Miten huolehdit kehostasi?

Näin Flow’n jälkeisenä maanantaina keho tuntuu varsin kaltoin kohdellulta. Väsyttää, normaali energiataso on tiessään ja lihaksia särkee. Koko kroppa tuntuu olevan vielä täynnä nestettä kun peilistä katsoi kaikkea muuta kuin heleät kasvot ja sormuksetkaan eivät menneet aamulla sormiin. Huomaan eron todella hyvin, sillä normaalisti olen kovin energinen ja koen oloni hyväksi oikeastaan jatkuvasti. Tästä maanantain kankeasta olosta inspiroituneena – jos niin mitenkään voi sanoa, ajattelinkin kirjoitella tänään siitä, miten hoidan kehoani. Nimittäin sitä se todella vaatii. En usko, että kukaan kroppaansa laiminlyövä voi sanoa voivansa fyysisesti ja henkisesti erinomaisesti.

Ruokavalion merkitys on itselleni hyvin suuri. En ole allerginen millekään ruoka-aineelle, mutta yliherkkä kyllä. Vatsan hyvinvointi on niin valtavan iso osa kaikkea muuta hyvinvointia, että sillä jos jollain on merkitystä, mitä suustani alas laitan. Omasta ruokavaliostani voisin tehdä ihan oman postauksen pian. Pääosin se on kuitenkin maidoton ja hyvin pitkälle fodmap -ruokavalion tyyppinen. Orjallisesti en kuitenkaan noudata sitä. Pienet yksittäiset poikkeukset eivät vaikuta vielä oloon mitenkään, mutta useamman päivän repsahdus näkyy ja tuntuu heti. Kun vähensin tuntuvasti lihansyöntiä, olo koheni huomattavasti. En osaisi enää edes kuvitellakaan syöväni esimerkiksi pihviä. Täysin kasvissyöjäksi en ole vielä ryhtynyt, mutta aion siirtyä siihen pikkuhiljaa.

Pyrin syömään niin paljon puhdasta ruokaa kuin mahdollista. Tällä tarkoitan siis keinotekoisten lisä-, ja säilöntäaineiden välttämistä. En tuijota fanaattisesti tuoteselosteita, mutta en myöskään koskaan osta esimerkiksi valmisruokia. Ruoan merkitys kropan hyvinvoinnissa on niin valtava, erityisesti pitkällä tähtäimellä. Miksi pilaisimme kehoamme aivan vääränlaisella ravinnolla? Muistattehan, että on yksilöllistä mikä sopii kenellekin. Silti en näe, että valtava määrä viljoja (kauraa lukuunottamatta), maitotuotteita ja lihaa edistäisi kenenkään hyvinvointia. Päinvastoin. Ja täällä Suomessa kun meidät ikävä kyllä on opetettu siihen, että ruisleipä, maito ja pihvi ovat hyviä juttuja.

En käytä juurikaan mitään lisäravinteita, sillä syön niin paljon superfoodeja joista saan lähes kaiken tarvittavan. D-vitamiinia, probiootteja, sinkkiä ja magnesiumia syön kuitenkin vielä lisäksi purkista.

Hoidan kehoani myös ulkoisesti. Lasken kaikki kauneushoidotkin kroppani hyvinvointia edistäviksi tekijöiksi, sillä ne tuovat itselleni hyvää fiilistä. Vartalon ihoa kuorin kerran viikossa, käyn sokeroinnissa ja kosteutan ihoani laadukkailla kosteusvoiteilla joka ilta. Pidän kynnet siistinä ja hiukset hyvässä kunnossa hoitamalla niitä hyvillä hoitotuotteilla ja käymällä säännöllisesti kampaajalla. Naamiot ja kuorinnat pitävät kasvojen ihon hehkuvana väsyneempinäkin päivinä. Suosin nykyään paljon luonnonkosmetiikkaa. En tiedä teistä, mutta itselleni hampaat ovat jotenkin merkki hyvinvoivasta kropasta. Siistit, hyvinhoidetut hampaat kertovat ihmisen pitävän huolta itsestään muutenkin. Olen niin iloinen että pääsin pahimmasta hammaslääkärikammostani ja olen nyt uskaltautunut säännöllisesti hammaslääkärin tuoliin. Mukavaa se ei ole vieläkään, mutta kyllä sen kestää. Paljon pahempaa on se vuosien hammaskivien repiminen ja reikien paikkaaminen.

Ruokavalion jälkeen ehdottomasti tärkein tekijä kehonhuollossa on liikunta. Lajista viis, säännöllinen liikunta pitää kropan kunnossa. Vielä suurempi vaikutus sillä on mielelle. Paljon liikkuvalle kehonhuolto on äärimmäisen tärkeää. Venyttelyt ja hieronnat olisi syytä ottaa tavaksi. Kroppaa ei tulisi missään nimessä rasittaa liikaa. Joka päivä ei edes kannata treenata kovaa, vaan välipäivinä riittää ihan hyvin se kevyt kävelylenkkikin. Jooga ja pilates ovat testaamisen arvoisia. Niille kannattaa kuitenkin antaa aikaa, kestää hetken ennen kuin lajiin pääsee sisälle. Vaikka juokseminen ja salilla treenaaminen on ollut minulle jo pitkään terapeuttista, ei mikään korvaa mieltä tyhjentävää joogatuntia. Syksyn saapuessa hotjooga onkin suosikkilajini.

Ei tule myöskään unohtaa riittävää unta ja runsasta vedenjuontia. Niiden tulisi olla itsestäänselvyyksiä meille kaikille. Stressittömyys on myös avain hyvään oloon, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Ainakin voimme pyrkiä vähentämään stressiä. Siitä onkin tulossa oma postauksensa tällä viikolla.

