Miksi syön leipää? + arvonta!

sunnuntai tammikuu 13 2019 38 comments


Postaus on toteutettu yhteistyössä Vaasan Leipomoiden kanssa

Rakastan leipää ja hätkähdänkin aina, kun joku sanoo leipää turhaksi ravinnoksi. Parhaimmillaan leipä on mitä fiksuin ja helpoin välipala ja ainakin itse syön leipää oikeastaan päivittäin. Leivän laadulla on tietysti väliä, eikä leipälaatikkooni mahdukaan yhtään valkoista höttöleipää. En noudata tietoisesti vehnätöntä ruokavaliota, mutta olen jo vuosia suosinut kauraleipää sen herkullisen maun ansiosta. Nyt pääsin kaupallisessa yhteistyössä Vaasan leipomoiden kanssa kertomaan teille Vaasan leipomoiden uusimmasta terveellisestä tuotteesta, nimittäin tästä kaura-tattarileivästä, josta veikkaankin suurta suosikkia suomalaisten keittiöihin. Kaura-tattari on leivottu täysin ilman vehnää, eli hyvä uutinen kaikille teille jotka minun laillani petytte usein kauraleipäpaketin tuoteselostetta lukiessa: ensimmäisenä ainesosana on usein vehnä. Kauran lisäksi kaura-tattarileivässä on nimensä mukaisesti tattarijauhoja ja hirssiä. Kyseessä on siis vatsaystävällinen, terveellinen ja herkullinen leipä, täydellinen ja maukas vaihtoehto välipalaksi siis.

Ihmiskehot ovat tietysti ainutlaatuisia yksilöitä ja mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Siinä missä voin sanoa esimerkiksi kasvissyönnin olevan kaikille hyvä vaihtoehto, voin todeta, että hiilariton ruokavalio ei todellakaan sovi kaikille. Karppauksen kulta-aikoina minäkin yritin, useampaan otteeseen. En jaksa viikkoakaan ilman hiilareita ilman jatkuvaa väsymystä ja päänsärkyä ja nyt kun treenaan paljon enemmän kuin ennen ja eri intensiteetillä, en pärjäisi varmasti päivääkään hiilarittomalla ilman nääntymistä. Koska arki on kovin hektistä, en aina ikinä ehdi suunnitella aterioita treenirytmin mukaan. Sen sijaan pidän huolta, että saan aina ennen treeniä nopean hiilaritankkauksen. Se ei kuitenkaan tarkoita mitä tahansa höttöhiilaria vaan siinäkin haluan suosia terveellistä vaihtoehtoa. Ylivoimaisesti suosituin eväs ennen treeniä on itselläni juuri leipä. Viimeaikoina olenkin tehnyt mun lempparileivän (tai kaksi) aina ennen treeniä ja yleensä palaan niin nälkäisenä kotiin, että jätän yhden odottamaan väsytettyä treenaajaa. En koskaan syö leipää aamulla, silloin se ei vain maistu, mutta välipalana ja juuri treenin jälkeen juuri tällainen ilman vehnää leivottu leipä, proteiinia saa kun laittaa päälle keitetyn kananmunan.

Miksi syön leipää myös ennen treeniä? Leivän hiilareiden avulla jaksan treenata paljon paremmin. Tämä on itseasiassa monille aikamoinen kompastuskivi, sillä helposti varsinkin painonpudottaja ajattelee, että on tehokkaampaa treenata tyhjällä vatsalla. Väärin. Tyhjällä vatsalla ei jaksa liikkua niin hyvin ja treeni on tehottomampi = vähemmän kulutettua energiaa treenin aikana ja sen jälkeen. Syön nykyään jopa juuri ennen juoksulenkillekin lähtöä pienen määrän hiilareita ja silloin jaksan paljon paremmin vaikka ennen luulin, että täytyy aina odottaa se pari tuntia edellisestä suupalasta, ennen kuin voi lähteä juoksemaan.

Tämä Vaasan kaura-tattarileipä on hyvää ihan sellaisenaankin, mutta parhaimmalta sekin maistuu mun vakkarileivänpäällisillä eli tomaatilla, avokadolla ja sitruunapippurilla. Toinen hyvä vaihtoehto liikkujalle on juuri se keitetty kananmuna. Jos haluat inspiraatiota upeisiin leivänpäällisiin ja vähän koristellumpia versioita kuin nämä mun perus arkileivät, Instagramista löytyy hashtagilla #vaasankauratattari niiiin kauniita leipiä. Niitä ei tosin raaskisi varmaan edes syödä. Olen nyt itse syönyt kaura-tattarileipää koko viikon ja todennut sen paitsi todella hyväksi vatsalle, myös nelivuotiaan pikkuliikkujan suosikiksi. Yleensä häntä ei saa aamuisin syömään juuri mitään, mutta tämä leipä maistuu. Pulkkamäessäkin meni 2,5 tuntia ihan huomaamatta. Jos säkin tykkäät leivästä, kommentoi alle mitä leipää yleensä itse syöt? Vastanneiden kesken arvotaan kassillinen leipää! Jos mietit, mitä teet kassillisella leipää, niin tämä kaura-tattari sopii ainakin hyvin pakastettavaksi. Musta on kai tullut aikuinen, kun mietin että pakastimessa on hyvä pitää varalla ainakin yksi leipäpaketti, aina tulee se päivä, kun kaapissa ei ole yhtään mitään ja jostain on saatava energiaa. Jos ei treeniin niin ihan vaikka kauppareissuun. Arvonnan tarkemmat säännöt löydät täältä. Energiaa ja hyvää oloa tulevaan viikkoon!

Yhteistyössä: Vaasan Leipomot &


38 Responses to “Miksi syön leipää? + arvonta!”

 1. Jonna sanoo:

  Mäkin oon syönyt viime aikoina lähinnä ruisleipää ja kauraleipää. Kauraleivistä remppaita olleet Lidlin kaurasydämmet sekä ainakin Cittareista (ilmeisesti myös Prismasta) saatava kauramini, jonka raaka-aineet ovat vain kaura, psyllium ja jodisuola. Harmi, että tässä Vaasan leivässä on myös sokeria ja muuta ”turhaa” mukana, joten arkikäyttöön tätä en itselle mielellään ottais.

 2. Riikka sanoo:

  Kauraleipä on suosikkini! tämä tattarilla leivottu leipä kuulostaa kans maukkaalta, ja pitääkin testata. Paahdettu leipä on mielestäni parasta, etenkin kun päälle vielä latoo herkkutäytteet kuten avokadoa, hummusta ja tuoreita yrttejä.

 3. Donja sanoo:

  Yleensä syön ruisleipää sekä varrasleipää. Välillä pitää saada jotain juureen leivottua maalaisleipää tms.

 4. Rose sanoo:

  Kauraleipä on ihan ykkösjuttu!

 5. Lilli sanoo:

  Leipä on hyvää! Ja täytteillä saa vaihtelua. On helppo ja nopea valmistaa. Hyvä eväänä ja kuidunlähteenä. Kaikki leipä tulee syötyä, mutta ruisleipä on lemppari<3

 6. MariaK sanoo:

  Minun lempparileipä on ruisleipä.

 7. liinakoo sanoo:

  Gluteenittomuuden takia kauraleipä on suosikkini :)

 8. Katja sanoo:

  Lidlin kaurasydämet tai just nuo kaura-tattari on parhaita!

 9. jiip sanoo:

  Yleensä tulee valittua kauraleipää juurikin maun takia. Varsinkin Lidlin kaurasydämet vievät kielen mennessään :)

 10. Emilia sanoo:

  Kauraleipä on lemppari! :)

 11. NelliinaX sanoo:

  Leipä naisen(kin) tiellä pitää :) Vaasan Ohuet Ruispalat mun lemppareita. Mukana.

 12. Eerika sanoo:

  Yleensä syön 100 % ruisleipää ilman hiivaa, mutta joskus ostan myös kauraleipää, jos satun löytämään sellaisen, jossa ei ole vehnää. :)

 13. Niina sanoo:

  Ehdottomasti paras leipä on Hannun 100% gluteenittomat kaurasämpylät (Pirjon pakari). Täydellinen maku, eikä sokeria. Hintavia, mutta hyviä. Tällä hetkellä en itse syö leipää. Ajattelin nyt hetken olla ilman leipää ja sokerisia herkkuja. Olo on kyllä paljon parempi! Kun itsellä on tapana korvata muita syömisiä juuri näillä.

 14. Kukka sanoo:

  Mä syön päivittäin aina leivinhiivatonta ruisleipää, kun se sopii mun ruokavalioon. Välillä herkuttelen myös muilla leivillä, kuten rieskalla tai itsetehdyillä sämpylöillä. Nam!

  Tätä leipää pitää kokeilla, kun soveltuisi pävittäiskäytössä itsellenikin!

 15. Aino sanoo:

  Syön aika paljon leipää, eniten tykkään itse leivotusta tuoreesta leivästä!

 16. Nimetön sanoo:

  Välttelin ennen hiilareita (not good) ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavana myöskään gluteeniton valikoima ei maistunut. Onneksi nykyään on paljon vaihtoehtoja ja oma lempparini onkin Fazerin Vatsaystävällnen kaura. Niin hyvää ja ilman mitään ylimääräistä.

  Innostuin itsekin tästä tattarileivästä kunnes huomasin, että sisältää sokeria. Harmillisesti moniin leipiin on lisätty joko sokeriaa tai siirappia. Tiedän, ettei pieni määrä maata kaada mutta pyrin silti valitsemaan sokerittoman vaihtoehdon jos saatavilla ja ei vaikuta makuun.

 17. Eräs vaan sanoo:

  Toistelet usein blogissasi ettei karppaus sopinut sulle. Katsos kun on erilaisia karppaus tyylejä. Atkinsia, alakarppia ja hyväkarppia. Viimeksimainitussa päivän hilarit pidetään 100 grammassa.

  • mirvaannamarian sanoo:

   100 g hiilareita päivässä on sekin todella vähän, mä en liikkujana pärjäis sillä mitenkään. Tiedän kyllä paljon karppaavia aktiivitreenaajia jotka ovat uskomattoman hyvässä kunnossa. Yksilöllisiä juttuja, mulle se ei vain sovi ja olenkin aina puhunut vain omasta puolestani :)

   • Eräs vaan sanoo:

    Jokainen syö toki miten lystää, vaikka roskaruokaa eli hesemättöä. Mulle taas sopii hyväkarppaus/ pitkälti sitä noudattava dieetti erinomaisesti etenkin siksi että se on rauhoittanut vatsan. Mulle ei käy gluteeniviljat ollenkaan, ei edes Vaasan 100 % kaura koska tuotantolinjalla käsitellään gluteeniviljoja. Sinänsä oli ihan kivan makuinen leipä. Voisit silti selventää mitä karppaustyylejä olet aikanasi kokeillut.

 18. Anu sanoo:

  Yleensä tulee syötyä jälkiuunileipää (100% ruis) tai Vaasan 100% kauraleipää.

 19. Mari sanoo:

  Tuoreet Vaasan Ruispalat on mun lempparileipää. :)

  • mirvaannamarian sanoo:

   Siis ne pehmeät ja ihanat ruispalat ja paljon voita päälle… Parasta! Hitto kun ei vatsa kestä syödä ruisleipää, muuten söisin niitä varmaan kilotolkulla :’D

 20. Tiima sanoo:

  Yleensä syön ruisleipää, Porokylän Kartanon ruis on lemppari. Herkkuna sitten spesiaaliruuan kanssa paistopisteestä vaaleaa leipää, niistä Cittarin kaura-pellava on suosikki.

 21. Sussukka sanoo:

  Syön päivittäin Oululaisen jälkiuunipalaa. Ruisleipä on muutenkin ihanaa, mutta tää on vielä piirun verran parempaa.

 22. Mervi sanoo:

  Syön kolme kertaa päivässä leipää. Yleensä aina kauraleipää. Olen jo maistanut tätä tattarileipää ja todennut sen maittavaksi.

 23. Reetta sanoo:

  Ruisleipä ja kauraleipä. Tää kaura-tattari on hurjan hyvää!

 24. Tytti sanoo:

  Parasta on paikallisen leipomon ruisleivät ,niitä tule syötyä monta kertaa päivässä.
  Pakastimessakin täytyy olla aina leipää varalle ja välillä leivotaan itse.
  Täytyy etsiä kaupasta tätä leipää.

 25. Rida sanoo:

  Vaasan ohut herkku-ruispalat on niin herkkua!

 26. Jenna sanoo:

  Meillä leipälaatikko täyttyy aika ruispainotteisesti ja lempileipä on tällä hetkellä uusi tuttavuus, Vaasan tumma ruisleipä. Treenin jälkeen vatsa huutaa juuri tätä päällystettynä juustolla, salaatilla, kanamunalla ja kurkkusiivuilla! 😍 Vaaleampaa leipää pyritään leipomaan itse. Mikä on talviulkoilun jälkeen parempaa kuin lämmin kaakao ja tuoreet sämpylät?
  Kauraleipiä kokeillaan ostaa silloin tällöin, mutta ei olla löydetty tarpeeksi täyttäviä. Nämä menee kyllä testiin!

 27. Emmi sanoo:

  Lähinnä tulee syötyä eri ruisleipiä, välillä kauraleipää. :P

 28. Hannnna sanoo:

  Ulla Pakarin ruisleipää – oon ihan koukussa siihen!

 29. Anni sanoo:

  Mun lemppareita ovat juurikin kauraleivät. Maistuu hyvältä eikä vatsa satu! Tämä kaura-tattarikin kuulostaa tosi hyvältä :)

 30. Mare sanoo:

  Äidin tuore ruisleipä on parasta maan päällä! Mutta sitä kun ei nykyään niin usein pääse nauttimaan, niin syön usein jotain siemenleipää, namskis

 31. manna sanoo:

  Kauraleipää tulee syötyä aamukahvin kanssa. Itseleivottu rieska on myös ihan parasta.

 32. Jonskutar sanoo:

  Kauraleipää ja juuresleipiä :)
  Ruisleivästä vatsani ei tykkää, mutta pojalleni sitä ostan.

 33. MarjaKoo sanoo:

  Leipä on ihan parasta kahvileipää! Ruisleipää syödään paljon, kauraleipä ja juuresleivät tuo vaihtelua ja ovat suurta herkkua.

 34. Eve_ sanoo:

  Kaura- ja ruisleivät ovat omia suosikkejani! :)

 35. klaara sanoo:

  Lidlin kaurasydämet kuuluvat aamupalaani ja keittojen kanssa syön ruisleipää, muuten en juurikaan leipää syö. Pakkasessa täytyy myös olla aina varoiksi leipää kun kaupassa käydään vain pari kertaa viikossa.

Leave a reply

Your email address will not be published.