Näillä kengillä juoksen

Eilen oli taas niin kevyet 9 kilometriä, että ehdin ajatella matkan aikana juoksuharrastustani ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Sanotaanko vaikka, että oikean hengitystekniikan, tukevien urheiluliivien ja juoksukenkien on oltava kunnossa, jotta lenkki on onnistunut. Tai ainakin itse huomaan heti, jos lähden lenkille tukkoisella nenällä, liian kevyillä liiveillä tai aivan väärillä kengillä. Olen juossut niin monet lenkit erilaisilla ohutpohjaisilla Free-kengillä, joiden pitäisi vahvistaa jalkapohjan lihaksia. Joka kerta juoksu on yhtä tuskaa, nilkat, polvet ja penikat ovat todellakin koetuksella ja juoksun jälkeen paikat kipeinä. Ehkä ne toisille sopii, mutta mulle ei. Itselleni sopivat juoksukengät ovatkin siis tukevat, mutta eivät liian raskaat pitkillekään lenkeille. Tällä hetkellä käytössäni on kolmet juoksukengät, joista yksiä testasin vasta eilen, mutta tiedän, että nämä tulevat kovaan käyttöön tänä kesänä.

Asics on ollut suosikkimerkkini juoksukengissä jo vuosia. Siksi kahdet kolmesta lenkkareistani ovatkin Asicselta. Omalle askellukselleni paras kenkä on ollut Gel Nimbus ja mulla onkin näitä kahdet. Nämä vanhemmat, jo kuluneemmat, mutta eivät täysin loppuun juostut, ovat mun sadekelin kengät ja valintani myös silloin, jos juoksen jossain maastossa. Ne saavat kuraantua ja pesen ne huoletta pesukoneessa. Yleensä kuitenkin kuivilla säillä otan jalkaani nämä puhtaammat ja uudemmat, vielä täydellisesti iskuja vaimentavat ja kuin omaan jalkaani tehdyt tämän vuoden mallit. Rakastan tuota väriä ja käytän näitä pitkien lenkkien lisäksi paljon myös kävelylenkeillä sekä vapaa-ajalla, kun olen sporttivaatteet päällä.

Hoka One One on uusi tuttavuuteni lenkkarimaailmassa ja ihan hävettää, etten ole testannut niitä aiemmin. Nämä trampoliineiksikin kutsutut kengät ovat ihan huikeat asfaltilla juostessa. Lähdin eilen ensimmäistä kertaa kokeilemaan näitä vähän skeptisenä. Oletin niiden olevan paljon kevyemmät ja sirommat. Ensimmäisillä askeleilla tunnistin jo eron kaikkiin kokeilemiini juoksukenkiin. Vaimennus toimii loistavasti ja askel rullaa ihan itsestään. Jalat eivät missään vaiheessa lenkkiä tuntuneet raskailta. Luulen, että näistä ”trampoliineista” tulee suosikkini juuri lyhyillä ja vauhdikkaammilla lenkeillä. Toisaalta taas pitkällä lenkillä sitä juuri kaipaakaan vaimennusta ja tehoa jokaiselle askeleelle ja nopealle lenkille vähän sirompaa kenkää kuten tuo Asics. Hmm.. Ehkä suosikkilenkkareideni paikka onkin uhattuna? Ainakin näitä molempia, niin Gel Nimbuksia kuin Hokiakin, voin lämpimästi suositella jos rakastat juoksua, mutta polvesi ja nilkkasi eivät.

Juoksukengistä vielä sen verran, että ostan aina vähintään koon tai puolitoista isommat lenkkarit, kuin mitä normaalisti käytän kengissä. Mun juoksukengät ovatkin siis välillä 38-38,5-39 kun normaalisti kengänkokoni on joko 37 tai 37,5. . Ensin nuo kolmeysit näyttivät vähän hassuilta pienessä jalassani, mutta ulkonäköasia on täysin sivuseikka mukavuuden kannalta. Jos juoksen kolmeseiskoilla, saan hiertymiä ja on multa irtoillut jopa varpaankynsiäkin. Yök! Nauhoilla vaan kunnon kiristys, lukkosolmut sekä kunnolla tilaa varpaille. Mukavuus ja pidemmät lenkit ovat taattuja.

Lue lisää aiheesta..

Juoksuohjelma vaikkapa puolimaratonille

Näin valitset sopivat urheiluliivit

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


No Comments

Post A Comment