5 syytä aloittaa jooga

Ensimmäinen joogakokemukseni on yli kymmenen vuoden takaa. Joogasalissa oli kylmä, ohjaajakin oli varsinainen oman alansa asiantuntija joka ei unohtanut korostaa maailmalla hankittua joogaosaamistaan vähän väliä. Tunneille tuli kuitenkin lähdettyä säännöllisen epäsäännöllisesti. En kuitenkaan oikein koskaan päässyt kunnolla joogamaailmaan sisälle. Vasta pari vuotta sitten aloitin joogan uudestaan, silloin tavoitteena oli lähinnä henkinen hyvinvointi. Liikunnan takia en ole joogannut koskaan, vasta hiljattain olen ymmärtänyt kuinka tehokas liikuntamuoto se oikeasti onkaan.

Tässä sinulle 5 syytä aloittaa jooga, et varmasti kadu.

MONIPUOLISUUS Joogatunteja on valtavasti erilaisia. Aina rauhoittavista ja meditatiivisista niihin raskaisiin tunteihin, joissa voit haastaa itseäsi loputtomiin. Ilmajooga ja hotjooga ovat ihanan erilaisia joogan muotoja. Joogata voit käytännössä missä tahansa – ulkona, kotona, joogasalilla.. Laji tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia.

RAUHOITTAVA VAIKUTUS Alunperin aloitin joogatunnit, koska olin todella stressaantunut, kärsin paniikkihäiriötyyppisistä oireista ja lievästä ahdistuksesta. Puolentoistatunnin hotjoogan jälkeen olo oli aivan toisenlainen ja siitä lähtien olen joogannut aina, kun mieli alkaa käydä ylikierroksilla. Pikkuhiljaa oman kehon ja mielen tunteminen lisääntyy. Mitään ihmeitä ei tapahdu hetkessä, mutta rauhallisilla ja tehokkailla liikkeillä sekä hengityksellä on iso vaikutus hyvinvointiin. Edistymisen huomaa sitten ihan yhtäkkiä.

LISÄÄ LIIKKUVUUTTA Istumatyö ja raskaat liikuntamuodot voivat heikentää liikkuvuutta ja notkeutta. Joogan aloittamiseen ei vaadita minkäänlaista venyvyyttä, vaan liikkuvuus tulee joogan mukana. Mitä kankeampi tyyppi joogatunnille menee, sitä upeampia tuloksia huomaa. Yhtäkkiä sormet ylettävät helposti maahan, ehkä jopa kämmenetkin. Itselläni on varsinkin selän liikkuvuuden kanssa ollut viimeaikoina haasteita, huomaan että istuessani päiviä tietokoneen äärellä selkä ja hartiat menevät helposti jumiin ja liikkuvuus on aivan eri luokkaa kuin ennen. Jooga auttaa tähän ajan kanssa kun sille ja omalle kropalle antaa aikaa. En todellakaan taivu enää samanlaisiin ääriasentoihin kuin ennen, mutta joogan ei ole tarkoitus olla sitä. Nykyään somesta saa valitettavan helposti sellaisen kuvan, että jooga on asentoja, joihin ei pääse kuin vuosikymmenen venyttelyllä.

TERVEYSVAIKUTUKSET Unen laadun paraneminen, ruoansulatuselimistön toiminnan tehostuminen, hapenottokyvyn lisääntyminen sekä parempi vastustuskyky voivat olla seurausta joogasta. Erityisesti aamujoogan on kerrottu vaikuttavan terveyteen positiivisesti. Lajia ei todellakaan hehkuteta turhaan. Säännöllinen jooga on kropalle paljon parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi rankka kuntosaliharjoittelu, vaikka lajit eivät missään nimessä sulje toisiaan pois. Tiedän kuitenkin monia, jotka ovat jättäneet saliharrastuksen joogan myötä. Enkä ihmettele!

ENERGIA Joogasta saa aivan loistavan fiiliksen. Päivä lähtee vain niin paljon paremmin käyntiin muutaman aurinkotervehdyksen tai muun liikkuvuusharjoituksen jälkeen. Vaikka joogaisi vasta illalla, joogan antama energia kantaa pitkälle seuraavaan päivään. Nykyään joogaan oikeastaan vain kotona ja käyn satunnaisesti tunneilla, mutta etenkin joogasalilta lähtiessä olo on aivan ihana. Ensimmäisillä kerroilla saatat käyttää kaiken energian asanoiden opetteluun ja liikkeiden suorittamiseen, mutta pian mielikin pääsee harjoitukseen mukaan ja huomaat virkistyväsi kerta kerralta enemmän.

 

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


2 Comments

Post A Comment