Miten lapselle pitäisi puhua?

 

Ennen kuin sain oman lapsen, olin jotenkin todella huono puhumaan lapsille. En ollut usein tekemisissä lasten kanssa, joten minkäänlaisesta luontevasta käyttäytymisestä ei voinut puhua. Sen sijaan minulla on aina ollut koiria, joille puhuin juuri sillä ärsyttävillä voi mamman kulta rakas -äänensävyllä, joka puistatti aina kun kuulin sen jonkun muun suusta. Raskausaikana oikein mietin tätä, millaista olisi puhua omalle lapselle ja miten lapselle pitäisi puhua ylipäätään? En koskaan jutellut hänelle ennen hänen syntymäänsä, sillä omalle vatsalle puhuminen nyt vain tuntui todella typerältä (niin kuulemma pitäisi tehdä). Ensimmäisen kerran kun sain lapseni syliini, en ehtinyt muuta sanoa kuin ”tuo äkkiä kaarimalja mä oksennan” ja seuraavana päivänä kun jälleen tapasimme noutaessani häntä tehohoidosta lapsivuodeosastolle, hoin lähinnä ”nuku vaan, nuku vaan, nuku vaan”. Pikkuhiljaa se lässytys sieltä kuitenkin tuli ja vauvalle oli tosiaan yhtä luontevaa puhua voi mamman kulta rakas -äänensävyllä kuin niille koirillekin. Äänensävyllä on yllättävän iso merkitys puheen kannalta vaikka sanat olisivatkin samoja.

Kun lapseni alkoi itse puhua, oma äänensävyni ja puhetyylini muuttui huomattavasti. Nykyään puhun lapselleni melkein kuin aikuiselle, mutta vielä selkeämmin ja pyrin aina selittämään esimerkiksi mitä juuri teen ja miksi. Mitä enemmän puhun lapselle selkeällä kielellä ja äänensävyllä, sitä paremmin hänen oma puheensa kehittyy. Tämä on siis ihan puhtaasti oma havaintoni. Koska edelleen lässytän koirilleni, on ollut hauska huomata myös miten se on tarttunut lapseen. Viimeksi eilen illalla Micael jutteli Fridalle ”Viida-kulta tule syliin, mä paijaan sua Viida-kulta, oot aika söpönen”. Toisaalta kun hän juttelee kanssani, puhe on hyvin selkeää ja äänensävy on aivan erilainen. Puhetyyli tarttuu lapseen ja lapsi aistii paljon asioita pelkän äänensävyn perusteella. Jos joskus ärsyynnyn aamun pukemiskiukuttelusta, saatan vähän korottaa ääntäni ja tokaista että nyt loppuu se kitinä ja valitse nyt joku näistä. Lapseni kysyy helposti ”äiti oletko sä vihainen?” vaikka en olisi edes millään lailla huutanut hänelle. Pieni lapsi tarvitsee kuitenkin lempeyttä, joten puhetyylilläkin voi vaikuttaa omaan lähestymistapaan. Vaikka sanoisi jämäkästi jostakin, äänensävy voi olla lempeän selkeä. Liian moni aikuinen tiuskii lapselle omaa kiirettään ja pahaa oloaan. Ja se on väärin. Muistathan myös, miten helposti kirosanat tarttuvat lapsen puheeseen.

Olen huomannut seuratessani ihmisiä ympärilläni, että yllättävän moni vanhempi puhuu isommallekin lapselle lässyttäen. Toisaalta toinen ääripää, vanhemmat ja muut aikuiset jotka puhuvat hyvinkin rumasti lapsille ja lasten kuullen. Kunnioitus (niin lapsia kuin aikuisia kohtaan) on tuntunut unohtuneen. Sitä kun voi osoittaa ihan ensimmäisenä jo niillä sanoilla, joita suustansa päästää.  Mitä enemmän lasten kanssa on, sitä luontevampaa eri ikäisille lapsille on puhua ja puhetyyli tulee kuin itsestään. Edelleen nähdessäni vauvoja, puheeni on aivan samanlaista kuin koirapuhe, mutta isompien lasten kanssa osaa olla paljon rennommin ja jutella ikään kuin aikuisille. Ja mitä enemmän lasten kanssa juttelee, sitä enemmän alkaa selittää puhuessaan omaa toimintaansa myös toisille aikuisille, hassua. Miten sinä puhut lapsellesi tai onko sinusta vaikeaa puhua vieraille lapsille?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
, ,
1 Comment
  • Anne
    Posted at 01:11h, 01 marraskuun Vastaa

    Itseasiassa tuosta asiasta, tuli vähän asian vierestä mieleen..miten suhtaudut muiden lapsiin kun olet itse äitiytynyt <3 siis yleisesti ottaen, kuka tahansa. Omalla kohdalla tuli järkyttävä hormoonimyräkkä. En voinut ihan vauva-aikana sietää muita lapsia. Vain se oma pieni suloinen oli se mihin halusi keskittyä ja se puhe alkaa tosiaan nyt selkiytyä kun huomaa toisen jo hapuilevan sanoja suuhunsa. Ja ne äänensävyt todellakin vaikuttaa. Kun jaksaisi aina pinnistellä pahimpina väsyneinä hetkinä sen pehmeän äänensävyn <3

Post A Comment