Harkitsetko elämäntaparemonttia?

Alkuvuosi on elämäntaparemonttien kulta-aikaa ja vaikka se vielä tuntuukin kaukaiselta, siihen kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin jo nyt. Elämäntapamuutos nimensä mukaisesti muuttaa elämääsi ja tapojasi elää, pysyvästi. Olen kirjoitellut aiemminkin siitä kuinka huonoja vaihtoehtoja dieetit ovat ja miten elämäntapamuutos tapahtuu pikkuhiljaa, pienin askelin. Jos siis harkitset muutosta tai haluaisit muuttaa elämäntapojasi, aloita asian pohtiminen jo nyt. Hetken mielijohteesta harvoin syntyy pitkäkestoisia tuloksia vaikka toisaalta saattaa se hyvinvointikipinä syttyä ihan yhtäkkiäkin.

Muutos ei tosiaan tapahdu hetkessä ja alku voi olla hyvinkin hankalaa. Varsinkin painonpudotuksen kannalta on syytä varautua etukäteen alkuvaikeuksiin ja turhautumiseen kun tuloksia ei välttämättä heti näy. Etenkin jos on kyse niistä kuuluisista viimeisistä viidestä kilosta. Elämäntapamuutoksen ei tarvitse olla painonpudotusta, joskus se voi olla myös painon lisäämistäkin. Jos et oikeasti ole ylipainoinen, suosittelen luopumaan vaa’asta kokonaan. Vaatekokokaan ei aina ole hyvä mittari. Liikun nykyään enemmän kuin ikinä enkä ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa, mutta esimerkiksi vaatteet joihin mahduin heti synnytyksen jälkeen ovat nyt vähän pieniä. Elämäntapamuutoksen tärkein mittari onkin hyvä olo ja energisyys. Senkin osalta kannattaa varautua takapakkeihin, kroppa ilmoittaa kyllä kun se tarvitsee lepoa ja sitä kannattaa kuunnella.

Suunnitelmallisuus kannattaa ja treenaamista voikin vähän aikatauluttaa ja laittaa kalenteriin. Pikkuhiljaa treeni tulee luonnollisesti osaksi jokaista päivää joten tehokkaaseen alkuun kannattaa panostaa. Kun mietit hyvissä ajoin etukäteen miten saan jokaiseen viikkoosi ainakin kolme liikuntakertaa ja miten hoidat kauppareissut ilman valtavaa kiirettä ja nälkää, aloittaminen on paljon helpompaa.

Aseta maltilliset tavoitteet jotta saavutat ne helpommin. Rimaa voi kyllä korottaa myöhemmin jos siltä tuntuu. Liian tiukat treeniaikataulut ja raskaat treenit sekä vähäkaloriset ruokavaliot uuvuttavat jo ensimmäisellä viikolla. Jätä mahdollisuus myös muutoksille, jos kroppasi ei tykkää uusista tavoista. Muistan kun joskus aloitin karppaamisen. Viikon jälkeen olin aivan superkiukkuinen ja salilla jopa oksensin kesken bodyattackin. Siihen loppui karppaus ja nykyään olen paremmassa kunnossa kuin koskaan vaikka syönkin hiilareita päivittäin. Väkisin ei kannata tehdä mitään.

Mieti jo valmiiksi mikä sinua motivoi silloinkin, kun et millään jaksaisi lähteä liikkeelle Se voi olla hyvä olo, tulosten näkeminen, hyvät treenivaatteet ja -varusteet tai vaikka joku hyvinvoinnillaan inspiroiva tyyppi jonka tiedät. Päätä jo etukäteen, ettet luovuta. Juoksun vaihtaminen kävelyyn ei ole luovuttamista, kotiin jääminen laiskuuden takia sen sijaan on. Itselleni paras motivaation lähde on hyvä olo ja erityisesti tähän vuodenaikaan se fiilis, kun tulen treenin tai lenkin jälkeen kotiin. ”Vitsi mä menin ja tuli aivan mahtava olo!” kuuluu suustani monena iltana.

Harkitse tarkkaan, millaista liikuntaa ja millaista ruokavaliota pystyt oikeasti noudattamaan JOKA IKINEN PÄIVÄ Alussa kannattaa olla tiukkana repsahduksien minimoimiseksi, mutta kun olet oikeasti muuttanut elämäntapojasi, voit hyvin höllätä ruokavaliotakin toisinaan jos siltä tuntuu. Säännöllisesti treenaavana et kuitenkaan himoitse epäterveellisiä herkkuja jos ruokavalio on muuten kunnossa etkä pode huonoa omaatuntoa jos silloin tällöin sorrut johonkin makeaan. Ruokavaliomuutokset eivät saisi olla liian rajuja, ainakaan aluksi. Jätä pikkuhiljaa pois huonoja ruoka-aineita, vaikka yksitellen jos se tuntuu vaikealta.

Näitä kannattaa pohtia jo hyvissä ajoin ja valmistautua pikkuhiljaa muutokseen. Jos juoksulenkit pilkkopimeässä illassa tuntuvat maailman vastenmielisimmältä ajatukselta, kannattaa käydä vaikka kaverin kanssa kävelemässä reittejä ja hengittämällä raikasta ulkoilmaa kaikessa hiljaisuudessa. Huomaat, että vastaan tulee monta muutakin pimeän illan lenkkeilijää, säällä kuin säällä.

Seuraatko? FACEBOOK / INSTAGRAM @mirvannamaria / SNAPCHAT mirvaannamarian

No Comments

Post A Comment