Lapsen kanssa ravintolaan?

Iltapäivälehdissä viime päivinä puhuttanut aihe – lapsen kanssa ravintolaan? Tamperelaisyrittäjä kertoi, että hänellä on lapsivapaita ravintoloita ja ihmiset kiittelevät siitä. BW-ravintoloiden toinen omistaja Matti Wikberg otti kantaa keskusteluun ja kertoi, että heidän fine dining -paikkoinakin pidettyihin ravintoloihinsa kaikenikäiset lapset ovat aina tervetulleita.

Lapseni oli ensimmäistä kertaa ravintolassa syömässä alle viikon ikäisenä. Olen itsekin pikkulapsena syönyt ehkä jopa enemmän ravintoloissa kuin kotona. Käymme edelleen useamman kerran viikossa ulkona syömässä. Yleensä kaikki saamamme huomio ja palaute on ollut positiivista. Joskus joku on nyrpeänä katsellut syömään opettelevaa lasta. Katsoin kyllä nyrpeänä takaisin ja toivoin, että hän olisi joskus itse samassa tilanteessa.

Vilkas pieni poikani ei aina käyttäydy ihan niin kuin pitäisi. Hän saattaa karata pöydästä, heittää ruokaa tai aterimia lattialle tai kiukutella jos ruoka ei maistukaan. Joskus kiljumistaitoja on harjoiteltu, joskus pesty käsiä vesikannussa.  Näistä on sitten opittu, tai ainakin opetettu. Pyydän aina anteeksi sotkua tai liikaa uteliaisuutta, tietenkin. Jos lapseni olisi aivan mahdoton, lähtisin hänen kanssaan pois. Hänen ollessaan pienempi, lähdinkin pariin kertaan ravintolasta työntelemään poikaa rattaissa, että muut saivat syödä rauhassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulkomailla asia on ollut ihan eri. Tämä on aika mielenkiintoista. Lapsiin suhtaudutaan äärimmäisen ystävällisesti. Kerran eräässä Four Seasons -hotellissa asuessamme en ehtinyt edes pyytää pienelle lapselleni sopivia aterimia tai ruokaa ylipäätään, kun hänelle tuotiin jo smoothieta alkupalaksi. Pahoittelin etukäteen, että pikkuinen on vasta vähän harjoitellut syömistä, mutta on kovin innokas. Ystävällinen tarjoilija totesi, että hänhän vasta opettelee, eihän kukaan opi ilman harjoittelua. Ja mainitsi vielä, että lapset ovat heidän tärkeimpiä asiakkaitaan. Muistan sen aina.

Ymmärrän, että esimerkiksi liikelounaita halutaan järjestää rauhallisessa miljöössä, jossa kiljuvat ja juoksentelevat lapset eivät ole tiellä. Kahdenkeskiselle pariskuntaillalliselle ei ehkä haluta viereiseen pöytään syömään opettelevaa pikkulasta. Mutta miten ne lapset sitten oppivat käyttäytymään siellä ravintolassa, jos heitä ei sinne päästetä? Toki se vaatii vanhemmilta hyvää esimerkkiä ja kuria.

Lapsen voi siis viedä kaikkialle, jos lapsi osaa käyttäytyä. En minäkään pahimpina uhmakiukkukuukausina olisi lähtenyt lapseni kanssa Gaijiniin. Toisaalta, käyn Gaijinissa ennemmin illallistamassa pitkän kaavan mukaan, jolloin lasta ei muutenkaan oteta seuraksi – on nimittäin kohtuutonta vaatia kaksivuotiasta pysymään paikoillaan edes toista tuntia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silloin, kun lapset käyttäytyvät jatkuvasti huonosti, eivätkä lukuisista kehotuksista huolimatta rauhoitu, on ok ettei lapsi voi olla ravintolassa. Mutta se, että ravintola kieltää lapsiasiakkaat kokonaan, ei ole. Käytän omaa järkeäni siinä, etten mene esimerkiksi Savoyn lounaalle väsyneen ja kiukkuisen lapseni kanssa. Menen ennemmin paikkaan, jossa lapsi voi vaikka leikkiä äidin syödessä, ehkä löytää jopa leikkiseuraa muista lapsiasiakkaista.

Loppujen lopuksi, ei ole myöskään kivaa, että vanhemmat vievät pienen lapsen iltayhdeksältä parin tunnin illalliselle tylsistymään. Lapsen kuuluu silloin nukkua. Mutta ei ole myöskään kivaa, että vanhemmat joutuvat lähtemään kaupan kautta kotiin, kun ravintola käännyttää ovelta, koska lapsi. Enemmän pitäisi kiinnittää huomiota hyvään käyttäytymiseen, oli sitten minkä ikäinen tahansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
4 Comments
 • Avatar
  Ann
  Posted at 12:47h, 06 marraskuu Vastaa

  ”Mutta miten ne lapset sitten oppivat käyttäytymään siellä ravintolassa, jos heitä ei sinne päästetä? ”

  Ehkä kulunein selitys, mitä maa päällään kantaa… Pöytätavat ja kaunis käytös ruokaillessa opetellaan kotona. Siihen ei ravintolaa tarvita. Ravintolassa syöminen ei ole lapselle mikään välttämättömyys kasvaakseen hyväkäytöksiseksi ihmiseksi. Ei siitä suoranaista haittaakaan ole.

  Kasvukeskusten ihmisille saattaa tulla yllätyksenä, että Suomessa on lukuisia paikkakuntia, joissa ei ole ravintolaa. Ei edes huoltoaseman baaria. On lapsia, jotka eivät koskaan pääse ravintolaan syömään, koska siihen ei ole mahdollisuutta.

  Lainauksen ennustuksen mukaan ravintoloissa käymättömät ja harjoittelemattomat lapset eivät siis opi käyttäytymään ravintoloissa? Tämähän on ihan täyttä paskaa. Ihan varmasti jokainen normaalit pöytätavat kotona tai koulussa oppinut osaa ravintolassakin syödä haarukalla ja veitsellä, vaikka ei ole päässyt lapsesta asti harjoittelemaan.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 16:16h, 06 marraskuu Vastaa

   Ei kannata ihan noin kirjaimellisesti tulkita tuota lausetta. Tottakai joku on AINA ensimmäistä kertaa jossain.. Ravintolassa, lentokoneessa, teatterissa jne. Eikä se sitä tarkoita, että ensikertalainen ei osaisi käyttäytyä. Mutta jos pikkulapsi ei ole tottunut syömään ravintolassa lukuisten ärsykkeiden ympäröimänä, siinä voi ollakin ekalla kerralla opettelemista. Pöytätavat+aterimien käyttö opitaan kyllä kotona ja päiväkodissa, ei siihen ravintolaa tarvita. Mutta se ei ollutkaan jutun pointti :)

 • Avatar
  Maria
  Posted at 14:40h, 06 marraskuu Vastaa

  Pakko sanoa rehellisesti että enemmän olen ravintoloissa tavannut aikuisia joista on haittaa. Milloin on viskottu rahat tarjoilijalle, että osa tippui maahan ja loput levisi pitkin pöytää. Äärimmäisen loukkaavaa. Milloin on huudettu henkilökuntaa luokseen kuin koiraa. Mutta ei lapset tee tuollaista.

 • Avatar
  mirvaannamarian
  Posted at 10:14h, 07 marraskuu Vastaa

  Sama juttu, vasta viime viikonloppuna näin taas sellaista tarjoilijan kyykytystä että kävi henkilökunnan lisäksi sääliksi sitä huonosti käyttäytyvää urpoa. Lasten riehuminen on vielä niin viatonta, ja fiksusti käyttäytyvä aikuinen kuitenkin komentaa ja näyttää hyvää esimerkkiä :)

Post A Comment