Arvojärjestys uusiksi – viimeistään nyt

Joulu. Kuinka moni mainostaakaan liittävänsä jouluun perheen, yhdessäolon ja rauhoittumisen. Ja kuinka monella se meneekin aivan päinvastoin. Sosialisen median täydeltä täydellisiä siloiteltuja joulukuvia, kauniita jouluaaton asuja ja niitä lahjoja. Tulin Lappiin hirveän joulustressin saattelemana. Eikä oikeastaan joulustressin, pikemminkin matkastressin. Stressaan aina reissuun lähtöä, on niin paljon muistettavaa ja asioita järjesteltävänä kun on pitkään pois. Lapissa maailma pysähtyy, jouluna onneksi muuallakin. Maailma ja me kaikki tarvitsemme sitä. Arvojärjestys muuttuu, edes hetkeksi.

Ensinnäkään kaikilla ei ole mahdollisuutta viettää jouluaan näin. Jo se tekee nöyräksi. Mutta tässä on jotain muutakin. Iski jopa hetkellinen someähky, en vain jaksa kiillotella niitä kauniita joululahjakuvia vaan nautin tästä ajasta ilman kameraa, ilman tietokonetta ja osittain ilman puhelintakin. En odota edes saavani joululahjoja, odotan sitä, että saan rakkaimmat ihmiseni tänne kanssani jouluksi. Tuntuu, että mitä enemmän maailmaa ja ihmisiä näen, sitä parempi arvojärjestys minulla on. Rakkaan lapseni kanssa paijattiin poroja, juotiin kuumaa mehua kodassa ja juteltiin syvällisiä aivan tuntemattoman ihmisen kanssa hänen vaikeasta avioeroprosessistaan. ”Pistetään se grilliin” totesi Micael 3 vuotta. Jotenkin pysäyttävää. Miksi vaivaamme päätämme ikävillä asioilla, joihin emme voi vaikuttaa? Kun arvojärjestys on pielessä, juuri ne epäolennaisimmat seikat tekevät elämästä (muka) hankalaa. Perhe, terveys, ystävät ja toimeentulo. Et oikeasti tarvitse muuta. Et niitä lukuisia joulupaketteja, et täydellistä joulukuvien täyttämää instafeediä etkä edes välttämättä sitä lunta. Toki se tekee iloisemmaksi, mutta kun kaikki muu on kunnossa, se on lopulta yhdentekevää. Joskus elämän täytyy kolhia, että sen ymmärtää. Etkä koskaan voi tietää, mitä niiden kadehtimiesi kuvien takana on.

Joulu on hyvää aikaa pistää arvojärjestystä uusiksi. Eilen olin yksin rinteessä juuri ennen sulkemisaikaa. Lumenpeittämät puut ja verenpunainen kuu saivat sanattomaksi tunturin huipulla. Tänään hiihtoladulla ylitin itseni moneen kertaan. Laji, jota inhosin, toi suuremman euforian kuin mikään aikoihin. Hetkiä, joita en halunnut ikuistaa mihinkään muualle kuin omaan mieleeni. Tunnen itseni niin etuoikeutetuksi, että välillä ihan hävettää, kun en joka hetki arvosta kaikkea tätä. Kaiken sen joulukiireen keskellä, pysähdy itseksesi miettimään ja anna maailman hetkeksi pysähtyä. Toivotan joka vuosi mielelläni rauhallista joulua, sillä sitä me tarvitaan.

Xx, Mirva


2 Comments
 • Maria
  Posted at 01:29h, 23 joulukuun Vastaa

  Amen. Taas.

  Hyvää Joulua täältä Pyhältä <3

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:32h, 23 joulukuun Vastaa

   Voi kiitos samoin Maria, lämpimät jouluntoivotukset teille kaikille <3 Ihana kun tekin pääsitte taas pohjoiseen!

Post A Comment