Tiedätkö, miten terve oikeasti olet?

 

Onneksi suurin osa meistä kokee itsensä terveeksi. Terveys on elämänarvoistani tärkein. Ilman terveyttä en jaksa olla hyvä äiti, jolloin perheeni joutuisi kärsimään. En voisi tehdä samalla tavalla töitä, ihmissuhteeni kärsisivät ja mielialani laskisi. Terveys vaikuttaa kaikkeen. Nyt kun sain taas muistutuksen mitä on olla sairas ja voida huonosti, minulle tuli taas suunnaton tarve tutkia tätä aihetta. Perehtyä tutkimuksiin, sairastuneiden kokemuksiin, lukea lääketiedettä ja palata ajatuksissani takaisin sinne sairaalamaailmaan. Terveys on asia, jota haluan vaalia ja itse haluan elää elämäni niin, että välttyisin sairastumisilta. Aina hyvät elämäntavatkaan eivät toki riitä, ja vähän nurinkurista kuin se onkin, sairastuin itse näiden liiankin terveiden elämäntapojeni seurauksena.

Haluaisin kuulla teiltä nyt vähän ajatuksia siitä, miten te ylläpidätte terveyttänne? Tiedättekö oikeasti, miten terveitä olette? Harva nimittäin tietää, että voi esimerkiksi mittauttaa vitamiinitasoja ihan itsenäisesti laboratoriossa, ilman lähetteitä. Vastaukset osaa helposti tulkita itse, tai apua voi sitten kysyä vaikka työterveyslääkäriltä, jos sellainen on olemassa. Turhaan syö kourallisia vitamiineja päivässä, jos tasot ovatkin korkealla. Vastaavasti taas moni puutos jää huomaamatta, ennen kuin oireet iskevät kunnolla. Säännölliset laboratoriokokeet ovatkin juuri sitä terveyden ennaltaehkäisyä. On hullua laiminlyödä myös ilmaiset seulontatutkimukset, kuten papa-kokeet ja mammografiat.

Suurimmalle osalle ainoa kosketus lääkäreihin on ollut se julkisen terveydenhuollon terveyskeskuksen yleislääkäri, mutta muistattehan, että Suomi on täynnä toinen toistaan pätevämpiä lääkäreitä. Lähipiiriini on sattunut vuoden sisään myös useampi hoitovirhe, joten kyseenalaistan lääkäreiden ammattitaitoa entistäkin enemmän. Opiskeluaikoinani huomasin, että niin hoitajissa kuin lääkäreissä on valtavia eroja. Se tutkinto ei kyllä todellakaan tarkoita pätevää ja ammattitaitoista ihmistä. Joskus, kun jaksan perehtyä tähän asiaan kunnolla, tulen kirjoittamaan pitkät pätkät esimerkiksi tästä raudanpuuteasiasta ja sen hoidosta Suomessa. Eikö ole vähän hullua, että hematologi laittaa rautainfuusioon ja toteaa vakavan raudanpuutteen selkeillä oireilla, kun työterveyslääkäri sanoo potilaan olevan täysin terve? No, neurologin mielestä borrelioosi oli niskakipua.. On suorastaan sääli, että meidän hyvinvointivaltiossammekin ihmiset joutuvat näkemään valtavan vaivan yksin saadakseen apua. Sairaana ei sitä paitsi jaksa. Onko teillä tapana käydä esimerkiksi verikokeissa säännöllisesti? Ja onko terveys ja sen hoito sekä ennaltaehkäisy asioita, joista tulee tingittyä?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


Tags:
,
No Comments

Post A Comment