Koiran kanssa lentäminen

Sain lukijaltani toiveen postauksesta koirien kanssa lentämisestä joten päätin toteuttaa sen nyt heti, kun toissapäivänä lensimme tyttöjen kanssa Lappiin ja keskiviikkoiltana lennämme taas takaisin kotiin. Fridalla ja Caralla onkin takana useampi lentomatka, joten ajattelin koota tähän vähän infoa ja omat vinkkini, kuinka koiran lentomatkasta tulee mahdollisimman mukava ja helppo kaikille osapuolille. Minulla on kokemusta lentämisestä vain siten, että koirat ovat matkustamossa, joten koiran kanssa lentäminen niin, että lemmikki kulkee ruumassa, jää tästä pois.

Finnairilla matkustamoon saa ottaa lemmikin niin kotimaan kuin ulkomaan lennoille, Norwegianilla ainoastaan kotimaan lennoille. Itse olen lentänyt vain Finnairilla, joten keskityn tässä siihen. Ennen kuin varaat lennon itsellesi, ota yhteyttä asiakaspalveluun ja selvitä, onko lemmikille tilaa koneessa. Finskillä saa kuljettaa matkustamossa vain kaksi lemmikkiä/lento. Kaksi lemmikkiä matkustaa yhden hinnalla ja ns. yhtenä lemmikkinä jos he menevät samaan kuljetuslaukkuun ja niiden yhteispaino on (kuljetuslaukun kanssa) alle 8 kiloa. Esimerkiksi Fridasta, Carasta ja laukusta tulee painoa vain 4 kiloa, joten he vievät koneesta vain yhden lemmikin paikan.

Itse toimin aina siten, että avaan varaussivun valmiiksi ja soitan tai chattaan Finnairin asiakaspalveluun. Jos saan vahvistuksen, että lemmikille on tilaa molempiin suuntiin, varaan lennot ja täytän heti lomakkeen lemmikin matkustamispyynnöstä (löytyy lentoyhtiön sivuilta) varauksen jälkeen. Sitä varten tarvitsee varaustunnuksen, lentojen numerot sekä kuljetuslaukun mitat. Hyväksytyn vastauksen saa yleensä noin päivässä. Lennon 40 euroa/suunta voi maksaa joko lentoasemalla lähtöselvityksessä tai etukäteen pyytämällä asiakaspalvelusta maksulinkin. Kun varaus on vahvistettu, voi alkaa valmistautua lentoon. Istumapaikan saa aina koiran kanssa matkustaessa etukäteen, yleensä koneen takaosasta.

Totuta lemmikki ajoissa kuljetuslaukkuun ja varmista, että laukun saa ottaa koneeseen. Tutut tuoksut, pyyhe pohjalle ja tuttu lelu mukaan. Olen joskus suihkinut rauhoittavaa feromonisuihketta laukkuun, mutta en ole huomannut sillä juurikaan vaikutusta. Tytöt rakastavat kuljetuslaukkuaan ja nukkuvat siinä muutenkin aina reissussa ollessamme, onneksi. Pehmeä, olalla kannettava malli on itselleni ainakin paras. Kurkistusaukko lemmikille ja toimiva ilmanvaihto ovat tietysti plussaa. Otan mukaan aina kaiken varalle koirien rokotuskortit sekä kopiot koirien rekisteröintipapereista, joissa on samat tiedot kuin koirien mikrosiruissa, ihan kaiken varalta. Hihnat sekä kaulapannat kulkevat myös kätevästi laukun sivutaskussa.

Checkausta ei voi tehdä etukäteen jos matkustaa lemmikin kanssa. Tiskillä koirat + laukku on toisinaan punnittu, mutta ei läheskään aina. Lentokentällä koirat saavat kävellä vapaana aina portille asti. Turvatarkastuksessa ne on otettava pois laukusta, koiria ei tarvitse läpivalaista, haha. Portilla koira laukkuun ja koneessa laukku edessä olevan penkin alle omiin jalkoihin. Koiraa ei saa ottaa pois laukusta, mutta laukun voi avata ja rapsutella koiraa rauhoittelemiseksi. Nousussa ja laskussa Frida ja Cara toisinaan vähän säikkyvät kovaa meteliä, mutta muuten he yleensä nukkuvat. Lentomatkustaminen sujuu omilta koiriltani ainakin vielä paremmin kuin automatkustaminen ja nykyään ihan rutiinilla.

Jos teillä on hyviä vinkkejä koiran kanssa lentämiseen, jakakaa niitä ihmeessä. Me jatketaan lomailua Lapissa vielä pari päivää näiden rakkaiden karvatassujen kanssa..


6 Comments
 • Tanja
  Posted at 22:46h, 12 maaliskuun Vastaa

  Kiitos tästä!!! Itsellä oli aikaisemmin chihuja, nyt vähän isompi, joka ei ihan mahdu penkin alle. Vitsit kun sais ostaa koiralle oman penkin 😄 Ruumaan en poikaa laita..

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:52h, 13 maaliskuun Vastaa

   No niinpä :D Toi 2 lemmikkilaukkua/matkustamo on myös vähän tyhmä sääntö, koska lemmikkejä kuljetettaisiin varmasti enemmänkin jos vain saisi. Mä en myöskään uskaltais laittaa ruumaan, vaikka sielläkin kuulemma on oikein hyvät oltavat ja lemmikkikopeille oma tila.

 • Matkatar
  Posted at 10:10h, 13 maaliskuun Vastaa

  Hyviä vinkkejä! Minulla on myös chihu jonka kannssa matkustan toiseen kotiimme Barcelonassa pari lentoa vuodessa. Viimeksi feromoni tippui turvatarkastuksessa chihuni vikisi oikeastaan ekaa kertaa vaikka on lentänyt jo useita kertoja. Siitä ajattelin että ehkä siitä on apua. Ihanat pikkuiset sinulla!

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:47h, 13 maaliskuun Vastaa

   Mulla oli feromonista edellisen koirani Lilan kanssa kyllä apua, mutta Fridaan ja Caraan en oo huomannut vaikutusta. Oi ihanaa että sun chihu pääsee toisinaan lämpimään, ne on varsinaisia aurinkokoiria :) <3

 • Maria Ihanaista
  Posted at 13:15h, 13 maaliskuun Vastaa

  Meillä on myös kaksi chihua ja toisen kanssa olen aikoinaan myös lentänyt juuri Lappiin. Nyt olen tässä mietiskellyt, miten hauskaa olis vuokrata joku paikka vaikka etelä-Euroopasta pariksi viikoksi ja ottaa koiratkin mukaan reissuun, mut sit toisaalta sitä miettii, että kestävätkö olla pienessä laukussa niin pitkään… Yhden kanssa tuo lyhyt reissu tosi meni todella helposti ja autossa ovat tottuneet olemaan boksissa pidempiäkin matkoja, joten ehkä pitäisi vaan koittaa. Todennäköisesti menis ihan hyvin! Ruumaan en kyllä minäkään jotenkin poitsuja millään raaski laittaa!

  • mirvaannamarian
   Posted at 15:24h, 13 maaliskuun Vastaa

   Hyvin ne siellä pärjää, maksimissaanhan Etelä-Euroopan lennot ovat noin neljä tuntia, joten varmaan nukkuvat koko ajan jos autossakin menee matka kivuttomasti :)

Post A Comment