Pakenetko todellisuutta ihan huomaamattasi?

keskiviikko tammikuu 10 2018 2 comments

Kun on pitkään allapäin syystä tai toisesta, oma todellisuus muuttuu jotenkin negatiivissävytteiseksi. Arki, parisuhde, työ ja koko elämä voivat tuntua ahdistavalta, mutta yhtäkkiä siihen huomaa ikään kuin tottuvansa. Tai mieli ainakin huijaa tottuneensa. Samalla omaa todellisuutta paetaan johonkin, mikä tuottaa jonkinasteista iloa. Johonkin, jossa tuntee itsensä tärkeäksi edes hetken ajan tai johonkin, johon voi uppoutua niin täysin, että koko muu maailma sulkeutuu ympäriltä. Yksi urheilee ja muokkaa kroppaansa viikko viikolta lihaksikkaammaksi, toinen tarttuu pulloon tai kokeilee jopa huumeita, kolmas shoppailee kaappinsa täyteen tavaraa sillä välin, kun neljäs matkustaa ympäri maailmaa ja bookkaa reissua toisensa perään. Joku taas lukee tuntitolkulla kirjoja, yhdellä voi olla suhde oman parisuhteen ulkopuolella ja joku hurahtaa Facebook-ryhmään, jossa viettää kaiken vapaa-aikansa virtuaalitodellisuudessa tuntemattomien ihmisten seurassa. Kaikki nämä pakokeinot tuntuvat ikään kuin henkireiältä, vaikka lopulta niistä ei tule edes hyvä olo.

Tunnistitko itsesi? Mä olen pakoillut ahdistavalta tuntuvaa elämää ja arkea yhdellä jos toisellakin tavalla, joten tiedän miten salakavalasti sitä tekeekään. Hommahan ei todellakaan mene niin, että sitä vain tunnistaa pahan olonsa ja lähtee sitten shoppailemaan piristääkseen itseään. Kaikki tulee tehtyä huomaamatta, kunnes saattaa alkaa tarkastella omaa käytöstään ja tajuaa jutun juonen. Kun ymmärtää mistä paha olo johtuu ja korjaa elämää siltä osin eikä pakene ongelmia mihinkään muuhun, elämä alkaa löytää oikean suuntansa. Ainakin itse ymmärrän ihan jokaista ihmistä, joka sanoo pakenevansa elämäänsä esimerkiksi pettämiseen tai ostoksilla käymiseen. Jos kotona ei kukaan tunnu välittävän ja sitä huomiota ja hyväksyntää saa muualta, ei ole mikään ihme että siihen sortuu vähän vahvempikin mieli. Kun on tottunut, että uudet kengät tai uusi laukku tuovat hetkellistä iloa, sitä hakee helposti riidan jälkeen ja klikkailee itselleen netistä yhden jos toisenkin kevään uutuuden. Vaikka molemmista seuraa huono omatunto, se hetkellinen pakeneminen todellisuudesta menee senkin ohi. Kun tavallinen arki ahdistaa, muistaa taas miten ihanaa on, kun on loma mitä odottaa. Pakonomainen lentojen varaaminen vain johonkin on sen sijaan hyvin kuluttavaa eikä lomasta nauti läheskään samalla tavalla kuin ennen. Riippuvuudet – oli kyseessä sitten pelit, päihteet, ostokset tai mikä tahansa addiktio – kehittyvät helposti juuri tällaisissa tilanteissa. Se mieltä rauhoittava juoksulenkkikin voi kehittyä pahaksi treeniriippuvuudeksi. Ihmismieli tarvitsee iloa ja onnentunnetta niin paljon, että hakee sitä väistämättä vääristä asioista, jos sitä ei löydy jokapäiväisestä elämästä.

Mikään näistä pakokeinoista ei tuo lopulta hyvää oloa, vaan pikemminkin pahentaa sitä. Jos tunnistat olevasi tällaisessa tilanteessa, yritä kerätä voimia ja paneutua ongelman alkulähteeseen. Me voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa elämämme kulkuun hyvin paljon ja muuttaa suuntaa koska tahansa. Siihen tarvitaan voimia, läheistemme tukea ja uskallusta myöntää oma heikkoutensa. Kaikesta negatiivisuudesta kannattaa päästää irti ja täyttää elämänsä mahdollisimman hyvillä asioilla, ihmisillä ja energioilla. Muutin omaa elämääni ja sen suuntaa todella paljon ja minusta tuli vihdoin onnellinen. Vaikka joskus kuvittelin, ettei se ikinä olisi mahdollista.

Ps. Oli pakko palata vähän aurinkoisempiin kuviin jotka jäivät julkaisematta Miamin reissulta, aikamoista valoterapiaa jo tämä Helsinkikin – niin ihanaa!

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


2 Responses to “Pakenetko todellisuutta ihan huomaamattasi?”

  1. Kiitoksia tästä postauksesta! Pitkään pidin videopelejä ja eristäytymistä omana pakokeinona todellisuudesta. Mulla kaikki johtui siitä, että etsin omaa paikkaa tässä maailmassa. Kuka olin, mitä haluan olla isona, ja miten pääsen siihen tavoitteeseen. Loppujen lopuksi todella harva tietää, mitä haluaa olla isona. :D.

    • mirvaannamarian sanoo:

      Viisaita sanoja <3 Niinhän se menee, ja joku luulee tietävänsä hyvinkin aikaisin, mut todellisuus onkin toista :) Mä en oikein vieläkään tiedä, sen osalta onkin jännä nähdä mihin elämä kuljettaa.. Kivaa loppuviikkoa sulle!

Leave a reply

Your email address will not be published.