Muoviahdistus

Tämä vuosi on ollut käänteentekevää aikaa kuluttamiselleni. Olen muuttanut oikein isolla kädellä vaatekaappini sisältöä, miettinyt ruokaostoksia enemmän kuin koskaan ja lisäksi olen alkanut myös kierrättää kotona. Jos joku säikähtää, että miksi vasta nyt, niin meillä ei oikeasti ollut aiemmin lajittelulle edes tilaa paperiroskia lukuunottamatta ja tänäkin päivänä kuulen aina sen saman ”ne menee kaikki kuitenkin samaan paikkaan”. No, mä suunnittelen vakoilureissua Ämmässuolle ja kerron sitten, miten on. Uutiset maailman muovitilanteesta ahdistavat. Kun tänään eksyin Facebookissa katsomaan kuvia eläimistä ja ihmisistä muoviroskan seassa, alkoi ahdistaa suunnattomasti. Nyt ihan jokaisen meistä pitäisikin aloittaa fiksummat kulutustottumukset etenkin tuon turhan muovin vähentämiseksi. Muovi on iso ongelma luonnolle, eläimille ja ihmisille. Helppohan se täällä on sulkea silmät, mutta meillä tilanne onkin maailman parhaimmistoa.

Mitä teen itse turhan muovin vähentämiseksi? Pyrin minimoimaan muovikassien määrän. Tiesittekö, että muovikassi on kuitenkin lopulta kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto kauppakassiksi, jos niitä uusiokäytetään (yleensä roskapusseina)? Tämä tieto yllätti mut, mutta se perustuu siis ihan tänä vuonna tehtyyn tutkimukseen. En kuitenkaan ota koskaan turhaa muovikassia mukaan jos en sitä ihan välttämättä tarvitse. Hedelmäpusseina käytän aina paperipusseja, sillä muoviset hedelmäpussit menevät ihan suoraan roskiin. Käytän joka päivä pillejä, joten ne olen vaihtanut nyt kokonaan pestäviin, eli bambusta ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin pilleihin. Tämä on ihan huippukeksintö ja suuri edistysaskel muovin vähentämiseksi. Jo viime kesänä päätin, että pyrin jatkuvasti ympäristöystävällisempiin valintoihin kertakäyttöastioiden osalta (veneellä söimme niistä lähes koko kesän), mutta ensi kesänä meillä on onneksi tiskikone joten kertisten määrä ainakin pienenee huimasti. Käytän myös usein omaa kestävää takeaway-kahvimukia ja ostan kahvin siihen jos en keitä sitä kotona. Olen tosiaan alkanut lajitella myös muovipakkauksia kotona. En käytä lainkaan mikromuovia sisältävää kosmetiikkaa (ethän sinäkään) ja pyrin ostamaan kalat ja lihat yleensä tiskiltä, jolloin muovipakkauksia ei tule ollenkaan kotiin.

Mitä voisin tehdä enemmän? Voisin yhä useammin muistaa ottaa sen kangaskassin (jota käytän siis muuallakin kuin kauppakassina) mukaan kauppaan. Voisin myös miettiä enemmän miten vähennän muovin määrää entisestään ruokaostoksissani. Kosmetiikan ja siivousaineiden osalta ainakin uudelleentäytettävät pakkaukset ovat käteviä, niitä pitäisi kyllä suosia enemmän. Helposti sitä vaan nappaa sen uuden saippuapurkin siitä hyllystä. Voisin suosia myös enemmän palasaippuoita, nyt kaivankin ne heti esille kaapista sillä omistan niitä jo, ne ovat vain unohtuneet. Voisin myös suosia suurempia pakkauskokoja, jolloin yksittäiseltä muoviroskalta säästyttäisiin vähän enemmän.

Mitä teen huonosti? Kosmetiikka on varmasti yksi suurin syntini. Purkkia ja purnukkaa on niin paljon, että ajattelemattomasti olen haalinut muovipakkauksia kotiin vaikka kuinka paljon. Toisaalta, luin jostain  lehdestä muovinsäästövinkkejä ja ”mieti mitä kosmetiikkaa oikeasti tarvitset – kasvovedestä luopuminen säästää paitsi vanulappujen pakkausmuovin, myös kasvovesipurkin”. Siis en todellakaan luopuisi esimerkiksi kasvovedestä sen muovipakkauksen takia ja oikeastaan tarvitsen lähes jokaista kosmetiikkapurkkia joka kaapistani löytyy. Enhän käyttäisi niitä, jos ne eivät toimisi. Täytyy jatkossa ostaa ainakin enemmän lasisia purkkeja. Samoin yksittäispakatut lasten jogurtit ym ovat vähän turhaa muoviroskaa, kun voisi ostaa kerralla yhden ison pahvitölkin. En siis todellakaan ole mikään täydellinen, ympäristöystävällinen kuluttaja, mutta joka päivä voin tehdä vähän enemmän ja vähän parempia valintoja.

