Rakastu ensin itseesi

Rakastatko itseäsi? Ei ole kauaakaan, kun vastasin kysymykseen kieltävästi. Itsekriittisenä ja elämässäni ikäviä suhteita ja asioita kokeneena arvostus ja rakkaus itseäni kohtaan ovat olleet aika nollassa. Kaikki nämä tekijät saivat aikaan noidankehän. Kun ei rakasta itseään, on vaikeaa rakastaa muitakaan ja vastaanottaa sitä rakkautta. Sitä ajautuu vääränlaisiin ihmissuhteisiin, eikä voi hyvin.

Itsensä rakastaminen on todella vaikeaa. Varsinkin ihmisten keskellä, jotka pitävät itsensä rakastamista itsekkyytenä ja itserakkautena. Mutta se ei ole sitä. Se on itsensä hyväksymistä ja arvostamista kaikkine ominaisuuksineen, olivat ne hyviä tai huonoja. Rakastamista. Ethän vaadi kumppaniltasikaan täydellisyyttä, vaan hyväksyt hänen pienet virheensä. Tee samoin myös itsellesi.

Olen saanut elämääni ihania ihmisiä, jotka ovat pelkällä olemassaolollaan opettaneet minua rakastamaan itseäni. Taidon myötä suhtautuminen elämään on muuttunut kovin paljon. Arvostan nyt oikeita asioita. Voin paljon paremmin. Ja vasta nyt tajuan, kuinka hukassa olinkaan aiemmin itseni kanssa. He, joiden kanssa aikaasi vietät, määrittävät paljon sitä, millainen ihminen olet itse. Ja pystytkö rakastamaan itseäsi.

Ymmärrän nyt, miksi sanotaan ettei kukaan ole valmis parisuhteeseen, ennen kuin oppii rakastamaan itseään. Olet kokonainen vasta silloin, ja puolikkaana on vaikea antaa itsestään 100% parisuhteelle. Kun ei arvosta itseään, ajautuu helposti epäilyksiin, mustasukkaisuuteen tai kyseenalaistaa kaikki huomionosoitukset. Tätä ei tietenkään itse siinä vaiheessa ymmärrä. Nämä ovat ainakin itselleni olleet asioita, jotka olen tajunnut vasta myöhemmin katsoessani elämääni taaksepäin.

Itsensä rakastaminen myös näyttää hyvältä! On helpompaa hymyillä ja olla itsevarma, kun hyväksyy itsensä. Rakastaakin. On helpompaa ottaa kehuja vastaan ja vastaavasti myös kehua muita. Itseään terveellä tavalla rakastava ihminen ei myöskään yleensä kadehdi. On paljon helpompaa selvitä vaikeidenkin aikojen yli, kun uskoo itseensä ja hyväksyy ne tehdyt virheetkin. Mehän tehdään niitä kaikki, jatkuvasti.

Me olemme niin ainutlaatuisia yksilöitä, ettei meidän koskaan tulisi vertailla itseämme muihin. Aina on joku parempi jossain, aina on myös joku, kenellä on asiat huonommin. Kun rakastat itseäsi, lakkaat samalla myös vertailemasta. Kadehtimastakin. Sitä kannattaa, oikeastaan pitää, opetella.

Itselleni oli aluksi jopa jotenkin vaikeaa myöntää, että ihan oikeasti rakastan itseäni juuri tälläisenä. En todellakaan pidä itseäni täydellisenä, mutta ei se estä rakastamasta ketään, edes itseään. Itsevarmuus ja itsensä hyväksyminen nähdään toisinaan edelleen jotenkin pahana asiana ja kuten mainitsinkin, ne sekoitetaan siihen epäterveeseen itserakkauteen liian usein. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Itseään rakastava ja itserakas henkilö ovat ihmissuhteissakin aivan erilaisia. Huvittuneena olen sinkkuaikoinani naureskellut, että eikö se nyt ole tärkeämpää rakastaa sitä toista ennen itseään.

Ei. Rakastu ensin itseesi. Olet täydellinen oma itsesi, juuri tuollaisena.

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment