Miksen kirjoita tästä ilmastoasiasta?

Moni bloggaaja ja somevaikuttaja otti kantaa IPCC:n ilmastoraporttiin ja hyvä niin, asiasta syntyy tärkeää keskustelua ja se toivottavasti päätyy myös käsiteltäväksi päättäjille, joiden päätökset ja teot ovat asian kannalta hyvin ratkaisevassa asemassa, jotta ilmasto voisi lakata lämpenemästä liian nopeasti. Olen itse ehdottomasti pienten tekojen kannalta, niistä syntyy lopulta isoja tekoja kunhan kaikki osallistuvat. Mutta kuten jo lähes kaikkialla on sanottu, se ei riitä, vaan tarvitaan suuremman mittakaavan tekoja ja päätöksiä, jotta saadaan aikaan niitä suuria tekoja. Koska niin moni bloggaaja on tarttunut tähän aiheeseen, en itse jaksa toistaa samoja juttuja. Tein hiilijalanjälkilaskurin ja tulos oli.. No, kamala. Toki teen sen mukaan muutoksia ja kuten aiemmin kirjoitin muoviahdistuspostauksessani, olen kokenut viimeisen vuoden aikana varsinaisen valaistumisen kulutuksessani. Tämä olkoon siis ainoa kannanottoni aiheeseen, se ei suinkaan tarkoita sitä, etten välitä. Päinvastoin, välitän kyllä ja teen paljon asioita ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi omalta osaltani.

Yhden jutun mä haluaisin kuitenkin tietää. Ilmasto, raportit ja ympäristöteot puhuttavat, mutta kuinka moni on valmis ihan OIKEASTI luopumaan lentämisestä eli matkustamisesta ilmaston takia? Kovasti tätä kritisoidaan, kovasti puolustellaan, kovasti suunnitellaan, kovasti maksellaan kompensointimaksuja (tai sanotaan ainakin että maksetaan) mutta kovasti sitä vain matkustetaankin. Kuulostan ehkä kauhealta, tarkoitukseni ei ole olla ilkeä, mutta tuntuu että suurin osa lentämisen kritisoijista on heitä, jotka eivät oikeasti lennä muutenkaan. Eivät he sitä ole ilmaston takia jättäneet, kunhan kiillottavat sädekehäänsä. Ja kompatkaa nyt joku, että olette samaa mieltä. En nosta itseäni millekään jalustalle, olen varmasti melko kauhea ihminen ympäristön kannalta, jonka hiilijalanjälki ja lentopisteet kulkevat käsi kädessä vähän väärään suuntaan. Olen kuitenkin rehellinen. En koe mitään omantunnontuskia istuessani seuraavan kerran lentokoneen penkille, mutta ei se tarkoita sitä, etten välitä tästä ilmastosta ollenkaan.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


14 Comments
 • alma
  Posted at 11:52h, 22 lokakuun Vastaa

  TÄYSIN samaa mieltä ! enkä luovu lentoreissuista, enkä ole edes harkinnut maksaa kompensaatiota

  • mirvaannamarian
   Posted at 16:56h, 22 lokakuun Vastaa

   Siis ne lentokompensaatiomaksut… 😄 No, maksakoon ken tykkää, tukee samalla paljon muutakin kuin hankkeita ilmaston hyväksi. Paljon mieluummin lahjoittais ne rahansa vaikka hyväntekeväisyyskohteeseen, jonka lahjoituksista menee se lähes 100% niihin oikeisiin kohteisiin.

 • Iina
  Posted at 12:47h, 22 lokakuun Vastaa

  Varmasti moni vähentää lentämistä ihan puhtaasti ilmastosyistäkin, mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että luultavasti jokainen karsii eniten siitä, minkä kokee itselle luontevaksi. Jollekulle veganismi on helposti omaksuttavissa osaksi arkea, joku toinen (minä) ei puolestaan kaipaa ulkomaille. Muiden valintoja on aina helppo kritisoida. Omasta mielestäni ihan hyvä lähestymistapa on se, että ensin karsii elämästään ne ”löysät päältä” eli asiat, joista on itselle helppo luopua, ja sitten pikkuhiljaa lähtee työstämään niitä hankalampia osa-alueita.