Mitä sinä teet? Kerro siis parhaimmat muovinsäästökikkasi tai tunnusta muovisyntisi ;)

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


Tags:
,
5 Comments
 • jylppy
  Posted at 21:17h, 14 lokakuun Vastaa

  suomessa käytettävä muovi ei päädy meriin tai luontoon jos se toimitetaan sekajätteisiin koska se poltetaan josta syntyy kaukolämpöä ja sähköä joten muovikasseja voi edelleen käyttää ilman tunnontuskia kunhan kierrättää

  • mirvaannamarian
   Posted at 21:41h, 14 lokakuun Vastaa

   Mutta maailmalla.. Me matkustetaan paljon niin silloin tän muoviroskailmiön huomaa erityisesti. Ja polttamisesta syntyy sitä kaatopaikkatuhkaa jota on jo nyt liikaa, Suomessa :/

 • Pee
  Posted at 06:50h, 15 lokakuun Vastaa

  Home Via Laura blogissa on ollut hyviä vinkkejä esim. elmukelmun, vanulappujen ja vanupuikkojen kestoversioihin. Ja hedelmille voisi hankkia kestokassit. Näihin en ole vielä tarttunut, mutta harkinnut. Lähes kaikki kierrätän,kompostoin ja uutena muovin keräys. Kuljen julkisilla. Suurin syntini on varmaan vaipat (en vaan jaksais pyykätä kestovaippoja) ja kuukautissiteet (harkinnassa ollut kuukuppi – yhä harkinnan tasolla, koska saamattomuus?). Ja kyllä tuota kosmetiikkaa tulee ostettua. Vettä meillä kuluu tautisen paljon: suihkut päivittäin ja pyykinpesukone pyörii jatkuvasti. Ehkä me voitais asua ahtaammin ja vaihtaa vanhan talon ölylämmitys maalämpöön. Auto teslaan. Näissä muutoksissa kyseessä myös raha. Valtio voisi kannustaa näihin valintoihin verotuksen keinoin: esim sähköauton hankinnassa. Pienetkin valinnat kannattaa ja onhan se tosi, että muutoksia tarvitaan eikä voi aina vain ajatella, että turha tehdä mitään, koska ”muuallakaan” ei tehdä.

  • mirvaannamarian
   Posted at 14:49h, 15 lokakuun Vastaa

   Tästä muoviasiasta mä voin vielä suht hyvällä omallatunnolla kirjoittaa mutta muut ympäristöasiat.. Niissä riittääkin tekemistä :D Mun hiilijalanjälki on kamalan suuri, mutta toisaalta ainakin sanon sen ääneen ja yritän muuttaa tapojani. Haluaisin itsekin Teslan, mutta tällä hetkellä sitä ei ole edes järkevää ostaa niillä hinnoilla, parin vuoden päästä tilanne on eri kun sähköautot ja latauspisteet yleistyvät ja niitä on sen myötä helpompi käyttää. Asumismuoto meillä on sentään ekologinen, mä tingin mielelläni neliöistä eikä mua sais isoon kivilinnaan kaupunkikämpästä millään. Mutta syy siihen ei kyllä ole ympäristökysymys :D

   Mutta just kuten sanoit, pienin askelein, pääasia että jotain tekee :)

 • m
  Posted at 00:25h, 16 lokakuun Vastaa

  Lajittelen kierrätettävät tuotteet, vien muovit keräyspisteisiin. Käytän hedelmäpussit uudelleen, jos ostan niitä. Esim ne sopivat hyvin eväiden kuljetukseen töihin tai muoviroskien keräämiseen kotona, roskapusseiksi tai pakkaamiseen myös. Kaupassa erikseen myytävien roskapussien käyttö on paljon ekologisempaa kuin kauppakassien käyttö roskapusseina, sillä ne ovat ohuemmasta muovista tehty. Lisäksi tämä tulee halvemmaksikin. Käytän yleensä kangaskasseja tai kestokassia ruokaostoksilla, ja yhden kesto-hedelmäpussin olen hankkinut, mutta niitä voisi olla muutama lisääkin.
  Raejuustorasioita tai rahkapurkkeja uusiokäytän ruuan säilytyksessä pakastusrasioiden ohella. Nolo tunnustus ehkä, mutta eipähän haittaa jos vaikka tomaattikastike värjää rasian ja sen voi sitten heittää pois (pestynä) muovinkeräykseen tämän jälkeen.

  Jos ostokset vain voi kuljettaa järkevästi kotiin ilman ylimääräisen muovipussin ostamista, teen sen ja pyrin uusiokäyttämään tai kierrättämään kaiken muovin minkä järkevästi vain voi.

  Etenkin tässä kuussa olen ajatellut vielä normaalia enemmän ympäristöasioita ja hiilijalanjälkeä. Osittain viettämäni lihattoman lokakuun ja enemmän noiden ilmastonmuutosraporttien vuoksi. Ahdistus on suuri, omakaan hiilijalanjälki ei ole mikään ylpeydenaihe vielä. Ajattelin aluksi palaavani normaaliin sekaruokavalioon marraskuussa, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä esimerkiksi naudanlihan käyttö tulee jäämään harva se kertaan jatkossa, lähinnä juhlapyhäruokana esimerkiksi.

Post A Comment