Sano, että rakastat

Rakastan sua. Lause, jonka sanon päivittäin. Haluan ehdottomasti opettaa saman pojalleni. Kerron hänelle jopa useamman kerran päivässä rakastavani ja muistutan asian sanomisen tärkeydestä. Toistaiseksi keskustelumme ovat olleet oikein positiivisia. Mitä nyt -”Micael rakastaa isiä, ei äitiä.” No, ainakin edes jotain.

Suomalaiselle tuntuu olevan todella vaikeaa sanoa ääneen rakastavansa. Miksi siitä kylmästä tunteettomuudesta on niin vaikea päästä eroon? Tunteissa ja niiden näyttämisessä tai ääneen sanomisessa ei ole mitään hävettävää. Eikä siinä, että myöntää kykenemättömyytensä tunteisiin tai niistä puhumiseen. Voi kuinka monelta väärinkäsitykseltä ja parisuhdeongelmalta olisimmekaan säästyneet, kun puhuisimme tunteistamme mahdollisimman avoimesti. Kertoisimme, mitä tunnemme ja sanoisimme aina, kun rakastamme. Koska lempeys on lopulta se, joka voittaa aina sen kylmän tunteettomuuden. Haluan uskoa, että sitä löytyy ihan meistä kaikista.

Naapuri katsoi vähän kieroon kun rappukäytävästä huutelin vielä ovea sulkiessani koirillekin rakastavani heitä. Rakastanhan minä. Ja uskon, että he ymmärtävätkin sen. Minulle on todella tärkeää saada jakaa rakkautta ympärilleni, olenhan itsekin saanut kasvaa ympäristössä jossa olen aina tuntenut olevani rakastettu. Isäni viimeiset sanatkin minulle olivat ”iskä rakastaa sua”.

Toiset osoittavat rakkauttaan teoilla, tämäkin on tietysti hyvä ottaa huomioon. Mutta sanojen merkitys on suuri jo senkin takia, että tunnetusti etenkin meidän suomalaisten on vaikea sanoa niitä ääneen. Eivätkä kaikki ymmärrä tekojen merkitystä. Toinen voi silkkaa avuliaisuuttaan vaihtaa autoosi kesärenkaat, toinen tekee sen rakkaudesta. Mutta kukaan tuskin sanoo rakastavansa silkasta avuliaisuudesta. Niillä sanoilla on silloin varmasti se merkitys.

Koska itse haluan kertoa päivittäin rakastavani ja näyttää senkin kautta tunteitani läheisilleni, haluan saada sitä myös takaisin. Yritän aina viimeiseen asti ymmärtää kaikkia mahdollisia tunnepuolen ongelmia, mutta jos en saa rakkaudentunnustuksia tai muita kauniita sanoja, ikävä kyllä lähden etsimään niitä muualta. Puhumisella on ihmissuhteissa todella iso merkitys. Se edistää myös omaa henkistä hyvinvointia. Heti seuraavalla kerralla, kun tunnet rakastavasi jotain, oli se sitten mies, lapsi tai se koira, sano se ääneen. Okei, ihan suhteen alussa tai ystävyyssuhteissa kannattaa ehkä muotoilla palavakin rakastuminen ”mä tykkään susta” -muotoon, koska rakkaus on sanana meille edelleen niin vahva. Sano kuitenkin edes jotain, sillä et häviä siinä mitään. Isäni kuoleman jälkeen minua lohdutti kaikkein eniten tieto siitä, että isäni tiesi minun rakastaneen häntä. Sillä ne olivat viimeiset sanat jotka ehdin hänelle sanoa.

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


No Comments

Post A Comment