Kierrätätkö? Jos, niin mitä?

Kierrätätkö ja lajitteletko kotonasi? Asia tuli taas mieleeni roskia viedessä. Ei ehkä mikään mediaseksikkäin aihe postata, mutta kyse on kuitenkin meitä jokaista koskettavasta jokapäiväisestä asiasta. Jollekin ehkä itsestäänselvyydestä? En koskaan edes avaa mitään muuta kuin paperiroskiksen ja sen ihan tavallisen sekaroskiksen. Minulla on aina ollut vain yksi roskis, tai oikeastaan tuossa laatikossa on niitä lokeroita kolme, mutta ne muut olen täyttänyt muovipusseilla ja siivousaineilla.

En ole koskaan kerännyt biojätteitä, enkä lajitellut yhtään mitään muutenkaan. Paperia tulee postilaatikosta niin valtavasti, että ne laitan aina omaan paperiroskikseen. Sitä olen tehnyt aina. En kerää metalleja, en lasipurkkeja, saati jotain suodatinpusseja erikseen. Jos jostain syystä joskus joku patteri on loppunut, olen kerännyt ne yhteen purkkiin. Vanhentuneet lääkkeetkin ovat odottaneet kaapissa apteekkiin viemistä jo pari vuotta. Kierrätykseni ja lajitteluni on siis aivan lapsenkengissä. Ainiin, pullot vien kyllä kauppaan enkä nyt tietysti koskaan heitä mitään roskia maahan. Suosin myös paljon kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita ja pidän tästä vanhasta uutta -ajattelusta. Mutta..

Olen se, kenelle on huomautettu töissä kuinka tonnikalapurkki täytyy AINA laittaa metalliroskikseen. Se, joka surutta heittää sinne samaan pussiin aivan kaiken kotitalousjätteen. En koskaan kehota ketään lajittelemaan roskia ja tunnen olevani vähemmistöä. Olisi kiva kuulla, mitä te teette? Tavallaan tämä on tosi yksinkertainen asia, joka olisi jopa suhteellisen helppo toteuttaa, mutta kuinka moni sitä oikeasti tekee?

Riippuen tietysti vähän asuinpaikkakunnasta, kierrätys ja se materiaalien hyötykäyttö on eri puolilla vähän erilaista. Minusta on vaan niin turhaa tuhlata aikansa siihen lajitteluun, kun tiedän että sinne samaan kasaan ne päätyvät lähes kaikki kuitenkin. Paperit ja ongelmajäte eri paikkoihin, mutta lähes kaikki muu samalle hihnalle. Siitä ne sitten erotellaan kukin omaan paikkaansa. Toiset kierrätetetään, toiset matkaavat poltettavaksi. On vain niin pöhköä viedä kaksi eri roskapussia kahteen eri paikkaan, kun ne lopulta päätyvät siihen samaan kasaan.

Kunhan nyt tässä iltapalani kanssa tälläistä mietiskelin..

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


22 Comments
 • pöpelikössä
  Posted at 02:39h, 24 lokakuun Vastaa

  Yritetään ainakin kierrättää mahdollisimman paljon, mutta parannettavaa todellakin olisi. Tässä meidän plussat ja miinukset…

 • mirvaannamaria
  Posted at 09:51h, 24 lokakuun Vastaa

  Oo toi kuulostaa niin ihanteelliselta :D Mä mietin usein myös tota, että sen kierrättämisen sijaan vieläkin tärkeämpää olis just miettiä omia kulutustottumuksia. Roskaa tulee nimittäin tosi paljon.. 

 • Liisa222
  Posted at 10:18h, 24 lokakuun Vastaa

  Moi, olen aika yllättynyt! Pidän sinua muuten niin järkevänä ja vastuuntuntoisena ihmisenä, että pidän hassuna ettet kierrätä. Pidän sitä niin itsestäänselvänä ja osana nykypäivää. Itse saan suurta mielihyvää, kun tiedän auttavani itse lajittelemalla joidenkin toisten työtä ja edesauttamalla materieelien hyötykäyttöä. Kun meillä on siihen mahdollisuus, miksi emme tekisi sitä? Olemme valtavan etuoikeutettuja, että saamme siihen tilaisuuden, olemme maailman mittapuulla katsottuna edelläkvijöitä. Eikä muuten se mene niin, että kaikki sekajäte sorteerattaisiin jonkun toisen toimesta kuitenkin.. Kyllä iso osa siitä menee ihan sellaisenaan kaatopaikalle, ja pysyy siellä aina, eikä koskaan ikinä pääse mihinkään hyötykäyttöön. Tai no en osaa sanoa mitä tekevät muutaman sadan vuoden päästä, mutta ei ainakaan näillä näkymin. Biojäte taas mätänee (ei maadu) ja ruokkii rottia ja lokkeja. Haluan omalta osaltani tehdä maailmasta edes hieman puhtaamman. Kannustan kaikkia, myös sinua suuresti ja lämpimästi kierrättämään.

