Miten paljon pitäisi liikkua?

Viime viikkoina lehdissä on puhuttanut AVA:n tv-sarja Olet mitä syöt. Upeita onnistumistarinoita, mutta jälkeenpäin on räksytetty. Ohjelman hyvinvointilääkärin Pippa Laukan on sanottu esittävän asiansa liian ankarasti ja hänen kritisoitiin jopa aiheuttavan kärkkäillä kommenteillaan mahdollisia syömishäiriöitä ohjelmaan osallistuville ylipainoisille. Tässä kohtaa itse vähän hätkähdin. Koska oma kehonkuvani on ollut hyvin vääristynyt, olen käyttänyt loputtomasti aikaa kaloreiden laskemiseen ja liikkunut pakonomaisesti aivan väärällä tavalla, ajattelen syyn siihen olevan muualla kuin yltiöepäterveellisen ruokavalion ja liikkumattomuuden kritisoinnissa. Koska niitä ikävä kyllä pitää kritisoida. Ne ovat iso ongelma jo nyt, mutta ne tulevat olemaan paljon isompi ongelma tulevaisuudessa. Kuinka moni edes tietää, miten paljon pitäisi liikkua? Ja kuinka moni edes liikkuu tarpeeksi?

Suomalaisten liikkumattomuus on iso ongelma. Etenkin lasten ja nuorten kohdalla tilanne on hälyttävä. Väitän, ettei koskaan voi liikkua liikaa. Minä, joka itse toivun tällä hetkellä ylirasitustilasta. En kuitenkaan liikkunut periaatteessa liikaa, liikuin vain väärin. Kun samaan aikaan stressitaso oli pitkään aivan katossa, korkeasykkeisellä liikunnalla ilman riittävää palautumista pahensin tilannetta ja tulos oli lopulta täysi romahdus. Kuntoni vain huononi, joten nyt olen aloittanut alusta. En lopettanut liikuntaa kuitenkaan oikeastaan missään vaiheessa, tälläkin hetkellä olen ollut koko viikon antibioottikuurilla ja tulehduksen takia en treenaa ollenkaan, sillä haluan hoitaa itseni nyt kunnolla kuntoon. Kuitenkin, joka ikinen päivä olen tehnyt jotain. Kävelylenkkejä ja joogaa. Hyötyliikuntaa ja kotitöitä. Koska teen istumatyötä, kehoni suorastaan vaatii päästä liikkeelle. Olen totuttanut sen siihen ja siihen pystyy ihan jokainen. Liikkeelle lähtee vaikka tuolla pilkkopimeässä räntäsateessa silloin, kun kroppa vaatii liikuntaa. Ei se mukavuudenhaluinen mieli, joka haluaa kaivaa herkut kaapin perältä ja katsoa pari uutta jaksoa Netflixistä, mutta samalla tuskailee että pitäisi liikkua kun on nää kesästä jääneet kilotkin, saa ketään mihinkään. Ainakaan kovin montaa kertaa. Tarpeeksi monta kertaa kun ”pakotat” itsesi, totut säännöllisyyteen ja saat pidettyä sen niin lomalla, kuin sairastellessakin. Treenaaminen on aluksi pitkään sitä omalta mukavuusalueelta poistumista, mutta hetken päästä mukavinta, mitä voit kuvitella itsesi tekevän.

No, vastaus otsikon kysymykseen. Miten paljon pitäisi liikkua? Suositusten mukaan  kestävyyskuntoa pitäisi kehittää 2,5 tuntia reippaasti liikkuen (kävely, pyöräily, raskaat kotityöt jne..) TAI 1,15 tuntia rasittavasti (juoksu, muut lajit joissa syke nousee korkealle) ja tähän vielä päälle 2 kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa (kuntosali, venyttelyt, tanssi ym..) Joku varmaan huokailee nyt että niinpä niin, nää on kuultu jo lapsena koulussa. Silti, näihin liikuntamääriin yltää vain neljäsosa suomalaisista työssäkäyvistä aikuisista. Kolme neljästä liikkuu liian vähän ja liian vähäisellä liikunnalla on vakavat seuraukset. Se kakkostyypin diabetes, rasvamaksa ja sydäninfarkti kuulostaa ehkä nyt kaukaa haetulta, mutta puolen vuoden sisällä on näitä kaikkia osunut lähipiiriini useampia kuin yksi. Kukaan heistä ei ole edes keski-ikäinen. Kaikki omilla elämäntavoilla aiheutettuja sairauksia. Jotka riittävä liikunta olisi voinut estää.

