Ärsyttävä Body Positive -ilmiö

keskiviikko helmikuu 21 2018 17 comments

Body Positive eli suomalaisemmin vartalopositiivisuus nousi yhdeksi viime vuoden isoimmista trendeistä. Minäkin ajattelin aluksi, että voi kuinka ajatus ja iloitsin sen leviämisestä somessa ja muissa medioissa. Body Positive -ilmiö on kuitenkin alkanut vähitellen ärsyttää, sillä se on vedetty vähän överiksi ja se kaunis ajatus sen takana alkaakin jäädä sen varjopuolien piiloon. Body Positive -ilmiö tuntuu menneen niin yli, ettei se hyväksy enää laihduttamista. Laihduttaminen on kuitenkin monelle todella tärkeää. Se voi pelastaa hengen ja tuoda lisää elinvuosia. Laihduttaminen voi estää sairauksia ja ennen kaikkea se auttaa voimaan paremmin. Ei sitäkään pidä vetää överiksi, mutta ei myöskään liiallista vartalopositiivisuutta. Vaikka alkuperäinen sanoma onkin jotain muuta, kuin laihduttamisen kieltäminen, viesti on mennyt liiaksi siihen suuntaan. Body Positive -aikakaudella monet voivat potea huonoa omaatuntoa siitä, etteivät oikeasti pidä omasta vartalostaan sellaisena kuin se on, vaan haluavat olla vähän hoikempia tai päästä eroon raskauskiloista.

On vähän surullistakin, että sohvalla makaaminen olisi jotenkin trendikkäämpää kuin lenkkeily. Laiskottelusta ei tule hyvä olo, ei vaikka sitä tekisi muka hyvällä omallatunnolla. Tottakai aina silloin tällöin tarvitsee lepoa jos arki on hyvin aktiivista, mutta liika on liikaa. Ylipaino on aina terveysriski, sitä ei muuta mikään vartalopositiivisuus. Kenenkään ei tarvitse olla mikään fitnessmalli, mutta itse haluan kannustaa ihan kaikkia laihduttamaan, jos he sitä tarvitsevat. Kuitenkin vain normaalipainoon asti. Ei liian pieni rasvaprosentti näytä hyvältä eikä kenenkään tarvitse kituuttaa syömällä salaattia ja sitä kuivaa kanaa. Body Positive-aikakaudella tuntuu, että kaikkea terveellistä katsotaankin yhtäkkiä kieroon. Siinä ei ole mitään järkeä. Kun joku haluaa laihduttaa – esimerkiksi vain terveydellisistä, ei ulkonäöllisistä syistä – hän voi potea siitä huonoa omaatuntoa katsellessaan Chrissy Teigenin somekanavia. Vaikka Chrissy aloittikin kampanjan nimenomaan sen kannalta, että jokainen vartalo on kaunis, ilmiö on viety liiallisuuksiin ja sen alkuperäinen tarkoitus on unohdettu.

Jokainen vartalo on tietysti kaunis ja kauneus on edelleen katsojan silmissä. Jos pidät kropastasi vähän pehmeämpänä, se on silloin juuri sinulle täydellinen. Toinen tykkää miinusmerkkiä lähentelevästä rasvaprosentista ja hyvä niin. Olen usein kirjoittanut siitä, kuinka kannustan ihmisiä laihduttamaan ja liikkumaan. En missään nimessä siksi, että jotenkin katsoisin kieroon ylipainoisia. Vain siksi, että tiedän, miten hyvä olo liikunnasta, terveellisestä ruoasta ja sopivan hoikasta olemuksesta tulee. Sitä energiaa on mahdotonta saada laiskotellen ja syömällä huonoa ruokaa. Joten edelleen, jos haluat laihtua, sinä pystyt siihen ja hoikemman kropan tavoittelussa ei ole mitään hävettävää, edes vartalopositiivisuuden kannattajilla. Laihtuminen ja hyvä olo ovat saavutettavissa ilman dieettejä, ilman nälkää ja hirveitä rääkkitreenejä.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian

 


17 Responses to “Ärsyttävä Body Positive -ilmiö”

 1. Bodypositive sanoo:

  Sinulta on tainnut jäädä ymmärtämättä mitä tämä kampanja tarkoittaa. Jokainen vartalo on arvokas, oli se sitten minkälainen tahansa. Vaikka ihminen olisi kuinka lihava, voi hän elää hyvinkin aktiivista elämää joko liikkuen tai muilla tavoilla. Ihmisillä on erilaiset geenit, kuinka vartalon ruuansulatus yms. toimii. Kaikki eivät tahdo/kerkeä/halua nähdä vaivaa, jos se on heille hyvin vaikeaa. Sitäpaitsi jos joku kokee itsensä onnelliseksi herkuttelemalla sohvan pohjalla, ei sen pitäisi olla sinulta pois. Maailmassa on niin paljon muutakin, kuin laihduttaminen, saati sitten välittäminen muiden suppeista kauneusihanteista. Jos ihminen on onnellinen itsensä kanssa, se riittää.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Ymmärsin kyllä hyvin kampanjan alkuperäisen tarkoituksen (se oli todella kaunis ja tärkeä), mutta se on vedetty yli – nyt joku potee huonoa omaatuntoa halustaan laihduttaa jne. Ei se ole minulta pois tietenkään jos joku makaa sohvalla sipsipussin kanssa, se on luultavammin häneltä pois jos hän ei ole oman kroppansa kanssa sinut ja haluaisi todellisuudessa olla jotain muuta.

   • Nimetön sanoo:

    Mistä olet saanut päähäsi, että omaan kehoonsa armollisesti suhtautuminen toisi huonoa omatuntoa laihduttamisesta? Vaikutushan on juuri päinvastainen: kun kehoaan -minkä painoista tahansa- arvostaa, siitä haluaa pitää huolta. On ehdottomasti helpompi laihduttaa (terveellisillä tavoilla) kun kroppaansa suhtautuu ”positiivisesti”.

    Luulen, että tässä on taustalla yritys vetää lokaan tuo idea ja saada lihavat näyttämään sellaisilta, jotka voivat hyvällä omalla tunnolla vaan vetää sipsiä sohvalla.

    • mirvaannamarian sanoo:

     Ei se tuokaan, vaan se, että body positive-ajatus on mennyt toisilla siihen, että sen ikään kuin katsotaan suosivan ylipainoa tai huonoa kuntoa. ”Ei mun tarvitse, koska bodypositive”, vaikka todellisuudessa ehkä tarvitsisikin. Hyvän olon, ei ulkonäön, kannalta. Mutta jos on itseensä tyytyväinen eikä koe viihtyvänsä paremmin hoikemmassa kropassa, on virkeä ja jaksaa tehdä asioita ja liikkua hyvin, ei siinä sitten mitään ongelmaa tietenkään ole :)

 2. xxx sanoo:

  Kannattaa kannustaa ihmistä laihduttamaan vasta siinä vaiheessa, jos joku kaipaa oikeasti sun apuasi siinä. Sä et onneksi joudu kantamaan niitä muiden ihmisten terveysriskejä, ellei kyseessä ole sulle joku hyvin läheinen ihminen. On vaan hyväksyttävä, että kaikki tuo aina mukanaan jonkinlaisia lieveilmiöitä; henkilökohtaisesti enemmän tämän liikkeen saralla on ärsyttänyt se, että ihmiset kuvittelevat että body positivity -liike kannustaa ihmisiä ylipainoisuuteen ja epäterveellisiin elämäntapoihin: ajatus on juuri päinvastainen, ja tavoitteena on että jokainen voisi hyväksyä itsensä, ilman dieettiä, ilman että puhutaan jatkuvasti siitä painosta, ilman että pitää olla jotain. Monelle se itsensä hyväksyminen on pitkä tie, mutta se pitkä tie voi mukanaan avata motivaation pitää itsestään parempaa huolta. Ehkä kannattaisi siitä laihduttamisesta ja painosta puhumisen sijasta keskittyä siihen, miten monipuolinen, terveellinen ravinto ja liikunta lisäävät hyvinvointia. Kirjoituksesi antaa susta pääasiallisesti jotenkin omahyväisen mielikuvan.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Siihenhän mä keskitynkin, hyvinvoinnin lisäämiseen eri keinoin, ja toin kyllä tekstissäni esille sen, että body positive -ilmiön takana olikin alunperin aivan eri tarkoitus kuin mihin se on tuntunut menevän :) Harmi jos ymmärsit sen väärin.

