KUPARIKIERUKKA

Vihdoin, kauan kysytty ja aikoja sitten luvattu postaus on täällä. Niin se kesä ja kiireet vievät mennessään, vaikka kuvittelin että juuri nyt olisi sitä aikaa. Mutta mennään suoraan asiaan, kuparikierukka kiinnosti niin monia, että halusin jakaa ainakin omat kokemukseni sen käytöstä ja kertoa teillekin, miksi se on paras mahdollinen ehkäisymuoto mitä on vastaan tullut.

Tämän postauksen takaa pääset lukemaan juttujani hormonaalisesta ehkäisystä ja sen haitoista, e-pillereiden lopettamisesta ja vähän vahinkolapsistakin. Lyhyesti kuitenkin kerron tässäkin, että hormonaalinen ehkäisy on mielestäni yksi pahimmista virheistä mitä nainen voi kropalleen tehdä. Sopihan se itsellenikin lähes 10 vuotta, tai niin ainakin luulin sillä totuin kaikkiin sivuvaikutuksiin kun aloitin pillerit niin nuorena, mutta lopulta oireet olivat todella inhottavat ja kropan palautuminen päivittäin siihen tungetuista hormoneista kesti todella pitkään. Olen kokeillut niin hormonikierukkaa, ehkäisypillereitä ja -rengasta sekä varmaan kaikki mahdolliset hormonittomat ehkäisykeinot. Kuparikierukka on vain ollut kaikista vaihtoehdoista ehdottomasti paras.

Kuparikierukan toiminta perustuu pääosin siihen, että se ehkäisee hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdun seinämään. Se on myös todella varma ehkäisykeino. Kuparikierukka asennetaan aina lääkärissä, joko kunnallisella tai yksityisellä, ja sitä voi käyttää jopa 5-10 vuotta. Lopulta se on jopa hyvin edullinen ehkäisymuoto. Toisilla paikkakunnilla ensimmäinen kierukka on myös ilmainen. Kuparikierukkaa löytyy useampia kokoja, joista pienin on tietysti paras. Helpoin laittaa ja vähiten ikäviä sivuvaikutuksia. Kuparikierukka sopii periaatteessa kaikille, mutta sen yleisimmät haittavaikutukset ovat juuri ne, minkä takia kierukasta myös yleensä luovutaan. Kuparikierukka tekee menkoista jonkin verran runsaammat ja mahdollisesti myös kivuliaammat. Oman kokemukseni myötä tämäkin tasoittuu. Ensimmäiset puoli vuotta menkat ovat kyllä pahemmat ja kierto saattaa olla vähän lyhyempi, mutta kun kohtu tottuu tähän ns. vierasesineeseen, vaikutus ei ole enää ollenkaan niin paha. Menkat kestävät ehkä 2 päivää pidempään ja tamponeissa joutuu siirtymään seuraavaan ”kokoon”, mutta itselläni ei ainakaan mitään hirvittävää muutosta tapahtunut niin etten sietäisi sitä. Menkkakipuja mulla ei ole enää ollenkaan. Siis ei ollenkaan. Tähän vaikuttaa muun muassa säännöllinen liikunta, muutenkin terveet elämäntavat ja jopa ruokavalio. Kuparikierukka toimii muuten myös jälkiehkäisynä, joten jos vahinko sattui etkä halua syödä isoa hormoniannosta jälkiehkäisypillerin muodossa, kuparikierukka on todella varma jälkiehkäisy kun se asennetaan viiden päivän kuluessa. Samalla sen saa kätevästi jätettyä paikoilleen jatkoa varten. Kierukan saa pois heti kun sen haluaa. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, ettei lääkäri ole suostunut poistamaan kierukkaa ennen kuin se on ollut joitakin kuukausia paikoillaan. Ei terve, vaihda siinä tapauksessa lääkäriä heti.

