Miten minä syön?

maanantai helmikuu 26 2018 2 comments

Vaikka usein kirjoittelenkin omasta ruokavaliostani ja puhun siitä muutenkin, en ole tainnut koskaan tehdä varsinaista postausta siitä, miten minä syön. Ruokavalio on liikunnan ohella isoin tekijä hyvinvoinnissa. Aiemmin en edes tajunnut sitä ja pidin turvonnutta ja väsähtänyttä oloa ihan normaalina. Nyt jo vähän naureskellen muistelen aikaa, kun kuulin ensimmäisen kerran esimerkiksi maitotuotteiden haitoista ja ajattelin, että huh mitä hölynpölyä. Light-limut ja vähärasvaiset tuotteet täyttivät ostoskorini, napostelin paljon ja iltaisin saatoin syödä ihan mitä tahansa kaapista löytyi, sillä nälkä oli niin kova. Makeanhimo oli aivan valtava ja maitorahkaa kului päivässä ainakin puoli kiloa. Liha oli suurinta herkkuani, etenkin pihvit. Nukuin huonosti ja vatsa oli kuin ilmapallo ihan päivittäin. 2014 kiinnostuin ruokavalioasioista ja aloin ensimmäistä kertaa kyseenalaistaa monet valintani. Luulin muutoksen tapahtuvan tietenkin hetkessä ja olin vähän pettynyt, kun kroppa ei reagoinut oikein mitenkään superterveelliseen ruokavalioon. Muutaman kuukauden päästä ero entiseen oli kuitenkin huomattava.

Vatsan turvotus on kadonnut kokonaan ja palaa vain silloin, kun ruokavalio poikkeaa ns. normaalista. Iho voi paljon paremmin, hiukset kasvavat vauhdilla, nukun hyvin, vatsa toimii oikein eikä oireile lainkaan ja mikä parasta, energiatasoni on aivan erilainen. Olen todella virkeä, jaksan urheilla päivittäin ja energiaa riittää tasaisesti aamusta iltaan. Tässä siis jokseenkin tiivistettynä ruokavalio, jota itse suosin tällä hetkellä.

Mitä vältän? Maitoa, lihaa (kanaa syön toisinaan, pyrin luopumaan siitäkin eettisistä syistä), valmisruokia, prosessoituja viljoja ja valkoista sokeria. Ennen kaikkea keinotekoisia makeutusaineita ja kevyt- ja vähärasvaisia tuotteita. Kalorittomat limut ovat sanonko mistä.. Maitotuotteet korvaan kasviperäisillä valmisteilla, punaisen lihan kalalla, soijalla ja muilla kasvisvalmisteilla, valmisruokia en syö koskaan. Olen myös huomannut, että moni ulkomainen vehnä sopii vatsalleni, mutta kotimainen vehnä ei välttämättä läheskään aina. Käsittelytavoissa on siis eroja. Ruis ja ohra ovat vatsani vihollisia, joten nekin ovat pannassa. Siitä onkin hyvä siirtyä seuraavaan, eli..

FODMAP ruokavalio, josta ensimmäisen kerran luettuani tajusin, että lähes kaikki siinä kielletyt ruoka-aineet ovat niitä, jotka ovat aiheuttaneet minulle vatsaoireita! En noudata orjallisesti FODMAP-ruokavaliota, mutta suurinpiirtein. Toiset ruoat sopivat minulle hyvin, toiset eivät ollenkaan. Se on kuitenkin todella hyvä pohja minulle ja varmasti monille muille vatsaongelmaisille.

Mitä suosin? Kasviksia, etenkin vihreitä. Kalaa, juureksia, hyviä rasvoja, kauraa, hedelmiä, smoothieita, kausittain superfoodeja.. Chiansiemenet ovat vatsalleni niin elintärkeitä, että kuljetan niitä mukanani joka ikisessä reissussa. Suosin mahdollisimman paljon luomu- ja lähiruokaa sekä kotimaisia tuotteita. Rakastan muuten riisiä, voisin syödä jokaisen ruoan kanssa riisiä enkä kyllästyisi siihen varmaan ikinä. Kvinoa on myös korvannut usein pastan ja perunan, mutta riisiä sekään ei peittoa. Harmi, sillä riisi ei ole ihan se vastuullisin valinta. En luovu siitä kuitenkaan ihan helpolla.

