Etäpäivän hyödyt?

Nykyään yhä useammalla on mahdollisuus pitää etäpäivä tai useampiakin viikon aikana. Olen aina ollut etäpäivien kannalla ja ylipäätään työn joustavuuden. Kun on ollut duunipaikassa, jossa työajat ovat hyvin täsmällisiä ja minuutintarkkoja, osaa arvostaa etätyönteon mahdollisuutta. Pidän muutenkin ajatuksesta, että töitä tehdään silloin kun se itselle sopii, se on nimittäin kaikkein tehokkainta. Tämä tosin pätee vain silloin, kun työmotivaatio on oikeasti kohdallaan.

Vaikka olenkin nykyään enemmän aamuihminen, entisenä iltavirkkuna ahdisti suunnattomasti herätä aamulla seitsemäksi töihin. Kun vihdoin on päässyt työpaikalle, tarvitsee vähintään kupin kahvia. Työt voi olla vaikea aloittaa ja varsinkin näytön tuijottaminen siihen aikaan aamusta tuntuu suorastaan mahdottomalta. Kun tekee väsyneenä töitä, työn tulos on aivan eri luokkaa kuin jos tekisit sitä virkeimmilläsi. Voisiko silloin olla parempi tehdä töitä kotona? Työmatkaan käytetyn ajankin voisi käyttää työntekoon ja saisit nukkuakin hieman pidempään. Se näkyy varmasti työpanoksessa.

Etäpäivä tai jopa kokonaan etätyöskentely mahdollistaa paljon. Toisaalta se tuo työt kotiin ja lomalle. Se vaatii myös itsekuria. Vaikka työmotivaatio olisikin kohdallaan tai vaikka tekisi itselleen töitä, etäpäivinä houkutus tehdä kaikkea muuta saattaa tulla ihan huomaamatta vastaan. Varsinkin koti on työympäristönä sellainen, että siellä keksitään jatkuvasti jotain tekemistä. Pyykkikasa voi osua näkökenttään excel -taulukon takaa, koira pyytää ulos, kävelet huomaamattasi jääkaapille ja pian kokeilet jo uutta smoothiereseptiä.. Kuulostaako tutulta?

Vaikka pystyisin tehdä omaa työtäni periaatteessa samalla tavalla kotonakin jos tekisin tänne pienen toimiston, lähden joka aamu toimistolle. Nyt kun minulla ei ole kolarin takia hetkeen autoa ja työmatkat ovat melkoista sumplimista, jäin tänään kotiin aamuisen koulutuksen jälkeen. Kotiin kävellessäni poikkesin Cafe Kuumaan kahville ja välipalalle. Postauksen kuvatkin ovat tuolta varmasti Helsingin instagrammatuimmasta paikasta. Avasin läppärin ja muiden asiakkaiden tavoin ajattelin tehdä vähän töitä. Kahvilan hälinässä keskittyminen oli kuitenkin vaikeaa. Sain hoidettua pari eilen keskenjäänyttä hommaa. Päätin vaihtaa toiseen työhöni ja valmistella paria blogipostausta. Sain kirjoitettua pari riviä. Söin avokadoleivät loppuun ja lähdin kotiin.

Hiljaisessa asunnossa kuvasin yhden kamppispostauksen kun kerrankin olin valoisaan aikaan kotona, kirjoitin hetkessä kaksi postausta valmiiksi ja suunnittelin aamun koulutuksen pohjalta varsinaiseen duuniini muutaman jutun. Selasin sähköpostit läpi ja tein huomiselle toimistopäivälle selkeän to do -listan. Käsittelin kuvia ja aikataulutin tietyt jutut loppuvuodelle. Tähän kaikkeen ei kulunut edes kaksinkertainen aika verrattuna siihen, että olisin tehnyt töitä jossain muualla. Silti, pidän toimistolla työskentelystä, sillä siellä tunnen olevani tehokkaimmillani ja ympärillä ei ole mitään ärsykkeitä, jotka kiinnittäisivät huomiota. Kotona joudun oikeasti keskittymään etten lähtisi sen pyykkikasan luo.

Olisi kiva kuulla, millaisia kokemuksia teillä on etätyöskentelystä? Onko etäpäivä hyödyllinen vai tuleeko silloin laiskoteltua? Ja onko kellonajalla väliä työnteon kannalta? Luin hiljattain tutkimuksen, jossa tyypillistä 8-16 työaikaa kritisoitiin aika rajustikin. Suurimmalle osalle ihmisistä kun se ei sovi. Nämä ovat mielenkiintoisia juttuja ja myös työnantajan näkökulmasta niitä kannattaa pohtia. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja yhä useammalla alalla etätyö on tullut osaksi arkea.

 

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
1 Comment
 • xxx
  Posted at 16:07h, 20 marraskuun Vastaa

  Тhanks for one’s marvelous posting! І гeallу enjoyed reading it, you are a
  greɑt author. I will ensure that I bookmark your blog and may come back later
  on. I want to encourɑge that you continue your great writing,
  have a nice holiday weekend!

Post A Comment