Mieti itsellesi hyviä syitä liikkua nyt, kun se on kaikkein vaikeinta. Pimeyteen ei ehkä huvita lähteä, mutta se ihan totta palkitsee. Kerää energiaa inspiroivista ihmisistä, ketä he ovatkaan, ja etsi itsellesi sopiva tapa liikkua. Lähde ulos ja tunne, kuinka olosi muuttuu hetki hetkeltä. Ensin terveellisemmäksi, sitten energiseksi. Sillä jaksan ainakin itse. En sillä, että haluaisin vatsalihakset näkyviin tai selluliitit piiloon. Se tulee kyllä siinä sivussa, kun tarpeeksi liikkuu. Tämä on itseasiassa myös hyvä mittari sille, liikkuuko nyt oikein tai oikeista syistä. Kun tavoitteenasi on ainoastaan muutokset ulkonäössä, et ehkä nauti liikunnasta ja siitä ei tule niin helposti elämäntapaa. Silloin, kun pakkomielteisesti halusin mahtua aina pienimpään vaatekokoon, söin aamulla riisikakun ja lähdin kahdelle peräkkäiselle ryhmäliikuntatunnille vain siksi, että pysyn niissä 25″ farkuissa. Havahduin vasta, kun tarpeeksi moni tarpeeksi tiukasti huomautti, että nyt on mennyt yli. Olin mitä söin, kevyt ja helposti särkyvä, kuin riisikakku.

Liikutteko tarpeeksi ja jos ette, mitkä ovat syitä siihen?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria

 


Tags:
,
4 Comments
 • alma
  Posted at 08:37h, 05 marraskuun Vastaa

  Täyttä asiaa ! järkevä arkiliikunta.pimeää ja märkää=> heijastin,varusteet ja asenne kunnossa niin no problem !
  ei ole pakko liikkua täysillä sykkeillä, vähempikin riittää

  • mirvaannamarian
   Posted at 19:30h, 05 marraskuun Vastaa

   No niinpä! Ja vähemmän on joskus jopa enemmän, mä oon nauttinut ihan täysillä nyt kävelylenkeistäkin kun en oo saanut vielä juosta. Salitreenistäkin tuli nyt taukoa sairastelun takia, mutta sen voi korvata hyvin kevyellä joogalla. Kunhan jotenkin liikkuu, siitä tulee niin ihana olo <3

 • Maria
  Posted at 11:16h, 05 marraskuun Vastaa

  Niin asiaa – taas!

  Komppaan Almaa, järkevä arkiliikunta on ihan parasta! Mulla on ollut aikoinaan haasteena pitää lepopäiviä, mutta nyt olen opetellut niiden pitämisen kantapään kautta. Tosin lepopäivänä saatan sitten venytellä tai tehdä koiran kanssa pidemmän lenkin. Mikään ei kyllä ole ihanampaa kuin hölkkä marraskuun pimeydessä. Katsoa ihmisiä, jotka tulevat naama norsunveellä vastaan ja antaa heille hymy. Harvoin tosin saa hymyä takaisin :D Mutta mä selviän marraskuusta parhaiten menemällä ulos lenkille!

  • mirvaannamarian
   Posted at 19:29h, 05 marraskuun Vastaa

   Niin mäkin :D Hullulta kun se kuulostaakin. Nyt tää pakko”lepo” on ollut ihan tuskaa, mutta kävelykin on ihan jees.. Muistais vaan aloittaa sit rauhassa (kun saa taas treenata kovaa) ettei tulis tätä samaa noidankehää. Hymyilevät lenkkeilijät saa kyllä niin hyvälle tuulelle! Varmasti silläkin voi motivoida ihmisiä liikkeelle, he eivät vaan näytä sitä ihan heti ;)

Post A Comment