 • mirvaannamaria
  Posted at 14:01h, 24 lokakuun Vastaa

  Ihailtavaa että asia on sulle ihan itsestäänselvyys, ja noin monipuolisesti kyllä harva lajittelee :) Sekajätettähän ei hyötykäytetä, mutta se poltetaan ja siitä saadaan energiaa. Noissa uusissa jätteenkäsittelylaitoksissa on (kuulemma!) niin edistyneet linjastot, että jätteitä lajitellaan sielläkin, eli siis metallit kerätään erikseen jne. Tämä perustuu siis kuulopuheisiin, mutta en lähtenyt kyseenalaistamaan.. Tottakai ongelmajäte, elektroniikka, lääkkeet ja vastaavat ovat sitten asia erikseen, ei niitä missään nimessä pidä laittaa sekajätteeseen. Biojätteen kanssakin ollaan kahden vaiheilla, onko järkevämpää polttaa se ja muuttaa energiaksi vai mädättää ja kompostoida jos otetaan huomioon esimerkiksi vaikutukset ilmastoon. Ja lasihan on jätteenä yksi ainoista, mikä ei koskaan häviä. Sekin kuitenkin voimalaitoksissa erotellaan poltettavasta jätteestä. Varsinaisia kaatopaikkojahan ei ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla päin ole enää ollenkaan. 

 • Vierailija
  Posted at 20:55h, 24 lokakuun Vastaa

  ”Noin monipuolisesti” lajittelee ainakin minä ja ystäväpiirini. Kun totuttaa itsensä kierrättämään, niin siitä ei ole juuri yhtään vaivaa. Kannattaa kokeilla!

 • Hannaaa
  Posted at 08:07h, 25 lokakuun Vastaa

  Ämmässuolla Espoossa on ainakin ihan toimiva kaatopaikka. Poissa silmistä poissa mielestä?

 • mirvaannamaria
  Posted at 10:14h, 25 lokakuun Vastaa

  Onhan niitä useampiakin jos niitä haluaa vielä kaatopaikoiksi sanoa, jätelain muutosten (vaatimukset pohjarakenteisiin) myötä ne perinteiset kaatopaikat ovat nyt suljettu. Ämmässuota voi toki kaatopaikaksikin kutsua mutta lähinnä puhuisin itse siitä tosi nykyaikaisena jätteenkäsittelylaitoksena. Ei sinne voi vaan mennä kärräämään omia jätteitään ja eivät ne kotitalousjätteet siellä isoissa kasoissa ulkona loju kuten ennen :) 

 • annepa
  Posted at 11:48h, 24 lokakuun Vastaa

  Kaikki lajitellaan. Ite käytetään biojäte (kompostoriin) ja poltettavat puut (takkaan ja saunaan). Muu kuskataan esim. kauppareissujen yhteydessä lajittelupisteisiin tai apteekkireissun yhteydessä vanhat lääkkeet apteekkiin. Ainoat erilliset reissut tulee sellaisen jätteen toimittamisesta paikalliselle jätteenkäsittelylaitokselle, mitä ei voida muuten kierrättää – esim. kyllästetty puu ja muu vastaava rakennusjäte, isot sähkölaitteet ja puutarhajäte (jonka tämä laitos sitten kompostoi, eli kierrätykseen menee sekin).

