Laihtuminen ei onnistu – no miksi ei?

Aina aika ajoin sitä kuulee ja lukee ihmisten laihdutushaaveista. Ja aivan liian usein sitä huomaa, kuinka moni toteaa, että laihtuminen ei onnistu vaikka kuinka tarkkailen syömisiäni ja liikun, että nyt on pakko alkaa jollekin tehodieetille. Karvat nousevat pystyyn samantien. Vaikka terveys- ja hyvinvointivillitys on jatkunut jo vuosia, edelleen suurin osa meistä kuvittelee laihtuvansa dieetillä. Siis laihtuu varmasti, mutta kilot tulevat kyllä vielä varmemmin takaisin, yleensä korkojen kera ja kaupan päälle saa varmasti jonkinlaisia aineenvaihdunnan ongelmia ja mielialanvaihteluja. Jos laihtuminen ei onnistu, vaikka oikeasti yrität kaikkesi, kannattaa ennen dieettiä turvautua ammattilaisen apuun.

Moni perustelee laihtumattomuuttaan huonoilla geeneillä. Perimä vaikuttaa toki jonkin verran ruumiinrakenteeseen ja lihomisherkkyyteen, mutta ei kukaan synny lihavaksi. Jos laihtuminen tuntuu oikeasti täysin mahdottomalta, vaikka olet kokeillut aivan kaikkesi, taustalla voi olla terveysongelmiakin, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöitä, diabetesta tai muita aineenvaihduntaan vaikuttavia sairauksia. Toki ne kannattaa sulkea pois ja mikäli mitään ei todeta, viimeistään silloin (ellei ennen sitä lääkärikäyntiä), rehellisesti katsoa itseään sinne peiliin ja miettiä, teitkö nyt varmasti ihan kaikkesi? Laihtuminen kun ei tapahdu hetkessä. Ensimmäiset kilot, jopa kymmenet kilot, voivat olla todella tiukassa, kunnes kroppa alkaa tottua pienempiin energiamääriin. Liikunta vaikuttaa tietysti laihtumiseen ja ennen kaikkea kiinteytymiseen ja onkin omasta mielestäni jokaiselle laihduttajalle ihan suoranainen edellytys, mutta suurin tekijä laihtumisen kannalta on tietysti ruokavalio. Liian vähääkään ei saa syödä, sillä kroppa voi mennä säästöliekille, mutta syö nyt ainakin oikein. Minimikaloreilla on turha kituutella, sillä silloin ei jaksa liikkua ja tekee entistäkin enemmän mieli kaikkea makeaa.

Joku yleensä pahoittaa aina mielensä kun sanoo ääneen tosiasian – aika moni yrittää ihan mitä tahansa laihtuakseen, paitsi syö puhdasta ruokaa ja liikkuu tarpeeksi. Rahaa laitetaan detox-kuureihin ja dieetteihin, jotka pahimmillaan sekoittavat aineenvaihduntaa ja tuovat vain lisäkiloja. Silloin kun ei ole valmis luopumaan epäterveellisestä roskaruoasta ja jokapäiväisistä karkeista, eikä innostu mistään liikunnasta, laihtuminen on toden totta ihan mahdotonta. Silloin ei kannata edes kokeilla dieettejä tai detoxeja. Niin laihtuminen, kiinteytyminen kuin lihastenkin kasvattaminen vaatii motivaatiota. Sitä on saatava myös muualta kuin ulkonäkösyistä tai liikkumisesta ja syömisen tarkkailusta tulee pian hyvin pakonomaista, eikä se tunnu enää hyvältä. Hyvä olo ja terveys ovat itselleni tärkeimmät motivaation lähteet. Jos liikkuisin siksi, että pysyisin hoikkana, en jaksaisi sitä kauaa eikä liikkumiseni olisi säännöllistä. Laihduttaja tarvitsee ehdottomasti säännöllistä liikuntaa, vaikka painonpudotuksen kannalta tärkeintä on ruokavalio. Liikuntaa ennen kaikkea sen mielenkin kannalta, mutta toki myös kiinteytymiseen. Loppuvaiheessa painontarkkailu onkin enää toissijaista. Itse painan nyt esimerkiksi viisi kiloa enemmän kuin tässä postauksen kuvassa, mutta se on täysin salitreenin ansiota ja kropan koostumuksen muutosta.