  Itse en lennä oikeastaan koskaan enkä haaveile ulkomaanreissuista, mutta kyse on kyllä nimenomaan mieltymyksistä eikä siitä, että jonain pyhimyksenä kieltäytyisin ilmastosyistä reissuista, joista unelmoin. Lapsena tuli reissattua perheen kanssa paljon, mutta näin aikuisiällä viihdyn parhaiten kotona tai sitten mökillä lomaillen. En sano, etten ikinä enää lentäisi mihinkään, mutta kerta viiteen tai vaikka kymmeneenkin vuoteen riittää minulle mainiosti. En koe olevani lentämättömyyteni kanssa sen parempi ihminen kuin kukaan muukaan, koska en koe uhranneeni mitään. Minulla vain on käynyt tuuri sen suhteen, että oma mieltymykseni mukailee maapallon toivomuksia.

 • Netta
  Posted at 14:23h, 22 lokakuun Vastaa

  Olen lukenut blogiasi jo tovin verran, mutten ikinä kommentoinut. Nyt on pakko kommentoida, että olen täysin samaa mieltä kanssasi.
  Se että kaikki nyt lopetetaan lentokoneella matkustaminen, ei ole mikään ratkaisu. Asiassa on niin paljon muutakin ongelmaa, kun ne lentokoneet, jotka lentää muutenkin, olit sinä kyydissä tai et. Matkailualan ihmisenä nään asiassa sen puolen, että jos kukaan ei matkusta, niin häviää monista maista suuri elinkeino kokonaan, mitä ei sovi tässä ilmasto asiassa unohtaa. Joten sinun ei todellakaan tarvitse potea omantunnon tuskia seuraavan kerran, kun istut koneessa matkalla kohteeseen, jossa eletään matkailulla. Eikä se tosiaan tarkoita sitä että kaikki koneessa istuvat viisveisaavat ilmaston lämpenemisestä.. Vaan että jokainen auttakoot missä asiassa haluaa ja mikä itselle parhaalta tuntuu. Maailmassa kun ilmaston lisäksi on paljon muitakin ongelmia :)
  Pakko sanoa vielä että on paljon aidompaa kirjoittaa omaan blogiin se totuus, miltä oikeesti tuntuu, eikä kirjoittaa postaus sen paineen takia kun muutkin bloggaajat kirjottaa, esim. just tästä ilmasto asiasta. Sen takia luen sun blogia, koska teet juuri niin! Go Mirva.

 • Anni
  Posted at 18:22h, 22 lokakuun Vastaa

  Se, että et koe mitään omantunnontuskia istuessasi lentokoneen penkille, tarkoittaa juurikin sitä, että et välitä ilmastosta ollenkaan. Sillä omatunto paljastaa meille mistä me oikeasti välitämme. En tarkoita tällä sitä, että lentävät ihmiset eivät ikinä välittäisi ympäristöstä. Matkustan itsekin silloin tällöin mutta, koska välitän ilmastosta, poden huonoa omaatuntoa.

  Minulle tekstisi kuulosti siltä kuin sinä itse yrittäisit kiillottaa sädekehääsi kritisoimalla ihmisiä, jotka ovat (todennäköisesti aiheellisesti) kritisoineet sinua. Lentomatkustaminen on haitallista koko ihmislajin tulevaisuuden kannalta. Tämä on vain totuus. Sinun ei tarvitse hyväksyä sitä, eikä sinun tarvitse lopettaa lentämistä, mutta älä kutsu kriitikkojasti sädekehän kiillottajiksi. Äläkä oleta, että kaikki lentämistään vähentävät ihmiset tekevät niin vain olosuhteiden pakosta, sillä se on hyvin mitätöivää ja epäkunnioittavaa. Ainakin minä kiitän heitä aina sydämeni pohjasta, vaikka en itse juuri nyt pystykään lentämistä lopettamaan.

  • mirvaannamarian
   Posted at 18:42h, 22 lokakuun Vastaa

   Mua ei ole itseasiassa kukaan muu kritisoinut tästä aiheesta kuin minä itse.

   Itse tosin nyt ihan ensimmäisenä juuri yleistät, etten välitä ilmastosta ollenkaan vaikkei asia ole todellakaan niin. Koen kyllä paljon huonoa omaatuntoa huonoista ilmastoteoistani, kuten yksityisautoilusta ja kauaskantoisesti ajateltuna lentämisestäKIN, mutta kyllä mä ihan hyvillä mielin lähden lomalle enkä surkuttele sillä hetkellä tätä asiaa ollenkaan = en anna sen pilata lomaani.

