Näin meidän perheessä jaetaan kotityöt

Ystävien kanssa tuli puhetta kotitöistä. Kuinka heillä mies hoitaa tiskit ja pyykinpesun, nainen imuroi ja pyyhkii pölyt. Toisilla mies kokkaa, nainen käy aina kaupassa. Eräässä perheessä mies vastaa lähes kaikista kotitöistä sillä pitää niistä ja on niissä tehokkaampi kuin perheen äiti. Paljon erilaisia perheitä ja erilaisia elämäntilanteita. Kotityöt ovat kuitenkin kaikilla samat. Silti aina, kun kuulen kotitöitä tekevistä miehistä, hämmästyn.

Minusta olisi outoa, jos mies siivoaisi meillä. Toisaalta valitan tyypillisesti päivittäin levällään olevista tavaroista, astioista pöydällä, sukista kaikkialla ja sotkuisesta keittiötasosta, mutta en ihan äkkiä näkisi miestä viikottain imurin varressa, saati pesemässä pyykkiä. En jaksa jankuttaa lukemattomia kertoja siivouksesta, joten siivoan sitten itse. Meillä käy viikottain siivooja, mutta pikkulapsiperheessä siivottavaa riittää kyllä jokaiselle päivälle joten ne ovat täysin minun vastuullani. Joka ikinen ilta järjestelen kodin siistiksi seuraavaa päivää varten, valmistelen seuraavan aamun aamiaiset ja Micaelin päiväkotivaatteet ja -tavarat. Hoidan ja ruokin koirat itse sekä haen ja vien Micaelin päiväkotiin käytännössä aina. Vaikka silloin tällöin (aina, kokoajan) nalkutankin sotkusta, en oikeastaan ikinä pyydä miestä siivoamaan. Korkeintaan kysyn viemään roskapussin aamulla töihin lähtiessä. Hyvin harvoin pyydän häneltä ylipäätään apua missään kotitöissä, sillä olen siinä niin tolkuttoman huono. Enkä tosin ole edes kokenut tarvitsevani apua. Lampun vaihtamiset, seinän maalaamiset ja parvekekalusteiden roudaamiset varastoon hoidan itse. Taidan olla vielä enemmän ”ei kun minä itse”-tyyppiä kuin hyvin omapäinen kolmevuotias.

Vastaavasti, jos tulee jotain esimerkiksi autoon liittyvää, en todellakaan osaa (enkä nyt erityisemmin haluakaan) tehdä mitään ja mies hoitaa mulle aina jonkun avuksi. Käymme usein yhdessä ruokakaupassa ja mies laittaa hyvin usein ruokaa kotona, hän on siinä todella hyvä. Itse teen aina niitä peruskotiruokia ja niitä aamiaisia, mutta vähänkin erikoisemmat safkat ovat miehen juttuja. Jos mies toisinaan laittaa vaikkapa tiskit, muistan kehua häntä oikein vuolaasti ja tuo pienikin teko jää pitkäksi aikaa mieleen.

Edellisessä parisuhteessani jaoimme kaikki kulut puoliksi aivan sentilleen ja silti minä olin se, joka teki kotitöistä käytännössä kaiken. Silloin nostin tämän vääryyden esiin usein, mutta suhde oli täynnä muitakin ongelmia, joten kotityöt tuntuivat siinä kohtaa melko merkityksettömiltä ja silitin lopulta ihan kiltisti ne lakanatkin toisen maatessa sohvalla. Nykyisessä parisuhteessani kulujen puolittaminen on silkka mahdottomuus, mutta en näe että se on myöskään syy tehdä enemmän kotitöitä. Haluan toimia juuri näin ja tiedän esimerkiksi siivoavani paremmin kuin mies, joten miksi turhaan vaivata häntä puuhalla, josta hän ei pidä? Monet feministit nostavat myös esille sen, että miehen pitäisi kyllä pestä pyykkiä ja samalla tavalla pyyhkiä pölyjä kuin naisenkin, mutta mun elämässä niin ei tarvitse tehdä jos ei halua. Vaikka itseäni feministinä pidänkin. Miten teillä jaetaan kotityöt?

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian


15 Comments
 • Kalja-snellman
  Posted at 06:57h, 31 lokakuun Vastaa

  Meillä molemmat hoitaa kotityöt.
  Olen miehen alku ja paljon on opittavaa kotitöissä, mutta olen ihan hyvä niissä. Ruuan laitto on lempi puuhaa.
  Äitini opetti minut pienenä tyhjentään tiskikonetta ja siivoomaan. tykkäsin järkkäillä lautasia, mutta siivoaminen ei sujunut nuorena. Nytten siivoaminen onnistuu. Vaatteiden viikkaamisen opin vähän myöhemmin ja taisin näyttää sulle Espanjassa miten itse viikkaan meidän perheen vaatteita 😉
  Nytten viime aikoina olen hoitanut enemmän kotitöitä kun herra maito-Snellman on ollut äitissä kiinni.

