Mielen myrkyttävä kateus

Jos voisin yhden tunteen maailmasta poistaa, se olisi kateus. Kuinka paljon olenkaan itse joskus turhaan kadehtinut muita tai vastaavasti kokenut itse kateellisuuden takia paljon turhaa mielipahaa. Moni huutaa suureen ääneen, että minä en kyllä todellakaan ole sitten kateellinen, mutta samaan aikaan keksii toisista pelkkää pahaa sanottavaa, levittää juoruja ja mustamaalaa kateuden kohdetta muille. Niin minä, kuin monet ystäväni ovat joutuneet monenlaisen vihapuheen ja perättömien syytösten kohteeksi ja vaikka itse en haluakaan ajatella, että joku olisi minulle kateellinen, ovat nämä ilkeilyt olleet kuitenkin usein peräisin siitä tunteesta. Kaiken lisäksi huvittavaa on se, etten lainkaan koe, että elämästäni kannattaisi olla kateellinen. Harva meistä on saanut mitään kovinkaan helpolla. Joku ajattelee, että elämäni on kuin satukirjasta siksi, että olen saanut huijattua itselleni rikkaan miehen joka ostelee minulle kalliita lahjoja ja vie minut matkoille ympäri maailmaa. Ehkä elämäni näyttäytyy jollekin sellaisena, mutta niin kauan kun ei minua tunne, ei kannata muodostaa minkäänlaisia johtopäätöksiä siitä, mitä elämäni on tai ainakaan ei missään nimessä kannata olla kateellinen.

Toiset kadehtivat urasaavutuksia. Kun itse tekee pienipalkkaista vuorotyötä josta ei lainkaan nauti ja tuttu päivittää Facebookiin saamastaan isosta ylennyksestä, on ehkä helpompi alkaa levittää omaa kateellista teoriaansa siitä, kuinka on kiivetty esimiestehtäviin reittä pitkin. Joku kadehtii toisen perheonnea ja tuo vahvasti sinkkuna esille sitä, ettei itse halua kyllä ikinä lapsia. Urheilusaavutukset ne vasta kateutta herättävätkin ja pian esillä ovat selitykset siitä, kuinka toi nyt aivan varmaan käyttää dopingia cityrunilla tai omaa aivan poikkeukselliset jalat. Ja itseähän ei siinä vaiheessa kiinnosta tuo urheilu ja oman kropan rikkominen sitten ollenkaan.

Kateus myrkyttää hyväsydämisimmänkin ihmisen mielen. Se saa toivomaan pahaa muille ja tekemään epäinhimillisiä tekoja. Kateus sylkee suusta sanoja, jotka satuttavat, mutta jotka myös ennen kaikkea kertovat sanojastaan hyvin paljon. Maailman parhainkin tyyppi voi olla jostain niin kateellinen, että muuttuu aivan toisenlaiseksi. Koulukiusaaminenkin johtuu usein kateudesta ja se, jos mikä on nyt hyvin ajankohtaista. Jo pienelle lapselle tulisi opettaa, että kateus on aivan turhaa ja aina on joku, kenellä on jotain enemmän ja jotain paremmin. Kateus johtuu usein myös omasta epävarmuudesta ja tyytymättömyydestä omaan elämään. Se on kuitenkin asia, johon sinä voit hyvin pitkälti itse vaikuttaa. Omaa asennetta voi muuttaa aina, vaikka hankalaa se välillä onkin.

Kateuden voi kääntää kuitenkin voimavaraksi. Pieni, ihaileva kateus on aina hyväksi. Se tuo motivaatiota. Että kyllä minäkin pystyn tuohon vielä jonain päivänä. Materialistisia asioita ei kannata katua, mutta omalla työllään voi tehdä itsensä onnelliseksi. Onnellisena ei ole muuten lainkaan kateellinen. Millaisissa tilanteissa kateus nostaa päätään sun elämässä tai milloin sinua on kadehdittu?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


5 Comments
 • Niida
  Posted at 21:20h, 08 elokuun Vastaa

  Joo, kateus on kyllä maailman turhinta. Omallakin työpaikalla on pari tyyppiä, jotka ei yhtään osaa peittää kateuttaan. Eli toisin sanoen ei pitäis hoitaa töitä ns. liian hyvin tai panostaa vaatteisiin, meikkiin tai muuhun ulkonäköön, niin kaikki olis hyvin. Liika massasta erottuminen on kauhee rike. Ja sit kuitenkin yrittää olla ite aina ystävällinen ja kiltti muille.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:56h, 09 elokuun Vastaa

   Tää sama ilmiö on näkyvissä just monissa kouluissa tai esim. pienillä paikkakunnilla. Täytyy vaan osata jättää nuo kadehtijat omaan arvoonsa :)

 • Tuuli
  Posted at 23:36h, 09 elokuun Vastaa

  Olen kateellinen ihmisille joilla on siisti koti ja paperit ja pikkutilpehöörit järjestyksessä, kun itse oon vähän semmoinen sotku-Iita… Olen kyllä yrittänyt kehittyä asian suhteen.

  Olen pienipalkkaisessa surkeassa työpaikassa, mutta en oo silti kateellinen muiden työurille. Itsepä oon alani valinnut.

  Kaiken kaikkiaan oon kuitenkin melko tyytyväinen elämääni, ei ole tarvetta olla kovinkaan kateellinen muiden elämälle. Varsinkin kun se harvemmin on sitä, miltä se ulospäin näyttää.

 • Nimetön
  Posted at 13:38h, 13 elokuun Vastaa

  Blogisi on kuin hammaslääkärin odotusaulassa oleva kaksi vuotta vanha Me Naiset: Auttamattoman tylsä ja outdated, tyylittömät kannet vähän taittuneet, mutta siihen tarttuu silti sen hetken tylsyyden takia. Kommenttien olemattomuudesta päätellen moni selaa blogiasi samalla mentaliteetilla kuin minä.

  Piti kuitenkin kommentoida tähän kateellisuushöpsöttelyyn: Miksi joku olisi kateellinen sinulle? Elämäntilanteesi ei ole mitenkään erikoislaatuinen, vaikka kovasti siitä sellaista yrität maalailla. Lopeta nyt herran tähden tämä nolo huomionhaku muiden valtavasta kateudesta ;) Voit ajatella tämänkin kommentin kateutena, jos se tekee olostasi yhtään paremman!

  Ai niin. Millainen ihminen oikeasti kehuu itseään yllättävän älykkääksi? Tätä piti vielä ihmetellä. Tiedät varmastikin, että oikeasti älykkään ihmisen ei ole tarve sanoa sitä itsestään ääneen.

  • mirvaannamarian
   Posted at 14:19h, 13 elokuun Vastaa

   Sulla täytyy olla kyllä todella paha olla itsesi kanssa kun tulet tällaisen kommentin tänne jättämään :D Hanki apua ja toivottavasti oot jonakin päivänä ihan oikeasti onnellinen, silloin jätät tällaiset teot väliin ja keskityt levittämään vain hyvää mieltä ympärillesi.

Post A Comment