Haaveiletko menestyksestä?

Menestyminen on tuntunut olevan 2010-luvun onni.  Toivon todella, että muutos on tapahtumassa parempaan ja 2020-luvulla aletaan jo laajemmin ymmärtää onnellisuuden ja menestymisen ero. Kuinka moni meistä ajatteleekaan, että sitten kun olen menestynyt, olen onnellinen? Ehkä sinäkin, joka luet tätä juuri nyt? Se on täysin ymmärrettävää, sillä meidät on kasvatettu siihen. Eivät vain vanhempamme, vaan koko yhteiskunta. Länsimaisen yhteiskunnan peruskäsityksenä menestymiselle tuntuukin olevan se, että on tehtävä valtavasti töitä menestyäkseen. Voi sitä raukkaa, joka saa menestystä vähän liian helpolla. Juoruilu ja pahanpuhuminen selän takana alkaa välittömästi. Yhä useammat polttavat itsensä loppuun tavoitellessaan menestystä, nykypäivän aikuisten suuri ongelma sekin.

Menestyminen ei kuitenkaan tuo onnellisuutta. Periaatteessa meidän kaikkien pitäisi varmaan tietää tämä? Harva sitä silti tuntuu uskovan. Menestys luo hetkellistä onnellisuutta, lisää tyytyväisyyttä, mutta mieli tottuu vallalla olevaan olotilaan ja  alkaa haluta taas lisää. Ja jos menestyminen tekisi automaattisesti onnelliseksi, miksi monet menestyneet kokevat kuitenkin itsensä ihan yhtä lailla onnettomiksi kuin he, jotka eivät sitä menestystä ole syystä tai toisesta saaneet? 

Tiesitkö, että onnellisuus lisää menestystä ja onnellinen ihminen menestyy paljon helpommin kuin onneton? Opin tämän itsekin ihan kantapään kautta. Suosittelen muuten lämpimästi lukemaan Stanfordin yliopiston professori Emma Seppälän kirjan ”Elä onnellisemmin”. Muistan, kuinka muutamia vuosia sitten ostin tuon kirjan ja yritin lukea sitä. Olin monesta asiasta kovin eri mieltä. Silloin en ollut onnellinen ja virheellisesti ajattelin itsekin, että kunhan tästä nyt saan sitä ja tätä ja menestyn, onnellisuuteni lisääntyy. Näiden muutamien vuosien aikana olen käynyt kuitenkin aikamoisen matkan itseni kanssa ja sen ansiosta minusta on vihdoin tullut onnellinen. Vasta nyt koen aitoa inspiraatiota ja motivaatiota kehittää itseäni ja päästä jatkuvasti eteenpäin. Tunnen itseni myös heti paljon menestyksekkäämmäksi, vaikka en sinänsä mitään tiettyä konkreettista menestystä tavoittelekaan juuri tällä hetkellä. Jos toiveenani olisi esimerkiksi jokin tietty työpaikka tai sopimus, olen varma että saisin sen juuri nyt paljon helpommin kuin silloin muutama vuosi sitten, kun en ollut näin onnellinen.

Mutta miten hitossa sitten olla onnellinen? Tämä on varmasti yksi ikuisuuskysymyksistä eikä siihen ole suoraa vastausta. Itse olen oppinut hiljattain paljon elämän merkityksellisyydestä. Kun koemme elämämme merkitykselliseksi, olemme paljon onnellisempia. Tästä merkityksellisyydestä kirjoitan vielä myöhemmin lisää, mutta lyhyesti se on sitä, että tuntee olevansa itse merkityksellinen – sinulla ja esimerkiksi työlläsi on jokin merkitys ja tarkoitus.

Onnellisuuden tavoittelu voi olla pitkä matka, mutta tärkeintä on oivaltaa, että kyseessä on nimenomaan se matka. Onnellisuus kun on tyytyväisyyttä siihen, mitä on. Jos siis haaveilet menestyksestä, tee elämästäsi sellaista, että olet onnellinen ja sinun on jopa tutkimusten mukaan paljon helpompi menestyä. Ensimmäisenä kannattaa aloittaa keskittymällä kaikkeen hyvään. Joka päivä hämmästelen sitä, kuinka paljon edelleen esimerkiksi kirjoitetaan nimettömänä nettiin, juoruillaan ja ennen kaikkea valitetaan. Lumesta valittaminen on muuten ihan suosikkiesimerkkini. Ensin kitistään sateisia, synkkiä talvia ja kun sitä lunta tulee, sitä on liikaa ja se onkin ihan maailmanloppu. Kertoo siitä suomalaisesta valittamisen kulttuurista, eikö? Ehkä se kertoo myös tyytymättömyydestä ja onnettomasta olosta. Niistä, jotka ovat esteinä menestykselle. Sille, jos jollekin täytyisi monen tehdä jotain jos haluaa joskus olla parempi ja elää parempaa elämää. Kuten tunnettu sitaatti kertoo How to be successful? Focus on your own shit.

Kirjoitin huomiselle myös postauksen kiitollisuuspäiväkirjasta, joka on muuttanut lyhyessä ajassa elämääni paljon positiivisempaan suuntaan. Sen pitäminen(kin) on tehnyt minusta taas paljon innostuvamman, positiivisemman sekä myös vähän onnellisemman. Mutta palataan siihen huomenna, liikuntaan liittyviä hyvinvointijuttuja tulossa sitten, kun tästä paranen. Loppuviikosta iski flunssa, joka on pitänyt lähestulkoon sohvan pohjalla koko viikonlopun. Alun ärsytyksestä huolimatta lepo on tehnyt keholle hyvää. Yritin vähän joogaillakin kuten kuvista näkyy, tai oikeastaan venytellä. Telkkaria katsellessa tekee niin hyvää pyöristää selkää, parantaa ryhtiä ja pitää spagaattitaitoa yllä. Avannossakin tuli käytyä taas. Nyt kuitenkin unta ja kohti uutta viikkoa ❤️

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria


No Comments

Post A Comment