Onko suunnitelmissasi hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen?

maanantai tammikuu 29 2018 24 comments

Yhä useampi haluaa tehdä  valintoja puhtaamman ja luonnollisemman elämän puolesta. Ruokavalio saattaa olla todella pikkutarkasti viilattu, kylpyhuoneen kaapista löytyy pelkkää luonnonkosmetiikkaa ja jopa hanavettä on alettu kritisoida sen sisältämistä epäpuhtauksista. Silti samaan aikaan saatetaan käyttää ehkäisypillereitä, -rengasta tai hormonikierukkaa. Haluan nyt heti kertoa, että ymmärrän erittäin hyvin syyt hormonaaliselle ehkäisylle, mutta jos ne eivät ole pelkästään terveydellisiä syitä, ainakin oman kokemukseni perusteella kannustan lämpimästi luopumaan siitä. Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen on ollut yksi parhaimpia päätöksiä, joita olen tehnyt.

Olen käyttänyt niin e-pillereitä, hormonikierukkaa kuin ehkäisyrengastakin. Kaikki tekivät minusta jotain muuta, kuin mitä oikeasti olen. Melkein 10 vuoden käytön ajan uskon e-pillereiden vaikuttaneen varmasti osittain moniin tekemiini päätöksiin, siihen millaisissa ihmissuhteissa olin ja miten käyttäydyin. Hormonit tekivät minusta paljon passiivisemman ja väärällä tavalla herkemmän. Kuten hormonaalisen ehkäisyn aloittamisessakin, myös lopettamisessa on oltava maltillinen. Monilla iho alkaa oireilla, omani ei muuttunut kyllä mihinkään. Se kuitenkin tasaantuu. Keinotekoisten hormonien vaikutus voi näkyä kropassa kuukausia, kunnes yhtäkkiä mielialojen huomaa muuttuneen ja kropan turvotus onkin kadonnut. Ainakin itselläni kaikki hormonaalinen ehkäisy kerrytti nestettä ja turvotti kroppaa. Jännä juttu, että käytännössä kaikki selluliittini hävisivät hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen myötä. Samoin jatkuvasti liian korkea hemoglobiini (verenluovutuksesta huolimatta) on laskenut hormonittoman elämän myötä takaisin normaaliksi. Ei ihmekään, että hormonaalisen ehkäisyn käyttäjien veritulppariski on niin suuri. Tottakai kaipaan sitä helppoutta – oli ihanaa pitää menkat ehkä neljä kertaa vuodessa juuri silloin kun huvitti ja silloinkaan niitä hädin tuskin huomasi. Koska se on kuitenkin ainoa miinus tässä hormonittomassa elämässä, kestän sen erittäin hyvin. Musta tuli taas oma itseni.

Haluaisin kuulla, millaisia kokemuksia teillä on hormonaalisesta ehkäisystä tai sen lopettamisesta? Oletko kenties harkinnut, mutta et ole vielä uskaltanut? Aloititko uudestaan? Ihan kaikki tarinat ovat todella tervetulleita, nämä kiinnostavat niin minua kuin varmasti lukijoitakin. Alle linkkasin kaksi postausta, joissa olen kirjoitellut paljon syvällisemmin tästä aiheesta, jos et ole vielä lukenut niitä niin tutustu ihmeessä.

Aiemmin kirjoiteltua samasta aiheesta..

E-pillereiden lopettaminen

Kuparikierukka

PS. Muista osallistua Instagramin puolella @mirvannamaria Balmuir-arvontaan!

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


24 Responses to “Onko suunnitelmissasi hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen?”

 1. mansikka sanoo:

  Itse lopetin minipillerit (joihin päädyttiin kun kahdet ”tavalliset” e-pillerit aiheutti kaiken näköisiä vaivoja) n. 1,5 votta sitten. Syynä oli silloin toive lapsesta (toteutuu tänä kesänä <3) mutta huomasin kyllä todella radikaaleja muutoksia itsessäni lopettamisen jälkeen.

  Pystyn samaistumaan tuohon, että lopettamisen jälkeen koin saaneeni itseni ja parisuhteeni takaisin. Minipillerien lopettaminen ja itsessäni ja mielialoissani tapahtuneiden muutosten yhetys oli suorastaa pelottavan selvä.

  Nyt toki raskaushormonit mylläävät mielialoja ja kroppaa uudella tavalla, mutta ne ovat sentään oman kehoni tuottamia ja tarpeellisia, toisin kuin keinotekoisesti pillereistä hankitut.

  Olisi kiinnostavaa kuulla, millaiseen hormonittomaan ehkäisyyn sinä tai muut lukijat ovat päätyneet. Tämä pohdinta on nimittäin itsellä edessä kesän jälkeen.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Kuparikierukkaan tai tarkemmin ottaen Gynefixiin :) Siitä enemmän tuossa linkkaamassani kuparikierukkapostauksessa!

  • mirvaannamarian sanoo:

   Ja ihan hurjasti onnea tulevasta perheenlisäyksestä <3 Hormoniton ehkäisy sopii hyvin aloitettavaksi pian raskauden jälkeen. Imetys saattaa vielä sekoittaa kropan hormoneja mutta ainakin ehkäisy on sitten kunnossa :)

 2. Katariina sanoo:

  Mä lopetin ehkäisypillerien käytön viisi kuukautta sitten, enkä huomaa mussa minkäälaista muutosta :D Käytin pillereitä yli kymmenen vuotta ja silti mun kuukautiset tulivat ihan normaalisti lopettamisen jälkeen. Tottakai huomattavasti kipeämmät. Uskon, että jatkan käyttöä jonkin ajan kuluttua, koska tosiaan en mitään muutosta huomaa.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mä sanoisin et odota joku vuosi niin huomaat sellaiset henkiset muutokset jos niitä on tapahtunut :) Mulla meni ekalla kerralla just noin vuosi ennen kuin tajusin miten oonkaan muuttunut :D

 3. Nimetön sanoo:

  Itse miettinyt ehkäisyn lopettamista. Inhoan menkkoja, en halua käyttää kondomia vakikumppanin kanssa ja lapsi ei todellakaan ole suunnitelmissa. Pelkään kovasti lopettaa ehkäisyä. Olin kerran vuoden ilman ja naama kyllä kukki kiitettävästi ja menkat olivat hirmuisen kivuliaat. Olisi varmasti mahtava elää hormonitonta elämää mutta se raskaaksi tuleminen ja kivuliaat menkat pelottavat.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Gynefix on kuparikierukka, joka ei vaikuta menkkoihin niitä pahentavasti ja se on myös varmempi ehkäisykeino kuin pillerit :) Mulla menkkakivut hävisivät vähitellen, nyt niitä ei oo käytännössä ikinä ja tosiaan joskus oon jopa oksentanut siitä kivusta!

 4. Ms sanoo:

  Lopetin e-pillereiden käytön vuonna -13, koska ne aiheuttivat minulle aivoverenkiertohäiriön. En ole sen jälkeen käyttänyt mitään hormonaalista ehkäisyä. Jälkeenpäin tajusin että pillerit vaikuttivat negatiivisesti myös käytökseeni, olin kuin eri ihminen niiden aikana. Ennen aivoverenkiertohäiriötä ehdin käyttää pillereitä vain puoli vuotta. En suosittele kellekään e-pillereitä.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Sulla on siis ihan pahin mahdollinen käyttökokemus pillereistä :/ Miten sulla tuli ilmi se, että aivoverenkiertohäiriö johtui juuri pillereistä? Tiedän nimittäin pari vastaavaa epäilyä ja uskon kyllä vahvasti että syy oli e-pillereiden käytössä..

   • Ms sanoo:

    Syy saatiin selville verikokeilla, eikä löydetty muita tekijöitä kuin e-pillerit. Juuri noihin aikoihin oli paljon uutisointia vastaavista tapauksista ja ajattelin vain että eihän nyt mulle voi mitään tapahtua. Jätti kuitenkin syvät henkiset haavat, jotka eivät ole vieläkään kokonaan parantuneet. Mutta ajan kanssa 😊 toivon että tapaukseni saa naiset miettimään uudelleen pillereiden käyttöä ja lähipiirissäni kaikki naiset lopettivatkin silloin pillerit. Hienoa että bloggaat tällaisistakin asioista, arvostan!😊

    • mirvaannamarian sanoo:

     Kiitos kun kerroit! <3 En voi edes kuvitella miltä tuollainen tuntuu. Onneksi selvisit hengissä, näitä kaikkein vakavimpia tapauksia on kuitenkin ollut Suomessakin :( Näitä asioita pitää todellakain nostaa esille, toki ovat harvinaisia ja monille pillerit sopivat, toiset eivät voi edes elää ilman, mutta ainakin on sitten varoiteltu.

 5. Nimetön sanoo:

  Tämä postaus tuli kyllä juuri sopivaan aikaan! Yritin eilen lääkärin soittoajalla varata itselleni aikaa hormonikierukan laittoon. En kuitenkaan saanut lääkäriä kiinni ja soitto jäi tähän päivään. Sen soittoyrityksen jälkeen luin tämän tekstisi ja onkohan tarkoitettu, etten lääkäriä kiinni saanutkaan? :) Mä en ole noin 10 vuoteen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Ja sitä ennen e-pillereitä, joista en kylläkään huomannut itselläni mitään ”sivuoireita”. Nyt on kuitenkin tullut 10 vuoden tauon jälkeen ajankohtaiseksi hankkia jokin tehokas ja pysyvä ehkäisymuoto, jota ei tarvitse miettiä joka päivä. En tarkoita ettenkö olisi kymmeneen vuoteen sänkyä nähnyt, olen kyllä :D:D;)
  Olen miettinyt matalahormonista Kyleena-merkkistä kierukkaa, joka on ymmärtääkseni markkinoiden pienin ja matalahormonisin, mutta silti yhtä tehokas. Mutta hormoniahan sitä on siinäkin. Kuparikierukkaa pelkään kun se saattaa lisätä vuodon määrää ja semmoista en halua. Gynefixin, joka ei aiheuta niin pahoja sivuvaikutuksia kuin normi kuparikierukka, ottaisin varmasti heti, mutta semmoista ei täällä pikkupaikkakunnalla tai edes lähikaupungeissa saa :( Tosin ei tästä Helsinkiin ajaisi kun pari tuntia. Että olisiko sitten sen arvoista? Tällaista mietiskelen :)
  Oletko sinä käynyt missä Gynefixin laittamassa jos saa kysyä? Oliko sen laitto suoraan kauhuelokuvasta vai menikö ihan kivuitta? :)

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mä uskon jotenkin kohtaloon ja että kaikella on joku tarkoitus – ehkä sun oli tarkoitus jättää nyt hormonikierukka laittamatta! :) Mä ajaisin sinuna Stadiin ja laittaisin Gynefixin! Samallahan voit hoitaa muitakin asioita täällä päin tai tehdä vaikka shoppailureissun ;) Gynefixit yleistyvät varmasti pian, ystäväni itseasiassa tiesi kertoakin tästä kun kävi hiljattain laittamassa sen. Lääkäri, joka mulle laittoi kierukan ei enää asu Suomessa, mutta nykyään Helsingissä saa Kampin Aavasta Gynefixin, kannattaa soittaa ja tiedustella, sillä niitä laittava lääkäri on hyvin kiireinen ja rungoton kierukka täytyy asentaa juuri tiettyyn aikaan kierrosta. Mutta lämpimästi voin suositella kyllä!

   Vaikka mä en oo synnyttänyt (tai olen mutta sektiolla joten se vastaa kierukan laitossa synnyttämättömyyttä), laitto ei ollut ollenkaan niin paha kuin kuvittelin! Lähdin siis sen jälkeen ihan normaalisti töihin, vähän menkkakipujen kaltaista kipua oli mutta ei mitään ihmeellistä, taisin ottaa yhden buranan ennen laittoa. Se pahin kipu kesti ehkä pari sekuntia, mutta ei tosiaan mene missään nimessä kipukokemusten kärkeen joten sitä ei kannata pelätä :) Se, että sulla on loppupeleissä aika edullinen, hormoniton ja todella pitkäaikainen ja hyvin varma ehkäisykeino, on ihan mahtavaa!

 6. Kaislis sanoo:

  En tiedä tuliko mun edellinen kommentti perille, niin laitan uudelleen :)

  Mäkään en ehdottomasti halunnut mitään ylimääräisä hormooneita kroppaani sekottamaan ja siksi valitsin ensimmäiseksi ehkäisyksi kuparikierukan. Mulla sattui aika pahasti eka vrk laittamisesta ja sitten ensimmäiset menkat, mutta muuten olin todella tyytyväinen!

  Aivan tasan vuoden verran kierukka ehti toimia kuten piti, kunnes päätti tehdä temput ja nyt odotellaan meidän esikoista syntyväksi maaliskuussa. Kun kerroin tilanteesta neuvolassa ja ultrassa, oli kommenttina, että eipä olla ensimmäisiä.

  Kun meidän pikkuinen syntyy, niin en todellakaan tiedä mitä keksisin loppuelämän ehkäisyksi. Ikää vasta 23, että muutaman vuosi tässä on aikaa vaihdevuosiin :D Kuparikierukkaa tai Gynefixiä voisi kokeilla ja jos niiden läpi sisarus tulee niin sitten on tullakseen. Kuitenkaan ihan suurperhettä en haluaisi perustaa ehkäisyiden läpi :D :D

 7. Hanna sanoo:

  Minulla oli hormonikierukka 7 vuotta. Painoa kertyi ja leuassa oli tasaisin väliajoin isoja finnejä.. Nyt olen ollut ilman kierukkaa muutaman kuukauden ja paino on laskenut ja näpyt poissa.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Oon kuullut samanlaisia kokemuksia monilta muiltakin.. Onneksi sun oireet helpottivat :)

