Kasvisruokavalio – miksi sinunkin kannattaa kokeilla?

perjantai syyskuu 22 2017 11 comments

Kasvisruokavalio on ollut viime vuosina pinnalla eikä syyttä. Vaikka kaikenlaisia ruokavaliotrendejä on vuosien varrella nähty, on kasvispainotteinen niiden parhaimmistoa. Kiitos trendin, kasvissyönti ei koskaan ole ollut helpompaa kuin mitä se tänä päivänä on. Kasvisruokavaliota on monia erilaisia, enkä itse pystyisi varmasti koskaan noudattamaan täysin vegaanista ruokavaliota. Se vaatisi jo omia eväitä ja eri ruokia muun perheen kanssa, johon en edes halua lähteä. En paneudu tässä postauksessa siis täysin vegaaniseen ruokavalioon, vaan pikemminkin kasvispainotteiseen. En syö käytännössä ollenkaan punaista lihaa, (esimerkiksi kyläillessä en kuitenkaan kieltäydy jos sitä on pieniä määriä, pihviä en saisi varmaan edes alas) ja kanaakin syön kohtuudella. Sen sijaan kalaa syön useamman kerran viikossa, samoin soijavalmisteita. Soijankin haitallisuudesta puhutaan paljon, mutta lukekaapa tutkimuksia punaisen lihan ja lihajalosteiden käytöstä. WHO on todennut niiden aiheuttavan jopa syöpää ja punaisen lihan lisäävän syöpään sairastumisen riskiä. Enkä ihmettele enää, miksi.

Aiemmin söin paljon punaista lihaa. Pihviä vähintään kerran viikossa, jauhelihaa ainakin kaksi. Pihviaterian jälkeen olo oli aina jotenkin vetämätön, laiska ja raskas. Pihvin syöminen tuntui vatsassa useamman päivän. Olin kuitenkin täysin sokea lihan haitallisuudelle, sillä minuunkin oli iskostettu ajatus – proteiinia ja vähän rasvaa, kuinka hyvä vaihtoehto punainen liha onkaan. Riistaa lukuunottamatta punainen liha sulaa kuitenkin todella hitaasti, joka on varmasti syy sille väsymykselle ja myös niille terveyshaitoillekin. On uskomatonta, kuinka osa ravitsemustieteen asiantuntijoista väittää edelleen punaisen lihan olevan terveellisempää kuin kasvissyönnin.

Miksi sinunkin kannattaa sitten kokeilla kasvispainotteista ruokavaliota? Takaan, että huomaat muutoksen olossasi jo viikon, parin jälkeen jos olet aiemmin käyttänyt paljon lihatuotteita. Olen todella paljon virkeämpi ja olo on huomattavasti kevyempi jokaisen aterian jälkeen. Elimistö ei kaipaa lihaa lainkaan. Lihaskuntoni ja kestävyyskuntoni on paremmalla tasolla kuin koskaan aiemmin, tämä johtuu varmasti juuri siitä energisyydestä ja vireystilan noususta jossa kasvispainotteinen ruokavalio on yksi osatekijä. Jos sanotaan, että aktiivisen liikkujan täytyy syödä lihaa, väite on aivan tuulesta temmattu. Kasvisruoka on sitäpaitsi hyvin maukasta ja mausteet erottuvat siinä paremmin kuin liharuoissa. Kasvisruoka pitää kylläisenä, mutta ei tee olosta tukalaa ja raskasta.

Nykyään kasvisvaihtoehtoja löytyy kaikkialta ja maitotuotteet on helppo korvata kasvikunnan tuotteilla. Kauramaito ja -kerma ovat omasta mielestäni maultaan lähimpänä lehmänmaitopohjaisia tuotteita. Kasvisruoasta saa myös sitä proteiinia, vaikka sitä eivät monet uskokaan. Suosikkejani proteiinin lähteistä ovat kvinoa, soijapaputuotteet, nyhtökaura sekä tonnikala. Proteiinilisänä käyttäisin riisiproteiinia, jos kokisin sitä vielä tarvitsevani. Vaikka liikun paljon, en ole käyttänyt ainakaan vuoteen lisäproteiinia.

Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi myös ympäristölle ja ihan koko maapallolle. Eläimien kasvattaminen ruoaksi lisää kasvihuonepäästöjä ilmaan jopa enemmän kuin koko maailman liikenne yhteensä, tiesitkö? Kasvissyönnin voidaan siis sanoa olevan myös ympäristöteko. No, olen kirjoittanut nyt hyvinvointi-, terveys-, ja ympäristösyistä siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Jätin tarkoituksella viimeiseksi sen kaikkein tärkeimmän, nimittäin eettiset syyt. Vaikka en 100% kasvissyöjä olekaan, jokainen lihaton valinta on valinta eläinten hyväksi. Kannattaa myös muistaa, mikä ero on esimerkiksi riistan metsästyksellä ja tehoeläintuotannolla. Ennen suljin silmäni netissä kiertäviltä videoilta, joissa paljastetaan tuotantoeläinten todelliset olosuhteet. En suosittele kuitenkaan ketään tekemään niin, vaan ottamaan fiksusti vastuun oman ruokavalionsa eettisyydestä. En peräänkuuluta mitään ehdottomuutta, enhän itsekään ole täysin vegaani, mutta suunta on ainakin oikea. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan kasvispainotteista ruokavaliota. Hyvän olon lisäksi saat siitä hyvän omantunnonkin.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


11 Responses to “Kasvisruokavalio – miksi sinunkin kannattaa kokeilla?”

 1. Dao sanoo:

  Moikka! Itse olen myös jättänyt punaisen lihan lähes kokonaan pois ruokavaliostani. Suosikkejani tällä hetkellä on kana, lohi ja tonnikala. Välillä teen myös täysin kasvisruokia. Olo on todellakin keventynyt ja en edes kaipaa lihaa. Muutenkin noudatan gluteenitonta ruokavaliota. Maitotuotteita käytän, esim. raejuustoa ja viiliä. Tosin nekin laktoosittomina. Vatsani ainakin voi todella hyvin, kun koko ikäni olen kärsinyt erilaisista vatsaoireista.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Eli sulla on nimenomaan toi kasvispainotteinen ruokavalio ratkaissut vatsaongelmat eikä maito, ihana kuulla :)

   Hyvinvointi todellakin lähtee suolistosta. Yksiselitteistä ratkaisuahan kaikille ei ole ja nyt viikonloppuna tuli vastaan esimerkiksi Lotta Hintsan ig-postaus, kuinka hänelle kasvisruokavalio ei vain sopinut sillä se aiheutti vatsaoireita. Ymmärrän sitäkin puolta, sillä mulla ainakin todella monet kasvisruokavalion kulmakivet ovat vatsan inhokkeja, tän tasapainon löytämiseen on mennyt kyllä paljon aikaa :D

 2. Reetta sanoo:

  Musta on ollut huippua huomata miten kasviksiin painottuvasta ruokavaliosta on tullut ihan valtavirran juttuja ja miten monet ihmiset kyseenalaistaa ruokavaliotaan. Kirjoitin itsekkin samasta aiheesta hetki sitten: http://www.fashionstatement.fi/vegaani-mina-31290353

  Oma tilanteeni on tällä hetkellä se, että pyrin karsimaan kaiken eläinperäisen pois ruokavaliostani. Ennen söin itse juurikin kalaa ja kanaa jossain määrin, mutta katsottuani Netflixissä olevan dokumentin ”what the health” vakuutuin siinä olleessa tiedosta että liha kuin liha, ei sovellu ihmisen ruuansulatusjärjestelmälle. Nyt melkein täysin vegaanisella ruokavaliolla eläneenä voin myös allekirjoittaa sun pointit, että olo on paljon kevyempi ja lihaa ei enää edes kaipaa yhtään! Oon myös samaa mieltä siitä, että on tärkeää että jokainen ottaa pieni askeleita parempaan ja oon myös ehdottomuutta vastaan :–)

  • mirvaannamarian sanoo:

   Kiitos kun jaoit oman kokemuksesi! Se dokkari on muuten todella hyvä ja saa ajattelemaan :)

   Just näin, pienikin teko on hyväksi ja parempi kuin ei mitään, oli kyse sitten mistä tahansa.

