Foam Roller

Foam Roller = putkirulla, hierontarulla, pilatesrulla. Nimiä on monia, mutta käyttötarkoitus on kaikille sama. Kuntosalit ja jopa koditkin alkavat täyttyä tästä vielä vuosi sitten monille melko tuntemattomasta välineestä, jolla on muuten mielettömän hyvä vaikutus kroppaan ja sen palautumiseen. Hankin ensimmäisen foam rollerini noin vuosi sitten ja pian halusin myös toisen. Olenkin todennut, että näitä on hyvä olla kaksi – toinen hieman pehmeämpi, kuten tämä kuvissa näkyvä vaahtomuovinen yksilö, ja toinen kovempi nystyröillä varustettu malli. Rullan pituudella ei ole niin väliä, pidemmän päällä pysyy paremmin ja siinä voi rullata jalat samanaikaisesti, mutta lyhyempää mallia on helpompi säilyttää tai kuljettaa vaikkapa treenikassissa, jos salilta ei rullaa löydy.

Mitä foam rollerilla sitten oikein tehdään?

Rullausta voi tehdä ennen treeniä lihasten valmistamiseen treeniä varten, tai treenin jälkeen palautteluna, kuten itse teen. Rullailen usein myös ihan lepopäivinäkin. Foam rollerin ideana on, että hierottava kohta, kuten esimerkiksi takareisi, painautuu rullaa vasten edestakaisin ja samalla pehmytkudosten verenkierto vilkastuu ja happi ja ravintoaineet alkavat kulkea paremmin lihakseen. Tällä on selkeästi nopeuttava ja positiivinen vaikutus treenistä palautumiseen.

Rullaus myös avaa jumiutuneita ja kireitä lihaskalvoja, jolloin koko kropan liikkuvuus paranee. Kehonhuollon kannalta foam rollerilla on iso merkitys. Se on jopa tehokkaampaa kuin tavallinen venyttely, jota ei tietysti myöskään tulisi unohtaa (nimimerkillä Paraskin Puhuja).

Ulkonäkösyistäkin kannattaa rullailla. Foam roller aktivoi verenkiertoa rullattavilla alueilla, joka puolestaan nopeuttaa rasvan palamista. Selluliitin häätöönkin siitä voi olla apua, varsinkin nystyräisestä rullasta.

Miten foam rolleria tulisi käyttää?

Alkuun rullaus sattuu taatusti. Ei kannata ehkä ensimmäisenä sännätä rullailemaan kovin kipeitä lihaksia, rullailu tekee kipeää muutenkin. Säännöllisen rullailun jälkeen pehmytkudos ja lihaskalvot tottuvat rullaukseen ja se tuntuu venyttelyn tavoin oikeastaan ihan miellyttävältä. Voidaan sanoa, että mitä kireämpi kroppa on ja mitä enemmän rullauksen tarpeessa, sitä enemmän se sattuu.

Foam roller sopii kaikenlaisille liikkujille. Itse huomaan juoksemisen seurauksena reiden ulkosyrjien kipeytyvän polvien yläpuolelta, niitä on vaikea venytellä, mutta rullailu on varsin helppoa. Se onkin suosikkiliikkeeni rullalla. Erilaisia liikkeitä kannattaa etsiä ihan vaikka Youtubesta. Voisin itsekin kuvailla niitä ajan kanssa, mutta aluksi videoita katsomalla mielestäni hahmottaa liikkeiden suoritustavan parhaiten. Helpoimmat liikkeet ovat jalkojen ja pakaroiden rullausta kuten näissä kuvissa, mutta tällä saa yllättävän näppärästi myös selän ja ylävartalon kipeitä lihaksia rullailtua.

Rullailua kannattaa harrastaa päivittäin, muutaman minuutin ajan per rullailtava alue. En jaksa koskaan jäädä salille rullailemaan, joten teen sen yleensä aina iltaisin kotona, näppärää varsinkin lapsen kanssa, tulee istuttua lattialla pikkuisen seurana. Alle kannattaa ottaa treenimatto, jotta käsiin nojaaminen olisi helpompaa (tai miksei tavallinenkin matto käy, meiltä ei vain sellaisia liiemmin löydy). Jos et ole vielä kokeillut, kannattaa ehdottomasti hankkia oma rulla ja panostaa sen myötä hieman siihen aina niin helposti unohtuvaan kehonhuoltoon!

Eilen tuli tehtyä sen verran rankka jalkatreeni, että tänään on vuorossa pitkä palautteleva alavartalon rullaus. Jos ennen sitä hilpaisisi kuitenkin vielä lenkkipoluille. En tiedä miksi tykkään varsinkin juoksusta enemmän silloin, kun on vähän synkemmät säät. Kai se liikunnan piristävä vaikutus tuntuu vielä paremmalta silloin. Tällä viikolla onkin aikataulutuksella varsin iso merkitys, tuntuu että suorastaan hukun töihin ja koulujuttuihin. No, pari viikkoa ja alkaa uudet tuulet puhaltaa – josko se toisi vähän helpotusta tähän stressiin. Toivotaan niin!

Harmaan päivän piristävät treenivaatteet:

Huppari – Under Armour

Shortsit – Nike

PS. äitinä olemisen ihanuutta – se tunne, kun kuulet kuinka sun iPhone putoaa vessanpönttöön. Lapset <3


No Comments

Post A Comment