 3. Essi sanoo:

  Eiköhän nyt ollut kyse siitä että Body Positiven tarkoitus on vähentää ulkonäköpaineita ja tarvetta laihduttamiselle. Missään nimessä ei ole kyse epäterveellisten elämäntapoihin ja liikalihavuuteen kannustaminen. Ideana on, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on eikä tarvitse muuttua muiden takia. Säkin saat olla just tuollainen kun olet .

  • mirvaannamarian sanoo:

   Sehän se alunperin oli, toiset ovat vaan menneet siinä liiallisuuksiin ja nyt joku saattaa oikeasti miettiä ettei olekaan enää niin hyväksyttävää haaveilla hoikemmasta kropasta :)

 4. ElinaM sanoo:

  Taidan ymmärtää mitä tarkoitit tällä kirjoituksella, mutta se oli sen verran kärjistetysti ilmaistu, että ymmärrän miksi näitä soraääniä tulee myös. Minä en ole kokenut, että body positive kannustaisi olemaan laihtumatta vaan, että kerrankin ylipainoisten kohdalla ei aina puhuttaisi vain laihduttamisesta. Se on sitä, että voi ylpeästi kantaa itsensä eikä vartalon koko kuulu kenellekään muulle kuin henkilölle itselleen. Mutta jos terveysnäkökulmaa ajatellaan, niin ihana esimerkki mun mielestä myönteisestä elämänmuutoksesta ja siinä ohessa painon putoamisesta on Vastaisku ankeudelle-blogin Jennyn tapaus. Ylipäätään ihmisten on helpompi ottaa vastaan neuvoja painonpudotukseen liittyen henkilöltä, jolla on siihen omakohtaista kokemusta.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Just kuin kirjoitinkin, ajatus koko kampanjan takana on todella kaunis ja aihe hyvinkin tärkeä. Sitten on näitä, jotka ilmiön levitessä tuovat esille sitä, ettei kenenkään missään nimessä tarvitse laihduttaa/liikkua/treenata koska #bodypositive – joku toinen kokee samalla, että on ikään kuin väärin haaveilla hoikemmasta kropasta, kun pitäisi olla onnellinen kaikenlaisissa vartaloissa.

   Jenny on aivan super inspiroiva ja hänen bloginsa ihan huippu! <3 Toi on totta, että on varmasti helpompi ottaa neuvoja vastaan (asiassa kuin asiassa) ihmiseltä, joka on oikeasti itse pudottanut painoa ja tehnyt valtavan elämänmuutoksen. Toisaalta siinä taas unohdetaan, että ihmiset ketkä eivät ole koskaan joutuneet pudottamaan painoa, ovat todennäköisesti tehneet hyvin paljon töitä sen eteen, etteivät ole tulleet ylipainoisiksi. Mä saan kuulla paljon sitä, että helppohan mun on neuvoa ja kannustaa liikkumaan kun itse olen hoikka. Totuus on kuitenkin, että olen viimeiset kymmenen vuotta treenannut ihan hirveästi ja katsonut syömisiäni, sen takia etten liho. Mulla ei oo mitään superhoikkuusgeenejä ja rasvatonta kroppaa luonnostaan. Enkä missään nimessä tarkoita, että kaikki ylipainoiset olisivat vain laiskoja eivätkä tekisi mitään. Toiset lihovat helpommin, on raskaudet, sairaudet jne. Ennaltaehkäisy on ylipainon kannaltakin tosi tärkeässä asemassa :)

