Miten sinä esität asiasi? Eli pari sanaa blogikommentoinnista

Sain ystävältäni aamulla viestin, että miten mä jaksan näitä mun blogiin ilmestyviä kommentteja. Sanon nyt heti, että onneksi iso osa on kuitenkin positiivista, kiitos siitä. Enkä tarkoita positiivisella sitä, että lukijan täytyisi olla kanssani samaa mieltä vaan myös sitä, että kommentoija osaa esittää eriävänkin mielipiteensä asiallisesti.

Oletko miettinyt, miten sinä esität asiasi?

Olen kirjoittanut tästä aiheesta aiemminkin, mutta halusin nostaa sen nyt uudestaan esille sillä bloggaava ystäväni oli eilen joutunut poistamaan postauksensa sen asiattoman kommenttiboksin takia. Lasten kasvatus, äitiys ja siihen liittyvät seikat jakavat valtavasti mielipiteitä ja niistä kirjoittaminen on usein aikamoista muurahaispesään sohaisemista. Aiheet herättävät ajatuksia ja kirvoittavat erilaisia mielipiteitä, se on ymmärrettävää. Kuten myös ne mun bikinikuvat, nekös vasta herättävätkin ajatuksia..

Mutta, kyse on siitä miten esität sen ajatuksesi tai mielipiteesi. Ja tämä ei koske ainoastaan sitä anonyymiä kommentointia blogeihin, vaan myös ihan oikeaa elämää. Haukutko oikeassa elämässäsi pienen lapsen äitiä huonoksi kasvattajaksi, kapeakatseiseksi ja mielenterveysongelmien aiheuttajaksi? Vain, koska olet ymmärtänyt hänen ajatustensa tarkoitusperän väärin.

Toivon, että et.

Haluaisin ymmärtää ihan jokaista ihmistä siellä ruudun takana, myös niitä negatiivisten kommenttien jättäjiä. Myös sinua, joka keskustelupalstalla kirjoitat suoranaisia valheita elämästäni esittäen tuntevasi minut ja sinua, joka siellä nimettömänä haukut lapseni nimeä. Uskon, että teillä on vain syystä tai toisesta paha olla. Ehkä ette tajua edes itse, kuinka väärin toimitte ja kuinka pahalta nettikäyttäytymisenne voi toisesta ihmisestä tuntua. Minusta kenenkään ei tulisi joutua poistamaan asiallista blogikirjoitustaan vaan sen takia, että joku suorastaan vittuilee siellä toisella puolella ja oikein haluaa ymmärtää asian väärin. Ilkeilyyn ja vittuiluun ei ole koskaan hyvää syytä, ellei vastapuoli ole sitten oikeasti loukannut. Mutta omien mielipiteidensä esittäminen asiallisesti ei ole kenenkään loukkaamista.

On mieletön taito ymmärtää myös häntä, joka on täysin eri mieltä kuin sinä. Jopa eri uskontokuntien edustajat pystyvät tulemaan toimeen toistensa kanssa, miksi yksi blogikirjoitus tuntuu sitten olevan niin rikki repivää?

Aina on joku, joka ei pidä sinusta. On eri mieltä. Lähtökohtaisesti vain jostain ärsyyntynyt. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta mielestäni omia mielipiteitään ja ajatuksiaan ei pidä jättää julkaisematta sen pelossa, että joku suuttuu tai ärsyyntyy. Ehdoin tahdoin ei tietenkään kannata suututtaa tai ärsyttää, mutta niin kauan kuin minä ymmärrän muiden eriäviä mielipiteitä, toivoisin samaa myös itselleni. Siinä on meille monelle aika iso kehitysaskel.

Esitit sitä kritiikkiä sitten oikeassa elämässä tai anonyyminä kommenttiboksissa, tee se rakentavasti. Jos ärsyttää, mieti hetki ennen kuin kirjoitat. Laske kymmenen, tai vaikka kolmeenkymmeneen jos oikein vituttaa. Mieti myös, miksi vituttaa? Mitä niin pahaa minä olen tehnyt, että sinulla on oikeus tulla haukkumaan vaikka sitten sitä lapseni nimeä? Tälläisen pienen ajatushetken jälkeen uskon, että aika moni jättäisi kommenttinsa kirjoittamatta. Sen sijaan kannattaa kohdistaa se siihen käytetty energia oman hyvinvointisi edistämiseen. Pian huomaatkin ehkä lukevasi sitä ärsyttävää blogia aivan eri asenteella.

Ja se kaikkein tärkein. Muistathan, että aikuisena näytät esimerkkiä lapsille ja nuorille. Törkeydet iltapäivälehtien ja blogien kommenttikentissä päätyvät heidänkin silmiin ja kaikki se paha, mitä kotona puhut vaikka sitten naapuristasi, päätyy usein lastenkin korviin. On todella tekopyhää itkeä lasten koulukiusaamistapauksista, kun itse muka-fiksuna aikuisena puhuu silkkaa paskaa ihmisistä, ketä ei yleensä edes tunne. Ruotii ulkonäköä ja rahanahneutta ja keksii päättömiä valheita ihan vain mustamaalatakseen.

Koska lapset, he ottavat mallia. Usein sitä koulukiusaajaakin ”vain vituttaa”.

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
No Comments

Post A Comment