Kuka järjestää sinun joulusi?

Työpaikan lahjat on jaettu, muistithan kiittää – kuten pomosi kiitti sinua ojentaessaan viinipullon? Ehkä mutisit kollegoillesi samasta punaviinistä kuin joka vuosi ja vaihdoitte pari ilkeää sanaa piheistä esimiehistä. Et ehkä osaa arvostaa lapsesi sukulaisilta ja kummeilta saamia lahjoja samalla tavalla kuin omiasi ja anoppilaan jouluaterialle mennessä päällimmäisenä mielessä on kiukuttelu puolisolle, miksi me taas tultiin sun vanhemmille? Älä pode huonoa omaatuntoa, näin on varmasti ainakin jonain jouluna tapahtunut suurimmalle osalle meistä.

Joulun tärkeimmät asiat ovat yleensä läheiset, sen koko perheen saaminen kerrankin koolle, sekä se kuuluisa jouluruoka ja elämykset. Voin tunnustaa ihan rehellisesti, että noin 25 ensimmäistä vuotta elämästäni en osannut lainkaan arvostaa näitä asioita, sillä perheen kesken vietetyt ruoantäyteiset joulut olivat minulle täysin itsestäänselvyyksiä. Toisaalta siinä on jotain jopa ihanan naiivia, vanhempani ovat aina järjestäneet meille ihanat joulut ja taivaallisen joulupöydän, itsehän ei ole tarvinnut kuin ilmaantua paikalle.

Kun minusta tuli äiti, joulun merkitys tietysti muuttui, mutta niin muuttui myös paljon muutakin. Kun olemme alkaneet viettää joulua meidän kotona (tai mökillä), olen vasta nyt viime vuosina tajunnut, mitä kaikkea se vaatii. Paljon muuta, kuin vain ilmaantumista paikalle. Joulu täytyy ihan oikeasti järjestää ja kukaan ei kehtaa valittaa ääneen, että joulukiireet olisivat jotenkin kuormittavia.

Aloitetaanko niistä läheisistä? Koko perhe on todella vaikeaa saada kokoon. Kaikki haluaisivat varmasti viettää joulua oman perheensä kanssa. Koska suku saattaa asua ympäri Suomea (tai maailmaa), voi olla toisinaan aika hankalaa sopia että missä sitä nyt ollaankaan aattona, joulupäivänä ja tapanina. Jo pelkästään se, että saa läheiset koolle ja mieleisen porukan kasaan aattoiltana, on aikamoinen kiitollisuuden aihe jouluyöhön nukahtaessa. Sitä paitsi ihan jo se ympäri Suomea(kin) reissaaminen maksaa, joten on tietysti vähän itsekästä olettaa, että kyllä se suku tulee aina siihen samaan paikkaan.

Jouluruoista ja niiden valmistuksesta voisin kirjoittaa vaikka koko kuukauden. Usein perheessä on vuodesta toiseen ne samat tyypit, jotka ottavat vastuun ruoasta. Tiedän, että toiset tykkäävät passata, mutta oletko ajatellut, että voisit katsoa mitä tapahtuisi jos kerrankin auttaisit? Jouluhan toimisi täydellisesti nyyttäriperiaatteella, jolloin jokainen toisi jotain. Sen oman jälkkäribravuurin, vanhalla klassikkoreseptillä tehdyn sinapin, kenties itse suolaamansa kinkun tai suosikkikalan? Mielestäni vähintä, mitä voi sukulaisille mennessään tehdä, on kysyä hyvissä ajoin, voisiko jotenkin osallistua jouluvalmisteluihin. Jouluruoka on paitsi törkeän kallista, myös törkeän työlästä valmistaa. Nykyään kun jokainen on enemmän tai vähemmän stressaantunut ja kaiken lisäksi niitä joulun järjestäjiä ovat yleensä nimenomaan ne suorittajaluonteet, olisi erityisen tärkeää tehdä joulusta nimenomaan aikaa rentoutumiselle ja akkujen lataamiselle. Ei kysellä, että olisko sitä käsinpoimittua siianmätiä vielä vähän lisää kun se loppui? Siitä vuosikertaviinistä puhumattakaan, jota säästeltiin juuri joulupöytään. Kiukuttelut huonosta suklaakonvehtilajitelmasta kannattaa myös unohtaa, varsinkin siinä vaiheessa jos et ole maksanut joulustasi senttiäkään.

Jouluksi varataan usein juuri sitä parasta, siitä otetaan aivan turhaa stressiä ja sille asetetaan liian korkeita odotuksia. Ehkä tänä jouluna voit keskittyä olemaan pitkästä aikaa oikein kunnolla kiitollinen. Pysähtyä miettimään kulunutta vuotta ja toivoa seuraavasta vieläkin parempaa. Muista tänä jouluna kiittää jokaisesta ruoasta (ja suklaasta ja viinistä), sekä ennen kaikkea seurasta. Ei se anoppilakaan varmaan ole hullumpi paikka ja kaikissa meissä on kuitenkin omat vikamme. Kiitollisuus siitä, että saamme jouluruoat pöytään ja perheen koolle, on monilta unohtunut. Mutta sellainen ihmismieli on, se välillä unohtelee ja välillä muistuttelee sitten kantapään kautta. Ehkä nyt muistat sen jo etukäteen ja teet vaikka valmiiksi pakastimeen kylään vietävät joululaatikot tai sen sinapin ♥ Kuka järjestää sinun joulusi?

Seuraatko?FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria

 


1 Comment
 • Pirjo
  Posted at 16:15h, 06 joulukuun Vastaa

  Johan upean kirjoituksen lykkäsit👍🏻

  Muistan hyvin juuri sukuun tulleena ja kuinka minulle kerrottiin, miten heidän suvussa joulua vietetään. Niin joulut menivät teillä ja meillä, kauhee stressi lahjat ym..ym.. voi herranjestas sentään jos olisit laittanut poikkipuoliset sanat.
  Meillä on sovittu, että jokainen voi tuoda toiveen esille. Me isovanhemmat kuunnellaan, missä mennään. Myös meillä on toiveemme, olemme olleet esim. Meksikossa viettämässä joulua kahdestaan ja lukuisissa eripaikoissa. Minusta on vapauttavaa se, että huomioidaan kaikki. On hyvä pistää piste jos joulun vietosta tulee jollekin taakka ja monestihan se voi olla isovanhemmat.

  Me juhlistamme ensimmäistä adventtia lasten ja lastenlasten kanssa juhlavammin.
  Syödään ja pidetään hauskaa🎄

Post A Comment