Yksi suurimmista peloistani

Jos ei nyt vakavaa sairautta tai kuolemaa – omaa tai läheisten – oteta huomioon, pelkään varmasti kaikkein eniten juuri hammaslääkäriä. Hammaslääkärikammo on ollut lapsesta asti aivan infernaalisissa lukemissa ja se on ollut myös syy siihen, miksi olen pitänyt koko aikuisikäni hampaistani todella hyvää huolta. Hampaidenpesusta ei luisteta, eikä lankauksista. Syön aina purkkaa ja käytän ksylitolipastilleja, eikä minulla ole onneksi ollut aikuisena yhtään reikää. Hampaiden puhdistuksessa käyn säännöllisesti, juuri hammaslääkäripelon takia. Aina hyvä hoitokaan ei riitä, ei etenkään kun on kyse viisaudenhampaista. Unohdin niiden olemassaolon jo aikoja sitten, kun kolme neljästä on puhjennut täysin näkyviin eikä se yksi puoliksi puhjennutkaan ole muistuttanut olemassaolostaan kahdeksaan vuoteen. Pari viikkoa sitten se viheliäinen hammas kuitenkin tulehtui. Jouduin kohtaamaan hammaslääkärikammoni ja varaamaan ajan.

Tulehtunut viisaudenhammas täytyy tietysti hoitaa kuntoon. Olen nyt jo toisella antibioottikuurilla, sillä ensimmäinen ei purrut kunnolla. Tulehtuneen hampaan vastapurijahammasta on hiottu, tulehtunut ien putsattu, otettu kuvia ja määrätty taas lisää lääkkeitä. Tässä kohtaa olin jo itkenyt hammaslääkärin tuolissa, hengittämällä tsempannut itseni pysymään tajuissani ja vannonut, ettei hampaaseeni kosketaan vain nukutetun ruumiini yli. Koska tuo paholaisen keksimä viisaudenhammas ei ole puhjennut kokonaan, se täytyy leikata. Otin leikkausuutisen sekä tiedon siitä, että samalla pitäisi poistaa myös yläviisaudenhammas, ns. vastapurijahammas, vastaan yllättävän rauhallisesti sen itkupaniikkireaktioni jälkeen. Tehkää ihan mitä vaan, kunhan saan kivun pois enkä tiedä itse toimenpiteestä mitään. Sain maanantaiaamun käynnillä huomiselle aamulle ajan suu- ja leukakirurgille, jonka kanssa aloimme suunnittelemaan operaatiota. Ensin olin kauhuissani, nyt olo on jopa suhteellisen zen. Hyvä että hammaslääkäri sai ajan varattua jo tälle viikolle, sillä ensi viikolla olisin pelännyt taas enemmän. Onnekseni kirurgi on alansa huippuja, se edes vähän lievittää pelkoani. Miksi juuri viisaudenhampaan poistoihin liittyy niin paljon kauhutarinoita?

Huomenna sovitaan siis poistojen toteutuksesta. Hereillä, rauhoitettuna, sedaatiossa vai nukutuksessa? Olisi kiva kuulla KAIKKI mahdolliset kokemukset teidän viisaudenhammasoperaatioista, niin hyvät kuin huonotkin. Hammaslääkärikammo on tällä hetkellä itselläni jotenkin niin paha, etten keksi edes keinoja sen työstämiseen. Menin eilenkin vastaanotolle aivan sumussa, paniikinsekaisin tuntein. Siinä on kovin vaikeaa alkaa tsempata itseään ja miettiä, että on sitä maailmassa paljon pahempiakin operaatioita. Ärsyttää, miksen mä voi olla vaan heitä, jotka nukahtavat siihen tuoliin? Sen sijaan olen aivan lamaantunut, enkä osaa ajatella mitään muuta kuin sitä lyhyttäkin käyntiä. Pelkäättekö te hammaslääkäriä ja miten olette mahdollisesti työstäneet sitä pelkoa?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