  Hyvää tiistaita

  • mirvaannamarian
   Posted at 07:21h, 31 lokakuun Vastaa

   Kiitos aamun nauruista Kalja-Snellman :D Mitä ihaninta tiistaita teillekin! <3

 • E
  Posted at 12:16h, 31 lokakuun Vastaa

  Olen ihan samaa mieltä kanssasi tuosta kotitöiden jakamisesta. Mies kuskaa minua usein paikasta a paikkaan b mutta minä huolehdin vaatehuollosta, tiskaamisesta jne. Välillä mieskin tekee kotitöitä jos turhautuu kun en kerkeä tekemään kaikkea ajoissa. :D toisaalta myös maksan asumisesta ja ruoasta vähemmän kuin hän. Me ajatellaan (tai minä ainakin) tämä niin että kumpikin pitää toisesta huolta ja ”työskentelee” toisen eteen. On ihana tietää että hän hakee minulle kaupasta ruokaa ja että hän saa puhtaat vaatteet kaappiinsa liikuttamatta eväänsä. :) vastavuoroisuutta! Ja todellinen tasa-arvo on minusta juuri sitä että vain sinä itse saat päättää millaisen roolin perheessä otat. Olen mielelläni vastuussa kodista.

  • mirvaannamarian
   Posted at 12:42h, 31 lokakuun Vastaa

   Kuinka kauniisti ajateltu! <3 Tärkeintähän on, että molemmat ovat tyytyväisiä ratkaisuun, oli se mikä tahansa :)

 • Asilah
  Posted at 17:45h, 31 lokakuun Vastaa

  Meillä tekee molemmat, minä enemmän koska olen lasten kanssa kotona. Mies tekee ruoat. Haluan, että molemmat osallistuvat kotitöihin ihan jo esimerkkinä kolmelle tytöllemme, ei ole miesten ja naisten hommia vaan kotitöitä jotka tulee tehdä.

 • N
  Posted at 21:29h, 31 lokakuun Vastaa

  Meillä 99% kotityöt tekee minä, siis ihan kaikki siivoamisen, pyykinpesut, kaupat, ruoat sekä arkena että viikonloppuna. Hoidan kaiken vaatehuollon ja vaatehankinnat (usein myös miehen). Olen vastuussa lasten viennistä ja hausta. Mies aina satunnaisesti onneksi innostuu esim raivosiivoamaan pihan tms muun jutun johon en ole ehtinyt. Jo ennen lapsia hoidin kodin ehkä noin 95% vaikka silloin suurin osa kuluista silloin jaettiin tasan, nyt mies joutuu hoitamaan kaikki kustannukset kun itse opiskelen. Mies on aivan sukka keittiössä ja saa aikaan lähinnä sotkua, pyykkeihin en tahdo että koskee. Ja muulle siivoamiselle ei herralla juuri jää aikaa kun on töissä vähintään 12 tuntia päivässä. Olen myös huomannut että kun itse hoitaa niin ei tule riitaa siivoamisesta! Mies ei ole myöskään ikinä valittanut että onpas täällä sotkuista tms.

  P.S Kiva blogi!

 • iituliina
  Posted at 10:23h, 03 marraskuun Vastaa

  Mulle on itsestäänselvää, että molemmat tekee kotitöitä, ja kyllä meillä tekeekin. Jos mies ei osaisi, niin olisi syytä opetella. Lapsia meillä ei ole, mutta jos olisi, olis mulle ehdottoman tärkeää, että myös lapset oppis siihen tasa-arvoon, että se koti on kaikkien siellä asuvien koti ja on kaikkien yhteinen velvollisuus hoitaa hommat. Kenenkään lapsen ei pitäisi kotona oppia, että kotityöt on vain äidin tai vain isän vastuulla.

  Toki meillä välillä toinen tekee enemmän ja toinen vähemmän, jos mä teen 80-tuntisen työviikon, niin mies tekee käytännössä kaiken ja sitten taas tällaisina viikkoina, kun oon itse päivät pääasiassa kotona, mä teen luonnollisestikin enemmän. Meillä toisinaan myös jaetaan hommia ihan suosikki- ja inhokkihommien mukaan, mies inhoaa lakanoiden vaihtoa ja mä pölyjen pyyhkimistä, joten mä sitten useammin vaihdan lakanoita kuin pyyhin pölyjä.