Kuparikierukan laitto, se tosiaan vähän tuntuu. Siksi kannattaa valita tarkkaan, minne sen menee laittamaan. Synnytyksen jälkeen jälkitarkastuksessa minulle kerrottiin, että normaalisti synnyttäneelle kierukka asennetaan terveysasemalla jolloin lääkäri voi olla ihan vain terveyskeskuslääkäri. Hekin voivat olla hyviä, mutta tuon lääkärin myyntipuhe ei ainakaan ollut hyvä. Koska minulle tehtiin sektio, sain ajan ehkäisyneuvolaan, jossa lääkärit ovat ensinnäkin gynekologeja ja erikoistuneita nimenomaan kierukan asennuksiin, sillä synnyttämättömien kierukan asennus voi olla haastavampaa. Myöhemmin olen käynyt yksityisellä ja googlannut parhaimman mahdollisen paikan ja lääkärin. Laitto on hieman kivulias, mutta nopea. Eniten sattuu kohdunkaulan avaaminen, mutta sen jälkeen kaikki on ihan kivutonta. Kierukan poistaminen ei muuten tunnu miltään. Olen ollut ihan työkykyinen ja selvinnyt ihan yhdellä särkylääkkeellä laiton jälkeen. Todella moni ihan arkinenkin asia sattuu paljon enemmän. Hyvä lääkäri kertoo myös kokoajan mitä tekee ja milloin voi tuntua kipua. Kivuliaan asennuksen takia kierukkaa ei missään nimessä kannata jättää ottamatta.

On kuitenkin heitä, joille tavallinen kuparikierukka ei sovi vaikka sitä olisi käyttänyt pidempäänkin. Liian kivuliaat ja runsaat menkat voivat kuitenkin olla esteenä tavalliselle kuparikierukalle. Viime vuosina ehkäisymarkkinoille on tullut rungoton kuparikierukka Gynefix. Sen toimintaperiaate on sama kuin tavallisella kuparikierukalla, mutta koska siinä ei ole runkoa vain ainoastaan kuparilangat jotka kiinnitetään kohdun seinämään, se ei vaikuta menkkoihin lainkaan. Asetus sattuu (tai ei satu) ihan yhtä lailla kuin tavallisessa kuparikierukassa ja parit ekat menkat voivat olla tavallista raffimmat, mutta tilanne tasaantuu todella pian. Aivan loistava keksintö, enkä voi kuin lämpimästi suositella sitä ihan joka ikiselle. Se poistaa kaikki mutinat kuparikierukan haitoista (menkkoihin liittyvät muutokset), sillä niitä ei tule. Gynefix on kuitenkin vasta niin uusi tuttavuus, ettei sitä saa kaikkialta. Lääkärit varmasti kouluttautuvat jatkuvasti lisää sen laittoon, mutta toistaiseksi sitä ei saa kuin muutamalta yksityiseltä lääkäriasemalta. Hinta on lähes sama kuin tavallisella kuparikierukalla yksityisellä lääkäriasemalla, noin 200+ euroa. Gynefixin asennus kannattaa ajoittaa oikein, sillä lääkäri käännyttää sinut muuten pois. Se voidaan asentaa vain juuri edellisten menkkojen jälkeen, sillä silloin kohdun limakalvo on tarpeeksi ohut ja langan saa siihen kiinni pysyvästi. Tavallinen kuparikierukka voidaan asentaa missä vaiheessa kiertoa tahansa.

Tulipa taas kirjoiteltua. Kysykää ihmeessä jos jotain tuli mieleen, mitä en kirjoittanut tähän ja jakakaa omia ehkäisykokemuksia kommenttiboksiin!

FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


Tags:
,
14 Comments
 • Avatar
  S
  Posted at 15:27h, 19 heinäkuu Vastaa

  Hmm. Mulla on ollut kuparikierukka nyt vähän reilun vuoden – takana yli 10 vuotta pillereiden käyttöä ja sen jälkeen vajaa vuosi ehkäisyrenkaan kanssa. Pillerit piti lopettaa, kun elämänrytmi muuttui kovin epäsäännölliseksi ja aloin unohtelemaan niiden ottamisen, renkaasta luovuin sen ja stressin aiheuttamien haittavaikutusten takia.
  Siinä vaiheessa en enää halunnut tunkea ylimääräisiä hormoneja kroppaani, vaan valitsin kuparikierukan.

