Mitä lisäravinteita ja vitamiineja käytän – ja miksi?

Vaikka pyrin saamaan ravinnosta monipuolisesti kaiken mitä elimistöni tarvitsee, on silti pakko napata jotain lisäravinteita ja vitamiineja purkista. Mutta mitä? Mitään yleispätevää suositusta en tietenkään voi antaa kenellekään, mutta listasin tähän omassa päivittäisessä käytössäni olevia lisäravinteita ja vitamiineja ja syitä, miksi itse niitä syön.

D-vitamiini Tarvitseeko tätä edes perustella? Pimeys. Syön D-vitamiinia joka vuosi lokakuusta huhtikuuhun aurinkolomia lukuunottamatta. Muistan kun ensimmäisen kerran aloitin D-vitamiinin syönnin, huomasin eron vireystilassani entiseen verrattuna heti.

Magnesium Huomasin ennen usein kärsiväni magnesiumin puutteesta. Lihakset olivat jumissa ja varsinkin nuorempana heräsin usein öisin lihaskramppeihin, ns. suonenvetoihin. Kun aloin liikkua enemmän, aloin syödä magnesiumia. Huomasin, että kaikki lihaskrampit hävisivät heti, samoin palautuminen tuntui olevan nopeampaa. Magnesium myös auttaa migreenioireisiini, joita toisinaan ilmaantuu. Käytän suihkemuodossa olevaa magnesiumia, se imeytyy paremmin.

Sinkki Aloitin syömään sinkkiä silloin, kun ihoni kärsi raskauden jälkeisistä hormonimuutoksista. Sinkki vahvisti ihoani selvästi ja sillä on myös hyviä vaikutuksia hiusten ja kynsien hyvinvointiin. Koska sinkkitabletit aiheuttavat minulle pahoinvointia niin että saatan joskus jopa oksentaakin, sinkkilisäni on pipetillä annosteltava tuote, joka imeytyy limakalvoilta eikä suolistosta.

Probiootit Niidenkin vaikutus näkyy itseasiassa myös ihossa, selvästikin. Ensisijaisesti syön probiootteja vastustuskyvyn parantamiseksi. Viime talven ja kevään jatkuva sairastelukierre sai aloittamaan ne ja vaikutus oli huomattava. Olen ollut nyt paljon harvemmin kipeänä. Suoliston kunto heijastuu koko kropan hyvinvointiin ja probiooteilla sitä voi ylläpitää.

Bioteeni Hiukset ja kynnet, taas! Vaikka hiukseni ovatkin venähtäneet jo yllättävän pitkiksi ja paksuiksi, bioteeni vahvistaa niitä entisestään. Ensisijaisesti toivon vaikutusta kynsiin, sillä kynteni ovat aivan superohuet ja liuskoittuvat – hyi! Jos ei ihmeitä tapahdu, on varmaan pakko pian turvautua geelilakkauksiin.

MSM Tätä aloin käyttää alunperin kauan aikaa sitten, kun kuulin sen käytön laskevan hemoglobiinia. Minulla oli vuosia hemoglobiini naiseksi liian korkealla (n.170) ja kuulin MSM-jauheen auttavan. Googlailin muita vaikutuksia ja niitä olikin todella paljon. MSM vaikuttaa positiivisesti ihoon, kynsiin, ruoansulatukseen ja jopa allergioihin. En voi enää sietää MSM-jauheen makua, joka on todella kitkerä, mutta syön sitä nykyään tablettimuodossa.

Spirulina Nämä loput voidaankin luokitella ns. luontaistuotteiksi tai superfoodeiksi. Spirulina puhdistaa elimistöä ja piristää. Aloin syödä sitä raskausaikana kun olin niin väsynyt, etten jaksanut edes sohvalta nousta päivisin. Siitä asti se on ollut osa jokaista päivääni.

Chlorella Kun spirulina puhdistaa, chlorella sitoo itseensä kaiken ”myrkyn” ja se poistuu kehosta nopeammin. Spirulinan ja chlorellan saan samasta viherjauheesta, jota käytän päivittäin vain yhden lusikallisen veteen sekoitettuna. Molempia saa myös tabletteina, ne ovat huomattavasti helpompia ennen kuin viherjauheen makuun tottuu.

Riisiproteiini Ainut proteiinilisä, mitä olen koskaan käyttänyt on riisiproteiini. Se ei ole läheskään päivittäisessä käytössä enää, mutta jos tiedän esimerkiksi viikonlopun aikana treenaavani paljon, saatan sekoittaa riisiproteiinia esimerkiksi aamupalajogurtin sekaan. Se pitää myös kylläisenä pitkään, joten jos tiedossa on paljon menoja ja lyhyet ruokabreikit, syön sitä aamulla.

Ruusunjuuri Ruusunjuuriuutetta aloin käyttää vastustuskyvyn lisäämiseksi. Sen on todettu myös helpottavan stressiä. En tiedä riittikö pelkkä tämä fakta, mutta tuntui että se alkoi toimia hetken käytön jälkeen. Myös lapseni juo aamuisin ruusunjuurivettä ja hän on pysynyt sen jälkeen paljon terveempänä.

Reishi No se vastustuskyky ja stressin lievitys. Käytän ruusunjuurta, reishiä ja ashwagandhaa yhdessä. Ruusunjuuresta kannattaa pullon loputtua pitää parin viikon tauko, jotta elimistö ei totu sen vaikutukseen. Reishiä sen sijaan pitäisi käyttää jatkuvasti, jotta paras teho saavutetaan. Reishi rauhoittaa iltaisin ja unikin tuntuu olevan syvempää. Vastaavasti se myös virkistää aivan ihmeellisellä tavalla jos on nuutunut ja saamaton olo. Aivan ihmeellinen tuote!

Ashwagandha Edellä mainituista seikoista ashwagandha tuntuu erityisesti rauhoittavan iltaisin. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa juon iltateen tai reishijuoman, johon on sekoitettu ashwagandhaa. Huomaan yöunesta heti, jos se jää joskus juomatta. Varsinkin tähän pimeään aikaan laadukkaalla yöunella on suuri merkitys.

Lista kuulostaa pitkältä, mutta kun kaikkea ei ota samaan aikaan, ovat nämäkin ihan luonnollisesti osa päivääni. Toisinaan saatan laittaa vielä joitakin superfoodeja ruokien tai välipalojen joukkoon ja esimerkiksi chiasiemeniä syön päivittäin paljon, mutta tälläiset luokittelen enemmänkin ruoka-aineiksi kuin lisäravinteiksi.

Onko teillä samoja käytössä ja jäikö listalta puuttumaan jotain olennaista, mitä pitäisi syödä?

 

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
No Comments

Post A Comment