Chiasiemenet – superfoodista peruselintarvikkeeksi

Chiasiemenet ovat löytäneet paikkansa yhä useammasta keittiöstä pysyvästi. Tämä vielä pari vuotta sitten melko tuntematon ”superfood” tuntuu olevan nyt kookosöljyn tavoin ihan peruselintarvike. En edes muista, milloin kokeilin chiaa ensimmäisen kerran, mutta pysyvästi se jäi ruokavaliooni raskauden alussa. Chiaa suositellaan syötäväksi hyytelönä. Siemenet sitovat itseensä valtavan määrän nestettä, noin kymmenkertaisen määrän painoonsa nähden. Chia -hyytelö tehdään liottamalla siemeniä hetki vesilasissa, jolloin vedestä ja siemenistä muodostuu sammankonkutua muistuttavaa hyytelöä. Tätä seosta voi laittaa esimerkiksi puuron tai smoothien sekaan. Chia -hyytelön voi tehdä myös esimerkiksi kookos-, tai kauramaidosta ja maustaa sen marjoilla tai hedelmillä, jolloin valmistuu herkullinen chia -vanukas. Täytyykin muistaa kirjoitella näitä vanukasreseptejä tänne, todella herkullinen ja terveellinen aamu-, tai välipalavaihtoehto.

Itse tykkään syödä chiat hyytelöimättä, laitan joka aamu kaurapuuron sekaan kaksi ruokalusikallista siemeniä. Kolmannen ruokalusikallisen sekoitan yleensä päivän aikana esimerkiksi smoothien tai salaatin sekaan. Vatsa tykkää chiasta, ja näiden siementen syönti pitää nälän hyvin loitolla. Siemenet hidastavat hiilihydraattien imeytymistä, jolloin elimistö välttyy äkilliseltä verensokerin nousulta ja sen aiheuttamalta väsymykseltä (varmasti tuttua monelle?). Chian siementen kanssa tulee muistaa nauttia runsaasti nestettä, mielellään ihan tavallista vettä. Chian siemenet sisältävät noin 40 % kasviöljyjä joista saa elimistölle hyvin tärkeitä Omega -rasvahappoja enemmän kuin mistään muusta valmisteesta. Lisäksi siemenissä on noin 20% proteiinia, todella paljon kuituja sekä vitamiineja (A-, ja B-vitamiinit). Ravintoarvoltaan voidaan todellakin siis puhua superfoodista.

Vielä lyhyesti, miksi käytän chiaa päivittäin?

  • aamupuuro pitää ihan oikeasti nälkää kun siihen sekoittaa chiasiemenet
  • vatsa toimii paremmin
  • turvotus vähenee
  • verensokerin heittelystä johtuva väsymys ja kiukku pysyvät poissa
  • iltanapostelu ja se jatkuva pikkunälkä ruokailun jälkeen on kadonnut täysin

Meidän keittiöömme nämä siemenet ovat muuttaneet varmasti pysyvästi. Kohta kahden vuoden ajan olemme niitä syöneet, ja vatsa on voinut paremmin kuin koskaan aiemmin. Toki se on monen asian summa, mutta huomaan niistä kyllä olevan apua vatsaongelmien kanssa. Kaiken kaikkiaan paljon hyviä vaikutuksia eikä mitään huonoa. Nyt laitan puuron kiehumaan ja sitten chiat sekaan. Ulkona näyttää ihanan aurinkoiselta. Minulla onkin ihan kokonainen vapaapäivä erään kurssin peruuntumisen vuoksi. Treffaan äidin ja saan vihdoin koirat takaisin hoidosta. Olikin jo ikävä, vaikkei ollakaan oltu erossa kuin muutama päivä. Illalla on pakko lähteä salille hikoilemaan. Liian monta päivää viime treenistä, kroppa selkeästi vaatii jo lihaskuntoharjoittelua. Liikuntajuttuja kirjoittelen pian lisää, motivaation säilytyksestä on kysytty, joten pysykää kuulolla.


No Comments

Post A Comment