  No, se asennus. Ei-synnyttäneenä ja/tai muista syistä, se sattui omalla kohdalla pahemmin kuin mikään koskaan. Gyne oli varmasti hyvä työssään, erittäin mukava ja kertoi koko ajan mitä tekee jne, mutta se oli silti karmiva kokemus. Jos olisin arvannut miten kipeä olen asentamisesta seuraavan vuorokauden, olisin ottanut samana iltana alkavan työvuoroni sairauslomaa. Pari seuraavaa päivää vaati myös joitakin särkylääkkeitä, alavatsan krampatessa kivusta.

  Elämä ehkäisyn suhteen on nykyään toki todella helppoa, mutta menkat on Paljon kivuliaammat kuin ennen. Sellaiset, että oli pakko hakea reseptilääkkeet paria ensimmäistä vuotopäivää varten, kun perusburanalla ei pärjää. Vuodon runsauteen en koe kierukan juurikaan vaikuttaneen. Mulle gyne teroitti, ettei tampoonia kannattaisi käyttää, kun on riskinä että kierukan narut tarraa siihen kiinni ja kierukka voi tampoonia ulos ottaessa tulla mukana, mutta oon mä silti käyttänyt…

  Nyt keväällä kävin eri gynellä kuin yleensä, ja hän alkoi kauppaamaan tuota mainitsemaasi Gynefixiä. Kertoi, että se on uusi ja että harvassa paikassa sitä vielä laitetaan. Jotenkin ärsyynnyin siitä myymisestä, vaikka edut (kivuttomuus lähinnä) kuulostikin hyvältä – sanoin, että kestän kyllä pari päivää kuussa särkylääkkeillä. Sitten luin sen sun edellisen tekstin aiheesta ja nyt oon miettinyt, että pitäiskö kuitenkin vaihtaa…

  Rahankäytöllisesti ja pienessä pelossa vanhan poistamisen+uuden asentamisen kivusta, taidan antaa ajatuksen muhia vielä jonkin aikaa – mutta oon erittäin iloinen että markkinoille on tullut uusi, vielä parempi hormonivapaa vaihtoehto!

  Sen verran vielä tohon rahankäyttöön,että vaikka +200€ kuulostaa (ja onkin) iso kertasijoitus, viidelle vuodelle jaettuna se ei oo mitään – se helpottaa sitä kriiseilyä. :)

  Tulipahan ihan holtiton romaani. Hups.
  Kiitos sulle postauksesta!

 • Avatar
  Minea
  Posted at 23:31h, 19 heinäkuu Vastaa

  Oih, toi Gynefix kuulostaa vastaukselta kaikkiin mun rukouksiin!! :D En ole tuollaisesta kuullutkaan… nyt sitten vain selvittämään, että tarjoaako mikään yksityinen lääkäriasema täällä Kotkassa tai lähistöllä sitä :) Pääkaupunkiseudullekaan ei täältä tietysti mahdoton matka ole. Kiitos mielettömästi vinkistä! :)

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 23:54h, 19 heinäkuu Vastaa

   Stadissa ainakin Aava ja Terveystalo laittavat niitä jos Kotkasta ei löydy :)

 • Avatar
  ---
  Posted at 19:42h, 21 heinäkuu Vastaa

  Ihan vaan vinkiksi jos joku Tamperelainen lukee ja kiinnostuu: Tampereen kunnallisella puolella on lääkäri joka asentaa Gynefixejä.

  Mukava ja osaava lääkäri oli. Sain tosin taistella ajanvarauksen kanssa väärän ikäisenä, synnyttämättömänä ja opiskelijana, että sain ajan paikkaan ”johon en kuulu” (kuulun opiskelijaterveydenhuoltoon, mutta sitä kautta en olisi saanut haluamaani kierukkaa eli gynefixiä). Hoitaja (tmv puhelimeen vastaava henkilö) tuntui yrittävän kaikkensa etten ottaisi kuparikierukkaa, pelotteli viimeiseen asti tulehdusriskistä ja lapsettomuudesta yms. Oli suorastaan epäkohtelias ja töykeä, sanoi minulle noilla yllämainituilla sanoilla että ”kun et kuulu tänne”. Ajanvaraus oli siis hirveää vääntöä (monta puhelinsoittoa), jäi tosi paska maku suuhun ja suorastaan ahdisti mennä sinne kun oli niin epätervetullut olo. Oli vähän kiusallista, kun samainen henkilö oli vieläpä asennuksessa mukana lääkärin apuna, mutta siinä hän oli onneksi ihan asiallinen ja ystävällinen.
  Tuollaisessa tilanteessa toivoisin työntekijältä kyllä vähän ajattelevaisuutta, ymmärrystä ja erilaista kohtelua asiakasta kohtaan.

