5 syytä miksi kannattaa opetella siistiksi ja järjestelmälliseksi

Siisti ja järjestelmällinen. Sanoja, joilla kuvailisin itseäni nyt. Sanoja, joilla en olisi kuvaillut itseäni vielä kymmenen vuotta sitten. äiti kauhistui siivotessaan ensimmäistä asuntoani. Kyllähän mä imuroin, pyyhin pölyjä ja pesin tiskipöydän päivittäin. Sellaista normaalia siivousta. Ei mun mielestä tarvinnut tehdä yhtään enempää. Muutin vielä pari kertaa sen jälkeen, tapasin siinä välillä todella sotkuisia sinnepäin -ihmisiä ja aloin nauttia entistä enemmän siitä juuri siivotun kodin fiiliksestä.

Lapsuudenkodissani on aina ollut todella siistiä. Minulle on itsestäänselvää vaihtaa lakanat noin kerran viikossa, tuulettaa petivaatteet ja sohvatyynyt viikottain, käyttää aina vain täysin puhtaita vaatteita ja tehdä suursiivouksia säännöllisin väliajoin. Kiitos siitä äiti.

Oli pari aika hankalaa vuotta. Kun kotona ei ole onnellinen, sitä jotenkin alitajuisesti löytää ilonaiheita jostain toissijaisista asioista. Liikunta ja siivous. Säännöllisen liikkumisen lisäksi aloin pitää kotia oikein erityisen puhtaana. Mielialani oli selvästi sidoksissa kodin siisteystasoon ja kun tavarat olivat kaikki järjestyksessä, elämäkin tuntui olevan. Taisin siivousinnostuksissani siivota pois myös sen kaikkein ikävimmän asian elämästäni. Muutin omaan pieneen kotiini ja siivosin siellä edelleen joka päivä. Voi, kuinka helppoa olikaan pitää yksiö putipuhtaana ja imuroida joka päivä! Yksinasujille vinkiksi, naapuria voi hyvin pyytää apuun viikkaamaan lakanat.

Siivousinnostus pääsi jossain vaiheessa suorastaan järjettömäksi. Pesin, imuroin, pyyhin ja kiillotin jotain ihan joka päivä. Nykyään olen vähän höllännyt ja se keittiön tiskivuori näyttikin eilen aika hurjalta. Työpöytä on täynnä papereita tälläkin hetkellä, mutta tiedän sen olevan hetkellistä. Olen sellainen oman elämäni KonMari ja minulla on kotona kaikki järjestyksessä. Tiedän lähestulkoon jokaisen tavaran paikan eikä mikään ole enää kateissa. Sotkua nyt tulee aina, se on lapsiperheessä vakio, eivätkä vaatteeni ole todellakaan värijärjestyksessä kaapissa (siinä ei ole mitään järkeä), mutta kaikelle on oma paikkansa ja kaikki laitetaan takaisin omalle paikalleen. En ole joutunut siivoamaan vaatekaappiani kertaakaan yli kymmeneen vuoteen.

Vaatiiko tämä jotain? Ei. Päinvastoin, säästän paljon enemmän aikaa olemalla järjestelmällinen ja voin paljon paremmin siistissä kodissa. Listasin tähän kymmenen syytä, miksi siisteyttä ja järjestelmällisyyttä kannattaa opetella. Koska niitä ihan oikeasti voi opetella. Olenhan itsekin esimerkki siitä, ettei aina ole ollut näin.

Säästät aikaa. Ensimmäisellä kerralla siihen kuluu aikaa, mutta kun ylläpidät järjestystä, huomaatkin säästäväsi todella paljon aikaa etenkin aamuisin. Kun kaikella on paikkansa, tiedät mistä etsiä ja löydät sen heti. Suursiivouksiakaan ei enää tarvita.

Mieli voi paremmin. Voiko kukaan väittää, ettei siistin kodin tunne olisi aivan ihana? On terapeuttista katsoa kiiltäviä pintoja ja pölyttömiä listoja ja avata järjestyksessä olevat laatikot. Etenkin, jos tilanne kestää pidempään kuin pari tuntia.

Terveys. Vaikka liiallinen puhtaus on todistettu monesti jopa haitalliseksi, on terveyden kannalta silti varmasti parempi olla ennemmin liian puhtaassa kuin likaisessa ympäristössä. Pöly ja home leviävät nopeasti.

Ei tarvitse siivota vieraita varten. Kun koti on aina kunnossa, ei tarvitse stressata yllätysvieraista tai pahimmillaan jopa perua kyläilyä sen takia, ettet kehtaa näyttää sotkuista asuntoasi.

Hyvästi ahdistus! Sotkuinen koti ahdistaa aina ja saattaa vaikuttaa jopa yöuniinkin. Vaikka ulospäin näyttäisikin siistiltä, alitajunnassasi tiedät kuitenkin sen yhden keittiönkaapin pursuavan tavaraa ja sotkuisten laatikoiden aiheuttavan vain pahaa mieltä.

Tärkeintä kuitenkin, ettet ota siivouksesta ja järjestämisestä stressiä. Sen tarkoituksena kun on nimenomaan helpottaa oloasi, että stressaisitkin vähemmän. Yksikään siisti koti ei ole sen arvoinen, että ahdistuisit sen järjestämisestä. Siistiksi voi opetella ja järjestelmällisyys tulee sen mukana, kun huomaat kuinka paljon helpompaa on elää sen järjestyksen keskellä. Mikään muutos ei tapahdu hetkessä, ei tämäkään. Inspiraatiota voi hakea KonMarista, menetelmä on supertehokas, mutta sitäkään ei kannata noudattaa ihan kirjaimellisesti jos ei se tunnu omalta.

Seuraathan blogiani jo? FACEBOOK / INSTAGRAM mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


1 Comment

Post A Comment