   Lomallehan ei ole mikään pakko kenenkään lähteä. Jos ilmasto on tarpeeksi korkealla arvojärjestyksessä, että se menee lentämisen ohi, silloin ei luultavasti lennetä.

   Enkä kutsu kriitikkojani sädekehän kiillottajiksi, olet itseasiassa ensimmäinen mua tästä aiheesta kritisoinut (siis itseni lisäksi). Hienoa, jos itse jätät lentämisen tulevaisuudessa vapaehtoisesti nimenomaan ilmaston takia ja tiedät muitakin, jotka ovat niin tehneet. Mä en toistaiseksi ole kuullut vielä kenestäkään. Mutta ihailtavaa toimintaa jos näin käy, eihän sitä voi kiistää missään tapauksessa. Itse teen mitä pystyn, mutta en tingi kohtuuttomasti elämänlaadustani. Sille tielle kun lähtee, se on loputonta. Aina on asioita, joita voi tehdän paremmin. Teen tällä hetkellä kaiken niin hyvin kuin pystyn ilmastohaittojen ehkäisemiseksi ja pyrin tietenkin kokoajan parempaan lopputulokseen silläkin saralla. Lentämisestä en kuitenkaan ole luopumassa ilmastosyistä, toki turhia matkoja voi vähentää, mutta niin olen tehnyt aina ennenkin.

   • Anni
    Posted at 09:16h, 23 lokakuun Vastaa

    Ymmärsin varmaankin sitten väärin lauseesi ”eivät he ole sitä ilmaston takia jättäneen, kunhan kiillottavat sädekehäänsä”. Puhuit toki lentämisen kritisoijista. Luulin vain, että tarkoitit tällä heitä, jotka kritisoivat lentäviä ihmisiä, sinua mukaan lukien. En keksinyt muuta syytä sille miksi hyökkäisit heitä kohtaan.

    Halusin vain osoittaa argumentaatiovirheesi. Itse tunnen kyllä ihmisiä, jotka ovat luopuneet lentämisestä ilmaston takia. Upeita ihmisiä! Eivät todellakaan mitään sädekehän kiillottajia.

    Siinä olet oikeassa, että jos ilmasto nousee tarpeeksi korkealle arvojärjestyksessä, matkustelu todennäköisesti loppuu kokonaan. Mutta omantunnon määritelmästä olen kanssasi eri mieltä. Mielestäni omatunto kertoo arvoistamme. Se on arvojen pohjalta syntynyt tunne. Jos tunne puuttuu, puuttuu mielestäni myös sen synnyttävä arvo. Toki tiedät itse parhaiten tunteesi ja arvosi ja hienoa, että olet jo tehnyt muutoksia ilmaston eteen. Kiitos siitä!

    • mirvaannamarian
     Posted at 10:10h, 23 lokakuun Vastaa

     Sanoinhan, että olen potenut huonoa omaatuntoa huonoista ilmastoteoistani. Eli kyllä, olen omantunnon määritelmästä kanssasi samaa mieltä. Mutta sillä hetkellä kun lennän (yleensä lomalle perheen kanssa), en surkuttele ilmastoa, vaan nautin siitä että pääsen reissuun. Omatuntokysymykset eivät ole kuitenkaan aina sellaisia kaikki tai ei mitään -juttuja. Poden huonoa omaatuntoa monistakin asioista, joita silti teen erinäisistä syistä. Toki jossain vaiheessa tulee se raja vastaan jolloin jokin tietty arvo on yksinkertaisesti niin tärkeä, että asian jättää tekemättä täysin. Mulle esimerkiksi turkikset ovat sellainen, kauniita kyllä, mutta en voisi koskaan ostaa itselleni aitoa turkista, syynä huono omatunto.

     No, tärkeintä tosiaan että jokainen tekee jotain ja että aiheesta syntyy keskustelua. Me voidaan kaikki pienentää meidän hiilijalanjälkeä omalla tavallamme, mutta tärkein osa on kuitenkin poliitikoilla ja suurilla yritysjohtajilla. Esimerkiksi omasta työstäni voin ilokseni sanoa, että meillä duunissa kaikki on mahdollisimman vihreää, ilmastoystävällistä ja kehitämme tätä omalta osaltamme jatkuvasti.