  Asennus sattui ihan kamalasti, mielestäni enemmän kuin tavallisen mallisen kuparikierukan asennus. Mutta ei se kipu kauaa kestä, siinä oli vaan todella vaikea pysyä paikallaan kun vaistomaisesti lähtee kipua karkuun. Poistoa en ole vielä kokenut kun edellinen valui itsestään ulos. Gynefixin halusin senkin takia, ettei sen pitäisi itsestään lähteä paikaltaan.

  Olen kyllä ollut tyytyväinen. En halua käyttää hormonaalista ehkäisyä, joten kuparikierukka on ainut järkevä vaihtoehto itselle. Kuukautisissa on yksi todella runsas päivä, jolloin kivun kanssa pärjää yhdellä särkylääkkeellä + tiputtelu jatkuu pidempään, mutta kestän kyllä nämä oireet, sillä parempaakaan ei ole tarjolla.

  • Avatar
   Nimetön
   Posted at 21:14h, 24 lokakuu Vastaa

   Tamperelainen luki ja kiinnostui, kiitos!

   • Avatar
    mirvaannamarian
    Posted at 21:19h, 24 lokakuu Vastaa

    Eipä kestä, hyvä jos tästä oli apua! :)

 • Avatar
  Pauliina Rusula
  Posted at 11:44h, 20 tammikuu Vastaa

  Miten paljon sulle maksetaan tosta mainostamisesta?

  Millä pätevyydellä esität näitä väitteitä? Et sinä voi puhua kuin omasta puolestasi, et voi esittää kokemuksiasi yleispätevinä. Suututtaa.

  Minulla asentaminen sattui todella paljon, monta päivää kramppasi. Kuuksutiseni ovat aina olleet runsaat, viikon päivät saa vaihtaa sidettä ja tampoonia, ja kivut on kovat. Pahimpina vuotopäivinä pitää vaihtaa tunnin välein imukykyisimpiä tampooneja ja siteitä. Ihan turha lähteä esim lenkille pelkän tamponin turvin. On laitettava super plus tampooni JA side jottei tule pyykkiä. Tulee joskus silti. Yöksi super plus tampooni ja side, pari kertaa yössä vaihto.

  Ja on vuoto runsastunut tämän kierukan myötä, nyt jo vuoden ollut eikä helpota. Kivut myös kovemmat vaikka olleet aina kovat.

  Tukka ohentunut, iho huonontunut eli näppyjä ja kuivuu, ja tämä johtuu kierukasta. Myös kuparikierukka vaikuttaa nääs hormoneihin.

  Kokemuksesta myös tiedän, että myös poisto sattuu, ja pari päivää sen jälkeen supistuksia.

  Miten vastaat näihin lupauksiisi? Puhut naisia ympäri tuon kierukan ottamaan.

  Ite just varasin ajan poistoon. Enkä kolmatta kertaa enää ota.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 15:03h, 20 tammikuu Vastaa

   Mulle ei maksata yhtään mitään JA kaiken kirjoitan vain oman kokemukseni pohjalta. Kuparikierukka EI vaikuta hormonitoimintaan, se ei sisällä lainkaan hormoneja. Ikävää jos sulla on huonoja kokemuksia, kaikille kuparikierukka ei tietenkään sovi. Ei mullekaan se tavallinen.

 • Avatar
  Pauliina Rusula
  Posted at 18:56h, 16 helmikuu Vastaa

  Kuparikierukkakin vaikuttaa hormonitoimintaan. Millä pätevyydellä näitä kirjoitat? Et sinä voi mennä ihmisille mainostamaan ja suosittelemaan tällaisia tuotteita ja esittää paikkansapitämättömiä väitteitä faktoina.

  Menepäs gynekologin juttusille ja ota edes selvää asioista ennenkuin esität netissä asiantuntijaa.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 08:12h, 17 helmikuu Vastaa

   Jos tässä sun väitteessä ei oo kyse samasta kuin esim ”ilmansaasteet ja asuinpaikka vaikuttavat hormonitoimintaan”, haluan ihan ehdottomasti kuulla todella hyvät perustelut, millä tavalla kuparikierukka vaikuttaa hormonitoimintaan :D Mielelläni kuulisin tällaiset perustelut kyllä lääkäriltäkin.. Kuparin haittavaikutuksista (mm. kuparimyrkytyksestä jne) oon kuullut paljon mutta kuparikierukka EI sisällä mitään hormonia, se EI myöskään muuta naisen omaa hormonituotantoa (kuten hormonikierukka ja ehkäisypillerit) joten olisi mielenkiintoista kuulla mihin perustat itse mielenkiintoisen väitteesi :)

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 11:25h, 17 helmikuu Vastaa

  Kysyhän lääkäriltä. Minä en ole lääkäri enkä minkään sortin terveydenhoitoalan ammattilainen. Siksi en myöskään pidä mitään kierukkablogia ja luule tietäväni. Kysy gynekologilta. Minulle on useampi kertonut kuparin jo sinällään, ja myös ylipäätään vierasesineen sinällään vaikuttavan hormoneihin vaikkei itse hormoneja sisällä.

  Minkä tähden edes pidät koko blogia? Jotain sä tästä saat kun noin hanakasti mainostat, lääkärifirmoja myöten.

  • Avatar
   mirvaannamarian
   Posted at 16:09h, 17 helmikuu Vastaa

   Eiköhän tää ”keskustelu” ollut tässä :D Tästä postauksesta mulle ei ole edelleenkään maksettu euron euroa. Ehkä visiitti lääkärin luona tekisi hyvää itse kullekin :D

 • Avatar
  Nimetön
  Posted at 23:59h, 23 maaliskuu Vastaa

  Muutama päivä sitten poistettiin kierukka. Ja jälleen keskustelin vaikutuksista. Ehkäisyneuvolan terveydenhoitajana toimiva kätilö totesi että kyllähän se kuparikierukka vaan vaikuttaa naisen omaan hormonitoimintaan. Mikä vaan vierasesine jo sinällään (öööö siihenhän se ehkäisyvaikutuskin osin perustuu). Ja kupari jo sinällään. Sano yksikin perustelu, muuhun kuin kuparikierukoita valmistavien ja markkinoivien tahojen väitteeseen perustuva, ja katsotaan sitten.

  Sen on nyt todennut kolme alan lääkäriä, useampi alan terveydenhoitaja, ja pienellä googlailulla löytyy lisää perusteluita.

  Vähintään voisit vastat millä pätevyydellä täällä väität ja lupailet lukijoillesi ettei vaikuta? Ja miksi pidät tämmöistä blogia? Mitä sinä saat siitä, että mainostat kuparikierukkaa esittämällä perättömiä väitteitä, vailla pätevyyttä?

 • Avatar
  Lauraaaaaaw
  Posted at 06:07h, 09 maaliskuu Vastaa

  Mitä toi muija tossa yläpuolella selittää. :D Varmaan joku 50 luvulla syntynyt pimahtanut abortinvastustaja. Kuparikierukka on hormooniton vaihtoehto. Jos siitä lähdetään niin itse melkein kuolin e-pillereiden takia jotka aiheuttavat veritulppia. Sain keuhkoveritulpan ja pystyin hengittämään 70% teholla. Tulppa pisti myös sydämen koville. Eli ehdottomasti kannatan kuparikierukan käyttöä. Itselläni oli jo 1 kierukka 5 vuotta ja nyt otin toisen 10 vuodeksi. Kannattaa ottaa tehokas burana kun kierukka laitetaan niin ei tunne mitään. Tarkistakaa myös vaikutusaika ja milloin vaikutus alkaa.
  Omiin kuukautisiin ei oo liikaa vaikuttanut. Pari tulvapäivää ja muuten vähemmän, ei häiritse. Kipuja ei ole. Kun toinen kierukka laitettiin niin sattui mahaan 2 päivää niin että piti pysyä pedissä, kivut pysyi kumminkin siedettävinä kun otti 5x 1g panadolia päivässä. Sen jälkeen ei ole sattunut. Ensimmäinen kierukka sattui vain asennuksen ajan. En tiedä miksi niissä on näin suuri ero.

Post A Comment