Uinti – mitä tehokkainta urheilua kaikenikäisille ja kokoisille

lauantai tammikuu 27 2018 1 comment

Pakkailen juuri päivän treenikamoja kassiin. Treenikenkien ja trikoiden sijaan uimapuku, -lakki ja lasit. Vielä pari-kolme vuotta sitten minua ei olisi saanut uimahalliin millään. Vasta sitten, kun selätin pahimman pöpökammoni ja ymmärsin, miten hyvää urheilua uinti onkaan, pääsin lajiin sisälle. Jos kuvittelet olevasi hyvässä kunnossa, kokeile uida vaikka kilometri vapaauintia. Huh!

Uinti sopii kaikille. Siis aivan kaikille. Oli urheilutaustasi sitten mikä tahansa, olit ollut vedessä miten paljon tai miten vähän tahansa ja näytti vaaka mitä hyvänsä, voit uida. Kaikki uintityylit ovat tehokkaita, samoin vesijuoksu. Vesijuoksu ei muuten todellakaan ole mikään mummojen laji – hallissa näkee jopa komeita tatuoituja miehiä vesijuoksuvyön kanssa altaassa, joten unohda sekin tekosyy. Vesi on hyvä vastus, mutta samalla se on niveltesi paras ystävä. Vesiliikunta on tärkeä osa monien tuki- ja liikuntaelimistön vammojen kuntoutusta. Uimaan voi siis aivan hyvin mennä ihan siihen ”mummotyyliin” pää pinnalla rintauintia, mutta kannattaa uskaltautua laittamaan myös pää pinnan alle ja kokeilemaan eri uintitekniikoita. Vapaauinti on tekniikkalaji, joka on aivan hullunrankkaa, mutta kun tekniikan saa hiottua oikeaksi, se tuntuu jopa yllättävän kevyeltä. Ainakin itselläni oppimiseen on mennyt kyllä hirveä määrä altaanmittoja ja se oikea tekniikka ei vain todellakaan tule ensimmäisellä kerralla ihan itsestään sieltä jostain.

Uimahalleissa ja Helsingissä Allas Sea Poolissa järjestetään nykyään paljon uintitekniikkakursseja. Olen käyttänyt uimisessa apuna myös lautaa, jonka avulla voi treenata potkuja, pullaria joka korjaa uintiasentoa ja pitää ikään kuin jalat pinnalla sekä käsissä lättäreitä, jotka parantavat tekniikkaa ja toisaalta keventävät uintia, sillä ne tuovat lisää tehoja käsivetoihin. Tuntuu aluksi oudolta, mutta niistä kannattaa ottaa kaikki irti.

Jos minä opin, sinäkin opit. Ensin pitämään lajista, sitten uimaan ihan kunnolla.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


One Response to “Uinti – mitä tehokkainta urheilua kaikenikäisille ja kokoisille”

  1. […] oikeasti hyvä olo. Rauhallinen sunnuntaikävely, aamujooga, se metsäretki tai pistäydy vaikka uimassa, jos salilla hikoilu tai juokseminen ei […]

Leave a reply

Your email address will not be published.