Lapsen kanssa matkalle – näin valmistaudut

Lapsen kanssa paljon matkustaneena ajattelin kirjoitella omia vinkkejäni aiheesta. Sierra Nevadaa lukuunottamatta matkamme ovat kohdistuneet lähinnä lämpimiin maihin, joten jos ranta-, ja kaukolomailu lapsen kanssa on ajankohtaista, kannattaa postaus lukea loppuun. Meillä on lentoja takana noin parikymmentä ja ollaan reissattu niin suurkaupunkien hälinässä kuin viidakon rannalla päiväntasaajallakin. Aina kuuden viikon ikäisestä lähtien. Nyt mua alkoi itseasiassa vähän naurattaa, ihminen joka unohti lapsensa passin tänne Espanjaan lähtiessä kirjoittelee tälläistä postausta. No, mutta ainakin kokemuksia löytyy..

Valmistelut ennen matkaa. Rokotukset. Hepatiittirokotussarja kannattaa ottaa heti, kun mahdollista. älä jätä tätä viime hetkeen, jos rokotteesta tuleekin oireilua. Kannattaa myös laatia lista pakattavista tavaroista ja katsoa että jokaikinen kohta tulee myös yliviivattua. Myös se itsestäänselvä passi.

Lääkkeet. Ostan kaikki lääkkeet, mitä voisin kuvitella tarvitsevani, Suomesta. Etenkin lapsen särkylääke ja puuduttavat korvatipat sekä vatsalääkkeet on hyvä pitää ihan käsimatkatavaroissa. Lentokorvatulpat olivat myös hyvä apu silloin kun korvat vaivasivat koneessa. Laastaria, sideharsoa ja Sibicortia on myös tarvittu, samoin Hydrocortisonia hyttysenpuremiin.

Makuupussi, peitto ja tyyny. Sanokaa mitä sanotte, ollaan raahattu nämä joka kerta lentokoneeseenkin. Lapsella on turvallinen olo tutuissa tuoksuissa. Lentokoneen peitot on lyhyillä lennoilla aivan surkeat eikä niitä riitä läheskään kaikille. Jos lapsi nukkuu lattialla, siinä ei yksi fleeceviltti paljoakaan pehmusta. Samoin matkarattaissa makuupussi on loistava pehmuste ja samalla peite.

Ruokailu. Mitä pienemmän lapsen kanssa matkustaa, sitä helpompaa on ruokailla. Jos käytät korvikemaitoa, jauhetta saa käytännössä mistä päin maailmaa tahansa. Balilla törmäsin ainoastaan ongelmaan, että kaikki maitojauheet olivat jotain makeutettuja versioita. Mutta kelpasivat nekin. Ruokailusta ei kannata stressata, lapsi syö kuumalla säällä yleensä aina vähemmän. Vesimelonit ja marjat ovat olleet meillä suurimpia lomaherkkuja. Ravintolassa lapsille voidaan valmistaa yleensä mitä tahansa, lastenlistat ovet usein ikävän ranskalaisvoittoisia. Ulkomailla lapsille tarjotaan usein karkkia ja tikkareita, olen sallinut nämä ns. lomaherkkuina. Pääasia että lapsi on tyytyväinen. Vauvaiässä juotin myös vettä tuttipullosta kuumalla säällä ylimääräisenä nesteenä. Nestetasapainoa voi vauvalla arvioida hyvin vaippojen määrästä.

Automatkustaminen. Turvakaukaloa tai lastenistuimia on oikeastaan turha odottaa löytyvän mistään, ellei vuokraa autoa jossa sellainen on. Jos tarvetta sellaiselle on, kannattaa ottaa mukaan ja autoa vuokratessa varmistaa oikea koko. Hotellien lentokenttäkuljetuspalvelut ovat usein luvanneet meille baby seatin, joka on sitten ollut pelkkä koroke.