Poikkeukseni Koska en halua olla koskaan se hankala vieras, syön toisinaan kyläillessä tai lomalla (ruokamyrkytyksen pelossa) sellaisia ruoka-aineita, joita en muuten söisi. Vastaavasti lautasellani saattaa olla joskus jopa jauhelihaa (hyvin poikkeuksellista mutta jos lounaalla ei ollut muutakaan, en ala kitistä), kahvissani hyvin usein tavallista maitoa jos kasviversiota ei ole saatavilla ja toisinaan syön myös karkkeja ja suklaatakin. En osta niitä kuitenkaan itse koskaan, sillä tiedän olevani entinen sokerihiiri, kenen kaapissa eivät herkut kauaa säily. Koska pidän kuitenkin makeasta, käytän paljon luonnollisia makeuttajia ja kookossokeria valkoisen sokerin sijaan. En ole siis läheskään aina ihan täysin ehdoton, mutta huomaan oikeastaan heti, jos olen syönyt jotain itselleni sopimatonta. Kun pysyn pääosin oikeissa ruoka-aineissa, vatsa voi hyvin ja olo on todella virkeä.

Kirjoitin jokaiselle sopivista helpoista ruokavaliomuutoksista jonkin aikaa sitten, voit lukea postauksen täältä. Se perustuu hyvin pitkälti juuri omaan ruokavaliooni, mutta muistathan, että kaikki ei sovi kaikille. Olen kuitenkin itse todella herkkävatsainen, joten minulle tästä on ollut apua. Oikea tapa syödä löytyy vain kokeilemalla ja tuloksia ei synny siinäkään yhdessä yössä.

PS. Pidätkö blogistani? Voit äänestää sitä ehdolle Indiedays Blog Awardeissa tästä linkistä – lämmin kiitos jo etukäteen ♥

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


2 Responses to “Miten minä syön?”

 1. Vadelma sanoo:

  Hei, olipa kiva ja hyödyllinen postaus :) Konkreettiset ruokavinkit ja reseptit olisi myös tervetulleita! Itsellä elämäntaparemppa meneillään ja välillä tuntuu vaikealta miettiä aamupaloja ja pääruokia, jotka sopisivat FODMAP-ruokavalioon (ja täyttäisivät kunnolla). Oon niin tottunut ainaiseen aamupala-leipään enkä osaa oikein kasvisruokaa laittaa.

  • mirvaannamarian sanoo:

   Mä syön AINA saman aamupalan kotona :D Eli chia-tuorepuuro + smoothie! Mä en saa leipää alas aamuisin millään, mulla on jotkut traumat lapsuuden leipäaamupaloista, kun ei millään maistunut ruoka ennen kouluun lähtöä niin väsyneenä. Ennen söin aina lämpimän kaurapuuron ja jonkun kasvipohjaisen jogurtin. Tuhti smoothie on myös hyvä aamiainen jos ei tee mieli mitään raskaampaa, sen voi hyvin tehdä jo illalla valmiiksi.

   Kasvisruoka täyttää todella hyvin, mun mielestä paljon enemmän kuin esim liharuoka, joka tekee vain tukkoisen olon. Mä teen arkiruoat aina sellaisella fiiliksellä, että mitä tekee milloinkin mieli. Joskus etsin reseptin ja korvaan siitä kaikki ei-mulle-sopivat ruoka-aineet niillä sopivilla, en oo löytänyt varmaan yhtään sellaista ohjetta, missä olisi valmiiksi kaikki itselle hyviä juttuja.. Ruokakassipalvelut ovat ihan mahtavia silloin, kun ei keksi mitään mitä tekisi ja niiden resepteistä saa ihania ideoita arkiruokiin vaikkei kassia kestona tilaisikaan :)

Leave a reply

Your email address will not be published.