Kun kroppaa kohtelee hyvin, se kohtelee myös mieltä hyvin. Hyvinvoiva keho on kaunis, ja siinä viihtyy. Olo on energinen ja aamusta asti jaksaa touhuta aivan eri vireystasolla. Omasta kehosta huolehtiminen ei vaadi paljon, mutta antaa sitäkin enemmän. Pienillä jutuilla on suuri vaikutus niin nyt kuin kymmenen vuoden päästäkin. On helpompi ennakoida kuin alkaa toimia vasta sitten, kun kroppa alkaa sanoa huonoille elämäntavoille vastaan. Voikaa hyvin, ja hyvää oloa tähän maanantaihin!

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
9 Comments
 • sonjahannus
  Posted at 15:38h, 15 elokuun Vastaa

  Lähes kaikki tekstisi kuvailee omia ajatuksiani usein tosi tarkastikin mutta etenkin tämä näin flown jälkeisenä maanantaina. :D Takana unohtumaton viikonloppu, mutta nyt ei tee mieli muuta kun hoitaa kehoa ja hakea tasapainoa hyvinvointiin. Jotta voi sitten loppuviikosta jo tuntea olon omaksi itsekseen ja tehdä syvemmin luovuutta vaativaa työtä, nyt se tuntuu vielä ylivoimaiselta. :D xx

 • mirvaannamaria
  Posted at 15:52h, 15 elokuun Vastaa

  Haha :D Joo jotenkin noi viherjauheet ja vesi, sekä venyttelyt kuulostaa nyt paljon houkuttelevammalta kuin aikoihin. Eikä hetkeen tee kyllä mieli humaltua!

 • Suvi K.
  Posted at 22:34h, 15 elokuun Vastaa

  Mua todella kiinnostaisi kuulla, miten pystyt yhdistämään kasvisruokavalion ja fodmapin, kun mun kokemuksen mukaan ne on lähes täysin päinvastaiset ruokavaliot. :)

 • mirvaannamaria
  Posted at 22:41h, 15 elokuun Vastaa

  Siks mulla onkin just se ongelma, etten keksi oikein mitään korvaavia tuotteita kun monet kasvisruokavalion ”kulmakivet” on sellaisia mitä en oikein voi syödä :( Muutoin olisin ollut kasvissyöjä jo pitkään! 

 • mirvaannamaria
  Posted at 23:13h, 15 elokuun Vastaa

  Ja siis jäi vielä edellisestä kommentista, että ei kai kasvisruokavalio ja fodmap nyt ihan päinvastaiset kuitenkaan ole? Fodmap sallii paljon kasviksia, mut tuo kanan korvike on mulla vielä hakusessa. Tofulla ja kalalla ei kovin kauaa jaksa varioida erilaisia juttuja, tai toki pystyy mut mulla ei ole vielä tarpeeksi reseptejä :D Kaalit on ihan ehdoton ei, ja kaikki palkokasvit. Pavutkaan tuskin sopivat mut niiden makua inhoan muutenkin. 

 • Suvi K.
  Posted at 23:26h, 15 elokuun Vastaa

  Okei no jos pystyy syömään soijaa (jokahan on palkokasvi) ja viljoja niin ei varmaan sitten mitään hätää. :) Mä vaan aikoinaan vegaanina söin pääasiassa papuja ja muita palkokasveja, soijaa, seitania, viljatuotteita, sipulia, kukka- ja parsakaalia (okei toki myös muita vihanneksia), jotka kaikki on nyt ehdoton ei, niin oli pikkasen vaikee lähtee keksimään korvaavia vaihtoehtoja muutoin kuin siirtymällä sekaruokaan. :D

 • mirvaannamaria
  Posted at 23:46h, 15 elokuun Vastaa

  Soijamaito ja rouhe taisi olla niitä ei-sopivia (en nyt muista kun en käytä paitsi vaniljasoijamaitoa kaffessa!) mut tofu on monissa fodmap-resepteissä ihan yleinen ainesosa :) Kauraa pystyn tosiaan syödä ihan vaikka kilotolkulla :D Oikeasti kaikkea, koska mulla ei ole mitään allergiaa, keliakiaa tms, mutta vain vähäisiä määriä. Jostain tulee oireita heti, toisista myöhemmin.. Vaikeeta! 

 • Hannnaa
  Posted at 07:24h, 16 elokuun Vastaa

  Voisitko antaa jonkun vinkin: mitä sellaista superfoodia kannattaisi ostaa, jota voisi helposti heittää sekaan mysleihin tai puuroon? :) Haluaisin käyttää enemmän, mutta tieto puuttuu.

 • mirvaannamaria
  Posted at 09:33h, 16 elokuun Vastaa

  Oon sun kanssa ihan samaa mieltä, syöminen nimenomaan heijastuu hyvinvointiin ja sitä kautta ’olet mitä syöt’ pitää paikkansa :) Toisaalta olen tietysti sitä mieltä, että ruoan täytyy olla hyvää, siis hyvän makuista, mutta sitä kun voi olla terveellinenkin ruoka. Ja mitä paremmin syö, juuri se terveellinen ruoka maistuukin parhaimmalta eikä tee mieli niitä huonoja herkkuja. Mä luulen että monet syövät huonosti siksi, koska tietoisuutta terveellisestä ravitsemuksesta ei edelleenkään ole niin paljon, että sitä riittäisi kaikille. Onneksi parempaan suuntaan ollaan kokoajan menossa.

Post A Comment