Harva meistä viettää tarpeeksi aikaa hiljaisuudessa

tiistai helmikuu 13 2018 2 comments

Reissussa tulee harvoin oltua ihan yksin. Vaikka olenkin kovin sosiaalinen voin sanoa myös olevani hyvä sosiaalisissa tilanteissa ja kohtaamisissa, olen kuitenkin introvertti ja rakastan yksinoloa, omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Minullakin on ollut vaiheita, jolloin en ole ollut tarpeeksi yksin enkä viettänyt tarpeeksi aikaa hiljaisuudessa. Pienen lapsen kanssa hiljaisuutta osaa arvostaa myös aivan eri tavalla, kun sitä ei ole aina halutessaan saatavilla. Mieti hetki, milloin sinä nautit viimeksi hiljaisuudesta?

Muistan jo yläasteikäisenä, kuinka kuuntelin musiikkia heti heräämisestä lähtien. Aamusta iltaan jonkinlainen musiikki soi huoneessani – aina. Vasta aikuisena aloin käyttää kuulokkeita ja ne päässä olen jopa imuroinut työpaikallani kuunnellen musiikkia, joka veisi harhailevat ajatukseni muualle. En tykkää juosta, treenata enkä ajaa autoa ilman musiikkia. Pystyin aiemmin keskittymään ihmeen hyvin vaikka minkälaisessa ympäristössä mölyn ja hälinän keskellä. Jossain vaiheessa minusta tuli kuitenkin hyvin herkkä kaikille ärsykkeille, etenkin äänille. En siedä kotona päällekkäin tietokoneen, television ja lelujen ääniä. Päivän paras hetki on aamu, jolloin muut vielä nukkuvat ja saan olla aivan hiirenhiljaisessa asunnossa yksin aamukahvini kanssa.

Opin nauttimaan hiljaisuudesta vasta, kun stressi ja ahdistus alkoivat olla osa jokaista päivääni. Samalla kun olen tutustunut paremmin itseeni ja omaan mieleeni, olen ymmärtänyt miksen aiemmin osannut olla hiljaisuudessa. Olin niin keskeneräinen, enkä oikein edes tuntenut itseäni, joten varmasti lopulta omien ajatusten kuunteleminen ja niiden kohtaaminen ahdisti minua ja pakenin sitä ärsykkeiden maailmaan.

Lapissa koin varsinaisia ahaa-elämyksiä hiihtolenkillä. Olin ottanut superkätevät Plantronicsin treenikuulokkeet mukaan, mutta en laittanut niitä päälle kertaakaan ladulla. Metsässä ja jängällä ainoat äänet olivat suksien alla nariseva pakkaslumi ja oma hengitykseni. Vastaantulijan musiikki kuului omiinkin korviini ja ihmettelin, miten joku voi kuvitellakaan kuuntelevansa musaa hiihtoladulla. En edelleenkään lähde juoksemaan tai salille ilman musiikkia, mutta ulkona en halua sitä kuunnella. Luonto ja hiljaisuus ovat nykyään ihan henkireikä itselleni. Joskus lenkillä saatan pysähtyä hetkeksi merenrantaan ja ottaa kuulokkeet korvilta. Tuuli, meri ja rantaan lyövät aallot ovat todella meditatiivisia ääniä. Metsässä pitäisi liikkua enemmän, sekin on täynnä rauhaa ja sopivaa hiljaisuutta. Vaikka olisi kuinka kaupunkilainen, uskon että ihminen kaipaa aina tietyiltä osin luontoon. Täällä Karibialla olen nauttinut luonnosta ja sen rauhasta merenrannalla. Hotellihuoneeseen kuuluvat yölläkin rantaan osuvat aallot ja toissapäivänä seikkailimme pari tuntia sademetsän äänten keskellä, kun patikoimme jokia pitkin tälle kuvien vesiputoukselle. Meditaatiota ja itseensä keskittymistä parhaimmillaan.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian

 


2 Responses to “Harva meistä viettää tarpeeksi aikaa hiljaisuudessa”

  1. Minäkin olen introvertti ja nautin hiljaisuudesta yksin. Oikein kaipaan yksinoloa välillä. Yksin ollessani minulla ei ole koskaan tylsää, vaan yleensä puuhastelen jotain samaalla kotona. Hiljentyminen, ajatustensa ja hengityksensä kuunteleminen, ovat kaikki tärkeitä taitoja, jotka edistävät psyykkistä hyvinvointia. Voin vain kuvitella miten taianomaista noissa kuvissa näkyvissä maisemissa onkaan kohdata hiljaisuus ja omat ajatukset. <3

    • mirvaannamarian sanoo:

      Tiedän ton tunteen.. Mulla ei oo koskaan ollut tylsää yksin kotona, aina on jotain tekemistä, ainakin siivoamista :D Tunnistan muutenkin monista sun teksteistä itseni. Suorittajan ja kontrollifriikin on usein vaikeaa olla pienen ja vilkkaan lapsen äiti, vauva- ja taaperoajasta nyt puhumattakaan.

      Tuolla oli kyllä maaginen hiljaisuus.. Sademetsän äänet ja omat askeleet vain ympärillä. Silti, vieläkin enemmän nautin siitä Lapin hiljaisuudesta <3 Etelä-Suomen saariston lisäksi se on maailman paras paikka.

Leave a reply

Your email address will not be published.