 • Emmi
  Posted at 22:54h, 22 lokakuun Vastaa

  Hep, täällä yksi joka vähentää lentämistä ilmastosyistä. En aio kokonaan luopua, se on itsekäs päätös, mutta kyllä vähennän. Mun mielestä noi ilmastojutut on niin karmeaa luettavaa, että ne vei multa ison osan siitä matkustamisen nautinnosta. Todellakin tunnen huonoa omatuntoa lentämisestä ja mietin jo, että kehtaako seuraavalta reissulta edes laittaa mitään someen enää. Onhan se noloa lennellä huvikseen ympäriinsä.
  Mulle siis aiemmin oli itsestäänselvyys että joka lomalla reissuun ja joskus lensin kohteesta toiseen pariksi päiväksi koska se oli mahdollista. Ei tulis mieleenkään enää. Mutta tosiaan kokonaan en halua lopettaa, yritän elää sen syyllisyyden kanssa sitten. Mutta jos sama meno jatkuu eikä mitään keksitä, niin ehkä se on sitten lopetettava kokonaan.

  • mirvaannamarian
   Posted at 23:18h, 22 lokakuun Vastaa

   Kiva että kommentoit, kiitos tästä koska juuri tällaista näkökulmaa tässä kaipailinkin, tuntuu että kaikki vaan puhuu ja puhuu lentämisen vähentämisestä/lopettamisesta, mutta silti vaan lennetään, kokoajan enemmän ja enemmän. Matkatilit ovat Instassa supersuosittuja ja maita listaillaan hulluna, kuka on käynyt sadassa ensimmäisenä jne..

   Mutta hienoa että olet oikeasti vähentänyt juuri ilmaston takia ❤️

 • Nimetön
  Posted at 10:51h, 23 lokakuun Vastaa

  Itse en lennä, ja toki muutenkin koitan tehdä kaikkeni, että tulevaisuuuden sukupolville jäisi mahdollisimman puhdas maapallo asutettavaksi :) Ajattelen, että kyse on isommasta asiasta kuin vain minusta ja ”mielihaluistani”, ja siksi luovun ihan mielelläni kaikesta ylimääräisestä :) Onnelliseen elämään riittää itseasiassa yllättävän vähä <3

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:57h, 23 lokakuun Vastaa

   Ihanasti sanottu <3 Niinhän se on, materiaa tavoitellaan kyllä aivan liikaa. Mä olen ollut todella onnellinen koko sydämeni pohjasta silloinkin, kun on ollut paljon vähemmän, mitä nyt.

   Mulle lentäminen on sellaista oman ja perheen hyvinvoinnin edistämistä, sillä me ei koskaan voida oikeastaan lomailla jos ollaan vain kotona, joten on lähdettävä aina muualle. Siksi se tuo niin paljon lisäarvoa mun elämään, etten ole valmis siitä luopumaan ilmaston takia.

 • Vanessa
  Posted at 18:47h, 23 lokakuun Vastaa

  ”Nelihenkisen perheen Thaimaan-lento tuottaa 15000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Keskimääräisellä henkilöautolla voi ajaa 160000 kilometriä, ennen kuin päästään samaan määrään.”

  https://www.is.fi/matkat/art-2000005874181.html

  Kannattaa lukea.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:28h, 24 lokakuun Vastaa

   Luin tuon ja vastaavia olen lukenut paljon. Samaan aikaan julkaistaan myös näitä https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005706899.html tutkimuksia, joten mene ja tiedä sitten, mikä on lopulta se pahin vaihtoehto. Eihän lentäminen missään nimessä maapallon tilaa ilmastonmuutoksen osalta paranna, mutta mulle se parantaa elämänlaatua, on lähes ainoa mahdollisuus lomailla ja on myös edellytys monien maiden taloudelle, matkailu kun on monessa paikassa ainoa elinkeino.

   En tällä siis millään lailla puolustele tekemisiäni ja kyllä itse mietin matkustaessani aina ympäristöystävällisintä vaihtoehtoa (lentoyhtiö, konetyyppi, mahdollisimman lyhyt reitti sekä ennen kaikkea suorat lennot, joista maksankin mielelläni enemmän) vaikka kyse onkin tästä haitallisimmasta mahdollisesta tavasta matkustaa.

Post A Comment