Miksen tiennyt tätä?! Helppo tapa saada vierasesine pois lapsen nenästä

Ajattelin ääneen, että mistähän sitä kirjoittaisi tänään blogiin. Micael ehdotti itse, että kirjoita äiti siitä, kun mä tungin sen legopalikan nenään. Taisin puhua tuon episodin jälkeen, että täytyy jakaa tätä mahdollisimman paljon somessa, sillä vaikka itse suuntauduin sairaanhoitajaopinnoissani nimenomaan lasten sairaanhoitoon, tätä en tiennyt. Toki ainoat hoitamani lapsipotilaat sairaalassa ovat olleet vastasyntyneitä, mutta teoriaopinnoissa olisin luullut tämän tulleen vastaan. Koska kotoa löytyy kuitenkin yksi 4-vuotias, joka hyvin innoissaan leikkii nimenomaan niillä pienillä legoilla, vierasesineen tunkeminen sinne nenään taisi olla vain ajan kysymys. Olen tuhanteen kertaan huomauttanut, että MITÄÄN ei saa laittaa koskaan nenään eikä suuhun mene muuta kuin ruokaa. Niin ne äidin neuvot vain unohtuivat kesken vilkkaiden leikkien hiihtolomalla Lapissa, mökillä perjantai-iltana kymmeneltä.

 

Micael oli vain rauhallisesti todennut ystävälleni, että lego meni nenään. Muistin heti, kuinka pikkuveljeni lapsuudessamme tunki helmen nenäänsä ja sitä sitten kaivettiin pinseteillä pois. Kaivoin vain pinsetit esille ja näytin puhelimen taskulampulla valoa nenään, legohan ei voi mennä kovin syvälle, eihän? No, kirkkaalla lampullakaan legopalikasta ei näkynyt jälkeäkään ja nenästä alkoi tulla verta ilman, että edes koskin siihen. Pieni paniikki alkoi tarttua jo lapseenkin, mutta onneksi koulussa opituista asioista päällimmäisenä on jäänyt mieleen rauhallisuuden tärkeys. Lapsi vaistoaa tunnetilat ympärillään ja paras keino rauhoittaa lasta on olla itse mahdollisimman rauhallinen. Voi jopa yrittää naureskella vähän, eihän tässä mitään hätää ole. Samalla sitä mietti mielessään että kuin ihmeessä saa lapselle tähän aikaan apua, kun lähin auki oleva sairaala taitaa olla 180 kilometrin päässä Rovaniemellä. Muistissa oli vielä liian hyvin edellisen Lapin loman Rovaniemen reissu leikkauksineen jonka äitini joutui kokea joulunpyhinä. Samaan aikaan kun rauhoittelin lasta, ystäväni googlasi tietoa, miten saada vierasesine pois lapsen nenästä. Hän löysi heti helpolta kuulostavan keinon, joka toimi heti. No okei, toisella yrittämällä, mutta ensimmäinen olikin vain harjoitus. Koska nämä ovat varmasti tuttuja juttuja monelle lapsiperheelle, halusin jakaa tämän teille ja te kaikki, jotka ette tästä tienneet, toivon että jaatte tätä eteenpäin. Tällä voidaan välttää moni turha lääkärireissu, joka taas auttaa akuutteja tapauksia pääsemään nopeammin hoitoon ja säästää aikaa sekä rahaa. Sinulta ja terveydenhuollolta. Ja ennen kaikkea on mahdollisuus auttaa lasta itse ja saada nopeammin apua.

 

MITEN SAADA VIERASESINE POIS LAPSEN NENÄSTÄ?

 

 ♥ Pysy rauhallisena, tartutat muuten oman paniikkisi lapseen ja itku vain pahentaa tilannetta ja voi saada vierasesineen vielä syvemmälle nenäonteloon.

♥ Varmista, kummassa sieraimessa vierasesine on. Jos lapsi ei itse osaa kertoa, katso lampulla nenään. Yleensä tukossa oleva sierain vuotaa räkää tai verta ja voi olla kipeä koskettaessa nenää ulkopuolelta. 

♥ Rauhoita lapsi, ja sano että annat hänelle kohta ison pusun. Lapsi voi seistä tai istua, kunhan sieraimet ovat suoraan alaspäin.

♥ Tuki sormellasi sierain, jossa ei ole vierasesinettä painamalla nenän ulkopuolelta sierain tukkoon.

♥ Pyydä lasta avaamaan suuta ja puhalla ikään kuin kuten elvyttäisit eli peittämällä lapsen suu omalla suullasi täysin. Yksi hyvin voimakas puhallus riittää.

♥ Esineen pitäisi suorastaan lentää ulos sieraimesta.

♥ Jos olet epävarma, että nenässä on vielä jotain tai esine ei poistu, HAKEUDU HETI LÄÄKÄRIIN. Älä odota seuraavaan päivään.

 

Tämä toimi todella hyvin. Pienestä nenästä lensi ulos kartion muotoinen legopalikka ja varmaan kämmenellinen räkää. Puhallus toimi käsittämättömän hyvin. Googlatuissa ohjeissa sanottiin, että kolme neljästä tapauksesta onnistuu. Tämä kannattaa siis opetella jo ennen kuin vaaratilanteita tapahtuu ja tosiaan jakaa tietoa mahdollisimman paljon muillekin. Sairaalassa esineen poisto imurilla tai pihdeillä on kuitenkin lapselle epämukavaa ja pahimmillaan vierasesine hengitysteissä voi aiheuttaa tukehtumisen ja jopa kuoleman. Tiesitkö sinä tästä ja oletko kenties kohdannut vastaavia vaaratilantaita lasten kanssa?

Seuraa myös FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment