Ja joku kehtaa sanoa, että sairaanhoitaja saa tarpeeksi palkkaa..

torstai lokakuu 05 2017 10 comments

Olin julkaisemassa tänään ihan jonkun muun postauksen, mutta silmiini osui Sairaanhoitajaliiton jakama kirjoitus sairaanhoitajien huonosta palkasta ja sen kommenttiosio sai mut ärsyyntymään pahemman kerran. Siis joku ihan oikeasti kehtaa sanoa, että sairaanhoitaja saa tarpeeksi palkkaa tai jonkun mielestä jopa liian paljon?! En pysty ymmärtää, en millään tavalla, perusteluja tälle väitteelle. Joka niin sanoo, ei todennäköisesti tiedä sairaanhoitajan työstä yhtään mitään.

En tiedä ketään hoitajaa, en lähi-, enkä sairaanhoitajaa, joka olisi tyytyväinen palkkaansa. Se on naurettavan pieni. Yllättävän moni luulee, että sairaanhoitaja tienaa 3000 euroa kuukaudessa jakamalla lääkkeitä potilaille ja juttelemalla omaisille. Kolme tonnia kuussa tekevä sairaanhoitaja on ollut alalla pitkään ja tekee kolmivuorotyötä. Työtä, joka on niin paljon muuta kuin sitä keskustelua ja lääkkeiden jakamista. Lääkärin lisäksi myös sairaanhoitaja on omalla toiminnallaan vastuussa potilaan hengestä. Itse ymmärsin sairaanhoitajan valtavan vastuun vasta, kun aloin opiskella tähän kyseiseen ammattiin. Suurimman osan ajasta sairaanhoitaja on potilaan kanssa yksin. Potilas voi olla mitä tahansa aina 400 grammaisen keskosen ja 100 kiloisen vanhuksen välillä. Potilas voi olla hengityskoneessa keskoskaapissa, johon hoitaja on hänet laittanut ja jonka toiminnasta hoitaja huolehtii tai aivan liian epämukavassa ja ahtaassa sängyssä vaipoissa, josta hänet on autettava nostinlaitteella ylös ja käännettävä säännöllisesti makuuhaavojen ehkäisemiseksi. Jokainen potilas ja jokainen sairaanhoitaja on yhtä arvokas.

En varmasti ikinä unohda, kun siirsimme hyvin, hyvin pienen keskosen intubaation jälkeen hengityskoneessa osastohoitoon. Hänen äitinsä oli vielä leikkaussalissa, mutta isä tuli ottamaan vauvaa vastaan. Kun annoimme tarvittavat raportit vastaanottavalle hoitajalle, isä kertoi ettei koskaan ymmärtänyt mistä sairaanhoitajille maksetaan. Siinä ennenaikaisen, aivan liian pienen vauvan tuoreena vanhempana hän kiitti ja kertoi, että nyt hän ymmärtää. Hän luuli, että lääkäri tekee kaiken sen työn, mitä me hoitajina teimme.

En toivo vastaavaa kokemusta kenellekään, mutta se avasi myös omia silmiäni. Ehkä joku ei ihan oikeasti tiedä, mitä sairaanhoitajan työ on? Se on ihmishenkien pelastamista, se on aivan saatanan rankkaa niin fyysisesti, kuin henkisestikin ja se on suurimmalle osalle tekijöistään kutsumusammatti. Oma sairaanhoitajan urani jäi hyvin lyhyeksi, sillä todella epäsäännölliset työajat ja huono palkka saivat minut lähtemään muualle. Nostan hattua jokaiselle hoitajalle, onneksi on vielä teitä jotka teette työtä siitä palkasta huolimatta. Työn raskaudesta ei pääse koskaan ja sairaanhoitajia tullaan tarvitsemaan aina, mutta palkkaa on pakko nostaa.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


10 Responses to “Ja joku kehtaa sanoa, että sairaanhoitaja saa tarpeeksi palkkaa..”

 1. leena sanoo:

  No suomalaiset nyt valittaa kaikesta, kaikilla on liian pieni palkka ja naapurin nanne tienaa liikaa. Plaaplaa. Ja mene sitten Norjaan töihin, niin ei tarvitse valittaa.
  Ja tutustu lisäksi taloustieteen perusteisiin – kysyntään ja tarjontaan. Voit oppia paljon. Suosittelen myös työn taloustieteen kurssia. Mutta valitettavasti, vaikka työ olisi fyysisesti kuinka raskasta, niin se ei voi määrittää palkkaa. Se on vanhaa ajattelua. Maailma muuttuu, muutu mukana tai sammaloidu.
  Elämä on valintoja, jos haluat sairaanhoitajaksi, niin sinun tulee tiedostaa palkat, työajat jne. Jos silti vielä haluat, älä valita.

  t. LEENA

  • mirvaannamarian sanoo:

   Musta toi on kohtuuttomasti sanottu heille, jotka tekevät todella tärkeää työtä, heille jotka ovat hoitaneet myös sinua ja perhettäsi, että ”älä valita kun teet sitä tietoisesti aivan paskalla palkalla.” Tiedän kyllä erittäin hyvin, miksi sairaanhoitaja tienaa taloustieteen näkökulmasta vähemmän kuin esimerkiksi insinööri ja työn fyysinen kuormitus ei todellakaan määritä palkkaa. Mutta koska kyse on niin inhimillisestä ja vastuullisesta työstä, on ainakin minun mielestäni väärin, että sairaanhoitajien palkkataso on nykyisellä tasollaan.

