihmeessä jos jotain tuli mieleen, mitä en kirjoittanut tähän ja jakakaa omia ehkäisykokemuksia kommenttiboksiin!

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


6 Responses to “KUPARIKIERUKKA”

 1. S sanoo:

  Hmm. Mulla on ollut kuparikierukka nyt vähän reilun vuoden – takana yli 10 vuotta pillereiden käyttöä ja sen jälkeen vajaa vuosi ehkäisyrenkaan kanssa. Pillerit piti lopettaa, kun elämänrytmi muuttui kovin epäsäännölliseksi ja aloin unohtelemaan niiden ottamisen, renkaasta luovuin sen ja stressin aiheuttamien haittavaikutusten takia.
  Siinä vaiheessa en enää halunnut tunkea ylimääräisiä hormoneja kroppaani, vaan valitsin kuparikierukan.

  No, se asennus. Ei-synnyttäneenä ja/tai muista syistä, se sattui omalla kohdalla pahemmin kuin mikään koskaan. Gyne oli varmasti hyvä työssään, erittäin mukava ja kertoi koko ajan mitä tekee jne, mutta se oli silti karmiva kokemus. Jos olisin arvannut miten kipeä olen asentamisesta seuraavan vuorokauden, olisin ottanut samana iltana alkavan työvuoroni sairauslomaa. Pari seuraavaa päivää vaati myös joitakin särkylääkkeitä, alavatsan krampatessa kivusta.

  Elämä ehkäisyn suhteen on nykyään toki todella helppoa, mutta menkat on Paljon kivuliaammat kuin ennen. Sellaiset, että oli pakko hakea reseptilääkkeet paria ensimmäistä vuotopäivää varten, kun perusburanalla ei pärjää. Vuodon runsauteen en koe kierukan juurikaan vaikuttaneen. Mulle gyne teroitti, ettei tampoonia kannattaisi käyttää, kun on riskinä että kierukan narut tarraa siihen kiinni ja kierukka voi tampoonia ulos ottaessa tulla mukana, mutta oon mä silti käyttänyt…

  Nyt keväällä kävin eri gynellä kuin yleensä, ja hän alkoi kauppaamaan tuota mainitsemaasi Gynefixiä. Kertoi, että se on uusi ja että harvassa paikassa sitä vielä laitetaan. Jotenkin ärsyynnyin siitä myymisestä, vaikka edut (kivuttomuus lähinnä) kuulostikin hyvältä – sanoin, että kestän kyllä pari päivää kuussa särkylääkkeillä. Sitten luin sen sun edellisen tekstin aiheesta ja nyt oon miettinyt, että pitäiskö kuitenkin vaihtaa…

  Rahankäytöllisesti ja pienessä pelossa vanhan poistamisen+uuden asentamisen kivusta, taidan antaa ajatuksen muhia vielä jonkin aikaa – mutta oon erittäin iloinen että markkinoille on tullut uusi, vielä parempi hormonivapaa vaihtoehto!

  Sen verran vielä tohon rahankäyttöön,että vaikka +200€ kuulostaa (ja onkin) iso kertasijoitus, viidelle vuodelle jaettuna se ei oo mitään – se helpottaa sitä kriiseilyä. :)

  Tulipahan ihan holtiton romaani. Hups.
  Kiitos sulle postauksesta!

 2. Minea sanoo:

  Oih, toi Gynefix kuulostaa vastaukselta kaikkiin mun rukouksiin!! :D En ole tuollaisesta kuullutkaan… nyt sitten vain selvittämään, että tarjoaako mikään yksityinen lääkäriasema täällä Kotkassa tai lähistöllä sitä :) Pääkaupunkiseudullekaan ei täältä tietysti mahdoton matka ole. Kiitos mielettömästi vinkistä! :)

  • mirvaannamarian sanoo:

   Stadissa ainakin Aava ja Terveystalo laittavat niitä jos Kotkasta ei löydy :)

 3. --- sanoo:

  Ihan vaan vinkiksi jos joku Tamperelainen lukee ja kiinnostuu: Tampereen kunnallisella puolella on lääkäri joka asentaa Gynefixejä.

  Mukava ja osaava lääkäri oli. Sain tosin taistella ajanvarauksen kanssa väärän ikäisenä, synnyttämättömänä ja opiskelijana, että sain ajan paikkaan ”johon en kuulu” (kuulun opiskelijaterveydenhuoltoon, mutta sitä kautta en olisi saanut haluamaani kierukkaa eli gynefixiä). Hoitaja (tmv puhelimeen vastaava henkilö) tuntui yrittävän kaikkensa etten ottaisi kuparikierukkaa, pelotteli viimeiseen asti tulehdusriskistä ja lapsettomuudesta yms. Oli suorastaan epäkohtelias ja töykeä, sanoi minulle noilla yllämainituilla sanoilla että ”kun et kuulu tänne”. Ajanvaraus oli siis hirveää vääntöä (monta puhelinsoittoa), jäi tosi paska maku suuhun ja suorastaan ahdisti mennä sinne kun oli niin epätervetullut olo. Oli vähän kiusallista, kun samainen henkilö oli vieläpä asennuksessa mukana lääkärin apuna, mutta siinä hän oli onneksi ihan asiallinen ja ystävällinen.
  Tuollaisessa tilanteessa toivoisin työntekijältä kyllä vähän ajattelevaisuutta, ymmärrystä ja erilaista kohtelua asiakasta kohtaan.

  Asennus sattui ihan kamalasti, mielestäni enemmän kuin tavallisen mallisen kuparikierukan asennus. Mutta ei se kipu kauaa kestä, siinä oli vaan todella vaikea pysyä paikallaan kun vaistomaisesti lähtee kipua karkuun. Poistoa en ole vielä kokenut kun edellinen valui itsestään ulos. Gynefixin halusin senkin takia, ettei sen pitäisi itsestään lähteä paikaltaan.

  Olen kyllä ollut tyytyväinen. En halua käyttää hormonaalista ehkäisyä, joten kuparikierukka on ainut järkevä vaihtoehto itselle. Kuukautisissa on yksi todella runsas päivä, jolloin kivun kanssa pärjää yhdellä särkylääkkeellä + tiputtelu jatkuu pidempään, mutta kestän kyllä nämä oireet, sillä parempaakaan ei ole tarjolla.

Leave a reply

Your email address will not be published.