Matkustamisen eettisyydestä

maanantai helmikuu 19 2018 9 comments

Saan aina aika ajoin kritiikkiä lentomatkustamisesta ja sen epäekologisuudesta. Samoin minua on kritisoitu moneen kertaan myös silloin, kun olen kirjoittanut pitäväni Dubaista. Arabiemiraatteihin matkustaminen kun tuntuu monen mielestä olevan se maailman epäeettisin teko. Varsinkin bloggaajien Dubain matkat ovat aina aika ajoin tapetilla ja kommenttikentät täyttyvät kärkkäillä kannanotoilla. Monien mielestä juuri Dubaita pitäisi boikotoida maan surkeiden ihmisoikeuksien takia. Niin että lentämällä Dubaihin – maapallo tuhoutuu ja ihmisoikeusriisto kukoistaa.

Tottakai jokaisella pienelläkin teolla on merkitys. Ja onhan se typerää ajatella, että en minä nyt yksittäisenä pienenä ihmisenä voi mitään tehdä. Koska kaikki voivat. Jokainen eettinen teko on jo jotain, ja pienistä puroista syntyy se suuri virta. Mutta mitä kaikkea on mielekästä tehdä ja mitä jättää tekemättä? Itse näen asian niin, että vaikka lentomatkustaminen onkin kovin epäeettistä, on silti äärimmäisen tärkeää matkustaa. Jo pelkästään reissu tänne Dominikaaniseen on taas avannut silmiäni vähän enemmän ja tuonut perspektiiviä omaan elämään. Arvostusta ja kiitollisuutta. Lapseni on päässyt näkemään erilaista kulttuuria, erilaisia ihmisiä ja elämäntyyliä. Se on suurta rikkautta ja pääomaa tulevaisuutta varten. Mutta se vaatii lentomatkustamista.

Ja tämä case Dubai. Siirtotyöläiset ovat tottakai hyvin surullisessa asemassa tuossa maassa. He ovat lähteneet sinne vapaaehtoisesti, mutta totuus on ollutkin jotain muuta kuin on luvattu. Kuitenkin valtaosa heistä elättää työllään muualla asuvan perheensä, sillä Arabiemiraatit ovat tarjonneet heille mahdollisuuden siihen. Sitä mahdollisuutta ei heidän kotimaassaan ole lainkaan. Dubai ei ole edes pahimmasta päästä. Samaan aikaan kun Dubaita kärkkäästi boikotoidaan, matkustetaan esimerkiksi Thaimaahan, jossa prostituutio ja lapsityövoima kukoistaa. Joku saattaa kirjoittaa piikittelevää kommenttia lentomatkustamisen epäekologisuudesta juuri niissä pienten lasten valmistamissa halpisvaatteissa ja syödä samalla lihaa, jonka takia eläin on joutunut kärsimään.

Ei meistä kukaan ole täydellinen. Aina voisi tehdä jotain vähän eettisemmin. Mutta se täydellisyys ei olekaan tärkeintä. Vaikka siihen kuinka pyrkisi, ei siihen koskaan pääse. Tärkeintä on, että tekee edes jotain. Omia valintojaan ja arvojaan kannattaa punnita etenkin matkustaessa. Jo pelkästään täällä ne pienetkin teot merkitsevät. Ei bambusta valmistettu pestävä pilli tai palasaippua pahvipakkauksessa pelasta maapalloa eikä edes kompensoi lentomatkustamista, mutta se muuttaa maailmaa. Pieni askel kerrallaan. En tule koskaan luopumaan matkustamisesta ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin. Olisi kiva kuulla, mitä ajatuksia teillä herää matkailun eettisyydestä? Ajatteletteko sitä, kun varaatte lentoja?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


9 Responses to “Matkustamisen eettisyydestä”

 1. Milla sanoo:

  Pakko myöntää, etten paljoa lentojen saastuttamista mieti. Monelle maalle matkustaminen tuo suurimman osan BKT:stä, eli en näe siinäkään hyvää, jos ihmiset lopettaisivat matkustamisen. Maailma on suuri ja aikaa on vähän, minä matkustan!

  • mirvaannamarian sanoo:

   Jep, ei todellakaan. Niin moni maa elää turismista, että talous kaatuu jos matkustaminen lopetetaan..

 2. Alma sanoo:

  Noh,jokainen tyylillään, mutta ei maailma pelastu jos lopetetaan lentoliikenne. Eikä se pelastu vaikka laitetaan dubai matkailuboikottiin…kaikella on monta näkökulmaa, todnäk matkailu tuo jotain hyvääkin turistialueille…vaikka se joatin saattaa tuhota…eli vähän samaa mieltä kuin sä….

  • mirvaannamarian sanoo:

   Niinpä, tällä asialla on todellakin kaksi puolta. Mutta ankeeta se olis kotona vain olla :D

 3. Jennikatja sanoo:

  Mielenkiintoinen juttu tämä Dubai ja ihmisoikeudet.. Ei varmasti ole ainut paikka maailmassa jossa siirtotyöntekijöitä ei kohdella ”hyvin”. Olen itse asunut ja työskennellyt Arabiemiraateissa ja nähnyt siellä paljon siirtotyöläisiä ja heidän kohteluaan. Mutta en sen vuoksi jättäisi matkustamatta jonnekin paikkaan. Matkailu oikeasti avartaa ja voi jossain määrin muuttaa ihmistä.
  Löysin blogisi vasta hiljattain mutta pidän paljon blogistasi! Olen itse myös hyvinvointi bloggaaja (www.jennikatjawellness.com).

  • mirvaannamarian sanoo:

   Varmasti todella mielenkiintoista ja silmiä avaavaa tuo Arabiemiraateissa asuminen :) Ja kuten sanoit, tuo ongelma on varmasti läsnä monessa muussakin maassa.

   Ihana kuulla että löysit tänne, toivottavasti viihdyt jatkossakin blogini parissa!

 4. Annika / pellavaa&pastellia sanoo:

  Yhdyn edellisten kommentteihin! Minäkään en mieti matkustelun eettisyyttä siinä vaiheessa kun haaveilen lomasta ja päätän varata lennot jonnekin kauniiseen, lämpimään maahan. Niin kuin kaikilla maailman asioilla, myös lentomatkustamisella on hyvät ja huonot puolensa. Myös sillä, että avaan Prismasta ostamani Costa Ricasta tuodun banaanin. Onko sekin väärin, että ostan tuontivihanneksia- ja hedelmiä? En mieti sitä siinä vaiheessa kun minulla on nälkä ja kaipaan jotain nopeaa syötävää. Ihmisen täytyy syödä ja ihmisen on hyvä lomailla, vaihtaa maisemaa, saada uusia näkökulmia. Jokainen meistä voi pienillä teoilla tehdä maailmasta paremman paikan, mutta silloinkin aloittaisin ihan itsestäni ja lähimmäisistäni: miten minä voisin omalla toiminnallani antaa muille hyvää oloa ja mieltä, joka päivä.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Tämä tosiaan tuntuu unohtuneen.. Ajatellaan valtavasti maapalloa ja kymmenien tuhansien kilometrien päässä asuvia tuntemattomia ihmisiä, lahjoitetaan rahaa heille ja sademetsille, mutta samalla unohdetaan se tärkein. Oma ja lähimmäisten hyvinvointi.

Leave a reply

Your email address will not be published.