 • mirvaannamaria
  Posted at 14:04h, 24 lokakuun Vastaa

  Kuulostaa tosi hyvältä, oot selvästi todella valveutunut asian suhteen :) 

 • Vierailija
  Posted at 12:07h, 24 lokakuun Vastaa

  Moi, minäkin olen aika yllättynyt! Mihin perustat tuon, että kaikki päätyy samaan kasaan kuitenkin? Esimerkiksi alumiiniset tölkit kannattaa todellakin kierrättää, koska alumiini voidaan käyttää uudelleen lähes sataprosenttisesti ja kierrätetyn alumiinin käsittely säästää energiaa 95% verrattuna neitseellisen alumiinin käsittelyyn. Puhumattakaan alumiinin louhintaan liittyvistä ympäristövaikutuksista ja siihen vaadittavasta energiasta. Samoin lasi voidaan helposti ja kannattavasti kierrättää uusiksi lasipakkauksiksi tai teollisuuden raaka-aineiksi. Nopealla googletuksella löysin infoa esim. sivulta . Kannattaa ottaa selvää! :)

 • mirvaannamaria
  Posted at 14:09h, 24 lokakuun Vastaa

  Mä oon vaan kuullut niin monia kertoja, että loppujen lopuksi siellä jätelaitoksillakin linjastot keräävät sekajätteestä metallit, lasin jne.. Biojätteen kompostoinnista ja polttamisesta olen lukenut niiiiin paljon, että toistaiseksi olen sitä mieltä että ne kannattaa kuitenkin ennemmin polttaa. Musta on ihanaa lukea näin paljon fiksuja kommentteja tästä aiheesta, ja ihanaa että niin moni on näin fiksu kuluttaja ja kierrättäjä. Ympäristöarvot ovat mulle muuten kyllä todellla tärkeät :) Tämä kotitalousjätteen lajittelujuttu on ollut vain vähän sellainen, etten ole sitä ottanut niin ”vakavasti”, muuten kyllä teen/teemme todella paljon hyvää ympäristömme eteen :)

 • Vierailija
  Posted at 21:25h, 24 lokakuun Vastaa

  Ei kannata kuunnella niitä huhuja, vaan ihan oikeasti tarkastaa alueesi jäteoppaasta, mitä juuri omalla kotipaikkakunnallasi kierrätetään ja miten se jätteen käsittely toimii. Täytyy myöntää, että meilläkin tämän hsy:n uuden muovipakkauskokeilun ja energiajätteestä luopumisen yhteydessä on ollut vähän vaikeuksia opettaa koko perhe uuteen systeemiin, mutta metallit, lasit, biojäte, lääkkeet ja ongelmajäte ovat kyllä ainakin Helsingissä olleet niin pitkään erikseen lajiteltavia, että on todella vaikea ymmärtää, millä muulla kuin ympäristöstä piittaamattomuudella kukaan voi täällä enää perustella lajittelemattomuutta.

 • Iisa Nihtilä
  Posted at 12:11h, 24 lokakuun Vastaa

  Mirva ehdottomasti nyt ne jätelokerikot kaikki käyttöön! Kun oot saanut ekan biojäte pussin pullolleen ja kiikutat sen biojäteastiaan on tunne aika mieletön. Niitä pussukoita kun tulee useampi viikossa ja kun mietit että tän määrän viikossa oot heittänyt homehtumaan ja käymään umpinaiseen muovipussiin joka tumpataan mullan alle ymmärrät että teko ei todella ole pieni :). Kun oikeesti miettii sitä turhan jätteen määrää tässä maailmassa joka hautoo niissä umpipusseissa vaan ihmisten vähättelyn takia…vois kauniilla luontokuvilla pyyhkiä sitten samalla vaikka peppua ;). Sorry, mä oon aika natsi tän asian suhteen, mutta vain rakkaudesta kaikkeen kauniseen mitä luonnolla on meille antaa <3.

 • mirvaannamaria
  Posted at 14:11h, 24 lokakuun Vastaa

  Ei sitä muovipussia oo mullan alle oo saanut tumpata enää piiiitkään aikaan :) Me tehdään niin paljon duunia tän ympäristön eteen, et annan toistaiseksi anteeksi itselleni tän mun surkean lajittelun! 

 • Vierailija
  Posted at 13:56h, 24 lokakuun Vastaa

  Ei kaikki jätteet päädy samaan paikkaan. Syntypaikkalajittelu olisi juuri siksi tärkeää, että on tehokkaampaa ottaa hyödynnettävät materiaalit talteen siellä missä jäte syntyy. Sitten eri jätteet voidaan kuljettaa hyödynnettäväksi. Esim Helsingissä biojäte päätyy Ämmässuolle biojätteen käsittelylaitokselle ja siitä tehdään kompostia sekä tuotetaan biokaasua, josta saadaan energiaa. Metallit, lasi, paperi ja pahvi toimitetaan nekin hyötykäyttöön uusien pakkausten ym raaka-aineeksi. Uuden materiaalin käyttö aiheuttaa moninkertaiset ympäristövaikutukset kierrätysmateriaaliin verrattuna.

