Oma piha keskellä Helsinkiä

Aamuisin avaan ensimmäisenä terassin oven. Olen tällä viikolla ehtinyt nauttia yksin aamiaisiakin ulkona istuskellessa. Päivän parhaimpia hetkiä, joita kaipaan aina syksyn tullen. Rakastan asua kaupungissa, en aivan ydinkeskustassa mutta kävelymatkan päässä sieltä. Rivitalo-, ja omakotitaloasumisessa on varmasti puolensa, mutta ne eivät ole minua varten. Olen asunut varmaankin kaikissa mahdollisissa talomuodoissa, mutta mä olen vaan kaupunkilainen. Oma piha on kuitenkin jotain niin ihanaa, etten tiedä miten sitä kuvailisin..

Ensin vähän kyseenalaistin ensimmäisessä kerroksessa asumisen, mutta saatuamme pihan ja terassin valmiiksi, olen täysin eri mieltä. Meillä on noin 100 neliötä omaa pihaa/terassia, josta osa on lasitettua aluetta. Siinä meillä on sohvat ja matot ympäri vuoden. Infrapunalamppu lämmittää viileinä aikoina ja lasiovet pitävät lumen ja vesisateen poissa. Terassin kautta voi kulkea myös pois asunnosta, joten etuovea ei aina tarvitse käyttää kun takapihan portista pääsee ulos. Päiväsaikaan on nautinnollista istuskella kansituoleissa auringossa. Fatboyn riippukeinu on myös niin mukava, että siinä on nukuttu vahingossa monet päiväunet.

Terassin lattia ja koko pation osuus vaihdettiin puusta komposiittilaudoitukseen kaksi vuotta sitten. Se on ollut todella fiksu, helppo ja käytännöllinen valinta. Terassi on siis siltä osin täysin huoltovapaa, sitä täytyy ainoastaan tarvittaessa pestä. Ei haalistu, ei kulu, ei irtoa nauloja, ei tarvitse öljytä, maalata, lakata tai yhtään mitään. Täydellistä. Pihaa ympäröivän muurin reunoja koristavat valkoiset kivet, jotka on upotettu hieman laudoitusta alemmas. Yhdellä reunalla on pitkä rivi pensaita, jotka tuovat kaivattua vihreyttä kaupunkipihalle. Nurmikkoakin meiltä löytyy ehkä noin kymmenen neliön verran, ja sen keskellä naapureilta saatu omenapuu. Joka tekee muuten nyt kolmatta kertaa aivan älyttömän sadon. Jos haluat omenoita, kipaise parin viikon päästä Eiranrantaan.. Pensaiden alla on savunharmaa kuorikate reunustamassa nurmikkoa. Se sopii hyvin mustaharmaan komposiitin kanssa yhteen ja korostaa kauniisti pihan vihreyttä valkoisten kivien kanssa.

Ehdottomasti eniten pidän pihassamme siellä sijaitsevasta Welliksen ulkoporealtaasta. Kahdeksan hengen altaan saaminen kerrostalopihaan oli aikamoisen työn takana. En tarkoita tällä altaan kantamista enkä nostamista, saati maan kaivamista ja terassin rakentamista sen ympärille, vaan taistelua taloyhtiön ja taloyhtiön hallituksen kanssa. Vuoden sitä kesti, kunnes saimme viime vuoden keväällä luvan altaan sijoittamiseen. Oli kyllä työn ja tuskan takana tämä projekti. Allas on kyllä ihana, kun sitä voi käyttää talvellakin. Kovillakin pakkasilla olemme menneet iltaisin tähtitaivaan alle höyryävään porekylpyyn. Micael rakastaa uimista ja voisi keikkua tuolla uimalelujensa kanssa varmasti tuntitolkulla.

Kesäiltoina syömme usein ulkona. On ihanaa kutsua ystäviä kylään grillin ja katetun pöydän ääreen, nauttimaan valoisista illoista ja öistä. Olohuoneesta saa tarvittaessa napattua lisää tuoleja ja lyhdyt ja kynttilät valaisevat hämärtyvää iltaa. Viime viikonlopun heräteostos, majakka, tuo myös aivan oman tunnelmansa ulos lämpimällä valollaan. Valaistus onkin ainut asia, joka on vielä vähän kesken. Muuriin on upotettu valaisimet, mutta suunnitelmissa on mahdollisesti pienet maassa sijaitsevat ledvalaisimet, jotka toisivat lisää tunnelmaa illan hämärtyessä. Kukkaistutukset eivät itseasiassa näy kuvissa, mutta portista sisään tullessa ovat vastassa simppelit valkoiset pelargoniat ja hopeaputoukset. Moni juttu hakee vielä paikkaansa, mutta pikkuhiljaa ne löytyvät. Pienikin piha on aina sellainen ikuisuusprojekti, koskaan ei ole valmista.

En voisi olla iloisempi tästä mahdollisuudesta omaan pihaan, jos täältä joskus muutan, jään kaipaamaan tätä varmasti ikuisesti. Onneksi kesää on vielä paljon jäljellä, toivottavasti saisimme vain sitä aurinkoakin tänne Helsinkiin..

Matot // Tine K, Pappelina Riippukeinu // Fatboy Ruokailutuolit // HAY Pöytä // Masku Kansituolit // Brafab Lyhdyt // Asko Piensisustustarvikkeet // Riviera Maison, Tine K, Cobello Muut tekstiilit // Ikea, Asko, Cobello

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
4 Comments
 • JonnaH.
  Posted at 10:26h, 22 heinäkuun Vastaa

  Aivan ihana piha! Kuvista joista ei muita taloja näy, voisi kuvitella, että on jossain aivan muualla kuin keskellä Helsinkiä. :)

 • mirvaannamaria
  Posted at 11:02h, 22 heinäkuun Vastaa

  Ja talojen välistä pilkistää vielä meri :) Jos vain istuu terassin sohvalla ja kuuntelee kirkuvia lokkeja voisi luullakin olevansa jossain kauempana kaupungin hälinästä. 

 • saaaara
  Posted at 10:07h, 23 heinäkuun Vastaa

  Onpa upea!! Itse asun tällä hetkellä omakotitalossa ja meillä on suht iso tontti. En ole ollenkaan puutarhaihminen… Meidän pihalla ei kasva muuta kun nurmikkoa ja muutamia havukasveja siellä sun täällä. Ikävöin pihaa mun vanhasta rivarista! Se oli niin ihanan helppo ja pieni, melkein puolet pihasta terassia. Toi teidän piha on kyllä unelma :)

 • mirvaannamaria
  Posted at 12:29h, 23 heinäkuun Vastaa

  Mä jos asuisin omakotitalossa mun piha näyttäis varmaan ihan samalta kuin teillä :D Pientä pihaa ehtii ja jaksaa vielä hoitaa, mielelläni leikkaan nurmikkoa ja pensaita sekä istutan kukkia kun siihen ei mene paria tuntia kauempaa :) 

Post A Comment