Tags:
,
7 Comments
 • Hannnna
  Posted at 19:28h, 06 marraskuun Vastaa

  Hammaslääkärissä käynti ei itseäni ole koska a varsinaisesti pelottanut – no siis eihän siellä kukaan tykkää käydä, eli sellainen normaali kammo on aina ollut. Mulle on kuitenkin tehty parissa vuodessa monia hammasoperaatioita, joten tää oikeastaan vähensi kammoani entisestään. Olihan ne operaatiot ikäviä, osin kivuliaita, vaikeita sietää jne, mutta olen positiivinen ja ajattelen että selvisin niistäkin ja what dossnt kill you makes you stronger! Ehkä myös osin totuin siihen käymiseen, vaikka onhan se aina epämukavaa. Itse ajattelen että on normaalia kokea epämukavuutta hammaslääkäristä, sillä se on arka tilanne jota ei itse hallitse kun jollain on kädet ja välineet niinkin arassa paikassa kuin suussa ja tilanteeseen liittyy potentiaalisesti kipua. En tiedä auttavatko nämä kommentit, mutta näillä ajatuksilla itse selviän :) Ymmärrän kyllä että paniikkiin ei järkeily auta, mutta entisenä paniikkihäiriötaustaisena ehkä siedätyshoidolla ja omalla asenteella on väliä – ja viime kädessä hoe faktoja, kuvittele olevasi joku muu (koska aina on niitä tyyppejä joita ei pelota mikään!) ja päätä selvitä. :)
  Mulla siis pahimmat on juuri viisurien poistot, tehtiin puudutuksessa ja useampi hammas kerralla. Selvisin ja ihan hyvin vielä! !;)

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:19h, 07 marraskuun Vastaa

   Hei ihania kokemuksia sulla lopulta! Me päädyttiin just tänä aamuna leikkaamaan mun hampaat anestesiassa, sitä mä en onneksi pelkää :D Toipumista kyllä mutta onpahan sit jo hampaat viety..

 • Eve
  Posted at 20:01h, 06 marraskuun Vastaa

  voi ei, mäkin pelkään hammaslääkäriä ihan sairaasti!

  tää pelko on ollut mulla jo 4 vuotta. ihan pienest pitäen oon kuitenki aina ollu tosi pelokas sen suhteen, mitä mun suuhun laitetaan ja millaista ääntä ja kipua se pitää (eikä tähän auta ollenkaan mun herkkä kipukynnys, heh).

  10-11 -vuotiaana multa piti poistaa ylhäältä 2 hammasta, ko ”ne ei olis mahtunu siististi”. ensimmäinen hammas poistettiin puudutuksella, ja se oli kauheeta TUSKAA. mä muistan ko mä vaan huusin ja huusin ja maistoin veren mun suussa – mä koitin mönkiä pois ja musta piti kiinni 2 hammaslääkäriä ja kolmas operoi mun suuta. lopulta hammaslääkärillä meni hermot, keskeytti ja kysyi multa vakavasti ”haluutko sä si elää tän kivun kaa loppuelämän?”. sen jälkeen mä rauhotuin.

  toinen hammas poistettiin niin, et ennen poistoa mulle annettiin ”kännilääke” (täksi me ollaan sitä kaveriporukalla sanottu). otin lääkkeen veden kanssa, ootettiin aulassa 30min, ja lääkäri huus mun vuoron tulleen. koitin nousta, mut kaaduin lattialle. tää lääke vei multa jalat alta.

  poisto meni ihan ok. mun jalat ja kädet oli tunnottomat, ja alkuun mä huusin täyttä kurkkua ”vaiston varaisesti”, ko en tajunnu sitä et mua ei oikeesti sattunut. lopulta hiljenin, ja poiston jälkeen makasin lepohuoneessa ja ootettiin lääkkeen vaikutuksen loppumista.

  joten – ko mulle on tullu jo 10-vuotiaana pahat traumat ja mul on viel 4 vuotta jäljellä ”pakollisia” hammashoitoja – mä sanon sulle et OTA VAIKKA NUIJANUKUTUS, mut semmonen, ettet varmasti tunne mitään.

  itsestään huolehtiminen pitäisi olla kivaa, joten suojaa myös ittees ja omaa pelkoa ottamalla varma tunnottomuus! :)

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:17h, 07 marraskuun Vastaa

   Siis tää kuulostaa ihan siltä miten mulle vois käydä :D Auts! Tsemppiä sulle jatkossakin hammaskäynteihin, noiden jälkeen on varmaan ihan tarpeeks jo pelkkä tarkastuskin!