   • ElinaM sanoo:

    Niinpä, aina on niitä, jotka tahallaan ymmärtävät väärin kampanjat. Ihan niin kuin tää MeToo, jonka jotkut setämiehet käsittävät niin, ettei enää saa ollenkaan lähestyä naisia. Huoh… Olet ihan oikeassa siinä, ettei hoikempiakaan saa vähätellä tai kritisoida, koska sekin on yksilöllistä.

  • Enna sanoo:

   Tästä tuli mieleen ohjelma joka pyöri joku aika sitten maikkarilla. Taisi olla Fit to Fat to Fit, jossa personal trainer lihotti itsensä ylipainoiseksi ja yhdessä asiakkaan kanssa laihdutti terveisiin mittoihin.

   Mielestäni ohjelmassa oli hieno ajatus sillä on niin totta, että miten kukaan voi sanoa itseään laihduttamisen asiantuntijaksi jos ei ole koskaan laihduttanut. Monet personal trainerithan ovat olleet aina hoikkia, joten on ihan totta, että on ristiriitaista että he olisivat asiantuntijoita laihduttamisessa. Kokemus oli sekä PTlle että asiakkaalle hyvin silmiä avaava.

   Tämä tuli mieleen tuosta Vastaisku ankeudelle-blogin maininnasta.

   • mirvaannamarian sanoo:

    Ymmärrän pointin kyllä hyvin, en vain käsitä miten kukaan suostuu oikeasti lihottamaan itsensä ja sen jälkeen laihduttamaan rajusti – se ei ole kropalle todellakaan hyväksi :D Mutta ajatuksena joo, esimerkiksi itse pidän hyvänä kätilönä kätilöä, joka on itse synnyttänyt ja varmasti syöpää sairastunutta tsemppaa paremmin hän, joka on itse käynyt saman läpi.

    Silti, mun mielestä hoikka ihminen on myös pätevä olemaan laihduttamisen asiantuntija (en siis missään nimessä itseäni väitä sellaiseksi, vaan pt:t, ravitsemusterapeutit jne), sillä laihduttaminen on myös sitä jatkuvaa painon ja hyvän kunnon ylläpitoa – sitä, mitä hoikatkin joutuvat jatkuvasti tekemään. Väittäisin, ettei yksikään täysin liikkumaton ja epäterveellisesti syövä laiha ihminen ole lopulta hyvässä kunnossa vaikka hoikka olisikin.

 5. Kaino sanoo:

  ”Toinen tykkää miinusmerkkiä lähentelevästä rasvaprosentista ja hyvä niin.”

  Tiedätkö millainen on ihminen jolla on miinusmerkkistä lähtenetelevä rasvaprosentti? Se on kuollut ihminen se. :)

 6. EK sanoo:

  Tulin vähän huvittuneeksi lukiessani saamiasi kommentteja. Olisi kiinnostavaa tietää millaisen vastaanoton tekstisi olisi saanut, jos olisit itse pyöreämpi? Hoikkien kannustuksesta terveellisyyteen tai tarpeen vaatiessa laihduttamiseen kimpaannutaan nykyisin todella herkästi. Puhuit tekstissäsi mielestäni täysin asiallisesti tärkeästä aiheesta. Kommentoijat näyttävät hypänneen esimerkiksi tämän kohdan yli: ”Jokainen vartalo on tietysti kaunis ja kauneus on edelleen katsojan silmissä. Jos pidät kropastasi vähän pehmeämpänä, se on silloin juuri sinulle täydellinen”.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Kiitos, ihana kuulla että ainakin sinä ymmärsit mitä tällä tarkoitin :)

Leave a reply

Your email address will not be published.