 3. Aliisa sanoo:

  En kirjoita tätä kiusalla, mutta ekologisuus ei aina toteudu kasvisruokien, erityisesti muutamien vegaanisten vaihtoehtojen kohdalla. Olen itse jo vuosia ollut pescovegetaristi (+maito ja kananmuna), myös vegaaniruokaa tulee harrastettua. Alpro, joka antaa itsestään varsin vihreän freesin vaikutelman, tykkää käyttää parissa tuotteessaan tuota surullisen kuuluisaa palmyöljyä. Myös laajat viljelmät aiheuttavat omat haasteensa. Osa tuotteista taas on kaikkea muuta kuin lähiruokaa. En kuitenkaan tarkoita että kaikki kasvisruoka olisi epäekologista. Kannattaa vaan tutustua tuotteen alkuperään ja ainesosiin. Itse yritän suosia lähiruokaa, vaikken siinä aina onnistukaan. Tähän mennessä suurin saavutus lienee itse tehty kasvishernekeitto kotimaisista aineksista. Toisaalta olen äärimmäisen iloinen mainitsemastasi nyhtökaurasta, samoin härkiksestä. Viimeinkin raaka-aineita alkaa saada lähiruokana :-) Yhteenveto: jos ekologisuus oikeasti kiinnostaa, pelkkään mainokseen ei kannata luottaa :D

  • mirvaannamarian sanoo:

   Toit esiin tosi hyviä pointteja, kiitos tästä kommentista :) Se ei todellakaan ole itsestäänselvää, että kasvisvaihtoehdon valitsemalla tekisi selkeitä ympäristötekoja. Varsinkin nyt kun tuotteiden kysyntä kasvaa, alkaa niistäkin markkinoista tulla aikamoinen villi länsi. Pitäisi todellakin tutustua aina elintarvikkeiden alkuperään, taustalta voi löytyä tosi ikäviä juttuja. Esimerkiksi kahvi ja suklaa ovat olleet esillä viimeaikoina tästä aiheesta..

   Kotimaisuus ja lähiruoka nimenomaan kunniaan, Helsingissä ainakin se on onneksi nykyään jo melko helppoa :)

   • Laura sanoo:

    Eikä se lähiruokakaan aina ole ympäristöteko. Esimerkiksi kasvihuoneessa kasvatetut tomaatit ja kurkut kuormittavat ympäristöä paljon enemmän kuin se, että ne tomaatit ja kurkut tuodaan Espanjasta. Kyllä se kasvissyönti on aikamoinen sokkelo, kun tarkastelee sitä niin eettisyyden, ekologisuuden kuin terveydenkin näkökulmista. Mutta toki vielä haastavampaa on lisätä kuluttajien tietoisuutta lihansyönnin vaikutuksista ympäristön pahimpana kuormittajana.

 4. Milja sanoo:

  Hei! Mainio postaus kasvisruokavaliosta :) Ainoa liha mitä itse syön on riista, koska mieheni metsästää ja kalastaa. Minun aatteisiini siis kuuluu että voin syödä vapaana eläneen eläimen lihaa. Mielestäni tehotuotettua lihaa syövän pitäisi pystyä katsomaan näitä mainitsemiasi videoita, eikä sulkea silmiään niiltä. Jos kokee ettei pysty katsomaan, silloin on aika muuttaa ruokailutottumuksia. Pyrin myös välttämään nahkaisia vaatteita/kenkiä ja käyttämäni kosmetiikka on lähes kokonaan luonnonkosmetiikkaa.
  Arvostan blogiasi koska teet postauksia syvällisemmistäkin aiheista. Jatka samaan malliin! :)

  • mirvaannamarian sanoo:

   Fiksusti ajateltu ja kiitos kauniiden ajatusten lisäksi kauniista sanoistasi :)

   Nahkatuotteiden käyttäminen on mun huono puoli. Toisaalta mietin, valitsisinko kuitenkaan sitä keinonahkaa, sillä sekään ei ole hyvä valinta, mutta esimerkiksi turkistarhausta en hyväksy lainkaan enkä käyttäisi tarhattua turkista ikinä..

 5. Tuuli sanoo:

  Hyvia pointteja, itsekin koen oloni ja omatuntoni paremmaksi kasvissyojana. Anteeksi, mutta tama pisti pahasti silmaan: ”Suosikkejani proteiinin lähteistä ovat kvinoa, soijapaputuotteet, nyhtökaura sekä tonnikala.” Tonnikalahan ei kasvissyojan lautaselle paady, eika kenenkaan joka haluaa syoda eettisesti.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mä mainitsinkin syöväni kalaa ja jos ostan tonnikalaa, ostan sen aina msc-merkittynä :)

Leave a reply

Your email address will not be published.