 • Tildis
  Posted at 11:12h, 07 marraskuun Vastaa

  Minä taas hämmästyn kun kuulen, että mies ei tee kotitöitä!
  Jotenkin se on uskomatonta, en vain voi käsittää. Toisaalta itse olen korkeakoulutettu ja tienaan enemmän kuin mieheni – olisikin mielenkiintoista saada tutkimus aiheesta miten tuloerot vaikuttavat parisuhteen työnjakoon ja muuhunkin.

  Itse haluan elää tasavertaisessa parisuhteessa, missä päätetään yhdessä rahoista, vakuutuksista, suurista hankinnoista, jaetaan kotityöt ja ollaan tasavertaisia kumppaneita kaikilla tasoilla. Inhoan myös kotitöitä, joten vaikka vaihtaisin miljonääriin, en vain näe itseäni ottamassa vastuuta kodista. Kukin tyylillään :)

  • mirvaannamarian
   Posted at 13:03h, 07 marraskuun Vastaa

   Mä tykkään kotitöistä :D Koen kuitenkin että meidän suhde on varsin tasavertainen kaikin päin, saan tehdä ihan mitä haluan ja samoin mies :)

   Mulla on korkeampi koulutus mutta mies tienaa enemmän, tää koulutus&tuloero ei oo koskaan vaikuttanut mun mielestä suhteen tasavertaisuuteen mitenkään. Sitä ei koskaan edes ajattele. Tottakai eri asia jos jompikumpi kokisi sen ongelmana (että toinen maksaa enemmän asioita jne), mutta en kyllä sellaisessa parisuhteessa olisi hetkeäkään.

   • TIldis
    Posted at 13:31h, 07 marraskuun Vastaa

    Ahaa, tykkäät kotitöistä. En silti ymmärrä kirjoituksen pointtia. Haluat jakaa kotityöt perinteiseen malliin, ok. Mutta mitä se hyödyttää kun kerrot siitä muille? Nainen hoitaa kodin ja mies maksaa, tässä ei ole mitään uutta.

    Ja lisäksi kirjoitat, että hämmästyt kun kuulet miehistä, ketkä tekee kotitöitä etkä voisi kuvitella oman miehesi siivoavan. Miksi näin on? Haluatko siis, että muutkin naiset palaisivat perinteisiin rooleihinsa vai miksi tästä oli siis tarkoitus julkisesti kirjoittaa?

    Tykkään kyllä blogistasi, mutta en voinut olla tarttumatta tähän, kun oli niin erikoinen postausaihe ja erikoisia mielipiteitä. :)

    • mirvaannamarian
     Posted at 15:07h, 07 marraskuun Vastaa

     No en tietenkään halua, jokainen pitäköön just sen roolinsa kuin haluaa :) Mielenkiintoista kuulla miten eri perheissä/parisuhteissa toimitaan.

     Kunhan kirjoitin kun aihe tuli mieleen kun keskustelimme siitä ystävien kanssa, kirjoittelenhan tänne paljon muutakin ei-niin-tärkeää asiaa hyvinkin julkisesti ilman mitään sen kummempia taka-ajatuksia :D

  • sanna
   Posted at 15:55h, 09 marraskuun Vastaa

   Hei,
   minusta enemmän kuin koulutus- tai tulotaso kotitöihin vaikuttaa esim. asumismuoto. Itse asun landella ja luuttuan poikkeuksetta ison talomme lattiasta kattoon, hoidan ruokahankinnat, kokkauksen, pyykit ja kolmen lapsen perustarpeet, koska olen näissä hyvä ja tehokas — ja kun vaihtoehtona on mm. kompostivessan tyhjennys, jokailtainen puiden raahaus kuuteen uuniin ja talviset lumityöt 7000 neliön tontilla, en koe tasa-arvoisuuteni järkkyvän perinteisemmästä työnjaosta😉

   • mirvaannamarian
    Posted at 10:18h, 10 marraskuun Vastaa

    Hahah ihana :D <3

 • Parisuhteen tuloerot - MirvaAnnaMarian
  Posted at 21:18h, 08 marraskuun Vastaa

  […] Mies ja kotityöt […]

 • pyykkärimies
  Posted at 12:39h, 11 marraskuun Vastaa

  Minusta on mukavaa jos molemmat osallistuisi kotitöihin kykyjensä mukaaan. Itse kotitöistä tykkään pyykkihuollosta eniten. Pidän pyykinpesusta nykyisinkin vanhalla pulsaattoripesukoneella. Se on kotihommista mieluisin.Käyhän pyykinpesu näinkin nykyisinkin.

Post A Comment