 • mirvaannamaria
  Posted at 14:16h, 24 lokakuun Vastaa

  Toi jätelaki on mulle itseasiassa todella tuttua ja kyse ei ole siitä, etteikö aiheesta olisi tietämystä.. Kyse on tosiaan siitä että pitäisi vain ottaa se tavaksi jolloin se ei tuntuisi lainkaan niin vaivalloiselta. Toisaalta taas energiajäte ja sekajäte menee aivan varmasti samaan paikkaan joten sitä en ala kyllä koskaan lajittelemaan, paperit kierrätän jo, biojäte on vaan mun mielestä fiksumpaa polttaa, perustuen kaikkiin argumentteihin joita olen tästä kuullut. Niin ja ongelmajätteitä en laittaisi tietenkään tavalliseen roskikseen.. Ehkä niitä metalleja ja laseja pitäisi vain alkaa keräämään, mutta sitten taas mietin että ne siellä Ämmässuolla kuitenkin erotellaan niissä linjastoissa. No, yritän skarpata tässä :) Ihan mahtavaa että näin moni on näin valveutunut tämän asian suhteen!

 • neiti Coco
  Posted at 14:31h, 24 lokakuun Vastaa

  Minä olin ihan samanlainen pari vuotta sitten! Sitten vedin itteäni niskasta, kun remontoitiin keittiö otettiin kierrätys huomioon ja sitä enenn aloin tekemään pikku asioita. Kun kierrätystä alkoi tekemään pikkuhiljaa, siitä tuli helppoa ja nykyään kuskaan jopa muovit omaan kierrätykseensä! Tosin tässä auttaa se, että paikallisen marketin luona siitä on tehty niin helppoa! Meillä kierrätetään: bio, paperit, kartongit, metalli, lasi, muovi sekä patterit ja muu energia. Vaatteet vien joko kierrätykseen tai jos ne ovat riepuja H&M ottaa niitä nykyään vastaan! Lisäksi vanhoja lakanoita voi antaa vaikka eläinsuojelun käyttöön. Niistä on siellä hyötyä!

 • pöpelikössä
  Posted at 14:44h, 24 lokakuun Vastaa

  Ah joo, tuo eläinsuojelu on hyvä vinkki! Unohdin omasta listauksesta. :) Eli meilläkin vanhat pyyhkeet, petivaatteet, tyynyt, peitot jne. menee paikalliselle löytökodille.

 • mirvaannamaria
  Posted at 15:05h, 24 lokakuun Vastaa

  Ihana kuulla, lakanoita ja pyyhkeitä vien itsekin aina vuosittain eläinsuojeluyhdistykselle ja lastenvaatteita lahjoitan Hope -yhdistykselle ja ensi- ja turvakodeille :)

 • naakka
  Posted at 17:43h, 24 lokakuun Vastaa

  Jep, tokihan lajitellaan. Mulle tulisi tosi huono omatunto roskakatoksella, jos ronttaisin kaiken vain samaan. Jos nyt ei halua lajitella vaikkapa siksi, että saadaan materiaali hyötykäyttöön, voi asiaa miettiä rahanäkökulmasta. Lajittelematon jäte nostaa taloyhtiön jätemaksuja, jotka taas näkyvät vuokrassa tai vastikkeessa ;). Toki paras jäte on syntymätön jäte, eli lajitteluakin parempi olisi minimoida jätteen synty.

 • Riinaaa
  Posted at 20:08h, 24 lokakuun Vastaa

  Lajittelen myös
  – sekajäte
  – biojäte
  – metalli
  – paperi
  – kartonki
  – lasi
  – SER

 • mirvaannamaria
  Posted at 20:44h, 24 lokakuun Vastaa

  En mäkään nyt ihan kaikkea sinne heitä, mutta on tuo mun mielestä tosi monipuolista lajittelua kotitalouksissa. Mun lähipiiri kierrättää itseasiassa ihan elääkseen jos näin voi sanoa, mutta nää kotitalousjätteet on mun osalta henkilökohtaisesti jääneet ihan hunningolle. Jokaisella on skarpattavaa jossain :) 

Post A Comment