   Ainakin minulle kommentistasi paistaa läpi se, ettet arvosta sairaanhoitajan työtä. Jonain päivänä sinäkin todennäköisesti tarvitset heitä ja uskon, että ajatusmaailmasi viimeistään silloin muuttuu.

   • Leena sanoo:

    Sairaanhoitajan työ on tärkeää. Ihan niinkuin kaikki työt. Arvostan heitä, en silti ole sitä mieltä että he tarvitsevat suurempaa palkkaa.

 2. Mimmuli sanoo:

  Aivan täyttä totta tuo sinun kirjoitus! Itse opiskelen juuri alalle ja olen alkanut ymmärtää työn tärkeyden. Menetin oman lähiomaisen, isäni ja näin todella läheltä kuinka paljon hoitajat tekevät, silloin päätin itsekin lähteä hoito alalle. Haluan auttaa ja tehdä tärkeää työtä, mutta ei sitä kutsumusta leivän päälle laiteta. Tuo kommentoija joka ei näyttänyt arvostavan, näyttää olevan tahallinen provo.. Tai sitten on aivot narikassa, viimeistään kun itse hoitoa kaipaa niin sopii tuolla asenteella toivoa että hoitaja tosiaan on olemassa:D

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mulla on hyvin samankaltainen tausta kuin sullakin, mun into sairaanhoitajan työhön alkoi erityisesti oman isän kuoleman jälkeen ja opiskelujen myötä opin arvostamaan heidän työtään entisestään, ei mulla ollut itselläkään mikään realistinen kuva ammatista ennen kuin aloitin opinnot :)

 3. Nappula sanoo:

  Täysin totta. Ja kyse ei ole pelkästään vastuusta, fyysisestä rankkuudesta vaan myös psyykkisestä kuormituksesta…fyysisen väkivallan jatkuvasta uhasta ja konkretiasta, jatkuvasta sanallisesta haukkumisesta. Itse olen ollut töissä Suomessa ja Norjassa. Jälkimmäisessä sai toki parempaa palkkaa ja kohtelu oli huomattavasti parempaa, mutta toki haluaisin tehdä töitä Suomessa. Nyt, kun vielä hoitajien itsemääräämisoikeus riistetään, niin viimeinen niitti on arkkuun naulattu. Burn out koettu ja totesin,että vaikka sairaanhoitajan työstä työnä pidän, niin kaikki nämä valitettavat ”luontaisedut”, joissa et ole ihminen ollenkaan, saa riittää ja vaihdan alaa. Lykka till vidare och adjö!

  • mirvaannamarian sanoo:

   Ymmärrän niin hyvin, kaikkea hyvää sulle jatkoon ja uusiin mahdollisuuksiin! ❤️

 4. Johis sanoo:

  Hyvä ystäväni on sairaanhoitaja sydänosastolla, ja kun olen hänen kertomanaan kuullut sairaanhoitajan työstä, niin nostan kyllä todella hattua kaikille sairaanhoitajille. Ylipäätään hoitotyön arvostus saisi olla korkeampaa ja näkyä palkkatasossa, mukaan lukien mm. lastenhoitajat, lähihoitajat ja sairaanhoitajat.

  Vaihdoitko kokonaan pois hoitoalalta vai millaista työtä nykyään teet?

  • mirvaannamarian sanoo:

   Ihan kokonaan pois, teen nykyisin siistiä sisätyötä säännöllisillä työajoilla toimistossa. Olen kuitenkin sydämeltäni varmaan aina sairaanhoitaja, auttaminen on niin lähellä sydäntä ja erityisesti ne sairaat lapset. ❤️

 5. Annelie sanoo:

  Erikoissairaanhoitaja minäkin. Käteen päivätyössä jää rapeat 1800€. Jopa lapseni tavallisissa ammateissa tienaavat paremmin.
  Kyllä, tuo ensimmäinen kommentoija ei ymmärrä kovin paljoa asioista.
  Itse myös rakastan ammattiani. Onneksi hallitsen myös ruotsin ja englannin ja kun nuorin on täyttänyt 18 lähden ulkomaille töihin. Saan nauttia ainakin muutaman vuoden asiaan kuuluvasta palkastakin.

Leave a reply

Your email address will not be published.