 8. ElinaM sanoo:

  Mulla on kokemusta e-pillereistä, hormonikierukasta sekä kuparikierukasta ja viimeksi mainittu on ehdottomasti paras! Pillereitä käytin ihan ekasta poikaystävästä lähtien ja vasta jälkikäteen olen tajunnut, miten ne muuttivat minua, enkä voi tietää millaiseksi nuoreksi naiseksi olisin kasvanut ilman pillereitä. Olihan se varma ehkäisy, mutta henkisesti ne tekivät minustakin monessa suhteessa passiivisen ja innottoman. Huomasin muutokset vasta myös siinä 1-2 vuoden kuluessa lopettamisesta. Olin yhtäkkiä täynnä elämää ja pirteä kuin peipponen! :D Tokan lapsen jälkeen otin hormonikierukan heti jälkitarkastuksen jälkeen ja vaikka se muuten oli ok, niin huomasin saman passiivisuuuden hiipineen elämääni. Viime syksynä vaihdoin sinun innoittamana kuparikierukkaan ja siitä on pelkästään positiivista kokemusta. Menkat on täysin kivuttomat, säännölliset ja niukemmat kuin ”luomuna”. Ja mikä parasta, halut tulivat takaisin :)

 9. ElinaM sanoo:

  Piti vielä jatkaa, että oikeasti hormonaalisen ehkäisyn haitoissa halujen puuttumista tai vähenemistä väheksytään ihan liikaa! Eikä niistä puhuta. Sain myös melkoisen ikävää kohtelua kierukan vaihtaneelta +50v. ikäiseltä naisgyneltä, jolle rehellisesti kerroin syitäni vaihtaa hormonikierukka kupariin. Ne katseet ja kysymykset naurattaa nyt, mutta ei silloin.

  • Nimetön sanoo:

   Moikka :) Mua kiinnostaisi tietää vaihdoitko ihan ns. normaaliin kuparikierukkaan vai Gynefixiin?

   • ElinaM sanoo:

    Kysyin Gynefixiä, mutta sitä ei täällä pienellä paikkakunnalla saanut. Otin sitten ns. normaalin kuparikierukan, Nova T 380. Laittopäivänä oli supistelua, sen jälkeen muutaman päivän pientä tiputtelua, mutta sen jälkeen ei mitään vaivaa.

   • ElinaM sanoo:

    Vastaukseni taisi hukkua jonnekin, joten vastataan uudestaan. Eli täällä pienellä paikkakunnalla ei saanut Gynefixiä (lääkärillä ei kokemusta laitosta), joten otin tavallisen, Nova-T 380. Laittopäivänä oli pientä supistelua ja muutama päivä vähän tiputtelua, mutta sen jälkeen ei mitään vaivaa :)

 10. Piia sanoo:

  Hei! Olen nyt viisi vuotta käyttänyt laastaria ja viimeisen kahdeksan kuukautta ehkäisyrengasta. Jätin nyt hetki sitten pois tuon hormonaalisen ehkäisyn. Oireina on ollut alavatsakivut, ensimmäinen viikko oli kivuliain. Nyt helpottanut vähän mutta arkuutta on edelleen. Kuinkahan kauan kestää? Vielä en ole muita oireita huomannut, tosin ei ole vielä tullut ensimmäiset luomumenkatkaan. Itsellä alkoi tulla migreeniperäisiä päänsärkyjä ehkäisyä käyttäessä, siksi luovuin.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mun kokemuksen mukaan ja se mitä nyt sh-taustaltani tiedän, pahimmat oireet kestävät usein ensimmäisiin menkkoihin asti, mutta hormonitasapainon lopulliseen löytymiseen voi mennä kuukausia. Migreeni on tosi yleinen hormonaalisen ehkäisyn haittavaikutus. Tsemppiä sulle muutokseen, hormoniton elämä on lopulta tosi kivaa :)

 11. Mara sanoo:

  Itsekin luovuin nyt hormonaalisesta ehkäisystä. Minipillereistä puhkesi järkyttävä akne ja rengasta olen nyt n. 10kk käyttänyt. Yasmineista ja yazzeista päänsärky ja pahoinvointi oli todella pahaa joten ajattelin, että suun kautta otettavien pillereiden vaihto renkaaseen auttaa. Auttoi kyllä jonkin verran mutta pahat päänsäryt, turvotus ja pahoinvointi sekä passiivinen mieliala sai nyt luopumaan lopullisesti.

Leave a reply

Your email address will not be published.