Helppoja ruokavaliomuutoksia

Kuinka moni teistä on aloittanut terveellisemmän elämän nyt tammikuussa? Vaikka en itse oikeastaan mitään muuttanutkaan (toisaalta siihen ei kyllä onneksi ollut tarvettakaan), niin on ihana lukea toisten onnistumistarinoita jo ensimmäisen viikon jälkeen ja kuulla hehkutusta hyvästä olosta. Etenkin tämä pimeä vuodenaika on mitä parhain ajankohta muuttaa huonoa tapoja ja keskittyä enemmän omaan hyvinvointiin. Stressi vähenee, olo kevenee ja mieli on virkeämpi. Kuten sanoin, blogi tulee olemaan erityisesti nyt tammikuussa entistäkin enemmän hyvinvointipainotteinen. Tänään halusin kirjoitella teille ruoasta. Koska ruokavalion merkitys painonpudotuksessa on paljon suurempi kuin liikunnan,  siihen kannattaa kiinnittää myös kunnolla huomiota. Jo pikkujutuilla pääsee alkuun ja alun pitääkin olla helppo ja kevyt, jotta tavoista voi tulla pysyviä. Tässä siis helppoja ruokavaliomuutoksia ihan jokaiselle.

Panosta kunnon aamiaiseen ja lounaaseen, niin loputon nälkä ei iske illalla! Kookosöljy ja chiasiemenet ovat loistava lisä jokaiselle aamiaiselle – hyviä rasvoja, proteiinia ja kuituja. Kokeile vaihtaa vehnä- tai ruisleipä kauraleipään, vatsasi todennäköisesti kiittää. Kasvisruoka pitää kylläisenä, ja on lisäksi terveellisempää ja eettisempää kuin liha. Kalaa kannattaa syödä ainakin parina päivänä viikossa. Hedelmät, vihannekset ja pähkinät ovat hyviä välipaloja, kannattaakin ottaa tavaksi syödä välipala aamiaisen ja lounaan tai lounaan ja päivällisen välissä jos tuntuu, että nälkä yllättää. Riittävän runsasta vedenjuontia ei voi koskaan korostaa liikaa, se nopeuttaa aineenvaihduntaa ja pitää olon virkeänä ja kylläisenä. Vihreitä kasviksia olisi myös hyvä sisältyä runsaasti jokaiseen päivään, jos salaatti ei maistu niin banaanilla makeutettu vihersmoothie ainakin toimii! Ja lämmin sitruunavesi, joka aamu. Kookosvesi toimii loistavana palautusjuomana ja nesteyttäjä niin aurinkolomilla kuin vaikka krapulassakin.

Suosittelen syömään mahdollisimman vähän sokeria, jos mahdollista niin jätä sokeri aluksi ihan kokonaan pois. Pienet herkut silloin tällöin ovat paljon helpompia hallita, kun olet päässyt pahimmasta koukusta eroon. Sokeriakin pahempia ovat kuitenkin keinotekoiset makeutusaineet, jotka saavat kropan aivan sekaisin. Vältä siis kaikkia kevyttuotteita, vaikka haluaisitkin laihtua. Se onnistuu paljon helpommin silloin, kun aineenvaihdunta toimii kunnolla eikä jatkuva makeanhimo vaivaa. Punainen liha ja huonot rasvat kannattaa myös laittaa boikottiin. Liiallista hiilihydraattien saantia kannataa tarkkailla, mutta hiilareista ei todellakaan tarvitse luopua kokonaan. Liiallinen sokeri ja yletön leivänsyönti kannattaa kuitenkin karsia pois. Samoin roskaruoka ja pakastepizzat. Alkoholin käyttö kannattaa pitää myös ihan minimissä, sillä varsinkin krapulapäivänä tulee syötyä mitä sattuu. Mehut, rasvaiset juustot, suolapähkinät ja muut vastaavat ”naposteltavat”, joita tulee juotua tai syötyä ihan huomaamatta, kannattaa jättää ostamatta. Tuskin kaipaat niitä ollenkaan.

Maito – sopiiko se oikeasti vatsallesi? Puolustin pitkään maitotuotteita ja niiden syömistä. Olen kuluttanut valtavat määrät maitorahkaa, raejuustoa ja rasvatonta plusmaitoa – ja samaan aikaan voinut todella huonosti tajuamatta, että syy oli maidossa. Toki on varmasti heitä, kenelle maito sopii, mutta omaa vatsaani se turvottaa ja tekee olosta muutenkin huonon. Kun olen poistanut käytännössä kaikki maitotuotteet ruokavaliostani, pystyn syödä satunnaisesti maitoa sisältäviä ruoka-aineita ilman oireita. Kun syön niitä enemmän, vatsa oireilee taas. Ruis voi myös turvottaa ja tehdä olosta tukalan. Samoin palkokasvit, sipuli ja paprika. Muutenkin jokaisen vatsaongelmaisen kannattaa kiinnittää huomiota fodmap-ruokavalioon. Vatsan turvotus aiheuttaa helposti olon, että painoakin olisi tullut lisää, vaikka kroppa olisi kuinka hyvässä kunnossa. Kun vatsa voi hyvin, olo on paljon kevyempi – ja hoikempi! Annoskoko on myös monen laihduttajan kompastuskivi. Ota aina mieluummin lautaselle liian vähän ruokaa, jos annoksen jälkeen on vielä nälkä, voit santsata, mutta todennäköisesti kun pureskelet ruokasi kunnolla ja syöt hitaasti, täytyt pienemmästäkin määrästä.

Lue lisää aiheesta:

10 hyvinvointirutiiniani

Kasvisruokavalio – miksi sinunkin kannattaa kokeilla?

Eroon sokeririippuvuudesta

Olisinpa tiennyt tämän hyvinvoinnista

Kaksi superterveellistä lisää aamiaiselle

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
1 Comment
  • Miten minä syön? - MirvaAnnaMarian
    Posted at 21:15h, 26 helmikuun Vastaa

    […] jokaiselle sopivista helpoista ruokavaliomuutoksista jonkin aikaa sitten, voit lukea postauksen täältä. Se perustuu hyvin pitkälti juuri omaan ruokavaliooni, mutta muistathan, että kaikki ei sovi […]

Post A Comment