Miten pysyä energisenä syksyn tulosta huolimatta?

Vuoden pimein aika on käsillä yllättävänkin äkkiä, joten nyt on hyvä alkaa ennakoida syysväsymystä ja kaamosmasennusta. Aikaiset aamut ovat jo huomattavasti hämärämpiä ja iltakahdeksalta kello tuntuu olevan paljon enemmän kuin kuukausi sitten samaan aikaan.

Liiku. Treeni jos mikä antaa energiaa paljon enemmän, kuin mitä siihen käytät. Syksyllä on usein myös enemmän aikaa liikunnalle, ja jos ei, niin raivaa sitä kalenteristasi. Hyvä fiilis ja pirteä olo on kaiken hikoilun arvoista. Kokeile myös aloittaa aamusi vaikka muutamalla venyttävällä ja kroppaa herättelevällä joogaliikkeellä. Niihin ei tarvitse käyttää viittä minuuttia kauempaa, mutta niillä on taatusti vaikutusta päiväsi kulkuun. Liikunta myös piristää kiukkuista mieltä ja auttaa niiden huonojen päivien keskellä, mitä ainakin itselläni on useammin syksyllä kuin keväällä.

Oikeanlainen ravinto. Näitä perusjuttuja, mutta niitä ei voi olla korostamatta liikaa. Aloita päivä kunnon aamiaisella, syö välipaloja ja ravitse kroppaasi puhtaalla ja ravintorikkaalla ruoalla. Vähennä sokeria ja muista ennenkaikkea riittävä vedenjuonti. Oloni on paljon nuutuneempi niinä päivinä, kun en ole kantanut vesipulloa mukanani. Join ennen vettä aina oikeastaan aina muovipulloista, nykyään minulla on aina joko lasista tai teräksestä valmistettu pullo. Vesi on niin paljon paremman makuista siten! Muovin pahasta mausta kertoo myös se, ettei poikani suostu juomaan oikeastaan mitään muovimukista. Lasista taas kelpaa kaikki.

Nuku tarpeeksi. Aamuihmiseksi voi ihan oikeasti oppia. Hyvä yöuni on avain koko päivän kestävään energiseen oloon. Päiväunia kannattaa välttää viimeiseen asti, tai ainakin itseäni ne vain väsyttävät entisestään ja sotkevat hyvän unirytmin. Pimeään vuodenaikaan tarvitsee kuitenkin enemmän unta kun valoisina kesäöinä. Toisaalta pimeys voi parantaa unenlaatua, varsinkin jos kesällä ei ole mahdollista pimentää makuuhuonetta täysin.

Kahvi ja tee. Syksyllä tulee juotua huomattavasti enemmän kuumia juomia. Kahvi on minulle ihan elinehto. En tiedä johtuuko se iästä, mutta olen tullut nykyään paljon herkemmäksi kofeiinille. Iltapäiväkahvi tulee juoda viimeistään kolmen maissa tai illalla on mahdotonta mennä nukkumaan ajoissa. Tämä näkyy taas heti seuraavan päivän energiatasoissa. Iltateet kuuluvat tietysti syksyyn, mutta teessä kannattaa suosia kofeiinitonta versiota aina iltapäivän jälkeen. Väsyneet aamut pelastaa kuitenkin aina pari jättikuppia kahvia, niistä en halua luopua ikinä!

D-vitamiini ja muut ravintolisät. D-vitamiinin syönti on ollut osana jokaista syys-,ja talvikautta jo monen vuoden ajan. Aloitan sen yleensä syys-lokakuussa. Spirulinaa syön päivittäin, sen piristävä vaikutus on myös huomattava. Olen kuullut monien juovan viherjuomia iltaisin, mutta itseäni ne piristävät sen verran, että yritän muistaa nauttia viherjauheita sisältävän juomani aina aamulla tai viimeistään iltapäivällä väsymyksen iskiessä.

Pidä itsesi sopivasti kiireisenä. Omat henkilökohtaiset tavoitteet niin omassa kuin työelämässäkin pitävät tietynlaista vireyttä ja motivaatiota yllä. Kun tavoittelee kokoajan sopivasti eteenpäin, ei ehdi pysähtyä paikalleen ja tylsistyä. Elämässäni on kokoajan menossa jotain pientä projektia, jotka innostavat ja saavat tavoittelemaan enemmän ja parempia lopputuloksia. Niiden ei tarvitse olla valtavan suuria asioita, kunhan on jotain mistä motivoitua joka aamu. Laiskottelu on tietysti joskus paikallaan, mutta mieli rakastaa pieniä haasteita ja tekemistä.

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


2 Comments
  • mariiia
    Posted at 17:48h, 01 syyskuun Vastaa

    Hei mistä tuollaisia teräksistä valmistettuja pulloja saa? Oon lukenut kanssa että muovipullot voivat vaikuttaa hormonitoimintaan ja haluaisin ei muovisen. Oon kiertänyt Prisman ja Citymarketin ja niissä ei ainakaan ollut.

  • mirvaannamaria
    Posted at 00:00h, 02 syyskuun Vastaa

    Mun teräksiset pullot on Stockalta ja Ruohonjuuresta :) Mizu ja Sigg -merkkiset. Oon nähnyt myös urheilukaupoissa! 

Post A Comment