   Me päädyttiin just tänä aamuna kirurgin kanssa tekemään leikkaus anestesiassa, niin hysteerinen mä olin taas tälläkin käynnillä. Tän kuun lopussa siis hyvästi viisaudenhampaat, ei tuu kyllä ikävä!

 • Ii
  Posted at 20:28h, 06 marraskuun Vastaa

  Multa on leikattu kaksi viisaudenhammasta, eihän se mukava toimenpide tietenkään ole, mutta puudutus toimi kyllä niin hyvin etten tuntenut toimenpiteessä kipua lainkaan. Jälkeenpäinkin sitten ihan ronskisti kipulääkettä naamariin niin ei tarvitse kärsiä :) Mua lohdutti juuri se että nuo suukirurgit on kyllä ihan huippuja eikä niitä operaatioita tee mikään kauhujen kouluhammaslääkäri. Lisäksi molemmilla kerroilla on kyllä mulla ollut niin mukavia ja rauhallisia tyyppejä, että helpotti jännitystä. Mahdollista on kai saada joku kevyt rauhoittava lääke etukäteen myös? Siitähän voisi olla apua sulle. Puudutuspiikkihän siinä alkuun laittaa sykkeen vähäksi aikaa nousuun mikä oli mun mielestä vähän ahdistavaa.

  • mirvaannamarian
   Posted at 10:13h, 07 marraskuun Vastaa

   Ihana kuulla että sulla meni hyvin! Mä tulin just kirurgin luota ja hän päätyi mun kohdalla anestesiaan. Huh :’D Toivottavasti toipuminen menisi nopeasti..

 • Jos tää vihdoin olisi ohi? - MirvaAnnaMarian
  Posted at 21:57h, 07 marraskuun Vastaa

  […] window._wpemojiSettings = {"baseUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/11/72×72/","ext":".png","svgUrl":"https://s.w.org/images/core/emoji/11/svg/","svgExt":".svg","source":{"concatemoji":"http://mirvaannamarian.indiedays.com/wp-includes/js/wp-emoji-release.min.js?ver=4.9.8"}}; !function(a,b,c){function d(a,b){var c=String.fromCharCode;l.clearRect(0,0,k.width,k.height),l.fillText(c.apply(this,a),0,0);var d=k.toDataURL();l.clearRect(0,0,k.width,k.height),l.fillText(c.apply(this,b),0,0);var e=k.toDataURL();return d===e}function e(a){var b;if(!l||!l.fillText)return!1;switch(l.textBaseline="top",l.font="600 32px Arial",a){case"flag":return!(b=d([55356,56826,55356,56819],[55356,56826,8203,55356,56819]))&&(b=d([55356,57332,56128,56423,56128,56418,56128,56421,56128,56430,56128,56423,56128,56447],[55356,57332,8203,56128,56423,8203,56128,56418,8203,56128,56421,8203,56128,56430,8203,56128,56423,8203,56128,56447]),!b);case"emoji":return b=d([55358,56760,9792,65039],[55358,56760,8203,9792,65039]),!b}return!1}function f(a){var c=b.createElement("script");c.src=a,c.defer=c.type="text/javascript",b.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(c)}var g,h,i,j,k=b.createElement("canvas"),l=k.getContext&&k.getContext("2d");for(j=Array("flag","emoji"),c.supports={everything:!0,everythingExceptFlag:!0},i=0;i googletag.cmd.push(function () { googletag.display('IP-paraati'); }); googletag.cmd.push(function () { googletag.display('IP-mobiiliparaati-a'); }); ← Yksi suurimmista peloistani […]

Post A Comment