Stressi, jota hoidin aivan väärin

Nuorempana sitä kohautti olkiaan kun joku puhui stressistä. Vaikka työtahti olikin joskus ihan älytön, yksityiselämän puolella sattui ja tapahtui, lisäksi oli koulua ja töitä samanaikaisesti.. Kaiken vain suoritti ihmeen hyvin arvosanoin ja ennen kaikkea stressaamatta. Syytän, tai kiitän, pikemminkin vain sitä nuoruuden huolettomuutta. Ikä on tuonut mukanaan stressin ja stressi järjestelmällisyyden. Ajattelin pitkään, että stressiä hoidetaan lähtemällä lomalle. Viemällä lapsi viikonlopuksi hoitoon ja juhlimalla ystävien kanssa valoisille tunneille asti. Kun tarpeeksi kauan turvautuu vääriin hoitokeinoihin tajuamatta sitä itse, stressi ja henkinen pahoinvointi kasvavat aika hurjiin mittasuhteisiin. Samaan aikaan mietin myös jatkuvasti sitä, kuinka minun tulisi lakata suorittamasta ja suhtautua rennommin esimerkiksi sotkuun ja kiireeseen.

Onneksi heräsin ajoissa. Kun loma tuntuu tuovan vain lisää stressiä, on parempi jäädä kotiin. Nykyään pyrin välttelemään lyhyitä reissuja sinne sun tänne ja liian pienin väliajoin. Jatkuva pakkaaminen, purkaminen ja pyykkääminen ei aina ole miniloman arvoista. Valvotusta ja juhlitusta viikonlopusta saa lisästressiä huonovointisuuden, väsymyksen ja univelan muodossa ja säännöllinen treenirytmi katkeaa. Säännöllisyys kun tuntuu olevan paras lääke omaan stressaamiseeni. Arki, säännöllinen työaika, päivittäinen liikunta ja ihan tavalliset toistuvat arkirutiinit sekä kunnon yöunet luovat itselleni pohjan hyvinvoinnille. Siistissä kodissa on harmoninen olo sekä puhtaassa ja hiljaisessa ympäristössä ajatukseni vain kulkevat paremmin. Jos sotku ahdistaa, se on parempi siivota pois kuin opetella elämään sen kanssa. Turhaan kituuttelin aivan liian kauan sen kanssa, että opettelisin sietämään pientä epäjärjestystä. Samalla pieneni myös stressi kodin pitämisestä puhtaana. Viime kevään jälkeen olen tuntenut itseni onnellisemmaksi kuin aikoihin sekä samalla myös stressannut vähemmän.

Kesäkuussa remontti ja lähestyvä venereissu alkoi kuitenkin painaa mieltä. Kaikki se asioiden järjestäminen, normaalin arjen katkeaminen ja jatkuva epävarmuus esimerkiksi aikatauluista alkoi tuntua taas liiankin tutulta. Yöunet alkoivat kärsiä, aloin taas hereillä aamuisin leuat kipeänä hampaiden yhteen puremisesta ja iltaisin nukahdin rytmihäiriöiden saattelemana. Olin kärttyisempi kuin aikoihin ja ajatus rakastamastani kesälomasta veneellä alkoi vain ärsyttää. Kuitenkin sen sijaan, että olisin taas purkanut kiukkuni mieheen ja lapseen, osasin tällä kertaa toimia toisin. Pahimpina ärsytyksen hetkinä lähdin lenkille ja muistutin itseäni siitä, että tiedän mistä stressi, sen fyysiset oireet ja kiukkuinen mielialani johtuu. Se, ja kotona odottava säännöllinen arki ovat parhaimpia keinojani hoitaa stressiä.  Eivät lomat eivätkä railakkaat illanvietot. Fyysisiin oireisiin paras hoitokeino on ollut akupunktio. Millä te hoidatte stressiä?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


1 Comment
  • Katariina
    Posted at 01:10h, 12 heinäkuun Vastaa

    Todella pinnallinen kommentti, mutta näytät niin upealta😍 Sun tyyli on niin mun makuun🙊

Post A Comment