On kuitenkin fakta, että lähes jokainen laihtuu, jos oikein kovasti haluaa. Painoitan sanaa lähes, sillä on ikävä tosiasia, että on myös heitä, jotka eivät sairauden tai lääkityksen vuoksi saa painoa alas tai ”ylipaino” onkin nesteturvotusta. Kuitenkin, suurin osa siihen pystyy. Se ei ole helppo tie, mutta mahdollinen ja laihtuminen tuo monille lisää elinvuosia, lisää hyvää oloa, parempaa mieltä, ja tämän kaiken myötä parantaa elämänlaatua. Laihduttaminen on myös asia, johon todella kannattaa sijoittaa rahaa – lopulta se ei vaadi edes sitä, mutta asiantuntijoiden tietämys, neuvot ja treeniohjelmat voivat olla kullanarvoisia silloin, kun itse ei varmuudella tiedä, miten tulisi toimia. En usko, että kukaan on katunut laihduttamistaan, ellei ole kyse ole ollut dieetistä. Kerro sun onnistumistarina vai oletko kenties vasta matkasi alussa? ♥

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


3 Comments
 • S
  Posted at 13:50h, 12 heinäkuun Vastaa

  Moikka! Heräsin noin 1,5 vuotta sitten siihen, että mulla oli omassa kropassa ihan älyttömän huono olla. Kiloja oli kertynyt paljon ja huomaamatta henkisesti tosi raskaan ja vaikean aikajakson aikana. Mä marssin mun lähimmälle kuntosalille samana päivänä kun mun läheinen menehtyi pitkän sairauden kanssa taistelun jälkeen. Päätin sinä päivänä, että laitan oman elämän kuntoon vaikka mikä olis. Nyt pudotettuja kiloja on 25, ja tavoitepainoon vielä vähän yli 10 jäljellä. Lähdin koko projektiin just sillä mentaliteetillä, että tää ei oo dietti, vaan tää on mun uusi elämäntapa. Syön säännöllisesti, terveellisesti ja PALJON. Herkuttelenkin välillä, enkä oikeastaan ole kieltänyt iteltäni edes mitään. Oon löytänyt itselle mielekkäitä tapoja liikkua ja rakastan tätä nykyistä hyvää oloa, joka tulee puhtaasta ravinnosta ja rakastan sitä treenin jälkeistä oloa. Laihtumisesta on tullut oikeestaan ihan toissijainen päämäärä. Nautin vaan tästä matkasta niin paljon ♥

  Haluan vielä kiittää sua, koska oot ollut mulle todella iso inspiraatio koko tän projektin ajan. Sun treenipostauksista varsinkin saa todella paljon voimaa ja hyviä vinkkejä. Kiitos!

 • Elina
  Posted at 10:12h, 13 heinäkuun Vastaa

  ”Minimikaloreilla on turha kituutella, sillä silloin ei jaksa liikkua” – tosi hyvä että tuot tämän esille, koska tuntuu että moni unohtaa miten paljon energiaa sitä päivään tarvitsee. Vaikka olisikin pudottamassa painoa, riittää että miinuskaloreita on pitkällä aikavälillä 200-500 päivässä. Aineenvaihdunnan junnaamisesta ei oo mitään hyötyä :)

 • Pellavasydämen Mervi
  Posted at 11:10h, 13 heinäkuun Vastaa

  Hei! Sinä ja minä katselemme laihduttamista aivan eri näkökulmista.On aivan eri asia,jos liikakiloja on muutama tai muutama kymmen… Minä olen pahasti ylipainoinen ja ongelmissa sen takia. Takana on ”miljoona” laihdutusdieettiä ja kaksi ihan oikeaa laihdutusleikkausta.

  Faktat laihduttamisesta vaihtelevat. Nyt kuuntelen vain laihdutusleikkauksiin erikoistuneita kirurgeja ja ravintoterapeutteja ja heidän ohjeitaan, jotka on tietysti erilaiset kuin normisti laihduttaville. ”Näissä piireissä” katsotaan, että liikunnalla ei ole juurikaan merkitystä laihduttamiselle, siis siihen kuinka paljon kiloja karisee. Vain se, mitä suuhunsa laittaa. Myöskään säästöliekkiä ei tunnusteta. Ratkaisevaa on vain ja ainoastaan syödyn energian määrä. Jos syön enemmän kuin kulutan, lihoan. Ja päinvastoin.

  Itselläni todettiin kauan sitten kilpirauhasen vajaatoiminta ja kuvittelin, että ”jee, nyt saan lääkityksen ja laihdun!” Katin kontit. Toki moni lääke ja sairaus aiheuttaa kohonnutta RUOKAHALUA, muttei sinällään lihota. Vain ne kalorit.

  Jokainen ihminen laihtuu – ihan varmasti. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Kuluttamisen määrää voi lisätä aktiivisuudella, siis myös liikunnalla. Toki kaikki olemme yksilöitä, mutta lähes kaikki lihavat keksivät tekosyitä: isot ja painavat luut, en syö kuin ihan vähän, geenit, sairaudet. Ensin pitää myöntää, että syö liikaa ja/tai väärin – sitten vasta voi muuttua.

  Tämän totuuden olen 40 vuoden aikana hitaasti oppinut.

Post A Comment