Matkarattaat. Jos tiedät matkustavasi paljon, panosta hyviin. Stokken Scootit ovat olleet loistavat. Menee superpieneen tilaan ja mahtuu ahtaampaankin autoon. Kuitenkin luotettavat ja jämäkät ja niihin saa myös pienen lapsen turvakaukalon kiinni. Lisävarusteena aurinkovarjo on ollut todella hyvä lämpimissä maissa.

Lelut ja muut viihdykkeet. Kotoa kannattaa ottaa mukaan suosikkilelut ja jotain uutta, mistä lapsi jaksaa innostua. Aika käy helposti pitkäksi esimerkiksi ravintolassa istuessa, joten viihdykettä kannattaa varata mukaan. Puhelin ja tabletti toimivat aina. Lentokoneeseen kannattaa ladata offline-tilassa toimivia appseja, vaikka lennolla olisi wifi, se ei aina toimi. Tarrakirjat ovat olleet kohta 2-vuotiaan suosikkeja, samoin kelluvat dinosauruslelut. Jos oleilette altaalla, kannattaa ottaa mukaan tosiaan vain kelluvia leluja. Jos ei siis jaksa kokoajan sukeltaa niitä pohjasta!

Uiminen. Lapset rakastavat yleensä vettä! Allas on usein rantaa kivempi vaihtoehto, sillä kuuma hiekka ei välttämättä ole lapsen mieleen. 1,5-vuotiaasta eteenpäin pärjää usein uimarenkaalla+kellukkeilla, sitä ennen vauvojen uimarengas on havaittu toimivaksi. Rantalomat ovat hyvä paikka totuttaa lapsi veteen ja uimiseen.

Uni. Mitä pienempi lapsi, sitä helpompi reissu ainakin unien kannalta. Vertaa: taapero-vastasyntynyt. Vauva nukkuu usein mielellään varjoisassa paikassa kevyellä vaatetuksella, samoin illalla ravintolassa. Taapero – ei nuku. Normaalista unirytmistä on meillä ainakin ollut ihan mahdotonta pitää kiinni. Aikaeroon voi totutella etukäteen kotona. Ja väsytystaktiikka toimii aina! Superväsynyt lapsi nukahtaa pienen kiukuttelun jälkeen lentokoneeseen ja jopa ravintolan pöytään sekä tottuu nopeammin aikaeroon.

Aurinko. Lasten iho täytyy suojata erityisen hyvin auringolta! Pitkähihaiset uv-suojalliset uima-asut ovat hyvät, mutta lisänä ehdottomasti 50-suojakertoimen aurinkovoide. Suihkutettavat ovat huomattavasti helpompia kuin voiteet, sillä korkean suojakertoimen voide on todella huonosti levittyvää. Aina mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Asenne ratkaisee aina. Pidä itsesi virkeänä. Väsynyt ja nälkäinen vanhempi on yleensä kiukkuinen ja tunne siirtyy lapseen. Syö ja nuku hyvin, ja mikä tärkeintä – rentoudu. Varaudu pahimpaan, mutta lakkaa stressaamasta liikaa. Loma on loma lapsenkin kanssa. Liikaa ohjelmaa ei kannata suunnitella, lapsen kanssa kun sattuu ja tapahtuu aina. Tälläkin hetkellä pieni mies istuu tuossa auton takapenkillä silmä mustana ja aamulla se oksensi samaisen takapenkin siihen malliin, että mustassa autossa leijaili helteessä varsin mielenkiintoiset tuoksut. Meillä oli kuitenkin mitä mahtavin aurinkopäivä beachclubilla ja poika oli supertyytyväinen koko ajan, nukkuikin parin-kolmen tunnin päikkärit aurinkotuolissa. Tosiaan, silmä mustana pää pelastusrenkaassa!

Listaa saa, ja pitää täydentää teidän omilla vinkeillä. Varmasti unohdin jotain oleellistakin. Matkaan kannattaa lähteä rohkeasti ja rennolla asenteella. Mitä pienempi lapsi, sitä helpompi matkustaa. Ihania, huolettomia ja onnellisia kesälomareissuja! Vauvan kanssa lentämisestä löydät postauksen täältä.

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
No Comments

Post A Comment